Kan je een kattenbak in de vaatwasser zetten?

Kan je een kattenbak in de afwasmachine zetten?

Regelmatig poepen is niet zo erg, maar een kattenbak en poepschep grondig reinigen kan een heel gedoe zijn.

Nou, meer dan een gedoe, het kan ronduit smerig zijn. Maar het schoonmaken van de kattenbak is niet optioneel en het is een belangrijk onderdeel van het gezond en gelukkig houden van uw katachtige vriend.

Je ziet allerlei “hacks” over hoe je dit proces makkelijker kunt maken, maar hoe zit het met het gebruik van de vaatwasser?

Kun je een kattenbak of poepschepje in de vaatwasser doen?

Een vaatwasser gebruiken om je kattenbak schoon te maken is om verschillende redenen geen goede optie. Uiteraard is het onhygiënisch om kattenpoep in de vaatwasser te doen, maar de meeste kattenbakken zijn ook slecht voor het sanitair. Bovendien kan het toxoplasmose verspreiden, dat wordt overgedragen in de poep van een kat.

En dat zijn nog niet eens de enige redenen! Laten we eens nader bekijken waarom de vaatwasser geen goede optie is en wat je in plaats daarvan kunt doen.

Waarom de vaatwasser geen goede optie is Kattenbakken en poepschepjes schoonmaken

Laten we eens kijken waarom de vaatwasser geen goede plek is voor de kattenbak, poepschepjes en al het andere dat gebruikt wordt bij het schoonmaken van de kattenbak, te beginnen met de grootste reden…

Het is niet hygiënisch om kattenbakken schoon te maken in de vaatwasser

Ten eerste, ik ben geen arts of dierenarts, dus dit is geen medisch advies.

Maar ik denk ook niet dat je een dokter hoeft te zijn om te beseffen dat het schoonmaken van je afwas en het toilet van je kat op dezelfde plek problematisch kan zijn! Je zou toch geen schrobber gebruiken om het toilet schoon te maken en dan de afwas gaan doen?

Zelfs als je het niet kunt zien, is er uitwerpselen op bijna alles, dus er is zeer zeker wat kattenpoep op de kattenbak van uw kat – zelfs als je het niet kunt zien met het blote oog.

Het eten van voedsel nadat uw kat het heeft afgelikt is al een reden tot bezorgdheid, maar het vermengen van kattenbakken, poepscheppen, en eetborden is een heel ander niveau.

En het probleem is niet alleen dat het smerig is… toxoplasmose is ook een zorg.

Toxoplasmose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet en is een van de meest voorkomende ziekten op de planeet. Maar omdat het veel voorkomt, betekent dat niet dat je je er geen zorgen over hoeft te maken en hoewel het risico op complicaties voor de meeste mensen laag is, kunnen zwangere vrouwen of mensen met een aangetast immuunsysteem extra kwetsbaar zijn.

Toxoplasmose wordt verspreid door in contact te komen met de uitwerpselen van een besmette kat en je denkt misschien dat de afwasmachine deze kleine parasiet wel zal doden, maar dat is eigenlijk best moeilijk om voor elkaar te krijgen.

Om toxoplasmose uit vlees te doden, adviseert de CDC voedsel te verhitten tot ten minste 63° C (145° F) in de meeste gevallen en 71° C (160° F) voor andere stukken vlees. Maar als je bedenkt dat de meeste vaatwassers maar een temperatuur van 48,8°C bereiken, dan zie je het probleem hier. Dat is gewoon niet genoeg om toxoplasmose consequent te doden.

Sommige mensen nemen een nonchalante houding aan ten opzichte van toxoplasmose, en als je immuunsysteem gezond is dan is er niet veel om je zorgen over te maken, maar ik zou liever op veilig spelen!

Vaatwassers zijn niet gemaakt om te steriliseren.

Vaatwassers worden niet alleen niet heet genoeg om voorwerpen te steriliseren, maar als u meer dan een handvol ladingen door de vaatwassers hebt laten gaan, is er zeker vaatwerk uit de vaat gekomen waar nog voedsel aan zat.

Eten is één ding, maar als het op de kattenbak aankomt hebben we het niet meer over eten…

Niet alleen kan er kattenpoep op de kattenbak achterblijven, maar een deel van die uitwerpselen kan ook op andere delen van de vaatwasser terechtkomen, wachtend op de volgende lading.

Maar het is niet de schuld van de vaatwasser!

De meeste vaatwassers, en zeker die bij u thuis, zijn niet gemaakt om op hoog niveau te reinigen en te ontsmetten. In plaats daarvan zijn ze gemaakt om je leven een beetje makkelijker te maken, dus we kunnen niet verwachten dat ze voorwerpen met uitwerpselen erop kunnen steriliseren!

Klei strooisel is slecht voor sanitair

Het meeste strooisel, maar vooral klei strooisel, kan leidingen verstoppen.

Sommige kattenbakvullingen kunnen 15 keer hun eigen gewicht aan water absorberen, wat betekent dat er niet veel nodig is om een pijp te verstoppen!

Afhankelijk van uw vaatwasser kunnen sommige leidingen die uit het hoofdreinigingsgedeelte komen veel nauwer zijn dan de leidingen van uw toilet of ander apparaat. Dat betekent dat het nog gemakkelijker kan zijn voor kattenbakvulling om deze gebieden te verstoppen.

Andere soorten kattenbakvulling, zoals houtkorrels, zijn in sommige opzichten beter, maar in andere slechter. Je kunt doorspoelbare kattenbakvulling vinden of proberen je eigen combinatie te maken, maar over het algemeen is de meeste kattenbakvulling niet eens bedoeld om in het toilet te gooien, laat staan in de vaatwasser!

Jij kan de kattenbakvulling zonder al te veel moeite schoonmaken, maar op dat moment kan het gewoon zinvoller zijn om de kattenbak of de poepschep schoon te maken zonder de vaatwasser helemaal niet!

Plastic Nestbakken kunnen smelten

Als je iets anders gebruikt dan de kleinste kattenbak, moet je de kattenbak waarschijnlijk op het onderste gedeelte van de vaatwasser zetten. De onderste bak is ook het heetste gedeelte van de vaatwasser en hoewel het misschien niet genoeg is om de vaat te steriliseren, is het wel genoeg om veel plastic te laten smelten of op zijn minst krom te trekken.

Dat is de eenvoudigste reden om de vaatwasser over te slaan!

Delen van de vaatwasser zijn poreus

Zoals we al hebben vastgesteld, zijn vaatwassers niet bedoeld om te worden gebruikt voor sterilisatie, en als gevolg daarvan zijn veel van hun onderdelen gemaakt van poreus plastic.

Vergelijk dat met een autoclaaf, die bijna geheel van metaal is en bedoeld om chirurgische apparatuur te steriliseren.

Het poreuze karakter van een afwasmachine is bij af en toe gebruik misschien geen probleem, maar na verloop van tijd, vooral als de kattenbak of het schepje behoorlijk vuil is, kan het zich ophopen. Dat kan leiden tot bacteriegroei of stank. Maar het is ook gewoon een beetje vies en dat zou voor de meeste mensen genoeg moeten zijn!

Het is niet milieuvriendelijk

De afwasmachine gebruiken om een kattenbak te wassen is op meer dan één manier milieuonvriendelijk.

Ten eerste is het zeker niet de bedoeling dat u de afwasmachine gebruikt voor de kattenbak of het poepschepje, dus dat betekent dat de hele afwascyclus gewijd is aan één of twee items. Hoewel moderne vaatwassers veel efficiënter zijn in termen van waterverbruik, kun je nog steeds verwachten dat ze tot 3 gallons in een cyclus gebruiken.

Dat is veel water om alleen maar een kleine kattenbak schoon te maken en als je vaatwasser ook maar een paar jaar oud is, dan is het waarschijnlijk veel meer dan 3 gallon. Natuurlijk, als je meerdere kattenbakken wast voor meerdere katten kan het een beetje beter…

Maar het gaat niet alleen om waterverbruik!

We hebben het al gehad over hoe toxoplasmose zich kan verspreiden naar mensen door kattenpoep, maar als kattenuitwerpselen worden blootgesteld aan de watervoorziening kan dat ook schadelijk zijn voor wilde dieren. Tenslotte, dat water moet gaan ergens naar toe en nadat het uw vaatwasser heeft verlaten, kan het terechtkomen in rivieren, meren en oceanen.

Een studie wees uit dat otters voor de kust van Californië stierven aan toxoplasmose en katteneigenaren die kattenpoep doorspoelden bleken de oorzaak te zijn!

Wat is het beste alternatief voor de afwasmachine?

Er is echt niets dat is goed over de vaatwasser aanpak … dus wat is een betere keuze?

Uw beste optie is om een kattenbakfolie te gebruiken om te proberen de hoeveelheid schoonmaken die in de eerste plaats moet worden gedaan te verminderen. Hoewel het gebruik van wegwerpproducten minder milieuvriendelijk kan aanvoelen, is de vuilnisbak uiteindelijk de beste plaats voor kattenbakvulling en een kattenbakzak maakt het proces gemakkelijker.

Als u wilt gaan de liner route, ik beveel deze liners van Jonny Cat die je kunt zien op Amazon. Ook al lijkt de verpakking recht uit de jaren ’80 te komen, deze inwerpzakken zijn het echte werk en kunnen een ton gewicht aan omdat de laatste wat u wilt is dat uw kattenbakvulling op het verkeerde moment kapot gaat.

Ze hebben ook meer dan 11.000 vijf-sterren beoordelingen die hen ondersteunen op Amazon, dus het is moeilijk om hier verkeerd te gaan.

Er zijn ook een handvol andere technieken die u kunt gebruiken om te voorkomen dat de kattenbakvulling aan de doos blijft kleven, waaronder het toevoegen van zuiveringszout en het vervangen van uw kattenbakvulling, maar lijnvoeringen zullen waarschijnlijk de grootste impact hebben.

Als je eenmaal het meeste vuil hebt aangepakt met een voering of de hoeveelheid aangekoekt strooisel hebt geminimaliseerd, is schoonmaken met afwasmiddel en papieren handdoeken veel gemakkelijker.

Afsluitende gedachten

Je weet dat katten van een schone doos houden en ze vinden meestal wel een manier om je te laten weten dat ze er niet blij mee zijn. Natuurlijk is het superchargen van het schoonmaken met de vaatwasser lijkt een geweldige optie voor u en uw katachtige vriend, maar van sanitaire problemen tot loodgietersproblemen, er zijn gewoon te veel problemen met deze aanpak.

In plaats daarvan kan een kattenbakfolie een grote hulp zijn, maar aan het eind van de dag is het schoonmaken van uw kattenbakken en poepscheppen op de ouderwetse manier de beste aanpak!