Is droogvoer slecht voor katten?

Mannenhand met droogvoer

De meeste veterinaire voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat nat kattenvoer beter is voor de gezondheid van een kat dan droog kattenvoer. Maar betekent dit dat droogvoer slecht voor katten? Nee. Omdat alle katten individuen zijn met individuele behoeften en voorkeuren, en geen twee diëten hetzelfde zijn. Er zijn zelfs enkele scenario’s waarin droogvoer de beste keuze voor uw kat kan zijn.

Er is echt geen one-size-fits-all als het gaat om voeding. Het goede nieuws is dat de meeste complete, commercieel verkrijgbare diëten uw kat alles bieden wat ze nodig hebben, of ze nu nat of droog zijn. Dit artikel helpt u de verschillen tussen nat en droog kattenvoer te begrijpen en waarom droogvoer misschien niet zo optimaal is voor de gezondheid van uw kat als nat. Het zal ook uitleggen wanneer droogvoer de beste optie is en waar u op moet letten als u een droogvoer voor uw kat wilt kiezen.

Droog vs. Nat kattenvoer

Hoewel een compleet, uitgebalanceerd droog dieet (brokjes) zeker niet slecht is voor katten, wordt natvoer meestal beschouwd als een betere keuze. Dus, wat is precies het verschil tussen nat en droog kattenvoer?

Lees ook: Nat versus droog kattenvoer: wat is beter voor katten?

Vochtgehalte

Een van de belangrijkste verschillen tussen nat en droog kattenvoer is hun vochtgehalte. Terwijl nat kattenvoer de neiging heeft om 60-80% water te bevatten, bevatten de meeste droge diëten slechts ongeveer 10% water. Hoewel katten die droogvoer krijgen meestal meer drinken om dit te compenseren, heeft onderzoek aangetoond dat katten die alleen droogvoer krijgen een lagere totale waterinname hebben.

Het stimuleren van waterinname is belangrijk voor alle katten om uitdroging te voorkomen. Het is vooral belangrijk voor mensen met een nierziekte of lagere urinewegaandoeningen, zoals cystitis. Dus als uw kat geen grote drinker is of lijdt aan urinewegaandoeningen, kan natvoer de betere optie zijn. Als natvoer geen optie is, kan het toevoegen van water aan het droogvoer van uw kat enkele van de voordelen van natvoer bieden.

Calorie-inhoud

Naast het feit dat het gunstig is voor de gezondheid van de urinewegen, betekent het hogere watergehalte in nat voedsel dat het veel lager is in calorieën per gram dan droog voedsel. Dit betekent dat katten meer kunnen eten en zich dus voller voelen zonder aan te komen. Natvoer heeft ook de neiging om minder koolhydraten en meer eiwitten te bevatten, wat helpt om gewichtsverlies te bevorderen. Daarom is natvoer een goede keuze voor katten die worstelen met obesitas.

Smakelijkheid

Zoals we weten, zijn katten individuen, met individuele voorkeuren en antipathieën! Maar over het algemeen maken de hogere eiwit- en vetgehaltes in nat kattenvoer ze smakelijker dan droog. Maar het gaat niet alleen om smaak: katten hebben heel weinig smaakpapillen in vergelijking met mensen, dus de textuur en geur van hun voedsel zijn belangrijker dan de smaak. Natvoer ruikt sterker en komt in meer gevarieerde en opwindende texturen dan droogvoer.

De extra smakelijkheid, geur en textuur van natvoer maken het een goede keuze voor kieskeurige eters of mensen die lijden aan ziekte. Het is ook gemakkelijker om te kauwen voor katten met een tandaandoening of herstellende van een tandheelkundige behandeling.

Wanneer droog kattenvoer kopen

Met zijn hogere vochtgehalte, lagere caloriedichtheid en verhoogde smakelijkheid is natvoer de optimale keuze voor de meeste katten. Maar er zijn enkele situaties waarin droog kattenvoer meer geschikt kan zijn.

Gezond gewicht verkrijgen

Hoewel het lagere caloriegehalte van natvoer geweldig is voor katten die aan de dikkere kant zijn, is het vaak niet de beste optie voor katten met ondergewicht.

Vanwege de dichtheid biedt droogvoer hogere niveaus van energie en voedingsstoffen verpakt in een kleiner volume. Dit betekent dat droogvoer de beste optie kan zijn voor katten die moeite hebben om op gewicht te blijven of aan te komen.

Mondgezondheid

Als u voor het gebit van uw kat wilt zorgen, is er geen vervanging voor tandenpoetsen. Maar niet alle katten staan te springen om hun tanden te laten poetsen! Dus, maakt het soort voedsel een verschil?

Onderzoek toont aan dat katten die alleen natte diëten krijgen, de neiging hebben om meer tandplak op hun tanden te krijgen dan katten die alleen droogvoer krijgen. We dachten altijd dat dit kwam omdat droogvoer het oppervlak van de tanden schraapte wanneer katten erop kauwden. Sommige studies suggereren echter dat het kan zijn omdat droog voedsel de speekselproductie verhoogt, en het is het extra speeksel dat beschermt tegen de vorming van plaque.

Hoe dan ook, de jury is er nog steeds niet uit wat precies de voordelen van droogvoer zijn voor de mondgezondheid bij katten. Belangrijk is dat als u op zoek bent naar een droog dieet vanwege de voordelen voor de tanden van uw kat, zorg er dan voor dat het er een is die als effectief wordt beoordeeld door de Veterinaire Mondgezondheidsraad (VOHC).

Diëten op recept

Er zijn tegenwoordig veel diëten beschikbaar die specifiek zijn geformuleerd om te helpen bij de behandeling van bepaalde ziekten, zoals diabetes en hartaandoeningen. Deze voorgeschreven diëten zijn alleen verkrijgbaar bij uw dierenarts en moeten onder hun toezicht worden gebruikt. Dit komt omdat deze diëten voedingsstoffen bevatten in een andere verhouding dan normaal kattenvoer. Ze zijn zorgvuldig geformuleerd om een bepaalde ziekte te behandelen en zijn niet geschikt voor katten zonder die aandoening.

Veel door de dierenarts voorgeschreven diëten zijn beschikbaar in zowel natte als droge opties, wat betekent dat de keuze aan jou is. Maar als uw dierenarts een therapeutisch dieet heeft voorgeschreven dat alleen beschikbaar is in een droge formulering, is het bijna zeker dat de voordelen van dit dieet opwegen tegen de nadelen van het feit dat het een droog voedsel is. Zorg ervoor dat u eventuele zorgen over het voeren van een kat met een gezondheidstoestand met uw dierenarts bespreekt.

Lifestyle fase

Bepaalde levensstijlfasen, zoals zwangerschap en borstvoeding, vereisen diëten met veel koolhydraten en calorieën om de extra eisen aan het lichaam bij te houden. Droge diëten zijn meestal de beste keuze omdat ze veel energie- en voedingsrijker zijn (vanwege hun lage watergehalte) en hoger in koolhydraten – de voorkeursenergiebron voor zwangere of zogende katten.

Grazers

De meeste natte kattenvoeding droogt snel uit en bederft wanneer ze langer dan ongeveer een uur worden bewaard. Dit betekent dat natvoer geen goede keuze is voor katten die liever de hele dag door op hun voedsel grazen.

Als uw kat een grazer is – of als u lange tijd het huis uit bent – is droogvoer een handigere en hygiënischere keuze. Het blijft langer vers en zal niet bederven als je kat er de hele dag op pikt.

Kosten

Natuurlijk zijn de kosten een belangrijke factor bij het kiezen van het beste dieet dat u voor uw kat kunt kiezen. Omdat droogvoer energierijker is (wat betekent dat je niet zoveel hoeft te voeren) en langer meegaat, is het aanzienlijk goedkoper om te voeren dan natvoer.

Een premium droogvoer kan uw kat betere voeding bieden dan een budget natvoer. In deze volgende sectie zullen we u helpen te weten waar u op moet letten bij het kiezen van een geweldig droogvoer voor uw kat.

Waar je op moet letten in een droog kattenvoer

pakketten Nulo kattenvoer

Er is vaak een verwarrende reeks opties voor kattenvoer, dus het is belangrijk om te weten wat u zoekt.

Hoewel natvoer veel voordelen heeft ten opzichte van droogvoer, is droogvoer voor veel katten nog steeds een goede optie. Het is energie- en voedingsrijk, economisch en gemakkelijker op te slaan en te voeden – vooral voor grazers.

Maar met zoveel opties op de markt – en veel slimme marketingtools die in het spel zijn van fabrikanten van dierenvoeding – kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Dus, waar moet je op letten als je een droog kattenvoer voor je kat kiest?

Lees ook: De 10 beste droge kattenvoeding van 2023

Controleer op een nutritionele toereikendheidsverklaring

Het belangrijkste om te controleren bij het kiezen van een dieet voor uw kat is dat het qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd is voor hun levensfase. Hoewel er een overweldigende hoeveelheid informatie op etiketten van huisdiervoeding kan staan (en vaak veel ambitieuze claims!), is de Nutritional Adequacy Statement het enige waar u zeker op moet controleren.

Deze verklaring vertelt je dat het voedsel compleet en uitgebalanceerd is voor de beoogde levensfase. Er staat zoiets als “… geformuleerd om te voldoen aan de voedingsniveaus die zijn vastgesteld door de AAFC-voedingsprofielen voor kattenvoer voor alle levensfasen”.

Levensmiddelen die uit voedingsoogpunt niet volledig en uitgebalanceerd zijn, mogen worden geëtiketteerd als “complementair” of “uitsluitend voor aanvullende of intermitterende voeding”. Dit betekent dat ze slechts als een klein deel (minder dan 10%) van het dieet van uw kat mogen worden gevoerd.

Lifestyle fase

De voedingsbehoeften van uw katten zullen gedurende hun hele leven sterk variëren. Hoewel er enkele diëten zijn die “alle levensfasediëten” zijn, hoeven deze alleen in elke fase aan de minimumvereisten voor voeding te voldoen. Kies indien mogelijk een voer dat specifiek is geformuleerd voor de levensstijlfase van uw kat, bijvoorbeeld kitten, volwassene of senior. Dit betekent dat je weet dat ze in elke fase de optimale voeding krijgen.

Senior kattenvoer heeft bijvoorbeeld verhoogde niveaus van verteerbare eiwitten om oudere katten te helpen hun spiermassa te behouden. Ze hebben ook vaak essentiële vetzuren toegevoegd voor de gezondheid van de gewrichten. Kittenvoer bevat veel vetten en eiwitten, ideaal voor groei.

Eiwitrijk, koolhydraatarm

Als jagers zijn katten geëvolueerd om te gedijen op een dieet dat rijk is aan eiwitten (ongeveer 50% van hun calorieën), laag in koolhydraten (5-15% van hun calorieën) en matig in vet (ongeveer 45% van hun calorieën).

Om het leven lastig te maken, hebben droge kattenvoerdiëten de neiging om minder eiwitten en meer koolhydraten te bevatten.een nat kattenvoer. Daarom is het belangrijk om een droogvoer te kiezen dat zo goed mogelijk aan hun behoeften voldoet.

Helaas hoeven kattenvoeretiketten geen koolhydraatgehalte te vermelden. Maar u kunt deze online calculator gebruiken om het koolhydraatgehalte te berekenen uit de andere vermelde voedingswaarden.

Dierlijke eiwitbronnen

Het is niet alleen de hoeveelheid eiwit die telt, maar ook waar het vandaan komt. Katten zijn obligate carnivoren. Dus, terwijl katten zowel plantaardige als dierlijke eiwitten kunnen verteren, bieden alleen dierlijke eiwitten hen alle essentiële aminozuren die ze nodig hebben – met name taurine. Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar een heel vlees dat als het bovenste ingrediënt wordt vermeld, en idealiter de top drie.

Het is mogelijk om een uitgebalanceerd vegetarisch dieet te voeren. Maar deze zijn meestal alleen geschikt voor katten met ernstige allergieën die een dieet nodig hebben dat geen dierlijke eiwitten bevat. Deze diëten zijn geformuleerd door gespecialiseerde voedingsdeskundigen en moeten worden voorgeschreven door een dierenarts.

Als u uw kat een vegetarisch dieet wilt geven, moet u dit alleen doen onder begeleiding van uw dierenarts. Het is niet mogelijk om een kat veilig een veganistisch dieet te geven.

Ga voor natuurlijk

Kattenvoer met het label “natuurlijk” bevat 95% natuurlijke ingrediënten en is alleen onderworpen aan basisverwerking zoals invriezen of drogen). Dit betekent dat u weet dat er geen kunstmatige smaakstoffen, kleuren of conserveermiddelen zijn die de gezondheid van uw kat kunnen beïnvloeden.

Kosten

Over het algemeen geldt dat hoe duurder een kattenvoer is, hoe hoger de kwaliteit van de ingrediënten. U moet ernaar streven om uw kat de hoogste kwaliteit voedsel te geven dat u binnen uw budget kunt voeren. Gezien hoeveel goedkoper droogvoer is om te voeren in vergelijking met natvoer, kunt u zich misschien een meer premium assortiment droogvoer veroorloven in vergelijking met een budget natvoer.

Budgetassortiment kattenvoer bevat vaak een “variabel” recept. Dit betekent dat ze de ingrediënten kunnen veranderen zonder u te informeren of een nieuwe voedingsproef te doen. Deze variabiliteit kan leiden tot buikklachten of katten die plotseling van hun voedsel afgaan.

Duurdere voedingsmiddelen zoals premium en voorgeschreven diëten hebben meestal een “vaste” formule, wat betekent dat de formulering niet kan worden gewijzigd zonder u te informeren en nieuwe voedingsproeven uit te voeren.

De kosten van voedsel weerspiegelen echter niet altijd de kwaliteit. Soms is dierenvoeding duur omdat ze hebben geïnvesteerd in slimme marketingtools. U moet dus op zoek naar een merk voor dierenvoeding dat u kunt vertrouwen.

Een vertrouwd merk kiezen

Wanneer u op zoek bent naar een kattenvoermerk dat u kunt vertrouwen, is het eerste waar u naar moet zoeken transparantie. Zijn de contactgegevens van hun bedrijf gemakkelijk te vinden? Wie formuleert hun dieet en wat zijn hun kwalificaties? Voldoen ze aan de normen van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO)? Worden hun beweringen ondersteund door wetenschappelijk bewijs?

Al deze informatie moet direct beschikbaar zijn op de website van het bedrijf of desgevraagd worden verstrekt. Uw kattenvoerbedrijf moet u de hoeveelheid van elke voedingsstof in hun voedsel kunnen geven, niet alleen wat op het etiket staat (wat vaak alleen minimum- en maximumwaarden zijn). Het niet verstrekken van deze informatie is een echte rode vlag.

Deze gids van de WSAVA Global Nutrition Committee is een geweldig startpunt voor het kiezen van een merk voor dierenvoeding dat u kunt vertrouwen.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2023

Conclusie

Perzische kat die droog kattenvoer eet

Droogvoer kan geschikt zijn voor katten, maar het is handig om je onderzoek te doen voordat je kiest.

Over het algemeen is natvoer de optimale keuze voor de meeste katten. Maar voor de juiste kat kan droogvoer nog steeds een goede optie zijn. Droogvoer is goedkoper en gemakkelijker te voeren dan natvoer, en zolang het compleet en uitgebalanceerd is, biedt het uw kat alles wat hij nodig heeft.

Vergeet echter niet dat je niet het een of het ander hoeft te kiezen! Het gebruik van een combinatie van nat en droog voedsel kan ook veel van de voordelen van een natvoerdieet bieden, terwijl de totale kosten worden verlaagd. Dit maakt ook “vrije uitloopvoeding” van droogvoer mogelijk voor katten die graag grazen, terwijl natvoer in hun hoofdmaaltijden wordt opgenomen.

Zoals we weten, zijn alle katten individuen! U moet rekening houden met de gezondheid, voorkeuren en levensstijl van uw kat als het gaat om het kiezen van het beste voedsel voor hen.

Veelgestelde vragen

Is het beter om katten nat of droog voedsel te geven?

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat nat kattenvoer optimaler is voor de gezondheid van de kat dan droogvoer. Dit komt omdat het een hoger vochtgehalte heeft, lager is in koolhydraten en hoger in eiwitten, minder calorieën bevat en smakelijker is dan droogvoer. Een compleet en uitgebalanceerd droog kattenvoer geeft uw kat echter nog steeds alles wat hij nodig heeft, terwijl het goedkoper en handiger isnt om te voeden.

Doet droogvoer pijn aan de nieren van de kat?

Onderzoek toont aan dat de totale waterinname van katten die alleen natvoer krijgen hoger is dan katten die alleen droogvoer krijgen. Een lage waterinname is in verband gebracht met een aantal ziekten, met name nier- en lagere urinewegaandoeningen zoals cystitis. Maar er is momenteel geen duidelijk bewijs dat droogvoer nierziekte bij katten kan veroorzaken.

Is het OK om nat en droog kattenvoer te mengen?

Ja! Het mengen van nat en droog voedsel kan de voordelen van nat voedsel geven (verhoogd watergehalte, lager caloriegehalte, minder koolhydraten en hogere smakelijkheid) terwijl het goedkoper is om te voeren dan een puur natvoerdieet. Het kan ook ‘vrije uitloopvoeding’ mogelijk maken, wat betekent dat droog voedsel kan worden achtergelaten om op te grazen en natvoer met maaltijden.

Bekijk bronnen

Seefeldt SL, Chapman TE. Lichaamswatergehalte en omzet bij katten die droge en ingeblikte rantsoenen kregen. Ben J Vet Res; 1979 40:183-185. (lagere waterinname bij droogvoer). Geraadpleegd op 22 juni 2023.

Mata F. De keuze van het dieet beïnvloedt de mondgezondheid van de huiskat. Dieren (Basel). 2015 februari 16;5(1):101-9. DOI: 10.3390/ANI5010101. PMID: 26479140; PMCID: PMC4494333. Geraadpleegd op 22 juni 2023.