Is Caladium giftig voor katten? Gemeenschappelijke kamerplanten onderzocht

De rozerode en groene hartvormige bladeren van de caladiumplant maken het een levendige toevoeging aan elk huishouden. Het mooie uiterlijk is echter misleidend: Caladium is giftig voor katten, honden, paarden en mensen1. Het innemen van de plant kan uw kat ziek maken en kan in zeldzame gevallen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Lees verder om meer te weten te komen over waarom caladium giftig is voor katten en de effecten die het kan hebben, zodat u beter voorbereid kunt zijn als uw kat de plant eet. Er zijn ook tips om uw kat veilig te houden rond caladiumplanten.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is Caladium?

Inheems in Midden- en Zuid-Amerika, caladium zijn tropische planten geliefd om hun felle kleuren. Er zijn meer dan duizend cultivars van caladium. Samen met de bekende rozerode en groene bladeren zijn er witte en groene variaties. Caladium wordt vaak gebruikt als sierplant voor de borders van plantenbakken.

Het is niet een van de gemakkelijkste planten om voor te zorgen vanwege de onderhoudsvereisten. De grond moet vochtig worden gehouden, maar goed gedraineerd om verzadiging te voorkomen. Het is ook niet de beste plant voor het hele jaar door variëteit in je bloementuin omdat hij het in de winter niet goed doet.

Caladium is ook bekend als Angel Wings, Candidum, Elephant’s Ears, Exposition, Fancy-Leaved Caladium, Heart of Jesus, Malanga, Mother-in-law, Pink Cloud, Seagull, Stoplight en Texas Wonder.

caladium plant
Afbeelding Credit: james ken lequigan

Welke delen van de Caladium-plant zijn giftig?

Net als andere planten in de Araceae-familie bevat caladium onoplosbare calciumoxalaatkristallen. Deze komen vrij uit de plant wanneer deze beschadigd is, ze kunnen leiden tot weefselpenetratie en oraal en gastro-intestinaal ongemak. Katten worden beïnvloed wanneer ze op delen van de plant kauwen of bijten en de scherpe oxalaat raphides binnenkrijgen.

Helaas voor liefhebbers van de caladiumplant is er geen deel van de flora dat veilig is voor katten, omdat de bladeren, stengel, wortels en knollen allemaal oxalaatkristallen bevatten. Hoewel de bladeren en stengels een lagere concentratie van de kristallen kunnen bevatten dan de knollen en wortels, kan het innemen van een deel van de plant ervoor zorgen dat uw kat ziek wordt.

Wat zijn de tekenen van Caladium Plant Toxiciteit?

Veel van de tekenen van caladiumvergiftiging zijn vergelijkbaar met veel andere gezondheidsproblemen die aandacht van een dierenarts kunnen vereisen. Om deze reden kan het moeilijk zijn om te bepalen of uw kat caladium of een andere giftige plant heeft gegeten of aan een geheel andere gezondheidstoestand lijdt.

De tekenen van caladiumtoxiciteit omvatten:

  • Moeite met ademhalen of slikken
  • Kwijlen
  • Verlies van eetlust
  • Orale pijn of zwelling
  • Maagklachten
  • Braken

Afhankelijk van hoeveel caladium uw kat eet, kunnen hun symptomen in ernst variëren van klein tot ernstiger. Caladiumtoxiciteit kan fataal zijn als het het vermogen van uw kat om te ademen verstoort en moet worden behandeld door een erkende dierenarts. Als u weet of vermoedt dat uw kat caladium heeft gegeten, vergeet dan niet om een monster van de plant naar uw dierenarts te brengen om hen te helpen het probleem te diagnosticeren en te behandelen. Ademhalingsproblemen zijn zeldzaam, maar kunnen optreden als er zwelling van de keel of tong is.

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

kattenpootverdeler

Hoe katten weg te houden van Caladium-planten (3 tips)

Bekend om hun nieuwsgierigheid, kunnen katten moeilijk te trainen of te overtuigen zijn om iets wel of niet te doen.

Het is echter mogelijk om te voorkomen dat uw kat kattenkwaad uithaalt, ook al kost het wel wat werk. Hier zijn een paar tips om u te helpen uw kat uit de buurt van caladium te houden.

1. Gebruik Citrus Spray of Deterrent Spray

Omdat caladium alleen vergiftiging veroorzaakt wanneer het wordt ingenomen, kan het in huis worden gehouden, op voorwaarde dat u stappen onderneemt om te voorkomen dat uw kat het eet. Dit kan echter makkelijker gezegd dan gedaan zijn.

Je kunt een citrusspray proberen om je kat af te weren. Katten hebben een natuurlijke afkeer van sterke citrusgeuren en zullen ze waarschijnlijk helemaal vermijden. Citrussprays kunnen thuis worden gemaakt en u kunt ervoor zorgen dat het veilig is voor uw planten.

Je moet echter rekening houden met het nadeel van beide ideeën. Zowel de citrusspray als het afschrikmiddel zullen na verloop van tijd slijten. Je moet het afschrikmiddel blijven verfrissen voor de beste resultaten bij het weghouden van je kat.

watersproeier
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay
thematische pauze

2. Bewaar caladiumplanten niet

Katten hebben een way van het bereiken van plaatsen waarvan we denken dat ze ze niet kunnen bereiken, vooral als ze nieuwsgierig zijn naar iets. Helaas betekent dit dat caladiumplanten die je op een hoge plank hebt geplaatst of in een andere kamer hebt opgesloten, misschien niet zo buiten bereik zijn als je van plan was. Als je kat de plant nog kan bereiken, loopt hij het risico om hem op te eten en te lijden aan vergiftiging.

Uiteindelijk is de gemakkelijkste en meest betrouwbare oplossing om caladiumplanten helemaal niet te houden. Dit geldt ook voor andere giftige planten. Hoe mooi ze ook zijn, giftige planten kunnen veel ellende en lijden veroorzaken voor huisdieren. Sommige plantensoorten kunnen zelfs dodelijk zijn.

De beste manier om je kat – en hond, als je er een hebt – veilig te houden, is om giftige planten helemaal te vermijden. Er zijn tal van behoorlijk niet-giftige planten die je in en rond je huis kunt houden, of je kunt in plaats daarvan plastic planten proberen.

thematische pauze

3. Sluit de deur

Soms betekent het buiten bereik houden van giftige planten gewoon dat je ze opsluit in een kamer of container waar je kat niet in kan komen. Dit is echter afhankelijk van het feit dat u – en iedereen met wie u samenwoont – eraan denkt om de deur of container te allen tijde gesloten te houden. Je moet er ook voor zorgen dat je alle stekken van de giftige plant op de juiste manier weggooit, zodat je ze niet per ongeluk buiten je plantenkamer laat vallen en je kat op die manier toegang geeft.

kat die bij de deur zit
Afbeelding Credit: Lauren Hudgins, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Ondanks zijn kleurrijke schoonheid is caladium niet zo veilig als het lijkt. Deze tropische plant is een geweldige decoratieve plant voor je huis, maar het is ook giftig voor katten. Als onderdeel van de Araceae-familie bevat caladium onoplosbare calciumoxalaatkristallen die gastro-intestinale overstuur, braken, verlies van eetlust en kwijlen kunnen veroorzaken. Het kan ook interfereren met het vermogen van uw kat om te ademen in ernstige gevallen.

Als uw kat lijdt aan ernstige symptomen, moet u hem laten behandelen door een dierenarts. Om uw huisdieren veilig te houden, moet u in plaats daarvan niet-giftige of plastic planten houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Andi WG, Shutterstock