Skip to Content

Is het waar dat alle katten muizen doden?


Al duizenden jaren leven katten en mensen samen in dezelfde huizen; een van de vele redenen hiervoor is de bestrijding van knaagdieren. Katten worden vaak geprezen om hun vaardigheden op het gebied van muizenjacht, maar geldt dit voor alle katten? Het antwoord is ja, het is waar dat alle katten muizen kunnen dodenmaar niet om de redenen die u misschien denkt.

3 kat gezicht verdeler

Waarom doden katten muizen?

Kattenjacht op muizen
Image Credit: Kathryn19, Pixabay

Katten werden ongeveer 12.000 jaar geleden gedomesticeerd, wat een relatief korte tijd is. Toen de mens zich begon te vestigen en landbouwgemeenschappen begon te bouwen, begonnen ze ook graan op te slaan. Het graan trok ratten aan, en de ratten trokken katten aan. Mensen zorgden voor een vaste voedselbron, en katten voor ongediertebestrijding, dus bleven de katten in de buurt.

Katten jaagden vroeger op muizen voor voedsel, maar moderne huiskatten jagen voor hun plezier. Katten zijn geboren met natuurlijke jachtinstincten die ze graag gebruiken; ze houden van de kick van de jacht en niet noodzakelijk van het eindproduct. In feite eet een kat de muis meestal niet eens op; ze laten hem liggen of brengen hem soms terug naar hun baasje.

Katten jagen meestal op kleinere dieren zoals vogels, hagedissen en muizen vanwege hun snelle bewegingen. De dieren zorgen voor een snelle achtervolging waar de kat van geniet. Ratten zijn groter en kunnen ervoor kiezen om te vechten in plaats van te rennen, wat voor sommige katten een minder ideale achtervolging kan zijn.

Houden katten muizen weg?

Katten houden muizen onder controle door te jagen, maar werken ze ook afwerend? Ja, en studies hebben aangetoond dat de geur van een kat voldoende is om muizen op afstand te houden. Als muizen een kat op uw terrein ruiken, zullen ze die waarschijnlijk mijden. Zelfs als uw kat niet zo’n goede jager is, kan zijn aanwezigheid alleen al genoeg zijn om muizen op afstand te houden.

Is het veilig voor katten om muizen te eten?

Katten eten zelden muizen die ze gejaagd hebben, maar als u uw kat een muis ziet eten, moet u hem dan tegenhouden? In het ideale geval wel, gezien de mogelijke risico’s van het eten ervan.

Verstikking

dierenarts controleert gebit van maine coon kat
Image Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Muizenbotjes kunnen snel vast komen te zitten in de keel van je kat, en het is het beste om ervoor te zorgen dat ze hun laatste prooi niet opeten. Een bot verwijderen vereist een dierenartsbezoek, maar voorkomen dat je huisdier muizen eet is een veiligere optie.

Gif

Rattengif kan een grote bedreiging zijn voor katten; als u geen rattengif heeft gebruikt, hebben uw buren dat misschien wel gedaan. Als een kat een vergiftigde muis opeet, kan hij vergiftigd worden. Als u denkt dat uw kat een vergiftigde muis heeft gegeten, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Inwendige schade

Muizenbotjes zijn klein en worden, eenmaal opgekauwd, scherp. Als uw kat ze doorslikt, kunnen ze het darmkanaal van uw kat doorsnijden; dit is zeldzaam, maar toch een mogelijkheid.

Parasieten

Katten braken
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Muizen kunnen parasieten hebben die ze overbrengen op katten als die ze opeten. Je kat kan eindigen met Toxoplasmose of rondwormen.

Symptomen van Toxoplasmose zijn gewichtsverlies, lethargie, koorts, verlies van eetlust en longontsteking. Rondwormen kunnen braken, een doffe vacht, wormen in de ontlasting, gewichtsverlies en diarree veroorzaken.

Als u denkt dat uw kat een parasiet heeft opgelopen na het eten van een muis, laat hem dan onderzoeken door de dierenarts.

kat poot verdeler

Slotgedachten

Alle katten zijn in staat muizen te doden; het is waarschijnlijk de voornaamste reden waarom ze in de eerste plaats gedomesticeerd werden. Katten genieten van nature van het jagen op prooien voor de jacht zelf en eten hun prooi meestal niet op. Als u uw kat een muis ziet eten, kunt u het beste proberen hem ervan te weerhouden ermee door te gaan om diverse medische problemen te voorkomen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Stefan_Sutka, Shutterstock