Is kattenvoer made in Thailand veilig?

China heeft een slechte reputatie als het gaat om hun betrokkenheid bij de wereldwijde huisdiervoedingsindustrie. Hoewel de bezorgdheid over huisdiervoeding die in China is gemaakt of met ingrediënten uit China geldig is, moet worden aangenomen dat dezelfde zorgen van toepassing zijn op producten die elders in Azië zijn gemaakt.

Gezien de massale terugroepacties van producten die uit China zijn gekomen, maken veel eigenaren van gezelschapsdieren zich zorgen over de veiligheid van producten die in Thailand zijn gemaakt. Hier zullen we onderzoeken hoe huisdiervoer in Thailand wordt gereguleerd, of het veilig is en waarom zoveel fabrikanten hun productie van nat voedsel naar het buitenland verplaatsen.

Hoe wordt huisdiervoeding gereguleerd?

In de Verenigde Staten wordt de productie, productie en verkoop van huisdiervoeding niet specifiek gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), maar veel van de normen die van toepassing zijn op menselijk voedsel zijn ook van toepassing op voedsel voor huisdieren.

Hoewel ze geen regelgevende autoriteit hebben, biedt de Association for American Feed Control Officials (AAFCO) voedingsaanbevelingen die de standaard zijn geworden waarmee veel merken voor dierenvoeding hun voedsel formuleren. Fabrikanten van huisdiervoeding in Canada houden zich meestal aan dezelfde AAFCO-aanbevelingen, hoewel huisdiervoeding technisch wordt gecontroleerd door de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) – het Canadese equivalent van de FDA.

De VS dient als het belangrijkste voorbeeld dat veel merken voor dierenvoeding over de hele wereld willen imiteren. Veel katteneigenaren vertrouwen alleen op producten die in de VS zijn gemaakt en na de gigantische melamine-terugroepactie van 2007 begrijpelijk.

In 2007 ontving de FDA meldingen van huisdieren die ziek werden en stierven na het eten van huisdiervoeding gemaakt met ingrediënten afkomstig uit China. Door een diepgaand onderzoek ontdekte de FDA dat verschillende granen en plantaardige eiwitten besmet waren met melamine, een stof waarvan bekend is dat deze toxische effecten heeft op katten en honden.

Als gevolg van het onderzoek werden meer dan 150 merken teruggeroepen en ontwikkelden eigenaren van gezelschapsdieren in de Verenigde Staten een argwaan voor huisdiervoeding gemaakt in China of met ingrediënten afkomstig uit China.

Is kattenvoer made in Thailand veilig?

Me-O wordt geproduceerd door een Thais bedrijf genaamd de Perfect Companion Group

De productie van huisdiervoeding in Thailand staat onder toezicht van het Department of Livestock Development (DLD), vergelijkbaar met het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Thailand heeft ook zijn eigen Food and Drug Administration die wordt erkend door de Fda van de Verenigde Staten.

Voorschriften die van invloed zijn op de huisdiervoedingsindustrie variëren van land tot land, maar de DLD spant zich in om de veiligheid van producten en ingrediënten die het land binnenkomen en de producten die daar worden gemaakt, te waarborgen.

De USDA publiceert regelmatig Global Agriculture Information Network (GAIN) -rapporten waarin ze de voorschriften, normen en certificeringen van een land voor voedselveiligheid beschrijven. In 2013 brachten ze een document uit waarin de regulering van de invoer van diervoeders in Thailand werd geanalyseerd. Hier is een citaat:

“Het Department of Livestock Development (DLD) vereist momenteel fabrieks- / faciliteitsaudits in exporterende landen voor producten die als gevoelig voor ernstige ziektebesmetting (d.w.z. BSE en Salmonella) worden beschouwd. Hoewel de DLD geen duidelijke criteria heeft voor het bepalen van producten onder deze categorie, omvat de lijst momenteel alle gesmolten dierlijke producten (d.w.z. vleesbeendermeel en van slachtafvallen afgeleide producten), eiproducten en zuivelproducten. De importeur/exporteur is verantwoordelijk voor alle kosten die tijdens de audit worden gemaakt.”

In 2018 heeft de Europese Unie het Thaise controlesysteem voor pluimveevlees dat naar Europa wordt geëxporteerd, gecontroleerd na een audit in 2013. Uit de controle bleek dat “de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het officiële controlesysteem voor de productie van vlees en producten van pluimvee” [were] duidelijk aangewezen en hun structuur en organisatie [was] voldoende.” Zoals in elke sector het geval is, bracht de controle echter tekortkomingen aan het licht bij de naleving en tenuitvoerlegging van de EU-normen.

De les die je hier moet trekken, is dat er geen reden is om kattenvoer uit Thailand als geheel te vermoeden, maar het is de moeite waard om onderzoek te doen naar individuele fabrikanten om hun betrouwbaarheid te bepalen.

Waarom worden er zoveel kattenvoer gemaakt in Thailand?

Weruva is een familiebedrijf en gemaakt door de Songkla Canning Company in Thailand.

De huisdiervoedingsindustrie in Thailand groeit snel. Een paper uit 2011, gepubliceerd in het Journal of Mahanakorn Veterinary Medicine, suggereerde dat het marktaandeel van Thailand in de Verenigde Staten 25% is. Dit artikel is meer dan tien jaar geleden geschreven, dus het cijfer zal nu waarschijnlijk veel groter zijn.

Maar waarom wordt er tegenwoordig zoveel kattenvoer gemaakt in Thailand?

Het is vrij eenvoudig – het is goedkoper om kattenvoer te produceren in Thailand dan in de VSnited Staten. Hoewel de kosten van het runnen van de productieapparatuur ongeveer hetzelfde zijn, zijn de arbeidskosten in Thailand veel lager.

Bovendien wordt het grootste deel van de tonijn in de wereld gevangen in Thailand. Een ander GAIN-rapport gepubliceerd in 2018 suggereert dat Thailand elk jaar meer dan 25 miljoen kilo vis naar de Verenigde Staten exporteert. Het is begrijpelijk dat Thailand een van ’s werelds grootste hubs is voor het inblikken en verwerken van vis.

Hier zijn een paar van de merken die producten verkopen die in Thailand zijn gemaakt:

Sommige van deze merken hebben A-ratings ontvangen volgens de All About Cats-normen. Ze zijn grondig geëvalueerd op de kwaliteit, veiligheid en voedingswaarde van hun producten.

Laatste gedachten

Ongeacht waar het wordt gemaakt, elk recept voor kattenvoer moet grondig worden geëvalueerd voordat u het aan uw kat voert. Kattenvoer gemaakt in Thailand, Canada en Nieuw-Zeeland moet niet principieel worden vermeden, maar u moet nog steeds uw werk doen als katteneigenaar om ervoor te zorgen dat het voedsel zelf voedzaam, uitgebalanceerd en geschikt is voor uw kat.

Hoewel het waardevol is om te bepalen waar een kattenvoer wordt gemaakt, vergeet dan niet om erachter te komen waar de ingrediënten vandaan komen. Vermijd kattenvoermerken die ingrediënten uit China of andere landen halen die geen strenge regelgeving voor voedselkwaliteit hebben.

Zoals altijd moet u ook rekening houden met de voedingsbehoeften van uw kat bij het selecteren van een kattenvoerformule.

Lees meer over de voedingsbehoeften van uw kat in deze uitgebreide gids.