Hoe nemen katten tijd waar? (De verrassende details)

Als je een kat hebt, weet je dat ze een geweldig gevoel van tijd hebben, vooral wanneer ze je elke ochtend op hetzelfde uur (en praktisch dezelfde minuut) wakker maken om te eisen dat je hun ontbijt maakt. Zonder toegang tot alarmen en timers (of kunnen lezen), hoe komt het dat katten precies lijken te weten hoe laat het elke dag is? Een van de dingen die ze doen is de routine van hun eigenaar leren herkennen. Als je nieuwsgierig bent naar meer informatie, lees dan verder. We hebben alle verrassende details over hoe katten de tijd waarnemen hieronder!

3 katten gezichtsverdeler

Nemen katten tijd waar?

Onderzoekers hebben ontdekt dat katten het verstrijken van de tijd waarnemen, maar ze doen zoveel anders dan mensen. De gemiddelde kat neemt de tijd niet waar zoals jij, maar gebruikt in plaats daarvan verschillende van zijn zintuigen, waaronder visuele signalen, de routine van zijn eigenaren, interne sensoren en zelfs de omgeving, inclusief zonlicht en duisternis. Katten hebben ook een circadiaans ritme zoals mensen en gebruiken dat om min of meer te vertellen welk tijdstip van de dag het is. Hoe ze het verstrijken van de tijd volgen, is echter nog steeds een beetje een mysterie. Het is nog steeds een mysterie hoe mensen het ook doen, dus dat is niet zo verwonderlijk.

Kunnen katten voelen dat de tijd verstrijkt?

Een cruciaal feit dat je moet onthouden als je het hebt over de vraag of katten het verstrijken van de tijd kunnen voelen, is dat er in werkelijkheid geen definitief antwoord is. Met andere woorden, het meeste van wat “bekend” is over hoe katten tijd waarnemen, is uitsluitend gebaseerd op vermoedens.

Een ding dat zeker is, is dat katten niet de nadruk lijken te leggen op een bepaald tijdstip van de dag of dag van de week zoals mensen dat doen. Je zou kunnen vragen hoe ze weten dat het bijvoorbeeld zaterdag is en je later slaapt, of als het woensdag is en je eerder thuiskomt. Als u zich aan een patroon houdt, zal uw kat uw patronen leren en met indrukwekkende precisie onthouden wanneer belangrijke dingen gebeuren.

gember kat en vrouw in bed met laptop
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock

divider-catclaw1

Missen katten je als je weg bent?

Katten kunnen voor zichzelf zorgen als ze voedsel, water en iets om mee te spelen krijgen. Velen geloven dat dit een teken is dat katten het niet kan schelen wanneer hun eigenaren weggaan, maar onderzoek toont aan dat katten hun eigenaren op de een of andere manier missen. Katten blijken op vrijwel dezelfde manier aan verlatingsangst te lijden als honden, met een toename van angst als je weggaat en een gevoel van vreugde en opluchting wanneer je terugkeert. Net als honden zullen veel katten komen rennen wanneer hun mens thuiskomt, blij en opgewonden om ze te zien. Betekent dit dat ze hun baasjes missen? Niet precies, maar het suggereert dat katten zoveel mogelijk uren in de buurt van hun mensen willen zijn.

Gaat de tijd sneller, langzamer of hetzelfde als mensen voor katten?

Het is lang aangenomen dat kinderen tijd anders waarnemen dan volwassenen. Hetzelfde lijkt te gelden voor katten, waarvan wetenschappers zeggen dat ze de tijd voelen alsof het iets sneller gaat dan het voor ons mensen passeert. Dit werd bepaald met behulp van kritische flikkerfrequentie (CFF).

CFF wordt gedefinieerd als “de frequentie waarmee een flikkerend licht niet te onderscheiden is van een stabiel, niet-flikkerend licht”, aldus PubMed. Bij het geven van een CFF-test bleken katten de tijd iets sneller te voelen dan mensen. Interessant is dat honden de tijd ongeveer 30% langzamer waarnamen dan mensen.

Kat die wacht tot zijn meester thuiskomt
Afbeelding Credit: Vlue, Shutterstock

Kunnen katten vertellen hoe lang je al weg bent?

Katten zijn gewoontedieren en hebben de neiging om elke dag dezelfde dingen op hetzelfde tijdstip te doen. De meeste mensen lijken op elkaar, en zodra uw kat uw specifieke patronen leert en kent, zal hij die van hen aanpassen aan de uwe, zodat hij weet wanneer bijvoorbeeld zijn volgende maaltijd zal aankomen. Katten kunnen ook vertellen hoe lang je weg bent geweest door het aantal keren dat de zon is gekomen en gegaan (gefietst), hoe vaak ze hebben geslapen en verschillende andere natuurlijke indicatoren die ze in de loop van de millennia hebben leren voelen.

Een andere manier waarop katten min of meer het verstrijken van de tijd bijhouden, is dat ze een sterke interne klok hebben of circadiaans ritme. Net als een mens tikt het circadiane ritme van een kat altijd in zijn kleine, harige lichaam, waardoor het bijvoorbeeld ’s ochtends opstaat en’ s nachts gaat slapen. Het Circadiane ritme vertelt niet per se de tijd, maar het helpt je kat wel om het verstrijken van de tijd te voelen, zodat hij optimaal kan leven (en weet wanneer zijn volgende kom brokjes zal worden geserveerd). Met andere woorden, katten kunnen zien hoe lang je al weg bent.

divider-catclaw1

Denken katten aan tijden die voorbij zijn?

Een van de belangrijkste verschillen tussen mensen en veel andere dierens is dat we niet alleen het verstrijken van de tijd waarnemen, maar ook herinneringen vasthouden aan tijden die voorbij zijn gegaan. Terwijl katten het verstrijken van de tijd waarnemen, geloven wetenschappers dat ze zich geen dingen herinneren die meer dan een paar uur eerder zijn verstreken, laat staan dagen, weken, maanden of jaren. Met andere woorden, het gevoel van een kat voor wat er in het verleden is gebeurd, is op zijn best beperkt.

grijze tabby kat slapen op warme radiator
Afbeelding Credit: Xseon, Shutterstock

Kunnen katten voelen wanneer de tijdzone verandert?

Wat gebeurt er als een kat van tijdzone verandert? Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u van New Jersey naar Californië verhuist en uw kat in het vliegtuig brengt. Het zal drie uur “eerder” zijn wanneer u aankomt omdat de tijdzone is gewijzigd. Maar zal het uw kat beïnvloeden zoals jetlag u beïnvloedt? Ja en nee.

Zoals we hebben gezien, zijn katten gewoontedieren en doen ze elke dag min of meer dezelfde dingen op hetzelfde tijdstip. Als hun dag plotseling een glitch van 3 uur of een verlies van 3 uur tijd heeft, kan het hen een beetje in paniek brengen. Uw kat zal waarschijnlijk verward en angstig zijn en zal huilen en zeuren, zich afvragend waarom het ontbijt bijvoorbeeld 3 uur te laat is.

Sommigen wenden zich tot destructief gedrag wanneer ze merken dat er iets in hun routine mis is, maar gelukkig zullen de meeste katten zich in ongeveer een week tot 10 dagen aanpassen aan hun (en jouw) nieuwe routine. Hetzelfde kan gebeuren tijdens de jaarlijkse overgang naar zomertijd en weer terug. Als je naar voren bent geveerd of naar achteren bent gevallen, houd er dan rekening mee dat je kat zich anders kan gedragen.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Hoe nemen katten tijd waar? Uit wat onderzoek heeft aangetoond, voelen katten het verstrijken van de tijd heel anders dan mensen, meestal met behulp van visuele signalen en gewoonten om te voelen wanneer een bepaalde hoeveelheid tijd is verstreken. De zon helpt katten het verstrijken van de tijd waar te nemen, net als hun innerlijke circadiane ritme of lichaamsklok. Wetenschappers geloven dat katten je zelfs missen als je tijd weg bent en kunnen voelen wanneer ze van tijdzone zijn veranderd. Kortom, katten nemen de tijd heel anders waar dan hun baasjes. Als het echter tijd is voor het avondeten, staat uw kat daar te wachten om geserveerd te worden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Carlos G. Lopez, Shutterstock