Hoge bloeddruk bij katten (hypertensie): oorzaken, symptomen, &behandeling

Hypertensie, of hoge bloeddruk, is een belangrijk gezondheidsprobleem bij oudere katten. Hoge bloeddruk bij katten komt meestal voor als gevolg van een onderliggende ziekte, zoals nierziekte of hyperthyreoïdie, en het kan leiden tot problemen zoals orgaanschade of verlies van het gezichtsvermogen.

Hier zullen we bespreken hoe hypertensie het lichaam van een kat beïnvloedt, op welke symptomen u moet letten en hoe u de aandoening kunt beheersen.

Snel overzicht: Hoge bloeddruk bij katten (hypertensie)

tekstgrootte
Andere namen: Hypertensie bij katten
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Rusteloosheid, lethargie, overmatig vocaliseren, vaste, verwijde pupillen, plotselinge blindheid, wiebelig lopen, omvallen, verminderde eetlust.
medische dossiers
Diagnose: De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmanchet, hetzij handmatig met de Doppler-methode of met een geautomatiseerde methode met behulp van een oscillometrisch apparaat.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Matig vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Ja
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling hangt af van de oorzaak van hypertensie. Indien aanwezig, zal de behandeling van hyperthyreoïdie hypertensie oplossen. Als veroorzaakt door onderliggende nierziekte, hartaandoeningen of een onbekende (idiopathische) oorzaak, worden specifieke bloeddrukmedicijnen voorgeschreven.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is hoge bloeddruk bij katten?

Wat is hoge bloeddruk bij katten

De bloeddruk van uw kat wordt beïnvloed door het hart en de bloedvaten. Een complexe feedbacklus reguleert de bloeddruk in het hele lichaam.

Bloeddruk is de hoeveelheid druk of kracht uitgeoefend door bloed in aderen en slagaders, gemeten in een eenheid genaamd mmHg (millimeter kwik).

Deze druk wordt beïnvloed door de hartslag en de capaciteit voor het pompen van bloed, evenals door de diameter van het bloedvat (dat enig vermogen heeft om uit te zetten en samen te trekken). Bovendien is er een complexe feedbacklus die de bloeddruk door het hele lichaam reguleert, of “systemische” bloeddruk.

Net als mensen kan bloeddrukmeting bij katten systolische druk omvatten (wanneer het hart samentrekt om bloed te pompen) en diastolische druk (tijdens de rust- of bijvulfase van de hartslag). Maar terwijl een gemiddelde gezonde bloeddruk bij mensen 120/80 is (systolisch / diastolisch), lopen die aantallen iets hoger voor katten.

De systolische meting is de belangrijkste waarde die dierenartsen gebruiken om te screenen op systemische hypertensie.

Bij katten is dit wat systolische bloeddrukmetingen kunnen betekenen:

 • <140 mmHg = Normaal.
 • 140-159 mmHg = Mogelijke vroege hypertensie, frequentere monitoring kan nodig zijn.
 • 160-179 mmHg = Hypertensie, reden tot bezorgdheid.
 • >180 mmHg = Hypertensie, ernstig risico.

Als diastolische druk wordt gemeten, wordt alles boven 90 mmHg als abnormaal beschouwd.

Oorzaken van hypertensie bij katten

Oorzaken van hoge bloeddruk bij katten

Oorzaken van hypertensie of hoge bloeddruk bij katten zijn onderverdeeld in drie categorieën: situationele of kortdurende, idiopathische of secundaire hypertensie.

Oorzaken van hypertensie zijn over het algemeen verdeeld in drie categorieën:

 • Situationele of kortdurende hypertensie. Dit is wanneer de bloeddruk van een kat tijdelijk verhoogd wordt, meestal als gevolg van stress of pijn. Veel perfect gezonde katten hebben bijvoorbeeld een hoger dan normale bloeddruk als gevolg van het “wittejassensyndroom” of angst / stress door in een dierenziekenhuis te zijn.

Hoewel het meestal van korte duur is, is het mogelijk dat aanhoudende stress in de loop van de tijd kan bijdragen aan een ernstiger bloeddrukprobleem.

 • Idiopathische of primaire hypertensie. Dit betekent dat er geen onderliggende oorzaak van hoge bloeddruk werd ontdekt. Hoewel dit typisch is bij mensen, is het niet gebruikelijk bij katten.
 • Secundaire hypertensie. Dit is veruit de meest voorkomende vorm van aanhoudende bloeddrukverhoging bij katten. Veel voorkomende oorzaken zijn…
  • Chronische nierziekte of nierfalen.
  • Hyperthyreoïdie (een overproductie van schildklierhormoon, meestal veroorzaakt door een goedaardige tumor van de schildklier).
  • Bepaalde soorten hartaandoeningen.
  • Het nemen van bepaalde medicijnen of het innemen van bepaalde gifstoffen.
  • Minder vaak, diabetes mellitus of zeldzame ziekten zoals feochromocytoom (een vorm van adrenaalkliertumor).

Hypertensie kan elk ras of geslacht van de kat beïnvloeden. Leeftijd speelt een rol, omdat oudere katten veel vatbaarder zijn dan jongere katten – daarom beginnen veel dierenartsen met routinematige screenings voor hoge bloeddruk bij oudere katten.

Symptomen van hoge bloeddruk bij katten

Symptomen van hoge bloeddruk bij katten

Hoge bloeddruk veroorzaakt een breed scala aan symptomen, waaronder gedragsveranderingen zoals lethargie, rusteloosheid en chagrijn.

Het grootste gezondheidsprobleem bij hoge bloeddruk is orgaanschade. In het bijzonder zijn vier delen van het lichaam het meest vatbaar voor letsel bij hypertensieve katten: de hersenen, het hart, de nieren en de ogen.

Schade aan deze organen wordt target organ damage (TOD) genoemd. Het vermijden van TOD is een belangrijk onderdeel van de bloeddrukbehandeling.

Symptomen van hypertensie bij katten zijn vaak gerelateerd aan TOD en / of aan de onderliggende oorzaak van hypertensie.

Klinische symptomen kunnen zijn:

 • Veranderingen in stemming of gedrag, zoals lethargie, rusteloosheid of chagrijn.
 • Nieuwe of ongewone vocalisatie, vooral ’s nachts.
 • Meer plassen of drinken.
 • Braken
 • Verhoogde of verminderde eetlust.
 • Gewichtsverlies.
 • Zwakte of flauwvallen.
 • Neusbloedingen.
 • Een hartgeruis.
 • Neurologische symptomen zoals epileptische aanvallen, wiebelig lopen, een kanteling van het hoofd of ongewone oogbewegingen.
 • Plotselinge blindheid veroorzaakt door netvliesloslating. Wanneer dit gebeurt, kan een kat tegen meubels of andere voorwerpen botsen, of verwijde pupillen hebben die niet vernauwen.

Uw kat zal waarschijnlijk niet al deze symptomen vertonen – in plaats daarvan kunnen ze er maar één of twee hebben.

Het is ook mogelijk dat een kat geen duidelijke symptomen heeft, vooral in de vroege stadia van hypertensie.

Diagnose van feline hypertensie

Het is mogelijk om de bloeddruk bij katten te meten.

De meest gebruikelijke methode omvat het gebruik van een bloeddrukmanchet met een doppler (die geluid in het bloedvat detecteert) of een oscillometriemethode (die beweging in het bloedvat detecteert). In beide gevallen wordt de bloeddrukmanchet – vergelijkbaar met degene die uw arts of verpleegkundige voor u zou gebruiken, maar veel kleiner – op een ledemaat of op de basis van de staart van een kat geplaatst.

Het minimaliseren van de stress van uw kat helpt bij het verkrijgen van de meest nauwkeurige meting mogelijk. Uw dierenartsteam zal verschillende maatregelen nemen om dit te doen, waaronder het plannen van een rustig tijdstip van de dag (om blaffende honden te voorkomen, enz.), Uw kat de tijd geven om aan de kamer te wennen en het gebruik van feromoonproducten of andere methoden om stress te verminderen. Ook zal uw dierenarts het stressniveau van uw kat in gedachten houden bij het interpreteren van de resultaten.

Het controleren van de bloeddruk van uw kat in de loop van de tijd kan helpen bepalen wat normaal is voor uw individuele kat.

Bloeddrukcontroles kunnen worden opgenomen als onderdeel van een routinegezondheidscontrole, vooral voor katten ouder dan 10 jaar. Andere keren wordt hypertensie ontdekt als gevolg van een aandoening zoals nierziekte, die het vermoeden van een dierenarts oproept en hen waarschuwt om naar hypertensie te zoeken.

Omgekeerd kan de ontdekking van hypertensie een dierenarts ertoe aanzetten om te zoeken naar nierziekte of een andere onderliggende oorzaak. Dit kan bloedonderzoek, een urineanalyse, röntgenfoto’s of andere diagnostische tests vereisen, waarbij eventuele afwijkingen een dierenarts kunnen helpen erachter te komen wat de hypertensie veroorzaakt.

Behandeling van hoge bloeddruk

Behandeling van hoge bloeddruk bij katten

Hoewel medicijnen kunnen helpen om de bloeddruk van uw kat te verlagen, kan de behandeling van de onderliggende aandoening het probleem elimineren zonder dat bloeddrukmedicatie nodig is.

De behandeling bestaat uit twee componenten: het behandelen van de onderliggende oorzaak en het direct behandelen van de hoge bloeddruk om schade aan het doelorgaan te voorkomen.

Het goede nieuws is dat soms het behandelen van de onderliggende oorzaak ook de hypertensie zal behandelen – waardoor de noodzaak voor bloeddrukmedicatie wordt geëlimineerd.

Sommige katten hebben echter levenslange medicijnen nodig voor hypertensie.

Hoe dan ook, een kat kan op korte termijn bloeddrukmedicatie nodig hebben om orgaanschade te voorkomen, totdat de onderliggende oorzaak onder controle is. Dat geldt vooral tijdens een noodsituatie zoals plotselinge blindheid, wanneer hypertensie onmiddellijk onder controle moet worden gehouden om een kat de beste kans te geven om weer te zien.

Medicatie

Overgevoeligheidsreacties kunnen optreden bij elk medicijn, maar zijn meestal zeer zeldzaam voor Albon-gebruik bij katten.

Medicijnen voor onderliggende medische oorzaken zoals nierziekte of hyperthyreoïdie variëren. Sommige onderliggende oorzaken zijn te genezen, terwijl andere een levenslang beheer vereisen.

Om hypertensie direct te behandelen, omvatten veel voorkomende medicijnen calcium-channelblokkers (amlodipine) en angiotensine-converterende enzymremmers (benazepril en enalapril). Beide medicijnen werken door de gladde spieren van de bloedvaten te ontspannen en ze te verwijden om de druk te verlichten. Er zijn ook andere soorten medicijnen die er zijn, maar dit zijn de meest voorkomende.

Volg de instructies van uw dierenarts precies op en controleer op eventuele bijwerkingen, zoals verminderde eetlust, maagklachten, slaperigheid of symptomen van lage bloeddruk (wiebelig lopen, flauwvallen, instorting of zwakte).

Langdurige bloeddrukcontroles zijn ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Er is geen standaard medicatiedosis die voor alle katten werkt en de doseringsbehoeften van een kat kunnen in de loop van de tijd veranderen. Het is dus belangrijk om op te volgen zoals uw dierenarts aanbeveelt om ervoor te zorgen dat het geneesmiddel voor uw kat werkt.

De eerste hercontrole zal kort na het starten van de medicatie zijn (meestal binnen 7 dagen). Dan zullen hercontroles minder frequent worden naarmate de bloeddruk van uw kat stabiliseert.

Dieet voor hoge bloeddruk bij katten

Er is geen specifiek dieet voor hypertensie. In plaats daarvan wordt voeding meestal gericht op de onderliggende oorzaak, zoals nierziekte of hyperthyreoïdie.

Over het algemeen kan het het beste zijn om overmatige natriuminname te vermijden. Maar het is het beste om uw dierenarts om een individuele aanbeveling te vragen.

Lees meer: Beste kattenvoer voor senioren

Prognose

Hypertensie op zich is niet dodelijk, ervan uitgaande dat het tijdig wordt aangepakt en op de lange termijn goed wordt beheerd.

De schade aan belangrijke organen veroorzaakt door hypertensie kan echter fataal zijn. Orgaanschade kan permanent zijn als de behandeling wordt uitgesteld en ongecontroleerde hypertensie kan leiden tot nier- of hartfalen of zelfs tot een beroerte.

De prognose hangt ook af van de onderliggende oorzaak van hypertensie. Sommige aandoeningen kunnen worden genezen, waardoor een kat een normaal leven kan leiden. Sommige onderliggende ziekten zijn dodelijk, maar sommige kunnen maanden of zelfs jaren worden beheerd voor een zeer goede kwaliteit van leven.

Conclusie

Oorzaken van hoge bloeddruk bij katten

Hoge bloeddruk is een relatief veel voorkomende aandoening bij oudere katten die meestal voorkomt als gevolg van een ander gezondheidsprobleem zoals nierziekte of hyperthyreoïdie. Het is belangrijk om hoge bloeddruk aan te pakken, omdat het schade aan de hersenen, ogen, nieren en het hart kan veroorzaken. Routinematige bloeddrukonderzoeken kunnen worden aanbevolen voor katten ouder dan 10 jaar.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk bij katten?

Veel voorkomende symptomen geassocieerd met hypertensie zijn gedrags- of stemmingswisselingen, ongewone vocalisatie en rusteloosheid, meer urineren of drinken, veranderingen in eetlust of gewicht, zwakte, neurologische symptomen en plotselinge blindheid. Sommige katten vertonen mogelijk geen symptomen in de vroege stadia.

Wat veroorzaakt hoge bloeddruk bij katten?

Meestal treedt aanhoudende hoge bloeddruk op als secundair aan een andere aandoening, zoals chronische nierziekte of hyperthyreoïdie. Stress of pijn kan een tijdelijke verhoging van de bloeddruk veroorzaken.

Hoe kan ik de bloeddruk van mijn kat verlagen?

Behandeling voor hoge bloeddruk omvat het werken met uw dierenarts om de onderliggende oorzaak aan te pakken en mogelijk antihypertensieve medicijnen te geven.

Wat moet de bloeddruk van een kat zijn?

De systolische bloeddruk van een kat (de meting terwijl het hart samentrekt) moet lager zijn dan 140-150 mmHg. Alles boven de 160 mmHg is een zorg en alles boven de 180 mmHg brengt een hoog risico op orgaanschade met zich mee.