Internationale Dag van de Dierenrechten 2023: Wanneer en hoe wordt gevierd

Onze katten verdienen het recht op een liefdevol thuis dat elke dag voor hen zorgt. Op de Internationale Dag van de Dierenrechten breidt de focus zich echter uit van de poten binnen onze vier muren naar de wezens over de hele wereld, buitenlands en binnenlands. Internationale Dag van de Dierenrechten wordt erkend elk jaar op 10 december— een datum waarop ook de Dag van de Mensenrechten wordt gehouden. Dit was een bewuste beslissing van de oprichters van de Internationale Dag van de Rechten om het punt naar huis te brengen dat dieren moeten worden behandeld met het respect dat mensen voor zichzelf verwachten.

3 kat face divider

Wat is de Internationale Dag van de Dierenrechten?

De geschiedenis van de Internationale Dag van de Dierenrechten begint eigenlijk met menselijk activisme. Kort na de Tweede Wereldoorlog vormden de Verenigde Naties een Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Net als de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring erkende deze internationale overeenkomst dat iedereen recht heeft op fundamentele vrijheden zoals leven, vrijheid van religie en om te trouwen met wie hij kiest.

Al deze rechten behoren toe aan elke persoon, ongeacht ras, geslacht of andere persoonlijke parameters.

kat en hond uitlaten
Afbeelding Credit: Piqsels

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd ondertekend op 10 december 1948. Sindsdien wordt elke 10 december herdacht als Dag van de Mensenrechten.

Het is moeilijk om precies te zeggen wanneer dierenactivisme begon. Sommigen zouden zeggen dat het begon met Upton Sinclair’s De Jungle, terwijl anderen zeggen dat Richard Ryer’s uitvinding van de uitdrukking “speciesisme” het doel raakt. Hoe dan ook, een dierenactivismegroep genaamd Uncaged herdacht eindelijk de Internationale Dag van de Dierenrechten op 10 december 1998 – opzettelijk 50 jaar na de ondertekening van de UVRM.

Waar staat de Internationale Dag van de Dierenrechten voor?

De Internationale Dag van de Dierenrechten roept niet alleen op tot dierenwelzijn en een betere levensstandaard. In plaats daarvan gaat het een stap verder. Internationale Dag van de Dierenrechten verklaart dat geen enkel dier mag worden gebruikt voor voedsel, kleding of entertainment. Voorstanders zijn van mening dat dieren dezelfde rechten hebben als mensen en niet bedoeld zijn om in welke hoedanigheid dan ook te worden gehouden.

Er zijn verschillende manifesten opgedoken over dierenrechten, waaronder de Verklaring van dierenrechten van PETA en de Internationale Verklaring van de Rechten van het Dier die in 1978 op het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs werd ondertekend. Er zijn enkele grijze gebieden, en sommige zijn moeilijker dan andere, afhankelijk van de houding van de verklaring en de organisatie die ze heeft opgericht.

Savannah Kat die een hond knuffelt
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Sommige verklaringen vragen zich bijvoorbeeld af of het bezit van huisdieren ethisch is, omdat sommige mensen geloven dat dieren geen eigendom zouden moeten zijn. Dierenrechtenorganisaties zoals PETA stellen zich op het standpunt dat er in een perfecte wereld geen huisdieren zouden zijn omdat elk dier volledig autonoom zou zijn. De meeste dierenactivisme-organisaties – inclusief PETA – geven echter toe dat de domesticatie van katten (en honden) het voor hen vrijwel onmogelijk maakt om alleen te overleven, dus liefhebbende mensen moeten zo goed mogelijk voor hen zorgen. Dergelijke organisaties pleiten echter ook voor katten die alleen binnenshuis zijn en soortbrede sterilisatie- / castratieprocedures, die katten zeker de autonomie ontnemen die ze zoeken in vergelijkbare manifesten.

Sommige dierenrechtenverklaringen pleiten voor een totaalverbod op het gebruik van dieren voor vlees, terwijl andere pleiten voor een pijnloze dood in het slachthuis. Meestal pleiten dierenrechtenorganisaties voor een volledig veganistische levensstijl, terwijl dierenwelzijnsgroepen campagne voeren voor humane manieren om dieren te doden of te euthanaseren zonder het gebruik van marteling en overvolle slachthuizen.

kattenpootverdeler

Hoe de Internationale Dag van de Dierenrechten te vieren

Dus je hebt een aantal van de verhandelingen gelezen en je bent aan boord om te vieren hoe je denkt dat het het beste is om de rechten van dieren te ondersteunen.

1. Leer jezelf

Lees meer over de geschiedenis van de Internationale Dag van de Dierenrechten en andere soortgelijke bewegingen. Misschien leidt je studie je naar een dier waarvan je niet wist dat het bestond. Onderzoek meer over hun proeven en hoe mensen kunnen helpen.

thematische pauze

Als je kunt, red dan een kat uit een asiel of dien als vrijwilliger. Je kunt een dier ook virtueel online adopteren of sponsoren via organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds.

Vrouw die een kat adopteert
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

3. Ga door je badkamerkastje

Veel cosmetica en schoonmaakmiddelen worden getest op dieren. Zoek naar dee konijnsymbool of woorden als “wreedheidsvrij” om te zien of de materiële goederen die je dagelijks gebruikt dierenactivisme ondersteunen. Zo niet, doe dan wat onderzoek om erachter te komen welke bedrijven uw geweten ondersteunen.

thematische pauze

4. Praat erover

Zoek uit of uw gemeenschap evenementen heeft ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Dierenrechten. Zo niet, overweeg dan om de katalysator te worden om een beweging in uw buurt te starten.

thematische pauze

5. Post op social media

Breng gesprekken over dierenactivisme op gang met behulp van #internationalanimalrightsday.

verdeler-catclaw1

Markeer uw agenda: meer feestdagen gewijd aan dierenbewustzijn

10 december is niet de enige keer dat dierenliefhebbers samenkomen om het bewustzijn te vergroten.

Enkele andere data om in acht te nemen zijn:

  • Nationale Wildlife Day (22 februari)
  • World Wildlife Day (3 maart)
  • Animal Cruelty Awareness Week (derde week in april)
  • ASPCA-dag (10 april)
  • Nationale Dag van de Dierenbescherming (30 april)
  • Animal Rights Awareness Week (half juni)
  • Werelddag tegen speciesisme (5 juni)
  • De Nationale Dag van de Dierenrechten (eerste zondag in juni)
  • Werelddierendag (4 oktober)
  • National Animal Shelter and Rescue Appreciation Week (eerste week van november)

kattenpootverdeler

Conclusie

Of je nu pleit voor dierenrechten of aandringt op meer ethische methoden voor de traditionele manieren waarop mensen dieren behandelen, 10 december is een goed moment om meer te weten te komen over manieren waarop mensen proberen het dierenrijk te helpen. Je kunt meedoen door vrijwilligerswerk te doen in een asiel, te geven aan dierenwelzijn of zinvolle gesprekken aan te gaan. Met meer kennis komt een grotere verantwoordelijkheid, dus als je eenmaal hebt ontdekt welke bedrijven dierproeven toepassen, kun je ze boycotten en anderen aanmoedigen om ook over te schakelen op meer ethische producten, als dat iets is waar je in gelooft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Links – Artem Beliaikin_Pexels; Rechts – StockSnap, Pixabay