Kan kattenkruid katten diarree geven? Wat u moet weten!

Nepeta cataria, ook wel bekend als kattenkruid, is een eeuwige katachtige favoriet. Hoewel niet alle kitties genieten van een snuifje van de goede dingen, doen de meesten dat absoluut. Dit favoriete bedwelmende middel van de ventilator heeft een paar verschillende effecten. Het verzacht sommige katten en stimuleert anderen om ronduit wild te worden.

Het vermindert zelfs pijn en angst bij sommige katten. Maar kattenkruid is eigenlijk een beetje giftig voor katten! En als het in voldoende hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan deze veel voorkomende plant diarree en misselijkheid bij katten veroorzaken. Lees verder voor meer informatie over kattenkruid en hoe het katten kan beïnvloeden.

divider-catclaw1Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is technisch gezien een kruid dat deel uitmaakt van de muntfamilie. De plant groeit gemakkelijk in de koelere klimaten van Noord-Amerika, hoewel hij inheems is in Europa en Azië. Het vereist goed gedraineerde grond, veel zon en veel vocht om te gedijen.

Hoewel kattenkruid nu meestal wordt gezien als een kattenstimulerend middel, wordt de plant al eeuwenlang gebruikt om menselijke kwalen zoals hoesten, astma en nervositeit te beheersen. Het bevat antioxidanten zoals rozemarijn, coumarine en cafeïnezuur, die beschermen tegen milieutoxines.

Kattenkruid is een kruidachtige vaste plant, wat betekent dat de planten geen houtachtige stengels hebben, afsterven en elk jaar bloeien zonder opnieuw te planten. Veel staten, zoals West Virginia, beschouwen de planten als niet-invasieve soorten. De planten kunnen groeien tot een verbazingwekkende hoogte van 3 voet en zijn voorzien van vierkante stengels, diepgroene bladeren en levendige paarse bloemen.

Kattenkruid bevat Nepetalacton, de stof die verantwoordelijk is voor het high maken van uw kat. Het bereikt de kattenhersenen via de vomeronasale klier, een orgaan in het dak van de mond van uw kat dat verantwoordelijk is voor het overbrengen van geuren en geuren naar de hersenen van uw kat.

Terwijl je kat misschien geniet van het knabbelen aan vers kattenkruid of het likken van gedroogde kattenkruidvlokken van mooi gevuld pluche speelgoed, moeten kattenkruid ruiken om wild te worden. Aan de andere kant leidt het eten van de plant meestal tot zachtheid.

Kattenkruidplant in een pot
Afbeelding Credit: Ilia Baksheev, Shutterstock

Hoe lang duurt een kattenkruidhoog meestal?

Een goede kattenkruid high duurt ongeveer 10 minuten. Maar sommige katten houden met kattenkruid gevuld pluche speelgoed stevig tussen hun poten en inhaleren de geur wanneer de effecten beginnen af te nemen. Het kan tot 2 uur duren voordat de effecten van het medicijn zijn uitgewerkt. Aan hun lot overgelaten, zullen de meeste katten van nature kattenkruid consumeren voordat het uit de hand loopt. Maar pas op dat je je kat niet te veel laat eten, vooral als hij de neiging heeft om zijn kattenkruid te likken of te knabbelen. Te veel snuiven zal je kat niet schaden; het zal de werkzaamheid van het medicijn alleen maar verminderen de volgende keer dat uw kat zich overgeeft.

Is vers kattenkruid beter dan gedroogd?

Het hangt af van je kat. Sommige katten houden van vers kattenkruid en anderen geven de voorkeur aan de gedroogde versie van het kruid. Overweeg om je kat een beetje van elk te geven en ze te observeren om te zien of ze een voorkeur hebben. Vers kattenkruid is gemakkelijk te kweken, zelfs in containertuinen.

Door je eigen te kweken, zorg je ervoor dat je metgezel een product krijgt dat niet is aangetast door pesticiden en andere chemicaliën. Vers kattenkruid is meestal sterker dan gedroogde producten, dus misschien wilt u wat meer aandacht besteden aan de reacties van uw kat op vers kattenkruid om ervoor te zorgen dat ze niet te veel krijgen.

Gedroogd kattenkruid is gemakkelijk verkrijgbaar bij supermarkten en dierenwinkels. Het drogen van vers kattenkruid van eigen bodem is ongelooflijk eenvoudig en een geweldige manier om ervoor te zorgen dat uw kat nooit zonder zijn favoriete medicijn komt te zitten.

Houd er rekening mee dat gedroogd kattenkruid na verloop van tijd kracht verliest, dus bewaar de voorraad van uw kat in een luchtdichte container en wees voorbereid om alles wat beschimmeld of anderszins gecompromitteerd is weg te gooien. Kattenkruid dat goed is bewaard, is meestal goed voor ongeveer 6 maanden.

Kattenkruid
Afbeelding Credit: snd_nrdc, Pixabay

Houden alle katten van kattenkruid?

Nee. Ongeveer 30% van de katten reageert niet op de werkzame stof in kattenkruid. Deze kitties kunnen de hele dag kattenkruid snuiven en toch rechtdoor lopen. De hersenen van sommige katten hebben niet de receptoren die nodig zijn om high te worden van de plant. Kittens lijken pas geïnteresseerd in kattenkruid als ze ongeveer 6 maanden oud zijn.

Leeuwen, tijgers, lynxen en jaguars genieten van een beetje van het groene spul en reageren net als je kat. Sommige katten houden van kattenkruid, maar hebben de neiging om buikproblemen te ervaren na het genieten. Als dit van toepassing is op uw kat, overweeg dan om een kattenkruidspray te kopen en deze op het favoriete knuffeltje van uw vriend te gebruiken.

Wat zijn de tekenen van kattenkruidvergiftiging?

Katten die te veel kattenkruid binnenkrijgen, kunnen maagklachten krijgen. Velen braken of hebben losse darmen. Anderen kunnen moeite hebben met lopen of uit balans lijken. Hoewel de resultaten van te veel kattenkruid onaangenaam kunnen zijn voor katten, overindulgence is waarschijnlijk niet fataal.

Als je kat te veel van zijn favoriete kruid krijgt, houd je maatje dan op een veilige plek uit de buurt van stoelen, trappen en hoge zitstokken totdat hij hersteld is en stabiel op zijn benen staat.

Kattenkruidplant in een pot
Afbeelding Credit: Ilia Baksheev, Shutterstock

Zijn er alternatieven voor katten die niet van kattenkruid houden?

Absoluut! Valeriaan is een veilig en populair alternatief dat veel van dezelfde “voordelen” biedt als kattenkruid. Katten die worden blootgesteld aan gedroogde valeriaan worden vaak euforisch en energiek, maar kalmeren snel en nemen plaats voor een goed dutje.

Kamille lijkt een vergelijkbaar effect te hebben op mensen en katten, het stimuleren van ontspanning en het vergemakkelijken van de slaap. Veel eigenaren zweren dat hop, ja, degenen die worden gebruikt om bier te brouwen, wonderen kunnen doen als het gaat om het kalmeren van een angstige kat.

Blijf bij de gedroogde versies van deze huismiddeltjes. Kitty-zakjes stellen katten in staat om deze ontspannende stoffen op te snuiven en tegelijkertijd te voorkomen dat uw kat stengels, zaden en bloemen binnenkrijgt.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Kattenkruid is een krachtig kruid waar ongeveer 70% van de katten dol op is. Er is eerlijk gezegd niets schattiger dan een kat die geniet van een goede kattenkruidhoogte, compleet met rondrollen op de vloer, achter denkbeeldige wezens aanrennen en rondzoomen alsof ze bezeten zijn.

Te veel kattenkruid kan de buik van je metgezel van streek maken, maar de meeste katten zijn behoorlijk goed in het zelfreguleren van hun gebruik en zullen van nature terugdeinzen en een dutje doen voordat dingen te ver gaan. Zwaar gebruik resulteert niet in veel meer dan een vermindering van de werkzaamheid van het medicijn. Beperk het gebruik van uw kat tot maximaal 2 keer per week om ervoor te zorgen dat hij het meeste uit de ervaring blijft halen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: snd_nrdc, Pixabay