Diarree kat: hoe stoppen en wat er tegen te doen

Wat is diarree?

Diarree is ongevormde of losse stoelgang, meestal met een verhoogde hoeveelheid en frequentie. Het is een gevolg van een snellere verplaatsing van de ontlasting door de darm in combinatie met een verminderde opname van water, voedingsstoffen en elektrolyten. Diarree is geen ziekte, maar eerder een teken van veel verschillende ziekten. Er zijn vele oorzaken van diarree. Diarree kan optreden als het enige teken, als een van de tekenen van een meer algemeen ziekteprobleem, of met tekenen die het gevolg zijn van langdurige of ernstige diarree.

Hoe kan ik zien of mijn kat diarree heeft?

Als uw normaal gesproken goed getrainde kat plotseling ongelukjes begint te krijgen in huis en de ontlasting is ongevormd tot vloeibaar, dan is diarree duidelijk. Als de kat echter nog steeds de kattenbak gebruikt en zijn uitwerpselen bedekt of buiten poept, kan het zijn dat u in eerste instantie geen diarree opmerkt.

Vlekken en vervuiling van de vacht rond het achtereind bij langharige rassen wordt vaak in verband gebracht met diarree. Het is belangrijk om te onthouden dat enige variatie in de consistentie van de ontlasting bij normale katten voorkomt.

Veranderingen in het dieet kunnen leiden tot tijdelijke veranderingen in de ontlasting. Als frequente vloeibare of halfvloeibare ontlasting langer dan twee dagen aanhoudt, moet u uw dierenarts raadplegen. Als uw kat andere tekenen van ziekte vertoont, wacht dan niet en bel onmiddellijk uw dierenarts.

Als u meer dan één kat heeft, dan is het belangrijk om te proberen vast te stellen of meer dan één kat diarree heeft.

Wat zijn enkele oorzaken van diarree?

Diarree is geen ziekte op zich, maar een klinisch teken dat kan wijzen op één of meer van vele verschillende problemen. Bij de meeste problemen is er sprake van een ontsteking van een of meer delen van het maag-darmkanaal (GI). Het maag-darmkanaal is de doorlopende buis die voedsel van de mond naar de anus brengt. Besmettelijke agentia, zoals bacteriën, virussen, coccidia en darmwormen, of niet-besmettelijke irriterende stoffen, zoals chemische toxines of giftige planten, zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van ontstekingen. Voedselintoleranties of allergieën voor specifieke ingrediënten van een dieet kunnen ook verantwoordelijk zijn voor diarree.

Hoe wordt de oorzaak van diarree vastgesteld?

Het is belangrijk om uw dierenarts een gedetailleerde medische geschiedenis te geven. Idealiter schrijft u deze in chronologische volgorde uit voordat u naar de kliniek gaat. Wees zo gedetailleerd mogelijk over de datum waarop u voor het eerst een probleem opmerkte, en het verloop van de klinische symptomen. Was er een verandering in het dieet van uw kat, zoals een nieuwe zak voer? Noteer welke diëten en traktaties uw huisdier in de afgelopen 1-2 weken heeft gegeten. Noteer eventuele veranderingen in de normale routine van uw kat of uw huishouden. Hoe vaak komt de ontlasting? Wat is de kleur, consistentie en geur van de ontlasting? Vertoont de kat nog andere tekenen, zoals braken, gebrek aan eetlust, lusteloosheid of gewichtsverlies? Om u te helpen deze geschiedenis samen te stellen, kunt u de folder “Diarree Vragenlijst en Checklist voor Katten” raadplegen.

Uw dierenarts zal u meestal vragen om een representatief monster van verse ontlasting mee te brengen naar uw afspraak. Naast een grondig klinisch onderzoek kan uw dierenarts aanvullende diagnostische tests aanbevelen. In milde gevallen van diarree kunnen deze tests worden uitgesteld, tenzij de eerste behandeling faalt of de aandoening verergert. Diepgaand diagnostisch onderzoek kan bestaan uit bloedonderzoek, monsters van de ontlasting en rectum uitstrijkjes voor onderzoek op parasieten, DNA-onderzoek en kweek, röntgenfoto’s (röntgenfoto’s), en endoscopie onderzoek.

Hoe wordt diarree behandeld?

In eerste instantie, en vaak voorafgaand aan een grondig onderzoek, kan worden gekozen voor een niet-specifieke aanpak. Voor volwassen katten die verder gezond zijn, kan uw dierenarts adviseren om gedurende 24 uur geen voedsel te geven of om kleine hoeveelheden licht, licht verteerbaar voedsel te geven. Water moet te allen tijde worden aangeboden. De beste diëten zijn vaak diëten die door dierenartsen worden verstrekt en die speciaal zijn samengesteld met een balans van vezels die de goede bacteriën in de darmen van uw kat voeden. In sommige gevallen kan een zacht, zelfbereid dieet, zoals gekookte rijst of pasta met gekookte kip zonder vel, worden aanbevolen.

Antidiarreemiddelen, ontwormingsmiddelen en/of probiotica (bacteriën die de gezondheid van de darmen ondersteunen) kunnen in sommige gevallen worden voorgeschreven. Metronidazol (merknaam Flagyl®) en tylosine (merknaam Tylan®) zijn vaak voorgeschreven antiarreemiddelen die de darmontsteking verminderen die vaak tot diarree leidt. Veelgebruikte ontwormingsmiddelen zijn Profender®, Panacur®, en Drontal®.

“Antidiarree middelen, ontwormingsmiddelen en/of probiotica (bacteriën die de darmgezondheid ondersteunen) kunnen in sommige gevallen worden voorgeschreven.

Er zijn veel probiotica beschikbaar die nuttig kunnen zijn bij katten die diarree hebben. Omdat de kwaliteit en effectiviteit van probiotica en supplementen niet altijd bekend zijn, is het altijd aan te raden uw dierenarts te vragen voordat u uw kat iets van deze aard geeft. Veel gevallen van acute diarree reageren vrij gemakkelijk op deze conservatieve behandeling, waardoor de genezingsmechanismen van het lichaam het probleem kunnen corrigeren, zonder dat de oorspronkelijke oorzaak ooit wordt vastgesteld. Naarmate de ontlasting weer normaal wordt, kan de normale voeding van de kat geleidelijk weer worden ingevoerd, aanvankelijk gemengd met de door de dierenarts aanbevolen voeding.

Als er na twee of drie dagen weinig of geen verbetering optreedt, als de kat geen water drinkt, of als de gezondheid van de kat verslechtert, dan moet uw dierenarts onmiddellijk worden ingelicht. Uw kat kan een agressievere behandeling nodig hebben, gebaseerd op de resultaten van een grondig klinisch onderzoek zoals hierboven beschreven. Bloed- en urinetesten kunnen worden toegevoegd aan het klinisch onderzoek om te zoeken naar onderliggende orgaanstoornissen. Verlies van vocht is een van de meest ernstige aspecten van ernstige of langdurige diarree, en als braken aanwezig is, kan de uitdroging snel escaleren. Om de uitdroging te corrigeren kan het nodig zijn om intraveneuze of subcutane vloeistoffen toe te dienen (vloeistoffen die onder de huid worden toegediend, meestal over de schouders).

Kan ik anti-diarreemiddelen uit de humane apotheek gebruiken?

Sommige van de voor mensen aanbevolen preparaten zijn zeer gevaarlijk voor katten, dus gebruik nooit een medicijn zonder eerst met uw dierenarts te overleggen. Producten die acetylsalicylzuur (Aspirine®) of acetaminofen (het actieve bestanddeel in Tylenol®) bevatten zijn zeer giftig voor katten.

Mijn kat heeft chronische diarree. Zal het beter worden?

Chronische diarree die langer dan twee tot drie weken aanwezig is, kan moeilijker te diagnosticeren en effectief te behandelen zijn. Zelfs een uitgebreid onderzoek geeft niet altijd uitsluitsel over het probleem. In de meeste gevallen echter kan een grondig klinisch onderzoek, inclusief voedingsproeven, resulteren in een succesvolle behandeling van de diarree.