Onderzoek toont aan dat katten de namen van andere katten kunnen herkennen

Eerdere studies en onze eigen ervaringen hebben ons al verteld dat katten in staat zijn om hun eigen namen te leren. Een nieuwe studie uit Japan geeft ons echter een nog diepere kijk op de cognitie van katten. Een team van wetenschappers aan de Universiteit van Kyoto wilde bepalen of katten de namen van andere katten en zelfs mensen kunnen leren. Het nieuwe onderzoek werd gepubliceerd in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift en de resultaten veranderen de manier waarop mensen onze katachtige huisdieren waarnemen.

Als het gaat om dierlijke intelligentie, krijgen honden meestal alle eer. Het is waar dat je sommige honden kunt trainen om namen te herkennen en te associëren met mensen en objecten, maar nu weten we dat deze vaardigheid niet uniek is voor onze hondenvrienden. Hoofdonderzoeker Saho Takagi suggereert zelfs dat huiskatten namen kunnen leren herkennen zonder enige vorm van formele training.

Hun bewijs suggereert dat katten leren door simpelweg te luisteren. Takagi zei: “Ik wil dat mensen de waarheid kennen. Katachtigen lijken niet naar de gesprekken van mensen te luisteren, maar in feite doen ze dat wel.”

Om tot deze conclusie te komen, observeerden de Japanse wetenschappers het gedrag van 48 katten. De katachtige proefpersonen leefden in huishoudens met meerdere katten of in kattencafés waar ze regelmatig socialiseerden met andere katten en mensen. Elke kat kreeg een afbeelding van een bekende katachtige (modelkat) op een computerscherm te zien.

Terwijl de foto werd getoond, zei een opname van de stem van de eigenaar de naam van de modelkat of een heel andere naam. De dierwetenschappers observeerden vervolgens het gedrag van de katten en timeden hoe lang ze geïnteresseerd bleven in de foto.

Gegevens tonen aan dat katten uit huishoudens met meerdere katten aanzienlijk langer naar het computerscherm staarden toen de opname een naam zei die niet overeenkwam met de modelkat. Onderzoekers theoretiseren dat katten meer geïnteresseerd waren in de niet-overeenkomende foto’s omdat ze hadden verwacht een bepaalde naam te horen en verward en / of geïntrigeerd raakten toen de bekende stem een andere naam zei.

In een secundair experiment pasten onderzoekers hetzelfde concept toe om te leren of de katten de namen van menselijke familieleden herkenden. Nogmaals, de huiskatten leken meer geïnteresseerd in de foto’s wanneer de gesproken naam niet overeenkwam met de werkelijke naam van de bekende persoon. De gegevens suggereren ook dat deze resultaten het meest voorkwamen voor de katten die langere tijd bij hun familie hebben gewoond.

De resultaten voor de katten die in kattencafés leefden, waren niet overtuigender. Er wordt gespeculeerd dat dit komt omdat cafékatten minder mogelijkheden hebben voor een-op-een interacties. Ze worden blootgesteld aan veel meer katachtigen en mensen, maar hun tijd samen is meestal kort. De wetenschappers zeggen dat de frequentie van blootstelling een belangrijke rol speelt bij het al dan niet leren van de naam van een ander.

Hoewel we niet weten hoe het gebeurt, suggereert deze studie dat hoe langer een kat met andere katten (en mensen) leeft, hoe groter de kans dat ze die personen op natuurlijke wijze associëren met hun juiste namen. Het helpt ook wanneer er meerdere mensen in het huishouden zijn, omdat dit voldoende mogelijkheden biedt voor de kat om getuige te zijn van interacties en associatieve informatie te absorberen.

De auteurs van het rapport schreven: “Onze interpretatie is dat katten die met meer mensen leven, meer mogelijkheden hebben om namen te horen die worden gebruikt dan katten die met minder mensen leven, en dat langer bij een gezin wonen die ervaring verhoogt.”

De studie is slechts een glimp van de intelligentie van katten, maar de bevindingen hebben de aandacht getrokken van dierwetenschappers, behavioristen en eigenaren van gezelschapsdieren. De volgende keer dat je denkt dat je kat niet luistert, denk dan nog eens goed na.

De kans is groot dat onze katten veel meer kennis tot zich nemen dan wij denken. Ze kennen waarschijnlijk de namen van hun kattenbroers en -zussen, en je katten kennen waarschijnlijk ook je naam.