Houden katten van de smaak van zoete dingen? Door de dierenarts goedgekeurde uitleg!

Als je een hond hebt, weet je waarschijnlijk al dat chocolade giftig voor hem is. Maar hoe zit het met katten? We zien ze niet vaak in de buurt van chocolaatjes en snoepjes komen. Betekent dit dat katten niet van de smaak van snoep houden? Nou, eigenlijk kunnen ze helemaal geen zoetheid voelen!1

Misschien vind je je harige vriend marshmallows en snoepjes likken, maar dat is zeldzaam. De meeste katten zijn niet gemotiveerd om snoep te eten. Dus, moet je je kat snoepjes geven? Is het veilig voor hen?

Als je net een kattenouder bent geworden, vind je het misschien moeilijk om te beslissen wat je aan je nieuwe familielid moet geven. U kunt de gezondheid van uw huisdier immers niet riskeren. Maak je geen zorgen! Deze gids beantwoordt al uw vragen over dit onderwerp.

3 katten gezichtsverdeler

Houden katten van snoep?

Katten kunnen niet van snoep houden of niet houden, omdat ze geen “smaakgevoel” hebben voor snoep2. Een studie wees uit dat katten een van de zeldzaamste zoogdieren zijn die de eiwitten missen die nodig zijn om genen te produceren die verantwoordelijk zijn voor het voelen van zoetheid.

Bij de mens bestaat de smaakpapillen uit twee eiwitten. Helaas hebben katten er maar één. Dit betekent dat wanneer uw kat snoep eet, ze iets anders proeven dan wat het algemene concept over “zoet” is. Marshmallows kunnen bijvoorbeeld naar kip smaken.

Dus, waarom probeert je kat een hap van je snoepjes of ijs te nemen? Dat is gewoon hun nieuwsgierigheid om iets anders te proberen. Of misschien houden ze van de geur van je eten.

Mooie katachtige kat die op een metalen kom eet
Afbeelding credit: Krakenimages.com, Shutterstock

De unieke smaakpapillen van katten

Katten en mensen verschillen aanzienlijk in de hoeveelheid en het type smaakpapillen. Mensen hebben ongeveer 9.000 smaakpapillen, waarvan er 5 de meest prominente zijn: bitter, zuur, zoet, zout en umami (vlezige smaak). Ter vergelijking: katten bezitten slechts 500 smaakpapillen en missen het enige belangrijke eiwit dat zoetheid identificeert3.

Katten zijn gevoelig voor de bittere smaak van bedorven voedsel. Dit is de reden waarom veel katteneigenaren bittere sprays gebruiken om te voorkomen dat katten huishoudelijke artikelen bijten en hun wonden likken.

Kunnen katten koolhydraten verwerken?

Katten kunnen geen koolhydraten verwerken, wat de primaire component is in de meeste snoepjes. De reden erachter lijkt misschien vreemd, maar het is begrijpelijk vanuit biologisch oogpunt. Het systeem van katten is ontworpen om niet-koolhydraten te verwerken, met name vlezige items. Daarom zijn het obligate carnivoren.

Je zult katten zien die muizen achtervolgen in plaats van voedsel te zoeken in de velden. In feite jagen grotere dieren in de kattenfamilie, zoals tijgers en leeuwen, op herten en antilopen. Geen enkele kattensoort zoekt naar fruit of een andere koolhydraatbron.

Helaas kunnen onbewerkte koolhydraten extreem gevaarlijk zijn voor uw kat, wat leidt tot diabetes, obesitas en vele andere problemen.

Dus, als je kat geen koolhydraatrijk voedsel eet, weet dan dat hij dit doet om zichzelf te beschermen. Maar het hebben van kleine hoeveelheden koolhydraten is essentieel voor de dagelijkse voeding van uw kat. Wilde katten kunnen hun dagelijkse koolhydraten krijgen door zich te voeden met de maaginhoud van hun prooi. Sommige katten houden ook van gras.

Het probleem treedt alleen op wanneer uw kat tafelsuiker of kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt. In zo’n geval zal je voelende vriend extreem ongemak hebben en kan hij braken. Te veel suiker op een dag kan ook leiden tot gebitsproblemen, diabetes en obesitas bij uw kat.

Kat die meloenen eet
Afbeelding Credit: Guajillo Studio, Shutterstock

Waarom bevat kattenvoer koolhydraten?

Nu moet je je afvragen dat als katten geen koolhydraten kunnen verwerken, waarom hebben de meeste kattenvoer ze dan wel? Dierenartsen raden katteneigenaren ook aan om eiwitrijk voedsel te kopen voor hun voelende vrienden in plaats van koolhydraatrijk voedsel. Ze associeerden ook koolhydraatrijk kattenvoer met obesitas en diabetes.

Gelukkig hebben eiwitrijke voedingsmiddelen in de loop der jaren bijna koolhydraatrijke voedingsmiddelen vervangen. Tegenwoordig kunt u gemakkelijk koolhydraatarm, eiwitrijk voedsel voor uw kat vinden. Maar wees voorzichtig, want de markt heeft nog steeds veel koolhydraatrijke kattenartikelen.

kattenpootverdeler

Waarom lijkt uw kat geïnteresseerd in snoep?

Katten hebben dus geen zoete smaakpapillen, maar waarom komen ze aanrennen als je een snoepje opent? Het is je misschien opgevallen, toch? Hier zijn enkele redenen waarom uw kat geïnteresseerd lijkt in bepaalde traktaties:

Nieuwsgierigheid

Zoals we allemaal weten, zijn katten wereldwijd de meest nieuwsgierige huisdieren. Deze schattige dieren weten niet hoe ze werkeloos moeten zitten. Je zult ze altijd zien spelen met of bijten in huishoudelijke artikelen wanneer ze zich vervelen. Zo niet, dan komen ze naar je toe voor knuffels.

De bottom line is dat katten super nieuwsgierig zijn. Dus wanneer ze het krakende geluid van een zoete wikkel horen, rennen ze naar je toe om te zien wat je eet. Ze kunnen je zelfs om een hapje vragen om de smaak te ontdekken. Maar dat betekent niet dat je kat de snack wil eten, en je kunt ze in plaats daarvan de traktatie zien morsen als ze de smaak niet lekker vinden.

Tabby kijkt op
Afbeelding Credit: Krysten Merriman, Pexels

Liefde voor vetten en eiwitten

Vetten en eiwitten zijn het favoriete voedsel van katten. In feite zijn de meeste kattensnacks rijk aan vet en eiwitten omdat katten beide voedingsstoffen kunnen proeven. Dus wanneer je kat je iets zoets ziet eten, kunnen ze langskomen om te controleren of het voedsel vetten of eiwitten bevat.

Uw kat is speciaal

Sommige katten zijn anders dan de rest. Als uw kat uniek is, kan hij snoep eten samen met zijn favoriete maaltijden zoals vlees en kattenvoer. U moet echter hun suikerinname beheersen om een optimale gezondheid te behouden.

kat na het eten van voedsel van een bord
Image Credit: mik ulyannikov, Shutterstock

kattenpootverdelerZijn er snoepjes giftig voor katten?

Hoewel sommige katten snoep kunnen eten, betekent dit niet dat ze snoep kunnen hebben. Suiker is niet giftig voor katachtigen, maar sommige ingrediënten kunnen dat wel zijn.

  • Chocolade. Chocolade van welke aard dan ook is gevaarlijk voor huisdieren. Donkere chocolade wordt voornamelijk geassocieerd met maagklachten, epileptische aanvallen, aritmieën en spiertrillingen bij katten en honden. Wanneer deze aandoeningen ernstig worden, kan uw huisdier ook sterven.
  • Cafeïne. Cafeïne veroorzaakt vergelijkbare effecten bij huisdieren als bij chocolaatjes. Het kan leiden tot ernstige spijsverteringsproblemen.
  • Druiven. Druiven, in gedroogde vorm (rozijnen) of vers, kunnen milde tot ernstige nierproblemen bij huisdieren veroorzaken.
Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Tips om uw kat veilig te houden

Omdat katten nieuwsgierige en actieve huisdieren zijn, hebben ze toegang tot snoep en snoepjes vanaf de bovenkant van een plank of aanrecht. Je moet dus zoete items op ontoegankelijke plaatsen bewaren. Maar het kan soms onmogelijk zijn.

Je moet weten hoe je moet reageren als je merkt dat je kat snoep eet.

Hier zijn een paar tips om uw katten te beschermen tegen zoete dingen:


  • Doe de snoepjes altijd op hoge en moeilijk bereikbare plaatsen. Besteed extra aandacht aan de ingrediënten die ook giftig zijn voor katten.

  • Houd uw vuilnisbak afgedekt om te voorkomen dat uw kat erin duikt.

  • Informeer iedereen in je huis over waarom ze geen snoepjes of snoepjes aan katten zouden moeten geven.

  • Bied gezonde alternatieven voor uw kat, zoals stukjes kip of kalkoen, zonder kruiden of sauzen. Al snel zul je merken dat je kat opgewonden raakt om dergelijke lekkernijen te zien en niet eens in de buurt van snoepjes komt.

  • De voorkeuren van een kat hangen voornamelijk af van zijn gewoonten. Als u uw katten blijft behandelen met gezonde opties, zullen ze zich er regelmatig aan houden. Vergeet niet dat de sleutel is om consistent te zijn.

  • Bel onmiddellijk een dierenarts als u merkt dat uw kat snoep of snoep eet. Maak aantekeningen van wat uw kat heeft gegeten en de hoeveelheid ervan. Het is het beste om de snoepwikkel mee te nemen wanneer je naar de dierenarts gaat. U kunt ook de Animal Poison Control-lijn (ASPCA) bellen voor een dierenartspraktijk voor noodgevallen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn de meest nieuwsgierige, vrolijke en schattige huisdieren. Ze fleuren ons leven elke dag op, dus we moeten de juiste keuzes maken voor hun gezondheid.

Katten eten over het algemeen geen zoete dingen omdat ze de smaakpapillen missen die de zoetheid identificeren. Soms echter. misschien eet uw kat snoepjes en marshmallows. Dat komt omdat uw huisdier nieuwsgieriger en unieker is dan anderen en eiwitten en vetten verwart met snoep.

Sommige snoepjes kunnen zelfs giftig zijn voor je kat, dus het is belangrijk om je katachtige vriend uit de buurt van snoepjes te houden. Kies voor gezonde alternatieven en neem contact op met een dierenarts zodra u merkt dat uw kat snoep eet.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Flickr