Hoeveel nagels heeft een kat aan zijn voor- en achterpoten?

Als algemene regel geldt dat katten in totaal 18 tenen hebben: vijf tenen aan elke voorpoot en vier tenen aan elke achterpoot. Elke teen heeft een nagel, wat het totaal op 18 nagels brengt voor een normale kat.

Er zijn echter verschillende genetische afwijkingen die het aantal tenen en nagels van een kat kunnen beïnvloeden. Polydactylie is een aandoening die tot gevolg kan hebben dat een kat geboren wordt met wel 30 tenen en nagels. Er zijn ook zeldzame aandoeningen die ertoe kunnen leiden dat een kat met minder dan 18 tenen wordt geboren, maar deze katten hebben meestal ook andere inwendige orgaanproblemen die in een vroeg stadium door een dierenarts moeten worden geëvalueerd.

Gerelateerd: Beste Nagelknipper voor Katten kopen, review en aanbiedingen 2021

Door de nagels van uw kat geknipt en gezond te houden, kunt u ervoor zorgen dat hij gelukkig en comfortabel is. Een krabpaal kan uw kat een plek geven om zijn frustraties kwijt te kunnen, en een plek waar hij naar hartelust kan krabben. Er zijn vele maten, stijlen en soorten krabpalen, maar probeer krabpalen te vermijden die met nietjes zijn gemaakt. In ernstige gevallen kunnen de nietjes losraken en uw kat verwonden.

Katten gebruiken al hun nagels bij het besluipen van en jagen op hun prooi. Ze gebruiken hun nagels ook om te klimmen, maar meestal gebruiken ze hun voorklauwen meer ter verdediging.