Hoe weet ik of mijn kat overprikkeld is? 10 tekenen om naar te zoeken

Als je een kattenouder bent, weet je dat katten niet alleen nieuwsgierig zijn, maar ook van tijd tot tijd nieuwsgierig gedrag vertonen. Zeldzaam is de katteneigenaar die zijn kat aaide toen zijn harige vriend uit het niets besloot om ze een goede tepel te geven, te bijten of met hun poot te slaan. Als dat je is overkomen, was wat je hebt meegemaakt iets dat vaak gebeurt met huiskatten: overprikkeling.

Bijna alle katten raken op een of ander moment overprikkeld. Het kan gebeuren als je ze te lang hebt geaaid of als ze worden behandeld op een manier die ze niet per se haten, maar niet leuk vinden. Alle katten reageren op verschillende manieren op overprikkeling. De meeste katten geven hun ouders ook een teken, of meerdere, dat ze overprikkeld worden. Lees verder als je je afvraagt wat die tekens zijn en hoe je kunt zien wanneer je kat zich klaarmaakt om te ontploffen in een bal van harige woede. We hebben 10 dingen om op te letten die u zullen vertellen wanneer uw kat wordt overprikkeld hieronder.

kattenpootverdeler

De 10 dingen om op te letten als uw kat overprikkeld is

1. De pupillen van de ogen van uw kat zijn verwijd

tabby kat grote ogen close-up
Afbeelding credit: Real Moment, Shutterstock

In het wild, wanneer een kat wordt bedreigd, zullen zijn pupillen verwijden of vergroten. De reden is dat ze hun omgeving beter kunnen zien als ze groter zijn en zich desnoods kunnen verdedigen of snel kunnen ontsnappen. Hoewel je acties misschien niet bedreigend zijn, kan je kat zich nog steeds zo voelen als hij overprikkeld is en zijn pupillen zullen verwijden. Als je dat ziet gebeuren, is dat een duidelijk teken dat je kat inderdaad overprikkeld is. Het is ook goed om je terug te trekken en ze te laten zijn totdat hun angst voorbij is.

thematische pauze

2. De oren van uw kat worden platgedrukt

Wanneer een kat wordt bedreigd en weet dat hij zich uit een situatie zal moeten vechten, worden zijn oren automatisch plat. De reden is om hun delicate oren te beschermen tegen de tanden en klauwen van het dier dat hen aanvalt. Wanneer ze overprikkeld zijn, zal je kat ook zijn oren plat maken omdat hij de overstimulatie verwart met de “vecht of vlucht” -reactie. Een kat met afgeplatte oren is een kat die je vertelt: “Ga terug, alsjeblieft!”

thematische pauze

3. Je kat zwaait je met zijn poten

Kattenpoot bovenop de hand van een vrouw
Afbeelding Credit: Alexandra Holbea, Pexels

Dit teken van overprikkeling geeft je helaas geen tijd om te reageren en de situatie te de-escaleren. Het wordt swatting genoemd en als een overprikkelde kat je ooit heeft geswaaid, weet je dat het niet erg leuk is. De reden is dat de meeste katten hun klauwen uitstrekken als ze swaggen. Dat betekent dat je niet alleen een kattenstoot krijgt, maar in sommige gevallen ook een vervelende snee. Als je kat je zwaait, kun je hem het beste met rust laten totdat hij kalmeert. Zoek vervolgens wat ontsmettingsmiddel en een pleister.

thematische pauze

4. Uw kat neemt een gehurkte positie aan

In de loop van de millennia zijn katten gedwongen om zichzelf te verdedigen tegen roofdieren. Wanneer ze dat doen, hurken ze meestal neer, zodat ze, als de behoefte zich voordoet, kunnen opspringen en hun aanvaller snel en krachtig kunnen raken. Een overprikkelde kat zal hetzelfde doen omdat hij denkt dat hij wordt aangevallen. Als je kat in de gehurkte positie gaat, trek je hem dan terug en geef hem de ruimte. Als je dat niet doet, heb je misschien te maken met een kattenaanval die je verschillende vervelende krassen kan opleveren.

thematische pauze

5. De staart van uw kat sjort of swoosht

oranje kat die zijn staart schudt
Afbeelding Credit: Pixabay

Kattenstaarten bewegen weliswaar op een zeer onregelmatige manier. Als je echter de staart van je kat nogal krachtig en methodisch heen en weer ziet sjorren of slingeren, is dat een goed teken dat ze overprikkeld zijn en overstuur raken. Inderdaad, hoe meer en sneller ze hun staart sjorren, hoe meer de kat van streek raakt. Net als bij de andere tekens op de lijst van vandaag, als je kat zijn staart sjort of swoosht, stop dan met aaien en laat ze met rust totdat ze kalmeren.

thematische pauze

6. Je kat gromt of sist naar je

Een grommende of sissende kat is het universele teken dat ze niet in de stemming zijn om mee te knoeien. Het negeren van dit teken is geen goed idee en kan leiden tot inbeslagname, gebeten of erger. Grommen of sissen is een van de veelbetekenende tekenen van een kat die overprikkeld is en een duidelijke indicatie dat wat je ook doet, hem niet bevalt. Het is ook duidelijk dat je je moet terugtrekken en ze met rust moet laten totdat hun woede en angst voorbij zijn.

thematische pauze

7. Uw kat nipt u

kat bijt in de hand van de vrouw
Afbeelding credit: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock

Wanneer een kat overprikkeld is, weten ze het verschil niet tussen een mens die van hem wil houden en een ander dier dat hem kwaad wil doen. Overstimulatie kan leiden tot verwarring, soms ernstig, en een verwarde kat zal uithalen om zichzelf te beschermen met een van zijn beste wapens, zijn tanden. Meestal zal een overprikkelde kat eerst knijpen, wat duidelijk aangeeft dat hij not amused is. In sommige gevallen kunnen ze echter meteen bijten als ze zich openlijk bedreigd voelen. Waar het ook zij, als uw kat zijn tanden begint te gebruiken, ga dan snel achteruit en laat hem kalmeren.

thematische pauze

8. De spieren van uw kat worden plotseling gespannen en stijf

Als je katten kent, weet je dat ze vaak als een goed gebruikt knuffeldier zijn, los als een gans en floppy als een konijn. Als je je kat ooit voelt opspannen als de huid van een trommel, heb je gevoeld hoe het is als ze overprikkeld raken. Met andere woorden, ze voelen stijf, stijf en strak aan. Als dat gebeurt wanneer je op je schoot zit, stop dan onmiddellijk met aaien en laat je kat vertrekken voordat hij je zwaait, knabbelt of bijt. Als je dat niet doet, zullen ze dat wel doen, en een vervelende wond kan het gevolg zijn.

thematische pauze

9. De huid van je kitty begint te trillen

oranje langharige poppengezicht traditionele Perzische kat
Image Credit: Light Hound Foto’s, Shutterstock

Er zijn verschillende redenen waarom de huid van uw kat, vooral op zijn rug, kan trillen. Een van die redenen is: je raadt het al, overstimulatie. Als je bezig bent met het aaien van je kat en zijn rug begint te trillen, moet je stoppen met aaien en hem laten lopen (of wegrennen) totdat het trillen stopt. Spiertrekkingen kunnen ook een reactie zijn op insecten zoals muggen die je kat lastig vallen. Het is echter beter om voorzichtig te zijn met katten en ze een tijdje met rust te laten.

thematische pauze

10. Uw kat draait plotseling zijn hoofd naar uw hand

Een trefzeker teken dat uw kat overprikkeld is, is dat hij plotseling zijn hoofd draait naar de hand die u gebruikt om hem te aaien. Als ze dat doen, is het waarschijnlijk omdat ze overwegen of ze je een goede hap of een hapje willen geven. Als dat gebeurt, stop dan onmiddellijk met wrijven over uw kat en beweeg uw handen buiten het bereik van hun mond en tanden. Als ze je schoot willen verlaten, laat ze dan zodat hun angst of angst om overprikkeld te worden kan overgaan.

kattengezichtsverdeler 2

Hoe u kunt voorkomen dat u uw kat overprikkelt (5 tips)

Als u merkt dat uw kat voortdurend overprikkeld wordt en naar u uithaalt, zult u blij zijn om verschillende dingen te weten die u kunt doen om het probleem te voorkomen of op zijn minst aanzienlijk te verminderen.

1. Aai je kat niet te lang

Kat die met de mens speelt
Afbeelding credit: Florian Höllmüller, Pixabay

Katten vinden het leuk om geaaid te worden… totdat zet. Het kennen van hun limiet kan moeilijk zijn omdat alle katten verschillende niveaus van overstimulatie hebben. Een manier om erachter te komen is om jezelf te timen wanneer je begint met het aaien van je kat en het meerdere keren te doen tijdens verschillende aaisessies. Stop de timer wanneer ze overstimulatieverschijnselen vertonen.

Tel vervolgens de tijden van de aaisessies op en gemiddelde ze. Dat aantal kan uw basislijn zijn, het specifieke aantal minuten dat u uw kat kunt aaien voordat hij overprikkeld raakt en uithaalt met agressief gedrag.

thematische pauze

2. Aai je kat waar hij graag geaaid wordt

Als je kat is zoals de meesten, zal het deel van zijn lichaam dat hij graag aait, bovenop zijn hoofd liggen. Ja, ze kunnen af en toe een beroerte of twee op hun buik leuk vinden, maar de meesten niet. Sommige katten vinden het leuk om huisdier te zijn aan het uiteinde van hun rug, net boven hun staart. Andere katten vinden dat misschien helemaal niet leuk en raken snel overprikkeld. Kortom, blijf bij hun hoofd als je je kat een lekker krabje wilt geven, en wees op je hoede voor overprikkeling als je ergens anders op zijn lichaam aait of aait.

thematische pauze

3. Stop met aaien en aanraken van je kat bij het eerste teken van overprikkeling

Een van de grootste fouten die veel kattenouders maken, is het missen of negeren van de tekenen dat hun kat angstig, bang en overprikkeld wordt. Dierenartsen zijn het erover eens dat zodra je ziet enig teken dat je kat niet gelukkig is, je moet onmiddellijk stoppen met hem aan te raken en je handen naast je leggen. Als ze dan op je schoot liggen, sta dan langzaam en voorzichtig op, zodat je kat weggaat en awa kan gaany en rustig aan.

Loopse kat liggend
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay
thematische pauze

4. Begin niet opnieuw met het aaien van je kat voor een uur of twee

Hoewel sommige katten snel herstellen van overprikkeling, doen sommige dat niet en moeten ze niet alleen worden gelaten totdat ze dat wel doen. Dat kan 10 minuten zijn, of het kan enkele uren zijn. Kattenexperts zijn het erover eens dat een uur of twee een goede hoeveelheid tijd is om te wachten voordat je probeert met je kat te communiceren nadat hij overprikkeld is.

thematische pauze

5. Straf je kat niet als ze uithalen

Overprikkeling is misschien niet prettig voor jou of je kat, maar het laatste wat je moet doen is je kat straffen voor het uithalen ervan. Schreeuwen tegen je kat of, erger nog, je kat slaan, zal je niet alleen een slecht gevoel geven, maar kan ook hun agressieve gedrag verergeren de volgende keer dat je kat overprikkeld is. Laat ze zijn en leer van je fout, zodat je de situatie de volgende keer volledig vermijdt.

boze kat sissen
Afbeelding Credit: Fang_Y_M, Pixabay

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Zoals we vandaag hebben gezien, zijn er veel manieren waarop uw kat u zal vertellen dat hij overprikkeld is en dat u moet stoppen met aaien, aanraken of interactie met hem. Als u de 10 dingen kent waar u op moet letten wanneer uw kat overprikkeld is, kunt u voorkomen dat u uw dierbare kat van streek maakt en helpt u ook verwondingen, beten en krassen te voorkomen. We denken dat je het ermee eens bent dat de meeste tekenen duidelijk en gemakkelijk te herkennen zijn.

We hopen dat je hebt genoten van de informatie die we vandaag hebben gedeeld en dat het je een scherp inzicht heeft gegeven in het gedrag van je kat. Weten wat uw kat overstimuleert en hoe u de tekenen kunt herkennen, zal u helpen een veel gelukkiger en gezonder thuisleven te hebben en u in staat stellen om snelle, harige vrienden te worden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit: echt moment, Shutterstock