Hoe vragen katten om hulp? Het verrassende antwoord!

Iedereen die ooit met een kat heeft geleefd, heeft zich waarschijnlijk meer dan eens afgevraagd wat hun maatje hen probeerde te vertellen. Katten miauwen, staren en porren zelfs om onze aandacht te trekken, maar is er een manier om te weten of ze om hulp vragen of op zoek zijn naar een traktatie of een paar knuffels? Hoewel het niet altijd mogelijk is om precies te weten wat katten willen, kun je er soms achter komen of ze om hulp vragen, voornamelijk door het proces van eliminatie.

Katten laten zien dat ze op verschillende manieren hulp nodig hebben, afhankelijk van de situatie. Veel katachtigen miauwen als ze ergens hulp bij willen, alsof je uit een hoge kast naar beneden komt. Jodelen geeft vaak aan dat een kat pijn heeft en onmiddellijk hulp nodig heeft. Blijf lezen voor meer informatie over de manieren waarop katten om hulp vragen.

3 katten gezichtsverdeler

1. Miauwen

Volwassen katten miauwen over het algemeen alleen om met mensen te communiceren. Dus als je kat naar je miauwt, is de kans groot dat hij je vertelt dat er iets aan de hand is of dat hij je vraagt om hem te voeden, te helpen of ermee te spelen. Katten miauwen als ze honger hebben, en sommigen staan zelfs bij hun voerbakken als het voorbij hun maaltijdtijd is.

Ze miauwen ook als ze je hulp nodig hebben om van hoge zitstokken zoals kasten en boekenkasten naar beneden te komen of als ze ergens vast komen te zitten, zoals achter een gesloten deur. Velen kijken diep naar hun mensen en miauwen terwijl ze in de buurt van speelgoed staan als ze geïnteresseerd zijn in wat speeltijd.

thematische pauze

2. Weigeren om de kattenbak te gebruiken

Katten weigeren vaak om stinkende kattenbakken te gebruiken en het is de enige manier waarop ze hun behoefte aan een schone plek kunnen communiceren om zichzelf te ontlasten. Katten hebben ongelooflijke neuzen, dus het is volkomen logisch dat ze specifiek zijn over kattenbakgeuren.

Kattenbakken moeten dagelijks worden geschept om het materiaal vers te houden voor uw kat. Vervang het nest ongeveer eens in de 2 of 3 weken en vergeet niet om de doos goed te wassen met ongeparfumeerde zeep en heet water om geuren te verwijderen.

Sommige katten houden niet van de geur van geparfumeerd strooisel en kunnen buiten de doos gaan als ze worden afgestoten door het aroma. Ongeparfumeerde producten met geurabsorberende additieven zoals houtskool of bakpoeder beheersen echter vaak geuren zonder een geparfumeerde geur toe te voegen.

Kat in de buurt van box_New Africa_Shutterstock
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

3. Bespuiting

Katten spuiten vaak als ze zich onzeker of bedreigd voelen. Buurtkatten kunnen de reactie veroorzaken, net als de introductie van een baby of een andere kat in huis. Het is een manier om territorium te markeren, omdat kattenurine feromonen bevat die katten gebruiken om informatie over zichzelf te communiceren en andere dieren te informeren dat een bepaald gebied al is geclaimd.

Zowel mannelijke als vrouwelijke katten spuiten, maar het wordt het meest gezien bij intacte mannelijke katten. Het identificeren en verwijderen van stressoren verhelpt vaak het probleem. Gespoten urine heeft de neiging om penetranter te zijn dan gewone kattenplas, dus overweeg het gebruik van een goede enzymatische reiniger om aanhoudende geuren te voorkomen. U kunt het spuiten van uw huisdier minimaliseren door het te laten repareren.

thematische pauze

4. Joggen en huilen

Katten joggen en huilen vaak als ze hevige pijn hebben. Deze diepe, hartverscheurende miauwen zijn opvallend anders dan de meeste vocalisaties, omdat ze vaak een andere toon hebben en langer duren dan gewone miauwen. Maar katten zijn berucht om het verbergen van tekenen van pijn, dus sommige katten trekken zich terug, houden zichzelf en weigeren te eten of te drinken.

Huisdieren met artrose en gewrichtspijn staan, zitten en liggen vaak in ongemakkelijke posities. Sommige huisdieren die worstelen met pijnlijke gewrichten of andere mobiliteitsproblemen hebben moeite om in en uit kattenbakken te komen, wat soms tot ongelukken leidt. Agressie en veranderingen in het slaappatroon kunnen ook wijzen op pijn bij katten.

thematische pauze

5. Verbergen

Katten verstoppen zich vaak als ze gestrest zijn, vooral nadat nieuwe baby’s en dierlijke metgezellen aankomen. Ze kunnen ook worden overprikkeld door harde, repetitieve geluiden en enorme omgevingsveranderingen, zoals tijdens renovaties van huizen. Katten katvriendelijke ruimtes geven waar ze zich veilig en beschermd voelen, gaat vaak een lange weg naar het verlagen van stress en angst.

Het bieden van een kamer ver weg van harde geluiden en verboden terrein voor avontuurlijke honden geeft katten een plek om zich terug te trekken wanneer ze overweldigd en angstig zijn. Kattenbomen en planken bieden verticale speel- en loungeruimte, wat katten vaak helpt kalmeren omdat ze zich van nature veiliger voelen op grote hoogten.

een kat die zich verstopt onder een bank
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock
thematische pauze

6. Zichzelf niet verzorgen

Meeste volwassen katten zijn kieskeurig als het gaat om het schoonhouden van zichzelf. Katten besteden vaak uren aan het verzorgen van dagelijks, dus het is meestal een teken dat er iets niet klopt wanneer katten stoppen met zichzelf effectief te verzorgen. Katten met gewrichtsproblemen zoals artrose hebben soms moeite met verzorgen door een verminderde mobiliteit. Katten die pijn ervaren veroorzaakt door andere aandoeningen hebben vaak ook problemen met het wassen van zichzelf. Huisdieren die worstelen met hygiëne hebben vaak een gematteerde vacht, urinevlekken op hun poten en stukjes voedsel blijven soms op hun borst na het eten.

thematische pauze

7. Niet eten

Katten eten vaak minder of tonen een gebrek aan interesse in voedsel wanneer ze fysiek of psychisch onwel zijn. Desinteresse in voedsel kan een teken zijn van ziekte of infectie, maar het wordt ook gezien bij gestreste en angstige katten. Een verlies van eetlust kan om verschillende redenen optreden, maar het is een ernstige aandoening die snelle veterinaire hulp vereist. Als de ziekte van uw kat verband houdt met stress, kan uw dierenarts kalmerende medicijnen voorschrijven of u doorverwijzen naar een veterinaire gedragstherapeut als het probleem ernstig is.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten vragen op vele manieren om hulp. Ze miauwen vaak als ze eten of aandacht willen, maar ze kunnen ook hard schreeuwen als ze pijn hebben. Sommige aanwijzingen dat katten hulp nodig hebben, zijn echter subtieler. Gedragsveranderingen, waaronder kattenbakproblemen, geven aan dat uw kat uw hulp nodig heeft. Het interpreteren van de fysieke en emotionele signalen van uw kat voor hulp is een uitdaging, maar als u zich zorgen maakt over het gedrag van uw huisdier, is het het beste om de dierenarts te bezoeken voor een volledig onderzoek.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock