Is wierook slecht voor katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

is wierook slecht voor katten

Er is niets beters dan thuiskomen in een schoon ruikend huis. Maar je huis fris laten ruiken is niet altijd gemakkelijk- zeker niet met katten! Hoewel het bijhouden van de kattenbak de grootste impact zal hebben, vinden veel katteneigenaren het leuk om iets extra’s te doen zoals een kaars of wierook.

Maar is wierook slecht voor katten? Ja, wierook kan slecht zijn voor katten. Niet alleen kunnen geuren veel harder zijn voor de gevoelige neuzen van onze katten, maar het inademen van de rook die door de wierook wordt geproduceerd kan ademhalingsproblemen zoals niezen en congestie veroorzaken.

Maar laten we eens wat dieper ingaan op waarom wierook een probleem kan zijn voor katten en enkele alternatieven die je in plaats daarvan kunt gebruiken.

Waarom is wierook slecht voor katten?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom het branden van wierook slecht kan zijn voor katten. Laten we beginnen met het eerste (en grootste) probleem, het inademen van rook.

Rook Inhalatie en Wierook

Volgens de Environmental Protection Agency is het verbranden van wierook niet alleen slecht voor uw kat, maar ook een risico voor u. Zij leggen in een rapport uit 2001 uit dat “Wierookrook een belangrijke bron van deeltjesuitstoot in de binnenlucht kan zijn. De deeltjes die vrijkomen bij het verbranden van wierook kunnen zich afzetten in de luchtwegen. Deze emissies kunnen verontreinigende stoffen bevatten die een verscheidenheid aan gezondheidseffecten kunnen veroorzaken, waaronder mutagene effecten en dermatitis via de lucht.”

Als dat al niet verontrustend genoeg was, bedenk dan dat uw kat slechts een fractie van uw grootte is en dat die deeltjes waarschijnlijk een veel grotere impact zullen hebben op de kleine longen van uw kat! Het inademen van deze deeltjes kan niet alleen uw kat oncomfortabel maken, maar kan ook leiden tot ademhalingsproblemen zoals niezen en congestie.

Gevoeligheid voor geuren

Katten gebruiken geuren op een manier die mensen niet volledig kunnen bevatten. Om het in perspectief te plaatsen, bedenk dat “Katten meer dan 200 miljoen reuksensoren in hun neus hebben; mensen hebben er maar 5 miljoen. Hun reukzin is 14 keer beter dan die van de mens.”

Dus wat voor jou misschien ruikt als een krachtig en rustgevend aroma, kan voor je kleine katachtige vriend extreem krachtig zijn! Hoewel het onwaarschijnlijk is dat uw kat een groot gezondheidsprobleem heeft door de geur alleen, is het niet nodig om onze harige vrienden ongemakkelijk te maken omwille van het branden van wierook!

Brandgevaar

Je moet altijd aandacht besteden aan elke open vlam die je in je huis hebt, maar je kunt niet elke seconde ogen op je kat en wierook hebben. Hoewel wierook al een klein risico op brand met zich meebrengt, kan er van alles gebeuren wanneer je een open vlam combineert met een nieuwsgierige kat. Zeker als je bedenkt hoeveel rook wierook kan verspreiden. Ik weet zeker dat mijn kat geïnteresseerd zou zijn in wervelende rookwolken en er is een goede kans dat ze er snel een blik op zou werpen om te zien wat er aan de hand is!

Dit is zelfs nog belangrijker als je bedenkt hoe wierook wordt gebrand. Het wordt meestal gebrand in de vorm van een stokje op een houder. Dat stokje kan gemakkelijk door een kat worden gebroken en vallen op wat eronder ligt. Vergelijk dat met een veel stevigere kaars (die nog steeds zijn eigen problemen heeft) en je ziet het probleem.

Hoe van wierook te genieten (zelfs als je een kat hebt)

Wat als het niet gebruiken van wierook gewoon geen optie voor je is? Of je nu van de geur houdt of dat het een belangrijk onderdeel is van je meditatiebeoefening, er kunnen situaties zijn waarin je het compromis van geen wierook gewoon niet kunt maken.

Dus hoe kun je nog steeds genieten van wierook in je huis en toch je kat veilig houden?

Houd de wierook buiten bereik

Om de blootstelling van uw kat te minimaliseren, kunt u er het beste voor zorgen dat de wierook volledig buiten bereik van uw kat is. Dat kan ergens zijn waar uw kat niet bij kan of plaats het in een andere kamer waar uw kat geen toegang toe heeft. Wees voorzichtig, want het is echt verbazingwekkend om te zien hoe handig sommige katten zijn in het bereiken van hoge plaatsen!

Focus op Ventilatie

Onthoud, dat een van de grote problemen met wierook de deeltjes zijn die door de rook worden geproduceerd. Om het aantal deeltjes dat zich in de longen van je kat kan nestelen te beperken, moet je ervoor zorgen dat de ruimte waar je wierook brandt voldoende geventileerd is. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door een raam open te zetten, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de kamer.

Gebruik wierook van hoge kwaliteit

Er is een GROOT verschil tussen de kwaliteit van wierook en het gebruik van een product van mindere kwaliteit zal resulteren in meer ongezonde deeltjes in de lucht. Het belangrijkste waar je op moet letten is het verschil tussen traditionele wierook en “gedompelde” wierook.

FairTradeIncense.com legt uit dat traditionele wierook wordt gemaakt met behulp van een eeuwenoud proces waarbij ruwe ingrediënten worden samengevoegd tot een poedervorm. Dat poeder wordt dan gemengd met honing om een soort deeg te maken dat dan voorzichtig op een gewoon bamboestokje wordt gerold. Dit is een delicaat en tijdrovend proces, wat betekent dat het ook duurder is.

Gedompelde wierook daarentegen is de goedkope en in massa geproduceerde versie. In plaats van een gewoon bamboestokje (dat schoon brandt), wordt bij dit procédé zaagsel of houtskoolpoeder aan het stokje toegevoegd. Deze stokjes worden soms ook behandeld met chemicaliën voordat ze in een geurmengsel worden gedompeld. Dus in plaats van de schone en meer natuurlijke verbranding van traditionele wierook, heb je een mix van chemicaliën die samen met je geur branden!

Dat betekent meer deeltjes, meer rook, en meer gezondheidsrisico’s voor jou en je kat. Als je absoluut wierook moet branden, zorg er dan voor dat je extra betaalt voor een kwaliteitsproduct. Hoewel je zelf de geur van je voorkeur moet vinden, is hier een voorbeeld van traditionele wierook op Amazon van Nippon Kodo.

Wierook Alternatieven

Er zijn tal van uitstekende katvriendelijke alternatieven voor wierook die je huis heerlijk kunnen laten ruiken of je meditatie kunnen verbeteren zonder schadelijke rook te produceren.

Febreeze

Febreeze krijgt een slechte naam in de kattenwereld door ongefundeerde geruchten dat het een gevaar is voor katten. Echter, de ASPCA meldt dat na zorgvuldige evaluatie van hun veterinaire toxicoloog Febreeze veilig is om te gebruiken rond huisdieren. Natuurlijk moet je nog steeds de instructies op het etiket volgen en je kat niet in contact laten komen met de natte producten.

Het is ook vermeldenswaard dat dit specifiek is voor de Febreeze stoffen luchtverfrissers (je vindt ze hier op Amazon) en niet de aerosol luchtverfrissers. Alle aërosol luchtverfrissers hebben dezelfde problemen die ze onveilig maken voor katten. U kunt daar meer over lezen op PetMD door hier te klikken.

Luchtzuiveraars

Hoewel een luchtzuiveraar niet echt toevoegen geuren aan uw huis kan het helpen om geuren te verminderen. Luchtzuiveraars zuiveren in wezen de lucht en verwijderen schadelijke deeltjes (zoals rookresten) uit de lucht. Het grote verschil tussen een luchtzuiveraar en iets als wierook of een kaars is dat luchtzuiveraars eigenlijk verwijderen door de lucht te zuiveren in plaats van te verdoezelen. Dat betekent dat je het probleem bij de wortel aanpakt.

Mijn favoriete luchtreiniger is er een van LEVOIT die je op Amazon kunt vinden. Ik ben een lichte slaper en dit is de stilste luchtzuiveraar die ik heb kunnen vinden. Het is ook een van de sterkere want ik denk echt dat ik een verschil kan voelen in het hele huis en niet alleen in de kamer waar hij staat.

Creëer je eigen keukengeuren

Met behulp van uw fornuis of oven kunt u uw hele huis heerlijk laten ruiken! Een van de meer populaire methoden is het maken van stovetop potpourri om je eigen sudderaroma te maken. Op YouTube zijn veel recepten te vinden om dit te maken en je kunt hier klikken om een van mijn favorieten te zien (maar ik zou de rozemarijn overslaan). Tenzij je met opzet je kat uit de keuken wilt houden door bepaalde geuren te gebruiken, zorg er dan voor dat je geuren gebruikt die katten lekker vinden of verdragen. Dat betekent dat u citrusvruchten moet vermijden en een paar kruiden zoals rozemarijn.

Maar ik denk dat het nog makkelijker is om gewoon je oven te gebruiken om een warme, aangename geur te creëren die het hele huis kan vullen. Alles wat je nodig hebt is een beetje kaneel en vanille! Kaneel is niet de favoriete geur van de meeste katten, maar het staat een stuk lager op de lijst dan citrusvruchten. Ik heb ook wel eens een beetje vanille meegebakken en de kaneel helemaal overgeslagen!

Slotgedachten

Wierook is geen geweldige optie voor katten, maar met het juiste beheer, kun je katten veilig houden tijdens het branden van wierook. Maar nu de EPA wierook bestempelt als een bron van luchtvervuiling binnenshuis, kan het zinvoller zijn om te kijken naar andere, effectievere alternatieven die ook katvriendelijk zijn.