Houden katten van en begrijpen ze kussen?

Het idee dat katten liefde voelen, wordt fel bediscussieerd, niet alleen onder katteneigenaren, maar ook onder wetenschappers. Begrijpen hoe katten communiceren is de sleutel tot het begrijpen hoe je je genegenheid voor hen kunt tonen, en ze tonen hun genegenheid voor jou.

Snel overzicht

01

Katten geven en ontvangen genegenheid van hun eigenaren, maar ze communiceren met behulp van lichaamstaal

02

Niet alle katten houden van kusjes, maar degenen die wel begrijpen dat dit de manier van hun eigenaar is om hen liefde en genegenheid te tonen

03

Je kunt liefde en genegenheid voor je kat op andere manieren tonen, waaronder aaien, verzorgen, voeden en hoofdkolven accepteren, likken en wrijven

Betekent dit dat ze liefde voelen? We weten het niet zeker. Veel katteneigenaren vragen zich af wat de beste manieren zijn om liefde te tonen aan hun huisdier, wat vaak leidt tot de vraag of katten van kusjes houden? Er is geen duidelijk of definitief antwoord en vaak hangt het af van de kat. Net als mensen geven en ontvangen onze katachtige familieleden liefde op verschillende manieren.

Katten begrijpen kussen niet op dezelfde manier als mensen, omdat ze emoties en genegenheid heel anders interpreteren dan wij. Veel katten weten echter wel dat een kus de manier is van een mens om liefde en genegenheid te tonen.

En sommige katten zullen het leuk vinden, terwijl anderen dat niet zullen doen. Je weet al snel in welke categorie je kat valt door zijn reactie op een kus! Begrijpen wat de lichaamstaal en het gedrag van uw kat betekent, is belangrijk. Laten we hier dus een beetje dieper in duiken en de manieren onderzoeken waarop katten liefde en kusjes geven en ontvangen.

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

Hoe tonen katten genegenheid?

Katten tonen liefde en genegenheid voor elkaar en mensen, door lichaamstaal te gebruiken.

Katten tonen liefde en genegenheid voor elkaar en mensen, door lichaamstaal te gebruiken. Hoewel ze niet zoenen in de traditionele zin, hebben ze veel andere manieren om genegenheid te uiten.

De meeste katten vinden het leuk om dicht bij de mensen te zijn van wie ze houden en vormen sterke gehechtheid aan hun eigenaren. Ze zullen een sterk verlangen tonen om dicht bij je te zijn en verdriet wanneer ze gescheiden zijn. Wanneer ze dicht bij je zijn, zullen ze gedrag vertonen dat laat zien dat ze gelukkig en tevreden zijn.

Katten tonen genegenheid door:

Kopstoten en wrijven zijn de manier van een kat om je als zijn eigen te markeren. Ze hebben geurklieren in hun wangen en lippen, die ze gebruiken om hun geur op je achter te laten via feromonen – een teken dat ze je zien als onderdeel van hun sociale groep en dat ze een positieve gehechtheid en genegenheid voor je voelen.

Likken is het dichtste wat een kat bij een kus geeft, en het is eigenlijk een verzorgingsgedrag dat ze meestal reserveren voor hun eigen katachtige soort. Als je kat je likt of verzorgt, is dit een teken dat ze je accepteren als onderdeel van hun sociale groep en een manier om respect en genegenheid te tonen.

Het langzame knipperen van de ogen aan de andere kant van de kamer is iets waar de meeste katteneigenaren bekend mee zijn, en het is de manier van een kat om te zeggen dat ik van je hou zonder fysiek contact.

Houden katten van kusjes?

Katten zullen positief op je reageren als ze het leuk vinden om gekust te worden.

Katten zullen positief op je reageren als ze het leuk vinden om gekust te worden. Hun lichaamstaal zal je laten zien dat ze ontspannen en tevreden zijn, en ze kunnen een aantal van deze dingen doen:

 • Langzaam knipperen terwijl je naar je kijkt
 • Hun hoofd optillen of naar voren leunen, met hun oren omhoog
 • Spinnen
 • Kopstoten
 • Wrijven
 • Likken
 • Hun staart optillen en om je heen wikkelen

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Begrijpen katten kusjes?

Katten zijn in staat om te begrijpen dat kussen een blijk van liefde is, ook al maakt zoenen geen deel uit van de normale lichaamstaal van een kat.

Katten zijn in staat om te begrijpen dat kussen een blijk van liefde is, ook al maakt zoenen geen deel uit van de normale lichaamstaal van een kat. In de wereld van een kat is het wrijven van hun geur op degenen van wie ze houden en dit van anderen ontvangen een uitwisseling van genegenheid. Katten kunnen een menselijke kus op een vergelijkbare manier interpreteren – we maken fysiek contact en laten onze geur op hen achter.

Lees ook: Welke geuren haten katten? Deze lijst zal u misschien verrassen

Hoe weet ik of mijn kat het leuk vindt om gekust te worden?

Als je kat niet gekust wil worden, laat hij het je snel weten!

Als je kat niet gekust wil worden, laat hij het je snel weten! Tekenen dat ze dit teken van genegenheid niet willen ontvangen, zijn:

Als uw kat een van deze gedragingen vertoont wanneer u hem kust, moet u stoppen en weggaan naar give hen ruimte. Doorgaan met kussen of iets doen waar ze zich niet prettig bij voelen, zal leiden tot ongewenste stress en kan zelfs leiden tot een verzwakking van de band tussen u en uw huisdier.

Natuurlijk zou je kat heel veel van deze ongemakkelijke ervaringen moeten hebben om op dit punt te komen, maar je moet nog steeds de signalen accepteren die je kat je geeft als ze iets niet leuk vinden.

Lees ook: Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

Richtlijnen voor het kussen van katten

Als het gaat om het kussen van je kat, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de ruimte van je kat respecteert, maar ook je gezondheid beschermt.

Als het gaat om het kussen van je kat, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de ruimte van je kat respecteert, maar ook je gezondheid beschermt. Dus hier zijn onze do’s en don’ts voor het kussen van je kat!

 1. Kus nooit katten op de lippen – ten eerste kan dit een te grote inbreuk zijn op de persoonlijke ruimte van uw kat. Maar ten tweede dragen katten bacteriën en parasieten die zich via hun speeksel naar mensen kunnen verspreiden. Het is dus altijd het beste om het mondgebied te vermijden wanneer je je kat kust!
 2. Kus geen kat die je niet kent – niet alle katten vinden het leuk om gekust te worden, en totdat je een kat leert kennen, en ze je leren kennen, is het het beste om niet over de schreef te gaan en te dichtbij te komen, omdat het de kat zou kunnen stressen
 3. Laat kinderen geen katten kussen – het is essentieel om kinderen te leren hoe ze zich moeten gedragen rond katten en hoe ze hun ruimte moeten respecteren, en je kleintje houdt er waarschijnlijk van om tijd door te brengen met hun huisdier! Maar sommige katten zijn minder tolerant voor kinderen en er is ook een hoger risico dat een kind in het gezicht wordt gekrabd als de kat het niet leuk vindt om gekust te worden.

Lees ook: Katten en kinderen – Regels voor veilig spelen

Alternatieve manieren om uw kat liefde te tonen

Niet alle katten zijn het zoenende type, en als uw kat in deze categorie valt, hoeft u zich geen zorgen te maken of zich ontmoedigd te voelen.

Niet alle katten zijn het zoenende type, en als uw kat in deze categorie valt, hoeft u zich geen zorgen te maken of zich ontmoedigd te voelen, want er zijn veel andere manieren om liefde te tonen aan je katinclusief:

 • Aaien
 • Grooming
 • Het geven van traktaties en eten
 • Praten met je kat
 • Retourneren en onderhouden van oogcontact
 • Langzame oog knippert naar uw kat
 • Wrijven, kopstoten en likken accepteren

Door uw kat liefde en genegenheid te laten tonen op de manier die hij kiest, en deze gebaren te accepteren, laat u uw kat zien dat u van hem houdt, hem respecteert en waardeert.

Lees ook: 10 belangrijke vragen om te stellen voordat je een nieuwe kat adopteert

Laatste gedachten

Hoewel kussen geen deel uitmaken van de normale lichaamstaal van een kat, zijn onze katachtige familieleden in staat om een kus te begrijpen als een blijk van liefde en genegenheid.

Hoewel kussen geen deel uitmaken van de normale lichaamstaal van een kat, zijn onze katachtige familieleden in staat om een kus te begrijpen als een blijk van liefde en genegenheid. Hoewel katten anders met ons communiceren, leren ze een kus begrijpen en veel katten vinden het heerlijk om ze te ontvangen.

Je weet dat je kat je kusjes leuk vindt als hij spint, of ze tillen hun hoofd op, hoofdstoten, wrijven hun lichaam of staart om je heen en willen dichter bij je zijn. Een kus is echter misschien niet de weg naar het hart van je kat; niet alle katten reageren positief op een kus en geven er de voorkeur aan om liefde te ontvangen door te aaien, te verzorgen en te voeden.

Je kunt ook liefde en genegenheid voor je kat tonen door hun likken, kopstoten en wrijven om je heen te accepteren en te ontvangen, omdat dit hun manier is om hun geur van hun geurklieren op jou over te brengen.

Lees ook: Waarom wordt mijn kat graag gedragen?

Veelgestelde vragen

Voelen katten wanneer je ze kust?

Niet alle katten vinden het leuk om gekust te worden, maar degenen die wel een kus accepteren als een manier om onze genegenheid voor hen te tonen. Het kan helpen om onze band met een kat te versterken, en katten genieten ervan om dicht bij degenen te zijn van wie ze houden, omdat ze zich veilig en getroost voelen.

Wat vinden katten van zoenen?

Het is onmogelijk om zeker te weten wat onze katten denken. Maar veel katten houden van kusjes en genieten ervan om op deze manier genegenheid te ontvangen. Andere katten vinden het niet leuk en zullen al snel lichaamstaal tonen om je hierop te attenderen.

Hoe vertel ik mijn kat dat ik van hem hou?

Je kunt liefde tonen aan je kat door hem te aaien, te verzorgen, hoofdkolven te accepteren, te likken en te wrijven en door hem te kussen.