Kan ik de naam van mijn geadopteerde kat wijzigen?

Lacey, Jack, Freya, Taco-naamgeving van een kat is een grote (en spannende) beslissing. Maar wat gebeurt er als je een kat adopteert die al een naam heeft?

Dierenasielen kennen bijna altijd namen van huisdieren toe, zelfs als ze als zwerfdieren worden gered. Natuurlijk word je verliefd op het schattige gezicht van een kat, maar het adopteren van een dier gaat over meer dan een goed uiterlijk. Een asieldier een naam geven geeft ze een identiteit.

Dierenasielen moeten hun dieren op de markt brengen om zoveel mogelijk potentiële adoptanten aan te trekken. Dat betekent echter niet dat elke naam een winnaar is.

Er is altijd een kans dat je verliefd wordt op de kat, maar niet op hun naam. Het goede nieuws is dat de meeste dierenadvocaten het erover eens zijn dat het oké is om de naam van een geadopteerde kat te veranderen. Dit is wat u moet weten.

Kennen katten zelfs hun namen?

Het kiezen van de perfecte naam voor een kat kan uren van discussies, lange lijsten met mogelijkheden en zelfs jaren van doordacht dagdromen met zich meebrengen. Maar terwijl we debatteren over de verdiensten van Macy versus Molly, wat zijn de gedachten van onze kat? Kennen ze hun namen wel?

We kunnen het niet zeker weten, maar een onderzoek uit 2019 concludeert dat de meeste katten hun namen waarschijnlijk herkennen als woorden die naar zichzelf verwijzen. De studie omvatte observatie van 78 katten in verschillende leefomstandigheden.

Onderzoekers observeerden het gedrag van de katten om te bepalen of ze onderscheid konden maken tussen hun namen en andere willekeurige woorden. Waarnemers markeerden wanneer katten geïnteresseerd leken in de woorden die tot hen werden gesproken, en de verzamelde gegevens suggereren dat de meeste katten inderdaad meer op hun eigen naam reageerden dan op willekeurige woorden.

De resultaten van deze studie suggereren dat katten hun namen kennen, maar andere onderzoekers zeggen dat het bewijs nog steeds niet overtuigend is. Een artikel in Smithsonian Tijdschrift suggereert dat katten gewoon op hun naam kunnen reageren omdat ze die woorden associëren met dingen als voedsel, speeltijd of aandacht.

Hoe dan ook, we weten dat katten aandacht besteden aan de namen die we ze noemen – of op zijn minst de woorden die we zeggen wanneer we met hen omgaan. Daarom is het benoemen van een kat net zo belangrijk als we denken dat het is. Het maakt je kat waarschijnlijk niet uit of je met Thomas of Tiger gaat, maar je sterke relatie moet ergens beginnen, en dat is ergens met de perfecte naam.

Is het een goed idee om de naam van een geadopteerde kat te veranderen?

Wanneer een asielmedewerker of vrijwilliger een kat Hamburger noemt, omdat ze die week al 20 katten hebben genoemd en geen ideeën meer hebben, merken ze die kat niet voor het leven. De meeste asielen gaan ervan uit dat de nieuwe eigenaren de naam van de kat zullen veranderen en kunnen het zelfs vragen voordat ze het papierwerk afdrukken.

Maar zelfs als ze dat niet doen, en zelfs als je een volwassen kat adopteert die al jaren dezelfde naam heeft, is het algemeen duidelijk dat met nieuwe eigenaren een nieuwe naam komt. Hier zijn een paar dingen om te overwegen voordat u besluit de naam van uw kat te behouden of iets nieuws te proberen.

Het zou een broodnodige nieuwe start kunnen zijn

Ongeacht het vorige leven van je kat, het feit dat hij in een asiel terecht is gekomen, betekent dat er iets mis is gegaan. Ze hadden een eigenaar kunnen zijn die zich overgaf of een slachtoffer van verwaarlozing, misbruik of verlating.

Het is ook mogelijk dat ze mensen hadden die van hen hielden, maar één open raam later, en die geliefde huiskat werd een verdwaalde zwerfkat. Het komt ook vaak voor dat katten in asielen terechtkomen wanneer hun eigenaren overlijden. Het punt is dat naar een opvangcentrum gaan en geadopteerd worden een nieuwe start zou moeten zijn. Het is de kans van de kat om de pijn van het verleden achter zich te laten en een nieuw leven te beginnen met nieuwe mensen.

Die deal komt met een nieuw gezin, een nieuw huis en soms een nieuwe naam. Veel voorstanders van reddingsdieren moedigen eigenaren van gezelschapsdieren aan om de naam van een dier te veranderen, omdat dit helpt die belangrijke overgang aan te duiden. Door een nieuwe naam te leren, kan de kat verder gaan zonder herinnerd te worden aan negatieve associaties die aan hun oude naam zijn gehecht.

Geef prioriteit aan uw relatie

Je kunt het niet helpen dat je verliefd bent geworden op een kat die toevallig dezelfde naam heeft als die vreselijke baas die je op de middelbare school had.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Of misschien heet je nieuwe kat zoiets als Worst of Prinsessenijsje, en is het gewoon niet goed. Als je je elke keer in verlegenheid gaat brengen als je de naam van je kat zegt of flashbackt naar die late nachtdiensten voor de friteuse, is een naamsverandering gerechtvaardigd.

Het laatste wat je wilt, is dat de naam van je nieuwe huisdier je relatie verstoort. Je band is iets dat met de tijd moet groeien. Je kunt wennen aan een naam die je haat, maar het is niet de ideale manier om een vriendschap te beginnen.

Houd rekening met de leeftijd van uw kat

Als je twijfelt of je y leuk vindtde asielnaam van ons geadopteerde huisdier of wil je het veranderen, denk aan de leeftijd van je kat.

Als u een kitten jonger dan zes maanden, bijvoorbeeld, de baby heeft waarschijnlijk niet lang genoeg geleefd om zelfs maar te weten dat ze een naam hebben. Kittens zijn schone leien als het gaat om namen, en je kunt na adoptie gerust een naam kiezen die je leuk vindt.

Als je nieuwe familielid eerder een huis had, is er een kans dat ze al een naam hebben geleerd en eraan gewend zijn. Jonge katten ouder dan zes maanden hebben ruim de tijd gehad om te leren hoe ze heten en toepasbare associaties te maken. Op deze leeftijd accepteren katten echter meestal meer verandering.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Zodra een kat de middelbare leeftijd of senior status bereikt, wordt verandering moeilijker. Katten zijn gewoontedieren en het doorbreken van gevestigde gewoonten zal altijd gepaard gaan met een zekere mate van uitdaging – en dat is ongeacht de soort.

Het zal moeilijker zijn om de naam van een oudere kat te veranderen, maar niet onmogelijk. Het zal veel positieve bekrachtiging en geduld vergen.

Een oudere kat kan al gestrest zijn over zijn nieuwe situatie en hij heeft misschien niet de bandbreedte om op te merken dat je hem Leeuw noemt in plaats van Lionel. Doe het rustig aan en weeg het gedrag van je kat en de mogelijke oorzaken af met hoe belangrijk de naamsverandering voor jou is.

Wanneer moet je een geadopteerde kat niet hernoemen?

Als uw kat tekenen van extreme angst, angst of ongemak vertoont, kan zijn vorige naam een niveau van comfort en vertrouwdheid bieden. Met een nieuw gezin en een nieuw huis zijn herhaalde pogingen om hen te trainen om te reageren op een nieuwe naam misschien gewoon te veel. Dit zijn echter extreme gevallen en ze komen niet vaak voor. In de meeste situaties zal een nieuwe naam niet veel effect hebben op het dagelijks leven van een kat.

Tips om de naam van uw kat te veranderen

Als je na al dat nadenken en wikken en wegen besluit om de naam van je geadopteerde kat te veranderen, volg dan deze tips om een soepele overgang te garanderen.

  • Verander de naam van uw kat meteen: Als je je relatie begint door je kat zijn oude naam te noemen, maar na twee weken overschakelt naar een nieuwe naam, zorg je alleen maar voor verwarring.
  • Begin met een woordafbreking: Als uw kat zijn oude naam al kent, kunt u hem helpen zijn nieuwe naam te leren met een eenvoudige woordafbreking. Als hun oude naam bijvoorbeeld Lucky is en je wilt deze veranderen in Luna, begin ze dan een paar dagen Lucky-Luna te noemen. De voornaam zal hun aandacht trekken en tegelijkertijd een associatie creëren met de nieuwe naam. Laat na een week of twee de oude naam vallen.
  • Gebruik positieve bekrachtiging: Elke keer dat je de nieuwe naam van je kat zegt, bied hem dan een traktatie, lof of huisdieren (of alle drie!) aan. Ze zullen van de nieuwe naam gaan houden en er meer aandacht aan besteden.
  • Heb realistische verwachtingen: Studies vertellen ons dat katten misschien in staat zijn om hun namen te leren, maar de ervaring in het echte leven leert ons dat katten doen wat ze willen. Als ze niet reageren op hun nieuwe naam, wees dan niet ontmoedigd. Het kan gewoon zijn omdat ze katachtig zijn en op dat moment geen zin hebben om te reageren. Blijf hun naam gebruiken en ze zullen uiteindelijk rondkomen.

Veelgestelde vragen

Kun je een kattennaam na 6 maanden veranderen?

Jonge katten ouder dan zes maanden hebben ruim de tijd gehad om te leren hoe ze heten en om toepasbare associaties te maken. Op deze leeftijd accepteren katten echter meestal meer verandering, dus het is mogelijk om de naam van een kat na 6 maanden te veranderen.

Kun je de naam van een kat na 2 jaar veranderen?

Zodra een kat de middelbare leeftijd of senior status bereikt, wordt verandering moeilijker. Katten zijn gewoontedieren en het doorbreken van gevestigde gewoonten zal altijd gepaard gaan met een zekere mate van uitdaging – en dat is ongeacht de soort. Dus als u besluit om door te gaan en de naam van uw kat te veranderen, wees dan geduldig met haar en help haar door het proces.