Is het waar dat alle katten haarballen krijgen?


Bent u ooit uit een diepe slaap gewekt door het geluid van uw kat die op de vloer van de slaapkamer ligt te woelen? En nog belangrijker, bent u ooit direct weer in slaap gevallen zonder de gevolgen te verwerken en bent u direct uit bed gestapt op de slijmerige haarbal die uw kat ’s nachts heeft overgegeven? All katten (ja, zelfs haarloze – we leggen het later uit!) kunnen haarballen krijgen.maar verschillende factoren spelen een rol in de kans dat ze zich ontwikkelen.

In dit artikel leggen we uit hoe haarballen ontstaan en behandelen we enkele risicofactoren. We vertellen je ook wanneer je je zorgen moet maken over de haarballen van je kat, hoe je de kans op haarballen kunt verkleinen, en hoe een haarloze kat toch een haarbal kan krijgen.

kat + scheidingslijn

Hoe haarballen ontstaan

jonge kat zittend op houten tafel met haarbal
Image Credit: RJ22, Shutterstock

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, besteedt je kat veel tijd aan verzorging. Wanneer de kat hun vacht likt, verwijderen ze dode haren. De ruwe bulten op de tong van je kat zijn naar de achterkant van hun bek gericht en duwen het haar in die richting, waardoor ze het inslikken.

Meestal gaat het extra haar door het spijsverteringsstelsel van uw kat en komt het samen met het andere onverteerde afval in de kattenbak terecht. Maar soms blijft het haar achter in de maag van de kat en vormt het een “bal” die uw kat uiteindelijk uitbraakt.

Waarom ontwikkelen katten vaker haarballen?

Hoe meer tijd een kat besteedt aan verzorging, hoe groter de kans dat hij haarballen ontwikkelt. Langharige katten hebben vaak meer last van haarballen. Dit is niet noodzakelijk omdat ze meer verharen, maar omdat hun lange haar gemakkelijker haarballen lijkt te vormen. Ten slotte hebben katten meer kans op haarballen tijdens het verharingsseizoen, wanneer er meer los haar beschikbaar is om in te slikken.

Wanneer moet u zich zorgen maken over haarballen?

Af en toe een uitgebraakte haarbal, eens per week of twee, is vrij normaal en over het algemeen geen reden tot zorg zolang de kat verder gezond is.

U moet echter contact opnemen met uw dierenarts als uw kat stopt met eten, lusteloos is, of braakgeluiden maakt zonder een haarbal te produceren. Een haarbal kan zelden in de darmen van de kat terechtkomen en vast komen te zitten of zo groot worden in de maag dat hij operatief verwijderd moet worden. Zonder medisch ingrijpen kan een levensbedreigende verstopping optreden.

Als uw kat regelmatig haarballen braakt of andere tekenen van spijsverteringsproblemen vertoont, zoals een slechte eetlust, diarree of gewichtsverlies, moet u ook contact opnemen met uw dierenarts. Uw kat kan een onderliggende aandoening hebben die zijn spijsvertering of darmfunctie beïnvloedt.

Ten slotte is het soms moeilijk te zeggen of uw kat hoest, piept of probeert over te geven. Als u niet zeker bent, ga dan naar uw dierenarts. Hoesten en piepen kunnen tekenen zijn van hart- of ademhalingsproblemen die onmiddellijk behandeld moeten worden.

Verminder het risico op haarballen

Hoewel u misschien niet elke haarbal kunt voorkomen, zijn hier een paar stappen die u kunt nemen om de kans dat uw kat ze ontwikkelt te verkleinen:


  • Borstel uw kat regelmatig, vooral tijdens het verharingsseizoen

  • Voer een haarbal controle dieet, zoals deze

  • Gebruik een haarbal controle product, zoals deze

  • Houd de vloer schoon van haar van andere huisdieren, mensenhaar, draad of andere voorwerpen die kunnen worden ingeslikt en bijdragen tot de ontwikkeling van haarballen.

Neem contact op met uw dierenarts als uw kat overbezorgd lijkt te zijn, waardoor kale plekken of zweren ontstaan. Dit gedrag kan vele medische en gedragsmatige oorzaken hebben en vereist vaak medicatie om het te corrigeren.

Hoe haarloze katten haarballen krijgen

En eindelijk, het moment waar jullie allemaal op hebben gewacht: hoe haarloze katten toch haarballen kunnen krijgen.

Over het algemeen hebben de kitties weinig haar, en is het verzorgen van zichzelf niet het probleem. Toch kunnen haarloze katten haarballen krijgen als ze andere (harige) katten of zelfs honden in het huishouden verzorgen. Ze kunnen ze ook krijgen als ze mensenhaar eten, hetzij door hun baasjes te borstelen, hetzij door het van de vloer te eten.

Is het minder waarschijnlijk dat een haarloze kat haarballen ontwikkelt? Ja, simpelweg omdat ze meestal geen risico lopen door zichzelf te borstelen. Maar eigenaren van deze katten moeten nog steeds enige voorzichtigheid betrachten, vooral als er andere huisdieren in huis zijn.

3 katten gezicht verdeler

Conclusie

Haarballen zijn, net als kattenbak poetsen, een van de ergernissen die de meeste katteneigenaren leren accepteren als een ruil voor de liefde en genegenheid van hun kitties. Maar dat betekent niet dat ze leuk zijn om in te stappen of op te ruimen! Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om overmatige haarballen te minimaliseren en te voorkomen. Als u zich zorgen maakt over de haarballen van uw kat of andere tekenen van ziekte, aarzel dan niet om uw dierenarts te bellen. Katten kunnen gevaarlijk ziek worden als ze zelfs maar een paar dagen niet eten, dus stel de zorg die ze nodig hebben niet uit.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Montakan Wannasri, Shutterstock