Houden katten van halsbanden?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Voor sommige katten zijn halsbanden een mooi accessoire dat hun persoonlijkheid accentueert, terwijl ze er voor avontuurlijke katten zijn om ze te behoeden voor verdwalen.

Maar als we de redenen buiten beschouwing laten waarom we onze katten halsbanden zouden kunnen laten dragen, is er een andere vraag die we eerst moeten onderzoeken.

Houden katten eigenlijk van halsbanden? Sommige katten verdragen het dragen van halsbanden misschien niet, vooral als ze als kitten niet getraind zijn om ze te dragen. Met een beetje werk en wat geduld zal de meerderheid van de katten uiteindelijk wennen aan het dragen van een halsband.

Als je meer wilt weten over de relatie tussen katten en halsbanden en wilt onderzoeken wat de beste en veiligste optie is voor jouw kat, lees dan verder!

Let’s go!

Houden katten van halsbanden?

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag of katten van halsbanden houden, omdat er meerdere factoren in het spel zijn. Alle katten zijn uniek op hun eigen manier en hun voorkeuren kunnen verschillen naargelang hun persoonlijkheid, op hoe goed een halsband past, en hoe jong ze met halsbanden in aanraking kwamen.

Een studie uitgevoerd door de Ohio State University, gedaan bij 506 katten die consequent halsbanden droegen gedurende zes maanden, suggereerde dat “de meeste katten een halsband zullen tolereren, zelfs als hun eigenaars sceptisch zijn over het succes ervan. In feite overtrof in bijna 60 procent van de gevallen de tolerantie van de dieren voor halsbanden de verwachtingen van de eigenaren dat hun kat de halsband zonder veel problemen om zou houden.”

Door naar deze studie te kijken, zouden we ook kunnen aannemen dat voorheen de beslissing voor een kat om al dan niet een halsband te dragen, een direct verband had met hoe de eigenaars dachten over het gebruik van halsbanden in het algemeen, en niet over hoe hun katten er zelf eigenlijk over dachten.

Na afloop van de studie waren de onderzoekers onder de indruk dat “de eigenaars van 90 procent van de katten aan de onderzoekers vertelden dat ze van plan waren de halsbanden om hun katten te houden na afloop van de studie.”

Met andere woorden, de meerderheid van de katteneigenaren overschat hoezeer hun katten zich tegen de halsbanden zouden verzetten en waren aangenaam verrast te ontdekken dat de meeste katachtigen zich (althans na enige tijd) prima met de halsband konden redden!

Moeten Katten Halsbandjes Dragen?

Zelfs als katten toleranter zijn voor halsbanden dan we zouden verwachten, betekent dat dan dat ze er altijd een zouden moeten dragen?

Halsbanden worden meestal gezien bij honden, en ze hebben meerdere toepassingen, waarvan sommige een identificatieplaatje zijn, en het verbinden van de riem.

Maar de meerderheid van de katten leidt niet hetzelfde leven als hun hondachtige vrienden, dus hoe kan een halsband hen ten goede komen?

Laten we de voors en tegens van kattenhalsbanden eens op een rijtje zetten.

Pros

Het belangrijkste voordeel van het dragen van een halsband is de onmiddellijke identificatie. onder verschillende omstandigheden. Als je een groepje kittens hebt die op elkaar lijken, kun je ze gemakkelijk uit elkaar houden met behulp van halsbanden en hun labels.

Een verloren kat heeft meer kans om gespot te worden als ze een halsband dragen. Of een voorbijganger ze nu vindt, een buurman of een asiel, de informatie met uw gegevens aan de halsband zal helpen de arme kleine pluizenbol weer thuis te brengen. Terwijl een kat zonder halsband waarschijnlijk zal worden gezien als een zwerfkat, vooral als je uit een land als Griekenland komt waar zwerfkatten een veelvoorkomend verschijnsel zijn!

Zoals ik al zei bieden halsbanden onmiddellijke visuele identificatie, en terwijl microchips uiterst nuttig zijn, heb je een speciale microchip scanner nodig om de eigenaar te vinden. Het is dus zeer waarschijnlijk dat katten die op straat worden gezien zonder halsband, genegeerd zullen worden, of zelfs meegenomen door iemand die denkt dat hij een kitten redt van een hard leven.

Cons

Hoewel halsbanden een groot voordeel kunnen zijn voor uw kat, zijn er ook enkele nadelen waar een kattenouder rekening mee moet houden. Onder dierenartsen heeft de discussie over de veiligheid van halsbanden de goede en de slechte kanten van deze hulpmiddelen laten zien. Het is waar dat halsbanden vast kunnen komen te zitten aan voorwerpen en schade kunnen toebrengen aan een kat die zich probeert los te maken, maar tegenwoordig kunt u halsbanden vinden met een ontsnappingsmechanisme. Maar dit betekent ook dat de halsband niet altijd betrouwbaar is.

Katten die niet vertrouwd zijn met halsbanden of ze gewoon niet leuk vinden, kunnen er ook met hun poot of bek aan blijven hangen als ze proberen ze te verwijderen. Dit zal je misschien niet al te veel zorgen baren als je een binnenkat hebt die je in de gaten kunt houden, maar als dat buiten gebeurt, dan kan het gemakkelijk uitlopen op een ongewenst ongeluk.

Uit een studie van het Journal of the American Veterinary Medical Association bleek dat van de 538 onderzochte katten 3,3% (18 in totaal) hun halsband vastliep aan een poot, in hun bek of aan een voorwerp. Terwijl een andere studie, gepubliceerd door de Universities Federation for Animal Welfare, die interviews afnam bij honderdzeven dierenartsen, “een gemiddeld percentage van één halsbandletsel per 2,3 jaar dierenartspraktijk aangaf”.

En ook “in één praktijk, gedurende drie jaar, waren slechts 0,33% van 4.460 gevallen van katten verwondingen aan de halsband, terwijl 180 gevallen van katten in vier klinieken gedurende augustus en november 2011 er geen bevatten.” Ook bleek dat kattengevechten en verkeersongevallen een groter gevaar vormden dan halsbanden. Maar het is belangrijk te benadrukken dat, hoewel het niet met elke kat zal gebeuren, en het sterftecijfer laag is, verwondingen geen onrealistische zorg zijn.

Verwondingen aan een halsband kunnen ook worden toegeschreven aan een slechte pasvorm of een lage productiekwaliteit. Vooral als het gaat om vlooienbanden, moeten eigenaren extra voorzichtig zijn, en hun katten regelmatig controleren op een reactie op de chemicaliën die kan leiden tot uitslag.

Hoe weet u of uw kat het niet leuk vindt om een halsband te dragen?

Ik denk dat de tekenen van een kat die een hekel heeft aan het dragen van een halsband vrij duidelijk zijn. U kunt verwachten dat uw kat zijn kop heen en weer schudt, en waarschijnlijk begint te krabben aan dit nieuwe voorwerp dat aan zijn nek is bevestigd. In principe, zullen ze alles doen om de halsband af te doen.

Het is ook nuttig om de redenen achter zo’n negatieve reactie te overwegen. Zeker. het kan gewoon haat en frustratie zijn of dit kan de eerste reactie zijn op iets dat een kat nog nooit eerder heeft meegemaakt, vooral als het een oudere kat is die het grootste deel van zijn kitten- en volwassen leven halsbandloos heeft geleefd.

Het belletje aan een halsband zou ook hun geest kunnen misleiden door te denken dat er een speeltje in de buurt is en bijdragen aan die frustratie, maar zolang de halsband goed is aangebracht, met ruimte voor twee vingers tussen de nek en de halsband, dan is het mogelijk dat ze er aan wennen.

Net als deze mooie, bobtailed kitty, die zijn halsband vergat op het moment dat zijn baasje met hem begon te spelen!

Hoe kies je de perfecte halsband voor je kat?

Bij het kiezen van een halsband voor uw kat zijn comfort en veiligheid de twee dingen die u moet prioriteren.

De kattenmarkt is vol van keuzes en ik zou aanraden de halsbanden te vermijden die voornamelijk een decoratief doel dienen. Vergeet niet dat katten groeien, en ze groeien snel, dus de halsband die u voor ze kocht toen ze nog een kitten waren, zal waarschijnlijk vaak vervangen moeten worden. Als ze eenmaal volgroeid zijn, kunt u eindelijk de halsband kiezen die voor u beiden het beste werkt!

Zoals we later in meer detail zullen bespreken, kunnen belletjes ook een geweldige toevoeging zijn voor zowel binnen- als buitenkatten. De bel kan u helpen uw kat binnen uw huis op te sporen, en ongelukken te voorkomen, terwijl buitenkatten het moeilijk zullen hebben om vogels te vangen en naar u toe te brengen!

Beste Elastische Riem Kattenhalsband

HalsbandDirect Lederen Kattenhalsband

HalsbandDirect Leren Kattenhalsband

  • Deze prachtige handgemaakte kat-veilige lederen kattenhalsband wordt geleverd met een felgekleurde kleine metalen bel en de kleur van de bel kan variëren
  • Elastische band is ontworpen om gemakkelijk los te maken in het geval dat de halsband van uw huisdier ergens aan blijft haken.

Je kunt gaan voor halsbanden met een elastisch inzetstuk zoals deze CollarDirect Leren Kattenhalsband die voldoende zal rekken voor je kat om zichzelf te bevrijden als ze ooit vast komen te zitten. Zoals je kunt zien is het ontwerp minimalistisch en elegant, het is ook zorgvuldig met de hand gestikt om er zeker van te zijn dat je een product krijgt dat lang meegaat en van goede kwaliteit is. En laten we niet vergeten dat echt leer geweldig is voor katten en kittens met een gevoelige huid.

Er zit ook een belletje aan, en als je graag met je kat gaat wandelen, zou je kunnen overwegen om er een bijpassende riem bij te kopen!

Beste Gepersonaliseerde Breakaway Halsband

GoTags Gepersonaliseerde Breakaway Halsband

GoTags Gepersonaliseerde Breakaway Halsband

  • Unieke, geborduurde en duurzame ID voor uw kat
  • Duurzaam gemaakt met comfort in het achterhoofd. De nylon band heeft gladde, taps toelopende randen voor een comfortabele pasvorm.
  • Zeer geschikt voor katten van alle maten, van klein tot groot

Deze halsband is mijn favoriet, niet alleen heeft het een quick-release mechanisme, maar u kunt het aanpassen door natuurlijk de naam van uw kat en uw telefoonnummer toe te voegen die permanent in de nylon band gestikt zullen worden.

De aangeboden grootte, 1 cm breed en volledig verstelbaar van 20 cm tot 30 cm, zou perfect moeten werken met de meeste katachtige metgezellen die er zijn.

Beste Reflecterende Halsband Kat

Tafeiya 6 PAK Reflecterende Halsbanden voor Katten

Tafeiya 6 PAK Reflecterende Kattenriemen

  • Deze kattenhalsband is gemaakt van hoogwaardig nylon materiaal, en de reflecterende band voegt zichtbaarheid en meer veiligheid toe
  • Het biedt een verstelbare lengte, van 8-inch tot 12.6-inch in lengte, (19-32cm), 3/8-inch breedte (1cm), perfect voor kleine en grotere katten gelijk

Katten die zich vrij buiten wagen zullen ook een halsband nodig hebben zoals de Tafeiya Reflecterende Kattenhalsband gemaakt van reflecterend materiaal om hun zichtbaarheid te vergroten. Dit is vooral belangrijk voor degenen onder u die donkerder gekleurde katten hebben. Dit kan helpen ongevallen op de weg te verminderen, en hondenbezitters zullen snel een kat herkennen die zo’n halsband draagt en hen beperken.

Deze Reflecterende Kattenhalsband heeft ook een veiligheidsgesp, die gemakkelijk en snel kan worden geopend en ze hebben ook een bel die elk klein dier of vogel veilig kan houden van uw superjager!

Wat Zijn De Alternatieven Voor Halsbanden?

Zoals ik hierboven heb vermeld is het positieve aspect van een halsband de zichtbaarheid ervan, zodat u geen vergelijkbare alternatieven voor dit artikel zult vinden. Er is natuurlijk een minder zichtbare maar doeltreffende manier om een label aan uw kat te houden, en dat is microchippen.

Een microchip is een kleine elektronische chip, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, en wordt meestal in de onderhuid tussen de schouderbladen geplaatst. Deze chip heeft geen batterijen en alleen een gespecialiseerde scanner kan hem activeren. Ze werken niet als GPS en alleen als uw kat wordt opgehaald door een opvangcentrum kunnen zij de chip scannen en het identificatienummer van uw geregistreerde kat vinden.

Een studie toonde aan dat “katten zonder microchips slechts 1,8% van de tijd herenigd werden met hun eigenaars, terwijl gechipte katten 38,5% van de tijd terug naar huis gingen.” Aan de andere kant werd minder dan 2% van de katten zonder microchip terug naar huis gebracht.

Als u halsbanden gebruikt om uw buitenkat tegen vlooien te beschermen, kunt u daar misschien nog eens goed over nadenken. Volgens Ernest Ward, DVM, “lijken vlooienbanden misschien handig, maar de meeste werken niet goed (de uitzondering is vlooienbanden die een IGR bevatten) en worden over het algemeen niet aanbevolen. Vlooienbanden, vooral die met een sterke pesticidegeur, kunnen schadelijk zijn voor sommige katten, of kunnen een huidreactie of huiduitslag veroorzaken.” In plaats van een vlooienband, een maandelijkse spot-on vlooienbehandeling aanbevolen door uw dierenarts een betere keuze zijn.

Dus, zoals u kunt zien zijn er alternatieven voor halsbanden, maar dit betekent niet dat een halsband niet zijn eigen voordelen heeft, vooral wanneer een kat verdwaalt of van huis wegloopt. Stel je voor dat je geen gebruik zou maken van microchippen als alternatief, maar het zou combineren met een halsband. Hoe veilig zou uw kat zijn tegen verdwalen?

Moeten katten bellen aan hun halsband dragen?

Als je op zoek gaat naar de perfecte halsband voor je kat zul je zeker de optie van een belletje zien. Deze eenvoudige toevoeging is niet alleen een versiering, maar een manier om te voorkomen dat uw kat kleinere prooien vangt. Katten staan bekend om hun grote jachtvaardigheden en u hebt deze kant van hen misschien wel eens gezien door op uw veranda te stappen en kleine tekenen van hun liefde te vinden in de vorm van dode insecten, ratten, of vogels.

Ondanks de vertederende boodschap achter deze geschenken, tast de jacht door huiskatten ecosystemen over de hele wereld aan, waardoor sommige soorten tot uitsterven worden gedreven. Een experiment in Nieuw Zeeland bestudeerde het succes van katten die jagen terwijl ze 6 weken lang een halsband met een belletje dragen en de resultaten toonden aan dat “de predatie van vogels en knaagdieren werd verminderd met 50% en 61%, respectievelijk.

Als je in een gebied woont met grote vogelpopulaties, vooral als sommige van hen bedreigd zijn, dan zou je ook kunnen kijken naar een speciale hoes voor halsbanden, ontworpen door Birdsbesafe. De regenboogkleuren van de hoes helpen vogels te waarschuwen dat er een roofdier in de buurt is.

Als je een binnenkat hebt, zou je het belletje kunnen overslaan, ook al kan het nog steeds nuttig blijken. Als je bijvoorbeeld kittens in huis hebt, kan de bel je laten weten waar ze zijn en ongelukken zoals op ze trappen voorkomen.

Je zou ook de halsband met bel of elke halsband wat dat betreft kunnen verwijderen als je naar bed gaat, als je bang bent dat het geluid je wakker houdt.

Moeten binnenkatten een halsband dragen?

Het is volkomen logisch voor katteneigenaars om te denken dat alleen buitenkatten een halsband nodig hebben, omdat zij een groter risico lopen te verdwalen, of op een prooi te jagen. Maar zoals ik uit eerste hand ervaring weet, ongelukken kunnen gebeuren, en uw binnenkat kan vermist raken.

De enige keer dat ik mijn kat verloor was toen hij van het balkon viel, gelukkig voor hem en mij woonde ik op de eerste verdieping, dus er waren geen verwondingen. Ik had ook geluk dat ik hem de volgende dagen terugvond. Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel geluk ik heb gehad dat hij niet is weggelopen, want mijn kat had geen halsband om, dus mensen zouden natuurlijk denken dat hij een zwerver is in plaats van contact met mij op te nemen.

Meestal kunnen katten die verdwaald en bang zijn verder van huis afdwalen, en zonder halsband zullen de kansen om uw kat te vinden afnemen. Het vermiste dieren response netwerk stelt dat “De mediaan gevonden afstand (hoe ver de katten reisden) voor vermiste katten die toegang hadden tot buiten was 315 meter (344 yards). Dit is ruwweg een straal van 17 huizen vanaf het huis van hun eigenaar.”

Wat betreft de binnenkatten, “de mediaan gevonden afstand (hoe ver de katten reisden) voor ontheemde/ontsnapte katten was veel minder-het was slechts 50 meter (54 yards), wat ruwweg is een straal van 2 ½ huis van het huis van hun eigenaar.” Maar dit kan ook afhangen van de wijk waarin je woont, of het druk is of er schuilplaatsen zijn die ze onmiddellijk kunnen vinden, wat de zoektocht veel moeilijker kan maken.

Voor eigenaren wier katten geen speciaal kenmerk hebben, iets wat hen onderscheidt van andere katten, kunnen halsbanden hen meer identificeerbaar maken. U kunt de halsband van uw binnenkat zien als een verzekeringspolis. Je hoopt misschien dat je hem nooit nodig hebt, maar als dat wel het geval is, zul je blij zijn dat hij er is.

Een andere kleine tip zou zijn om de zin “I’m Lost” toe te voegen aan de informatie op de halsband van je kat, zodat als iemand hem vindt, hij weet dat hij niet zomaar een buitenkat is die een mooie halsband draagt.

Hoe Train Je Kat Om Een Halsband Te Dragen?

Voor sommige kattenouders kan het een uitdaging zijn om hun kat voor het eerst een halsband om te doen, vooral als ze er nog nooit een gedragen hebben. Maar er zijn een paar stappen die u kunt nemen om dit proces aangenamer en succesvoller te maken, want zoals we in de studie aan het begin vermeldden, kunnen katten halsbanden met succes verdragen.

Het beste wat je kunt doen is jong beginnen, en je kat laten wennen aan het dragen van een halsband terwijl ze nog een kitten zijn. Maar ik begrijp dat veel van ons katten adopteren die veel ouder zijn, en hoewel het trainen van hen misschien meer tijd kost, is het zeker mogelijk!

Je beste kans om je kat halsbanden te laten accepteren, ongeacht in welke fase van hun leven ze zich bevinden, is met op beloning gebaseerde positieve bekrachtiging. Zoals vermeld in een Journal of Veterinary Behavior, “Positieve bekrachtigingstraining met katten is een nuttig hulpmiddel voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken.”

Als je een negatieve reactie op de halsband ziet, probeer dan hun associatie met de halsband helemaal te veranderen. Zorg ervoor dat je lichaamstaal ontspannen is en niet intimiderend. Gebruik traktaties en geef ze een speeltje telkens als ze proberen het af te doen. Als het ze lukt, doe de halsband dan terug zonder te schreeuwen of frustratie te tonen.

Vergeet niet ze te aaien als ze het goed doen, en geef ze een langzame knipoog om ze te laten weten dat je niet boos bent. Aangezien constante traktaties niet de gezondste levensstijl voor een kat zijn, luister naar dit geweldige advies van de dierenarts, “laat haar geleidelijk afzien van de voedselbeloningen en laat haar genoegen nemen met emotionele beloningen zoals een ‘braaf poesje’, een gooi met haar pluizenbol, of een krab onder de kin.”

Dit proces kan een dag of zelfs een maand duren, en je kunt tegenslagen verwachten. Wat zeker cruciaal is, is dat de halsband perfect past, en dat hij comfortabel om de nek van uw kat zit. Controleer de hals regelmatig op schrammen, want die kunnen geïnfecteerd raken. Kijk uit naar andere gedragsveranderingen en andere alarmerende tekenen zoals een allergische reactie op het materiaal van de halsband. In elk van deze gevallen moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts om te zien of het aan de halsband ligt of aan iets anders.

Last but not least, vermijd het forceren van je kat als ze er absoluut niet tegen kunnen om een halsband te dragen. Voor katten die naar buiten gaan of voor schuurkatten kan dit een belangrijk item zijn, maar als u een binnenkat bezit, zorg er dan gewoon voor dat ze gechipt zijn en dat ze hun spot-on vlooienbehandeling hebben, en laat ze zelf beslissen.

Afsluitende gedachten

Een halsband dragen of niet dragen? Dat is de vraag!

Nu je uitgerust bent met de nodige kennis over kattenhalsbanden, denk ik dat het tijd is om te beslissen welke optie het beste bij jouw kat en zijn levensstijl past.

En zoals altijd, vergeet niet de mening van je kat in overweging te nemen, en als ze er voor in zijn, geef ze dan de meest (veilige!) fantastische kattenhalsband die er is!

Laat ons weten of uw katten hun halsband leuk vinden en hoe lang het duurde voor ze hun nieuwe halsaccessoire accepteerden, als ze dat natuurlijk ooit deden?