Hoeveel aandacht heeft een kat nodig? Vet-reviewed feiten!

Hoewel katten vaak worden gezien als onafhankelijke huisdieren, hebben ze nog steeds dagelijkse aandacht van hun eigenaren nodig. De meeste katten hebben minstens 20-30 minuten onverdeelde aandacht per dag nodig. De hoeveelheid aandacht kan echter variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, persoonlijkheid en het temperament van de kat.

Het is belangrijk voor katteneigenaren om aandacht te hebben voor de behoefte van hun kat aan aandacht. Het geven van de juiste hoeveelheid aandacht verbetert de kwaliteit van leven van een kat, versterkt de band tussen kat en eigenaar en kan ongewenst gedrag verminderen.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom katten aandacht nodig hebben

Katten zijn gefokt om gezelschapsdieren te zijn. Dus zelfs de meest onafhankelijke katten zullen aandacht zoeken bij hun favoriete mensen. De hoeveelheid aandacht die een kat nodig heeft, zal voor elke kat anders zijn. Sommige katten kunnen uren alleen doorbrengen, terwijl anderen graag hun mensen door het hele huis volgen. Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de behoefte van een kat aan aandacht.

kat rust met eigenaar op bank thuis
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

Leeftijd

Over het algemeen hebben kittens en oudere katten meer aandacht nodig. Kittens hebben veel energie en houden meestal van spelen. Je zult dus waarschijnlijk enkele uren per dag spelen en communiceren met een kitten. Aandacht zorgt niet alleen voor vermaak voor kittens. Speeltijd is een verrijkingsactiviteit die kittens helpt te oefenen, hun natuurlijke instincten te activeren en meer te ontdekken en meer te leren over hun omgeving.

Oudere katten kunnen meer aandacht nodig hebben als ze gezondheidsproblemen beginnen te ervaren die verband houden met veroudering, zoals artritis en hyperthyreoïdie1. Als uw oudere kat al een tijdje bij u woont, heeft hij waarschijnlijk een sterkere band met u ontwikkeld en kan hij nog meer van uw gezelschap genieten.

Ras Temperament

Sommige kattenrassen zijn socialer dan andere en hebben temperamenten die meer aandacht vereisen. Deze katten hebben de neiging om graag in de buurt van mensen te zijn en doen het meestal niet goed om lange uren alleen te worden gelaten:

vrouw die haar birmaanse kat vasthoudt
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

Andere kattenrassen hebben meer onafhankelijke temperamenten en vinden het niet erg om een tijdje alleen gelaten te worden. Hier zijn enkele kattenrassen die niet zo veel aandacht vragen:

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle raszuivere katten het typische temperament van hun ras zullen delen. Terwijl je de individuele persoonlijkheid van je kat leert kennen, leer je hoeveel onverdeelde aandacht hij nodig heeft.

klassieke tabby Noorse boskat close-up
Afbeelding Credit: Elisa Putti, Shutterstock

Gezondheidsproblemen

Katten met gezondheidsproblemen hebben van nature meer aandacht nodig voor fysieke verzorging. Sommige katten kunnen echter meer aandacht gaan eisen als ze zich ongemakkelijk voelen of pijn hebben. Ze kunnen vocaler worden, veranderingen in energieniveaus hebben en stemmingswisselingen ervaren.

Als u veranderingen in het gedrag van uw kat opmerkt, kan het nuttig zijn om te zoeken naar andere tekenen dat uw kat ziek kan zijn. Het kan ook geen kwaad om een lichamelijk onderzoek met uw dierenarts te plannen om te bepalen of onderliggende gezondheidsproblemen het gedrag van uw kat beïnvloeden.

garen ball divider

Tekenen dat uw kat niet genoeg aandacht krijgt

Katten zullen zich op verschillende manieren gedragen wanneer ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg aandacht krijgen. Sommige katten kunnen meer vocaal worden, vooral als ze merken dat miauwen of het maken van andere geluiden je aandacht trekt.

Je kat kan ook in de weg gaan zitten en gaan liggen op waar je mee bezig bent. Sommige katten kunnen genieten van de warmte die wordt afgegeven door een laptop, terwijl anderen zichzelf voor hun eigenaren ploffen om wat aandacht te krijgen. Sommige katten kunnen je ook gaan volgen als ze wat aandacht willen. Ze kunnen je zelfs met hun neus of poot naar je toe duwen.

In ernstigere gevallen zullen katten destructief gedrag gaan vertonen. Katten die niet genoeg aandacht krijgen, kunnen opgekropte energie hebben die ze moeten uitoefenen, en verveelde katten kunnen meubels beginnen te vernietigen of agressiever worden.

Katten kunnen zichzelf overladen of zich bezighouden met ander repetitief gedrag, zoals krabben. Ze kunnen kattenbakgewoonten verwaarlozen en beginnen te urineren op ongepaste plaatsen. Je kunt ook zien dat sommige katten te veel eten en meer slapen dan normaal.

Abessijnse kat miauwen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Manieren om uw kat aandacht te geven

Als katteneigenaren tijd doorbrengen met hun katten, zullen ze beginnen op te pikken wat voor soort aandacht hun katten leuk vinden en hoeveel ze nodig hebben.

Een van de beste manieren om je kat aandacht te geven, is door met hem te spelen. Het kan nuttig zijn om te investeren in een kattenstokje om uw kat aan te moedigen om met u te spelen. Als uw kat van kattenkruid of zilvervine houdt, kunt u een aangewezen tijdstip van de dag kiezen om uw kat consequent een traktatie te geven besprenkeld met kattenkruid of zilvervine.

Als uw kat van knuffels en huisdieren houdt, zorg er dan voor dat u de hele dag pauzes neemt om uw kat uw onverdeelde aandacht te geven. Veel katten vinden het leuk om krassen onder hun kin, rond hun oren en langs hun rug te krijgen.

Als u vanuit huis werkt, kan het handig zijn om een kattenmand of rustruimte in de buurt van uw werkplek in te richten. U kunt een deken, kussen, warmwaterkruik en wat speelgoed in dit gebied plaatsen om uw kat gelukkig en vermaakt te houden. Met dit soort opstellingen kan uw kat genieten van uw gezelschap zonder uw werk in de weg te zitten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Alle katten hebben individuele aandacht nodig en zullen je laten weten wanneer ze aandacht van je willen. Het is belangrijk voor katteneigenaren om te begrijpen hoeveel aandacht hun katten nodig hebben en ervoor te zorgen dat ze er elke dag genoeg van krijgen. Een gebrek aan aandacht kan leiden tot destructief gedrag, depressie en een algehele lagere kwaliteit van leven.

Zorg er dus voor dat je ruimte in je dag creëert om je kat aandacht te geven. Samen tijd doorbrengen zal je band vergroten en jij en je kat zullen een wederzijdse waardering voor elkaar delen terwijl je elkaar de hele dag aandacht geeft.

thematische pauze

Uitgelicht beeldkrediet: Impactfotografie, Shutterstock