Is neemolie giftig voor katten? Wat u moet weten!


Neem olie is de huidige trending natuurlijke remedie van de maand, wordt aangeprezen voor alles van insectenwerend middel tot behandeling voor ringworm. Anekdotes over het gebruik ervan bij huisdieren zijn gemeld, maar dierenartsen springen niet zo snel op de kar. Hoewel dierenartsen zeggen dat het voor sommige dieren nuttig kan zijn, zijn er grenzen aan wat het kan doen, en dit brengt risico’s met zich mee die niet aanwezig zijn bij het gebruik van geneesmiddelen1. Over het algemeen, tenzij uw dierenarts het aanbeveelt, houden we neemolie uit de buurt van katten, omdat het gevaarlijk kan zijn om op huisdieren te gebruiken.

Blijf lezen om alles te leren wat je nodig hebt over Neem olie en katten.

kattengezichtsverdeler 2

Wat is Neem Olie?

Neem olie is een dragerolie gewonnen uit de neem. Azadirachta indica |, of de neem, is een soort boom afkomstig uit Sri Lanka, Birma en India, hoewel het nu wordt gekweekt in tropische gebieden over de hele wereld. Ayurvedische beoefenaars gebruiken verschillende delen van de boom om ziekten te behandelen, volgens Dr. Lisa Pinn McFaddin van de Independent Hill Veterinary Clinic in Manassas, Virginia.

Terwijl Ayurvedische beoefenaars de hele boom gebruiken, is alleen de olie die uit de boom wordt gewonnen in het Westen aangeslagen. Hier gebruiken we de olie die uit de zaden wordt geëxtraheerd, meestal in een actuele toepassing. De olie wordt over het algemeen geëxtraheerd met behulp van een proces dat “koud persen” wordt genoemd, waarbij de olie wordt geëxtraheerd zonder warmte te gebruiken. Koudgeperste oliën hebben de neiging om zuiverder te zijn dan oliën die worden uitgedrukt met behulp van warmte.

neem etherische olie
Afbeelding Credit: Ninetechno, Pixabay

Waarom is Neem olie zo populair?

Neem olie bevat essentiële voedingsstoffen zoals omega-6 en omega-9 vetzuren en vitamine E. Toch zegt Pinn McFaddin dat de primaire voordelen kunnen worden toegeschreven aan triterpenen – een chemische verbinding die wordt aangetroffen in planten en dieren en die hen helpt bij het omgaan met gevallen van ontsteking.

Volgens Dr. Melissa Shelton, een holistische dierenarts en eigenaar van een kliniek, “De meest voorkomende triterpenen zijn azadirachtine en Nimbin.” Ze legt verder uit dat azadirachtine een krachtig insecticide is, waaraan neemolie zijn reputatie als insectenwerend middel te danken heeft, en Nimbin heeft ontstekingsremmende, antiseptische, antischimmel-, antihistaminica- en zelfs koortsverlagende eigenschappen.

Ze zegt echter ook dat veel mensen moeite hebben met het werken met pure olie, en dit, in combinatie met de sterke geur van neemolie, zorgt ervoor dat veel mensen het opgeven. Experts op de olie zeggen dat het ruikt naar knoflook, zelfs als het wordt verdund. Dus als sterke geuren een deal-breaker voor je zijn, wil je het misschien doorgeven.

Risico’s van het gebruik van Neem Olie op Katten

Zolang uw neemolie in de juiste concentratie wordt gegeven, mag deze geen inherent risico vormen voor uw kat. De ASPCA vermeldt neemolie niet als een giftige stof voor katten. Toch is dit nog steeds een relatief nieuw ding voor het Westen, en dierenartsen waarschuwen tegen het gebruik van de olie op uw huisdieren zonder begeleiding van een dierenarts.

Andere risico’s van het gebruik van neemolie op huisdieren omvatten interacties met insuline, orale diabetische medicatie en schildklierhormoonsupplementen. Als uw kat medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat u contact opneemt met uw dierenarts voordat u neemolie gebruikt; het gebruik van neemolie zou de medicatie minder effectief kunnen maken.

Ook kan overdosering van neemolie ervoor zorgen dat uw kat ziek wordt. Als u nog niet op de hoogte bent van het verdunnen van neemolie voor uw kat, raadpleeg dan uw dierenarts om ervoor te zorgen dat zij uw plannen kennen. Als er iets misgaat, heeft uw dierenarts een plek om zijn evaluaties te starten.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Hoewel neemolie misschien een uitstekend huismiddeltje lijkt voor zowat alles, kan het gevaarlijk zijn om te gebruiken bij huisdieren, en we raden niet aan om dit te doen tenzij je je dierenarts hebt geraadpleegd. Als uw dierenarts toezicht houdt op uw gebruik van neemolie op uw kat, bent u gewapend met alle kennis die u nodig hebt om uw kat veilig te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Mukesh Kumar, Shutterstock