Houdt koffiedrab katten weg? Is het een veilige keuze?


Een mooie tuin en buurtkatten gaan vaak niet samen. Katten zijn niet alleen berucht om het graven in tuinbedden om te poepen, maar sommigen kunnen het ook niet laten om aan planten te knagen. Om uw tuin er op zijn best uit te laten zien, moet u enkele preventieve maatregelen nemen om uw katten op afstand te houden.

Sommige mensen zingen de lof van koffiedik als een effectief afschrikmiddel voor katten, maar is dat wel zo? Het kan, want katten verachten de geur van koffiedik en zullen zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Maar is het wel goed als uw kat de koffiedik inneemt? Inname van cafeïne kan een probleem worden, dus u moet voorzichtig zijn met het gebruik ervan in uw tuin.

Lees verder voor meer informatie over het recyclen van uw oude koffiedik om uw tuin katvrij te houden.

3 kat gezicht verdeler

Waarom houden katten van tuinen?

Kat in tuin
Image Credit: Katarzyna Kosianok, Pixabay

Buitenkatten gaan op zoek naar kale grond om als hun toilet te gebruiken als ze buiten zijn. Dit maakt bloemen- en moestuinen tot een gemakkelijk te vinden en handig doelwit.

Hoewel het voor ons gemakkelijk zou zijn om ze gewoon de grond in onze tuinen als toilet te laten gebruiken, is dat niet aan te raden. Niet alleen zullen kattenuitwerpselen je tuin en buitenruimte verpesten, maar het is ook niet iets wat je wilt vinden als je in je grond graaft. Het laatste wat u wilt in de buurt van uw Caesar salade is een berg van parasitaire kattenuitwerpselen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van koffiedrab in je tuin?

Het meest voor de hand liggende voordeel van het gebruik van koffiedik in je tuin is dat het katten afschrikt om je bloemen en groenten te betreden en te bevuilen. De geur en bittere smaak van koffiedik kan ook ander ongedierte zoals mieren en slakken buiten houden.

Behalve dat het beestjes, katten en ongedierte buiten houdt, gebruiken veel tuiniers koffiedik als meststof in hun grond, omdat het verschillende voedingsstoffen bevat die essentieel zijn voor de groei van planten, zoals kalium en fosfor. Bovendien kan het organisch materiaal toevoegen aan uw bodem, waardoor de drainage en het vasthouden van water worden verbeterd. Sommige tuiniers suggereren zelfs dat koffiedik de grond kan beluchten.

De koffiedik kan de micro-organismen die je planten nodig hebben om te groeien helpen gedijen en kan ook regenwormen aantrekken.

Zal koffiedik mijn kat pijn doen?

gemalen koffie
Krediet: Jasmin_Sessler, Pixabay

Katten kunnen per ongeluk koffiedik inslikken als ze er in je tuin op stappen en vervolgens hun pootjes aflikken terwijl ze zichzelf schoonmaken. Katten kunnen een zeer extreme reactie hebben op cafeïne waardoor het gebruik van koffiedik gevaarlijk kan zijn.

Als u er toch voor kiest om de droesem in uw tuin te gebruiken, moet u stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat uw kat ze niet per ongeluk binnenkrijgt. Als je ze voor het eerst gaat gebruiken, strooi dan eerst maar een klein beetje om te testen of het je kat überhaupt afschrikt. Houd uw huisdier in de gaten rond uw tuin, en als ze blijven graven of door de grond lopen, moet u overwegen een ander soort afschrikmiddel te gebruiken.

Hoe kan ik koffiedik gebruiken in mijn tuin?

Gebruik slechts een dun laagje en verspreid het over de tuinbedden op plaatsen waar u katten wilt afschrikken. Breng het dunne laagje elke week opnieuw aan om de geur fris te houden, zodat het katten kan blijven afschrikken. Gebruik niet te veel, want de deeltjes kunnen samenklonteren en een waterafstotende barrière vormen.

Verwacht ook geen onmiddellijke resultaten. Het kan een maand duren voordat je kunt vaststellen of de grond zijn werk heeft gedaan.

Welke andere afschrikmiddelen kan ik in mijn tuin gebruiken?

Als u geen koffie drinkt of het risico van cafeïnegebruik wilt vermijden, zijn er verschillende andere veilige afschrikmiddelen die u kunt gebruiken om katten uit uw tuin te houden.

Geuren

een huiskat staart naar een lavendelstruik
Image Credit: Kolganova Daria, Shutterstock

Katten houden niet van citrusgeuren, dus bewaar je oude sinaasappelschillen of citroen- en limoenschillen in je bodem.

Bepaalde planten kunnen werken als een natuurlijk afweermiddel, omdat katten niet van hun geur houden. Hieronder vallen planten als lavendel, wijnruit of coleus canina. Probeer ze rond de rand van uw tuin te planten of meng ze door de tuin.

Azijn

Sommige tuiniers hebben geluk met het gebruik van azijn als afweermiddel voor binnen- en kamerplanten. Probeer witte azijn te mengen met water en afwasmiddel in een spuitfles. Schud de fles voorzichtig om de ingrediënten te combineren en spuit het direct op je planten.

Sensaties

Straatkat-in-de-springtuin
Image Credit: Diana Golysheva, Shutterstock

Katten houden niet van het gevoel van iets stekels aan hun voeten, dus dennenappels in de grond duwen kan geweldig werken om ze weg te houden. Je kunt dezelfde resultaten krijgen door stenen mulch of eierschalen in de grond te stoppen.

Scharrelmatten voor buiten, zoals deze van Homarden, hebben kleine stekels die katten geen kwaad doen, maar ze wel afschrikken om uw tuin binnen te gaan.

Ultrasone Kattenverjager

Ultrasone repellers zijn apparaten die worden geactiveerd door beweging. Ze zenden een ultrasoon alarm uit dat katten geen kwaad doet, maar hen afschrikt en wegjaagt. Mensen kunnen het geluid niet horen, dus het is geen ergernis voor u.

Wij houden van deze betaalbare optie van AMIATCH. Hij is waterdicht, werkt op zonne-energie en kan via USB worden opgeladen. De polykristallijne zonnepanelen verbeteren de oplaadfunctie, waardoor hij langer kan werken op een enkele lading.

Motion-Activated Sprinkler

tuinsproeier
Image Credit: Piqsels

Bewegingsgeactiveerde sproeiers zijn een geweldige optie als ongedierte regelmatig uw tuin bezoekt. De Orbit 62100 Yard Enforcer is een geweldige optie omdat je kunt kiezen uit verschillende standen, waaronder alleen overdag, alleen ’s nachts of 24-uurs bescherming. Bovendien kent de zeer intelligente sproeitechnologie het verschil tussen dieren en bomen, zodat u geen water verspilt wanneer de wind waait.

kattenpoot verdeler

Laatste gedachten

Koffiedik is geweldig omdat het iets is wat je waarschijnlijk al produceert als je koffie drinkt en omdat ze gunstig kunnen zijn voor de grond in je tuin. Hoewel ze in uw tuin kunnen worden gebruikt om katten te verjagen, zijn er veiliger opties als u zich zorgen maakt dat uw geliefde kat ze per ongeluk opeet.

thematische onderbreking

Featured Image Credit; DGLimages, Shutterstock