Hoog cholesterolgehalte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoog cholesterolgehalte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Dit artikel is bedoeld om de details van een hoog cholesterolgehalte bij katten uit te leggen, een aandoening die om een aantal redenen bij katten kan voorkomen. Het doel van dit artikel is om een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven over het cholesterolgehalte, of het nu laag, hoog en normaal is, voor katteneigenaren.

Snel overzicht: Hoog cholesterolgehalte bij katten

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een soort vet (of lipide) dat wordt gemaakt door alle lichaamscellen en een belangrijk deel van het celmembraan vormt (de envelop die elke cel omringt). Het wordt ook geproduceerd door levercellen, waar het fungeert als een belangrijk ingrediënt voor de aanmaak van steroïde hormonen, galzuren, sommige enzymen en vitamine D.

Andere soorten vet (lipiden) in het lichaam omvatten triglyceriden, vetzuren en fosfolipiden, die worden gebruikt als energiebron en deel uitmaken van de structuur van celmembranen, en ook worden gebruikt bij de vervaardiging van andere stoffen zoals hormonen.

Hoe zijn vetten en cholesterol verbonden bij katten?

zieke kat

Vetten, waaronder cholesterol, worden in het bloed vervoerd in complexe verbindingen die ook eiwitten bevatten: zogenaamde lipoproteïnen.

Deze omvatten triglyceriden, cholesterol en fosfolipide gekoppeld aan apopproteïnen, die worden vervaardigd in cellen van de lever en darmen. Apolipoproteïnen worden gesynthetiseerd in de lever of in darmcellen.

Er zijn vier belangrijke lipoproteïneklassen bij katten, als volgt:

Chylomicronen (CM) en Lipoproteïnen met zeer lage dichtheid (VLDL) triglyceriden in het bloed dragen

Lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL) en Lipoproteïnen met hoge dichtheid (HDL) cholesterol in het bloed dragen. Bij katten overtreft HDL LDL met 5: 1, terwijl bij mensen LDL de belangrijkste drager van cholesterol is.

Veel mensen zijn zich bewust van deze afkortingen van hun eigen bloedtestresultaten, maar het is belangrijk om te onthouden dat de betekenis van abnormale niveaus heel anders is bij mensen in vergelijking met katten.

Welke niveaus van cholesterol zijn normaal?

Kat met overgewicht hoeveel hij een kat moet voeren

Katten die te veel gevoerd worden, kunnen overgewicht krijgen.

Normale homeostatische mechanismen houden de niveaus van lipiden, waaronder cholesterol, binnen bepaalde specifieke parameters. Een aantal ziekteprocessen kan abnormaal hoge lipiden- en cholesterolwaarden veroorzaken: deze worden vaak gemeten als onderdeel van bloedtestprofielen die worden uitgevoerd bij het beoordelen van de gezondheid van individuele katten.

Het normale cholesterolgehalte bij katten is van 1,8 – 3,9 mMol/liter (90-200 mg/dl)

Wat gebeurt er als het cholesterolgehalte fout gaat?

Oorzaak van leververvetting Beeld

De belangrijkste oorzaak van leververvetting is overmatig lichaamsvet. Wanneer een kat met overgewicht of obesitas gedurende een langere periode niet eet, verspreidt vet zich door het lichaam.

Veranderde niveaus van cholesterol veroorzaken over het algemeen geen probleem op zich; wanneer dit wordt geïdentificeerd, is de significantie meer dat het een indicatie is over een ander mogelijk intern metabolisch probleem. De veranderingen in het cholesterolgehalte worden gezien als een “aanwijzing”, terwijl andere tests over het algemeen nodig zijn om een stevige diagnose te stellen.

Cholesterol bij katten wordt voornamelijk geproduceerd door de lever en uitgescheiden in de gal.

Logischerwijs gebeurt een verlaagd cholesterolgehalte wanneer de productie in de lever vertraagt, in situaties zoals leverziekte en diabetes mellitus, of als een kat is gestopt met eten.

Lage niveaus kunnen zelden worden gezien bij dyslipoproteïnemie, die primaire aandoeningen van het lipoproteïnemetabolisme zijn: deze hebben een genetische basis en worden vaker gezien bij Birmese katten en korthaarkatten (in de hondenwereld zijn Dwergschnauzers hier gevoelig voor)

Verhoogd cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) worden in een breed scala van situaties gezien, vooral wanneer de uitscheiding van cholesterol in de gal wordt verminderd.

Oorzaken van hypercholesterolemie bij katten

Oorzaken van hypercholesterolemie bij katten

Vetrijke diëten of de toediening van hoge omega-3 vetzuursupplementen zoals visolie kunnen een hoog cholesterolgehalte bij katten veroorzaken.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Leverziekte, vooral alles wat de uitstroom van gal uit de lever belemmert (cholestase), bijvoorbeeld leverziekte, galblaasaandoeningen, galwegobstructie, pancreatitis (de alvleesklier grenst direct aan de galwegopening), enz.
  • Hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushings) als gevolg van overproductie van cortisonhormonen door de bijnier
  • Iatrogene ziekte van Cushing (hoge niveaus van corticosteroïden / prednisolon medicatie)
  • Sommige andere medicijnen, zoals methimazool en carbimazol, beide gebruikt voor de behandeling van hyperthyreoïde katten
  • Nierziekte (zoals acute nefritis of nefrotisch syndroom)
  • Schildklieraandoeningen zoals hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie als het wordt behandeld met methimazool of carbimazol
  • Vetrijke diëten, of de toediening van hoge omega-3 vetzuur supplementen zoals visolie
  • Obesitas

Symptomen van een hoog cholesterolgehalte bij katten

Specifieke klinische symptomen geassocieerd met een hoog cholesterolgehalte bij katten worden over het algemeen niet gezien; eventuele tekenen van ziekte worden waarschijnlijk veroorzaakt door de onderliggende oorzaak van het verhoogde cholesterol in plaats van het simpele feit van het verhoogde niveau.

Kunnen katten hartaandoeningen krijgen als gevolg van een verhoogd cholesterolgehalte

Het is belangrijk om te benadrukken dat het menselijke type hartaandoening (atherosclerose: de vernauwing van hartslagaders, veroorzaakt door een hoog cholesterolgehalte) niet wordt gezien bij katten, dus katten hebben geen risico op hartaandoeningen na een hoog cholesterolgehalte.

Diagnose van een hoog cholesterolgehalte bij katten

Diagnose van een hoog cholesterolgehalte bij katten

Hogere niveaus van vetten in het bloed kunnen worden veroorzaakt door verhoogde concentraties cholesterol, hoge triglyceriden of beide. en kan al dan niet ook aanwezig zijn bij een kat met een hoog cholesterolgehalte.

Als uw DVM-dierenarts uw kat om welke reden dan ook onderzoekt, kunnen ze een hoog cholesterolgehalte ontdekken. Het is onwaarschijnlijk dat ze specifiek alleen cholesterol zullen vragen om te worden gecontroleerd; het is veel waarschijnlijker dat een panel van bloedonderzoeken zal worden gedaan, inclusief cholesterol, en bij het beoordelen van de resultaten kan het verhoogde niveau worden opgemerkt.

Als het cholesterolgehalte als verhoogd wordt vastgesteld, zal uw dierenarts waarschijnlijk de situatie van uw kat beoordelen om te controleren op mogelijke onderliggende ziekte. Dit kan het volgende omvatten.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van het leven en de gezondheidszorg van uw kat bespreken, inclusief alles van dagelijkse routines tot gastro-intestinale functie. Deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken van verhogingen van het cholesterolgehalte te onderscheiden.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, fysieke tekenen van ziekte opmerken en in het bijzonder controleren op tekenen van de mogelijke oorzaken van een hoog cholesterolgehalte.

3. Routinematig bloedonderzoek

Een bloedmonster kan worden herhaald om het cholesterolgehalte te controleren: het is belangrijk dat dit bloedonderzoek wordt uitgevoerd op een nuchter bloedmonster, indien mogelijk omdat postprandiale (na het eten) niveaus kunstmatig verhoogd kunnen zijn. Serum triglycerideniveaus (vetten) kunnen tegelijkertijd worden gemeten, omdat deze zijn gekoppeld aan cholesterol.

Hogere niveaus van vetten (lipiden) in het bloed worden hyperlipidemie genoemd en dit kan al dan niet ook aanwezig zijn bij een kat met een hoog cholesterolgehalte. Hyperlipidemie kan worden veroorzaakt door verhoogde concentraties cholesterol, hoge triglyceriden of beide.

Andere routinetests worden vaak tegelijkertijd uitgevoerd, bijvoorbeeld een volledig bloedbeeld (CBC), routinematige biochemische onderzoeken, enz. om metabole stoornissen te identificeren die verband kunnen houden met het hoge cholesterolgehalte.

4. Andere tests:

Radiografie (röntgenfoto’s) en echografie kunnen worden uitgevoerd, als onderdeel van een algemene work-up van een zieke kat. Uw dierenarts zal u adviseren of dergelijke gedetailleerde onderzoeken al dan niet geïndiceerd zijn.

Hoeveel kost het om een kat met een verhoogd cholesterolgehalte te behandelen?

Het is onmogelijk om deze kosten in te schatten, omdat er zoveel mogelijke onderliggende oorzaken zijn. U moet uw dierenarts om een gedetailleerde schatting vragen voordat u akkoord gaat met de behandeling.

Behandeling voor hoog cholesterolgehalte

Specifieke behandeling voor een hoog cholesterolgehalte is over het algemeen niet nodig, maar de onderliggende oorzaak van een hoog cholesterolgehalte moet mogelijk worden behandeld. Uw dierenarts zal u hierover adviseren.

Als het probleem algemene hyperlipidemie is, waaronder een hoog cholesterolgehalte, kan een vetarm dieet worden aanbevolen, evenals medicatie zoals gemfibrozil die bij mensen wordt gebruikt om het vetgehalte in het bloed te waarderen.

Conclusie

Een hoog cholesterolgehalte in het bloed bij katten wordt van tijd tot tijd gezien en het is op zichzelf geen probleem. Integendeel, dit is een teken van een soort onderliggende aandoening, en wanneer dit wordt gezien, kan uw dierenarts een meer gedetailleerd werk voorstellen om de precieze reden voor deze afwijking.

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt een hoog cholesterolgehalte bij katten?

De meest voorkomende oorzaken zijn gekoppeld aan verminderde uitscheiding van cholesterol, namelijk uitstroomobstructie van gal uit de lever (leverziekte, galblaasziekte, enz.), Hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushings), sommige medicijnen (cortison / prednisolon, methimazool en carbimazol) en sommige soorten nierziekte. Hoog cholesterol kan ook worden gezien bij zwaarlijvige katten of katten met een vetrijk dieet.

Hebben katten cholesterol nodig?

Cholesterol is nodig om celmembranen te maken (de enveloppen die elke cel omringen), evenals voor de creatie van steroïde hormonen, galzuren en vitamine D.

Wat is kattenhyperlipidemie?

Hyperlipidemie betekent een hoog vetgehalte in het bloed: dit kan worden veroorzaakt door verhoogde concentraties cholesterol, triglyceriden of beide.

Welk dier heeft het laagste cholesterol?

Alle soorten zoogdieren, vogels en reptielen hebben cholesterol nodig als onderdeel van de normale celstructuur en de creatie van andere belangrijke biochemische stoffen, dus geen enkele diersoort heeft een dramatisch laag cholesterolgehalte in vergelijking met anderen.