Automatische voerbak kat kopen: beste kattenvoerbak overzicht

Hoewel katten van aandacht houden kunnen ze vaak goed alleen zijn. Voor enkele uren of zelfs meerdere dagen. Ze zullen uiteraard wel moeten eten en drinken. Het is niet voor iedere kat een oplossing om een bak met voer en water neer te zetten in de hoop dat het wel goed komt. Het is ook vervelend om familieleden of vrienden in te schakelen om steeds een bakje met voer klaar te zetten. Met een automatische voerbak voor katten regel je nauwkeurig wanneer jouw kat te eten krijgt en hoeveel. Wat de beste automatische voerbakken zijn lees je op deze pagina, daarnaast geven we ook handige tips om de juiste aankoopbeslissing te maken.

Wat is de beste automatische voerbak voor je kat die je kan kopen?

We kunnen niet zomaar de ‘beste’ automatische voerbak voor katten noemen. Niet iedere situatie is gelijk en er zijn veel bakken met uiteenlopende kenmerken. Als je dezelfde dag weer terugkeert en droog voer aanbiedt dan heb je bijvoorbeeld geen koelelement nodig. Als je morgen of overmorgen nat voer wilt aanbieden dan zal de timer voor een langere periode vooraf ingesteld moeten worden, daarnaast is er ook koeling nodig om het voer vers te houden. Kortom, er zijn diverse kenmerken om rekening mee te houden.

Cat Mate

Cat Mate Voederautomaat C3000 - Wit - 22 x 22 x 34cm

Bekijk de dagprijs

Met een capaciteit van 3 kg zal jouw kat niet snel honger krijgen. Je kunt het systeem van boven vullen. Stel vervolgens op 10 gram nauwkeurig in hoe groot de porties mogen zijn. Je kunt per 24 uur 3 maaltijden serveren. De onderdelen die in contact komen met voer zijn eenvoudig af te koppelen en mogen in de vaatwasser gereinigd worden. D Cat Mate Voederautomaat C3000 Wit zal met een geluidssignaal aangeven dat het etenstijd is.

Kenmerken:

 • 3 kg capaciteit
 • Geschikt voor droog voer
 • Geschikt voor vaatwasser
 • Werkt op batterijen, standaard niet meegeleverd

Trixie Tx2

Trixie Tx2 Automatische Voerdispenser - Wit-Zwart - 2 x 300 ml

Bekijk de dagprijs

Dit is een mooie oplossing voor mensen die overdag van huis zijn en graag hun kat op het gewenste tijdstip een verse maaltijd kunnen voorschotelen. Er zijn twee bakjes aanwezig, je kunt deze samen of los van elkaar laten openen. Er is ruimte voor twee koelelementen wat het mogelijk maakt om natvoer aan te bieden. De antislip onderzijde op de Trixie Tx2 Automatische Voerdispenser Wit en Zwart zorgt ervoor dat het geheel niet gaat schuiven.

Kenmerken:

 • 2 x 300 ml capaciteit
 • Compartimenten afzonderlijk te openen
 • Antislip onderzijde
 • Werkt op 1 batterij, standaard niet meegeleverd

Pretty Paws®

Pretty Paws® - PP002 Professionele Automatische Voerbak Kat- Stemrecorder - Voerautomaat - Katten Voerbak - Minimalistisch

Bekijk de dagprijs

Als je kiest voor optimale luxe dan is de Pretty Paws™ – Professionele Automatische Voerbak Katten het product waar je naar zoekt. Er is een LED scherm aanwezig om alle opties in te stellen. Zo kun je tot 6 maaltijden kiezen en zelfs 50 porties per dag voorschotelen. Met 4,3 kg capaciteit zal jouw kat geen hoger lijden. Naast het geluidssignaal is het ook mogelijk om een gesproken bericht achter te laten dankzij de ingebouwde microfoon en luidspreker.

Kenmerken:

 • 4,3 kg capaciteit
 • Instelbaar voedingsschema
 • Microfoon en luidspreker ingebouwd
 • Strak en minimalistisch design

Trixie – Kat – Zwart – 300 ml – 13 x 7 x 24 cm

Trixie Voerautomaat - Kat - Zwart - 300 ml - 13 x 7 x 24 cm

Bekijk de dagprijs

Je hebt hierboven al de versie met dubbel compartiment gezien, dit is de uitvoering met één compartiment met een capaciteit tot maximaal 300 ml. Vul de bak en stel de timer in, je kunt deze tot 48 uur vooraf instellen. Er is een koelelement aanwezig waarmee dit product ook geschikt is voor natvoer. Ook op de Trixie Voerautomaat Hond en Kat Zwart met 300 ml capaciteit is een antislip onderzijde aanwezig om schuiven te voorkomen.

Kenmerken:

 • 300 ml capaciteit
 • Antislip onderzijde
 • Werkt op batterijen, niet meegeleverd

Cat Mate C20

Cat Mate Voederautomaat C20 2 porties - Wit - 26 x 21cm

Bekijk de dagprijs

Met deze automatische voerbak kun je tweemaal een portie serveren aan jouw kat. Daarmee is deze bak in de meeste gevallen geschikt voor één dag afwezigheid. De tijdklok is heel eenvoudig in te stellen met een draaiknop, iedere knop kan tot 48 uur vooraf worden ingesteld. Er is een koelelement aanwezig zodat je ook natvoer kunt bewaren in het compartiment.

Kenmerken:

 • Twee afzonderlijk instelbare compartimenten
 • Voorzien van koelelement
 • Werkt op batterijen, niet meegeleverd

Kun je eten voor een kat laten staan?

Er zijn heel zelfstandige katten die zelf perfect kunnen bepalen hoeveel voer ze nodig hebben. Er zijn ook veelvraten die alles eten wat er binnen pootbereik is die je een beetje moet afremmen. Dan zijn er de katten die op dieet zijn en je bijvoorbeeld meerdere afgewogen maaltijden over de dag heen wilt aanbieden. Voor al deze situaties zijn er voerbakken ontworpen.

Houd ook rekening met de versheid en luchtjes in huis. Ook brokken kunnen na verloop van tijd muf worden, of er komen insecten op af. Natvoer kun je in sommige voerbakken aanbieden dankzij een ingebouwd koelelement dat het voer koel houdt. Zorg er wel voor dat de batterijen vol zijn op het moment dat je van huis gaat, anders bestaat de kans dat jouw kat niets te eten krijgt. Water moet altijd bereikbaar zijn, een waterfonteintje is in dat geval ideaal.

kattenvoerbak met timer

Dit moet je weten

Er zijn allerlei soorten en maten automatische voerbakken voor katten, het kan best een uitdaging te zijn om een goede keuze te maken voor jouw kat. Er zijn eenvoudige modellen waar je alleen een timer kunt instellen, er zijn ook geavanceerde modellen die je met een app kunt bedienen op afstand. Tussen deze uitersten ligt een breed scala aan toestellen en opties. Laten we daarom wat feiten en mogelijkheden op een rijtje zetten.

Vragen die je moet stellen voordat je een automatische voerbak koopt

Wat is de maximale inhoud van de voerbak?

Grote eter, lang van huis, meer katten in huis, het zijn allemaal redenen waarom je een flinke capaciteit nodig hebt. Let in deze gevallen dus goed op de maximale inhoud van de bak voordat je een bestelling plaatst.

Wat eet mijn kat?

Voordat je van huis gaat is het verstandig om in kaart te brengen hoeveel jouw kat ongeveer eet of drinkt. Daar kun je dan de keuze op baseren en het apparaat vullen. Uiteraard kun je beter wat meer dan te weinig in de voerbak doen.
automatische voerbak

Wanneer eet mijn kat?

Katten houden van ritme, probeer de normale situatie zoveel mogelijk na te bootsen als je van huis bent. Als jouw kat meerdere malen per dag te eten krijgt wil je dit kunnen instellen zoals je dit zelf ook zou doen.

Is de verdeling te regelen?

Er is nat voer, droog voer, water en ook verschillende smaken. Hoeveel compartimenten zijn er aanwezig en hoe bepaal je de hoeveelheid per compartiment?

Is de automatische voerbak geschikt voor een kat met dieet?

Als je twijfelt zul je bij een gezonde kat gewoon wat meer voer geven, maar als jouw huisdier op dieet is zul je de porties soms nauwkeurig moeten afwegen. Is de voerbak van jouw keuze hier geschikt voor?

Hoe werkt de stroomvoorziening?

Er zijn modellen die werken op netstroom, andere werken op batterijen of je kunt kiezen. Als je het toestel in de buurt van een stopcontact plaatst is het niet zo van belang, er zijn ook situaties dat je een model op batterijen nodig hebt. Dan moet je er uiteraard voor zorgen dat de batterijen niet halverwege leeg raken.
voerautomaat kat

Soorten

Het is je ondertussen wel duidelijk dat er verschillende modellen te koop zijn, om de keuze wat eenvoudiger te maken hebben we alvast drie hoofdcategorieën bepaald:

Met timer

Er zal een tijdslot op de voerbak aanwezig zijn, zo kun je de uitgifte van voeding nauwkeurig reguleren. Maar er zit wel verschil tussen de functionaliteit van de timer. Zo kun je soms instellen op basis van een aantal uren of minuten of een specifieke tijd instellen. Er zijn timers met meerdere tijdstippen om vaker verspreid over de dag of over meerdere dagen je kat de juiste hoeveelheid voer te geven.

Met reservoir

Een eenvoudig model geeft brokjes of ander voer uit, er zijn ook meer geavanceerde modellen die je meerdere keren per dagen afwijkende porties laat geven. Zo kun je bijvoorbeeld een licht ontbijt voorschotelen en een flinke lunch of andersom. Dit kan vooral voor katten met een speciaal dieet uitkomst bieden.
kattenvoer dispenser

Smart

Je kunt lampen, luidsprekers en je thermostaat tegenwoordig ‘slim’ maken, de smart home automatische voerbak voor katten kon natuurlijk niet achterblijven. Er zijn dus modellen op de markt die je met een app op je smartphone kunt bedienen. Stel tijden in, geef een extra maaltijd tussendoor en je kunt een berichtje ontvangen als het voer bijna op is.

Wil je met je kat praten op afstand? Je hoeft het dier niet te leren om een telefoon op te nemen, er zijn namelijk slimme voerbakken met ingebouwde luidspreker en microfoon. Bijvoorbeeld om jouw kat naar de bak te lokken op dezelfde wijze als jouw huisdier dit gewend is wanneer je thuis bent.

Vragen

Je dacht op voorhand eventjes een katten voerbak te kopen en nu ontdek je dat er enorm veel opties zijn. Wees gerust, we zullen enkele veelgestelde vragen beantwoorden om je op weg te helpen.

Is jouw kat te slim voor een voerbak?
Er zijn heel wat ‘ondernemende’ en slimme katten die heel goed weten dat die mooie bak gevuld is met eten. Dan is het natuurlijk de uitdaging om dit voer tevoorschijn te toveren op een zelfgekozen tijdstip. Dit kan betekenen dat de bak wordt omgestoten, daardoor is het mogelijk dat batterijen losraken of de stekker uit het stopcontact wordt getrokken.

Introduceer de voerbak niet op het moment dat je weggaat maar oefen eerst als je gewoon thuis bent. Dan zie je vanzelf het gedrag van jouw kat ten opzichte van de bak en kun je potentieel zwakke punten opsporen.
voerbak kat

Kun je ook natvoer geven?
Niet ieder apparaat is geschikt voor natvoer. In dat geval moet er namelijk een koelelement aanwezig zijn om het voer op de juiste temperatuur te houden. Het systeem werkt in dit geval door een klepje op een bepaalde tijd te openen en na een aantal minuten weer te sluiten. Zo kan de versheid van het natvoer voor een langere tijd behouden blijven, je voorkomt er ook geurtjes mee in huis.

Hoe voorkom je diefstal?
Als je meerdere katten in huis hebt dan heb je waarschijnlijk wel ervaring met een kat die voeding steelt van een andere huisgenoot. Dit is lastig als je niet thuis bent, dan loop je het risico dat één kat ondervoed wordt terwijl een andere kat juist veel te dik wordt. Er zijn modellen die werken op basis van een gepersonaliseerde chip die ‘ziet’ wie er voor de voerbak staat. Zo voorkom je diefstal door andere katten.
katten voerbak

Is water geven ook belangrijk?
Voldoende eten is belangrijk maar er is niets van groter belang dan voldoende water. Er zijn automatische voerbakken die ook voorzien zijn van een waterreservoir of een fontein. Je kunt ook een losse fontein kopen zodat je kat altijd vers water geeft. Als water te lang stil blijft staan kunnen bacteriën zich ontwikkelen, bij een fontein wordt water in beweging gehouden.

Welke automatische voerbak is het beste?
Bij de keuze voor een automatische voerbak moet je letten op de functies die voor jou en je kat ook echt van belang zijn. High tech gadgets kunnen leuk zijn maar de basisfunctionaliteit moet gewoon in orde zijn natuurlijk.