Hoe u kunt voorkomen dat uw kat na de operatie springt

kat in een operatiejas

Nadat een kat een operatie van welke aard dan ook heeft ondergaan, is strikte rust een belangrijk onderdeel van hun herstelproces. Om een wond te laten genezen, moet het gebied zoveel mogelijk worden gestopt met bewegen. Beweging veroorzaakt stress en spanning over een wond, waardoor genezing wordt vertraagd.

In het bijzonder moeten katten worden gestopt met springen, omdat dit soort plotselinge bewegingen waarschijnlijk aanzienlijke stress op wondplaatsen zullen veroorzaken. In dit artikel worden verschillende aspecten van de zorg voor uw kat na de operatie uitgelegd.

Voor wat voor soort operaties zijn katten het meest gevoelig?

Veel operaties houden in dat de huid van de kat wordt gesneden met een scalpelmes en vervolgens wordt gesloten met hechtingen aan het einde van de chirurgische procedure. Veelvoorkomende voorbeelden zijn: sterilisatie van vrouwelijke katten, eventuele buikoperaties, verwijdering van kleine tumoren, operaties aan de oren en staart en orthopedische procedures.

Andere operaties kunnen een incisie omvatten, maar hechtingen mogen niet worden gebruikt om de wond op de incisieplaats te sluiten: de castratie van mannelijke katten is het beste voorbeeld, waarbij de testikels via een incisie worden verwijderd, maar daarna geen steekjes worden geplaatst.

In het algemeen hoe groter de wond en hoe dieper de wond, hoe groter de impact op de kat. Maar in alle gevallen, om het genezingsproces tijdens de periode na de operatie te optimaliseren, is het belangrijk dat de kat uitgerust is en stopt met springen.

Hebben katten pijn na een operatie?

Tijdens de verdoving is een kat bewusteloos, dus ze kunnen geen pijn voelen. Wanneer ze echter herstellen van anesthesie, kunnen ze pijn voelen op operatieplaatsen, dus de meeste dierenartsen schrijven pijnstillers voor, gegeven per injectie op dat moment, en soms ook mondeling daarna thuis als onderdeel van de nazorg, afhankelijk van de procedure.

Het doel is om ervoor te zorgen dat katten binnen een paar dagen na de operatie van de kat minimaal ongemak ervaren in het bijzonder als ze herstellen van de operatie. Pijnstillers kunnen mogelijke bijwerkingen hebben, dus u moet deze mogelijkheid met uw dierenarts bespreken, zodat u weet waar u op moet letten.

Maakt het uit of katten hun wonden likken na de operatie?

Katten hebben een natuurlijk instinct om wonden te likken: in de natuur is dit een belangrijk onderdeel van het schoonmaken van gewonde gebieden. Echter de tong van een kat is ruw en overmatig likken beschadigt de huid en veroorzaakt roodheid en pijn, waardoor de genezing wordt vertraagd. Om deze reden, als een kat waarschijnlijk een incisieplaats zal likken, kan uw dvm-dierenarts methoden aanbevelen om te voorkomen dat ze de wond likken.

Een Elizabethaanse kraag (een e-halsband, ook bekend als de “kegel van schaamte”) is het bekendste antwoord, maar soms worden opblaasbare kragen gebruikt of kunnen verbanden worden aangebracht op bepaalde delen van het lichaam (ledematen, staart enz.).

Het is belangrijk dat de e-halsband te allen tijde op zijn plaats wordt gehouden, tenzij u uw kat direct kunt observeren. Dit hoeft misschien alleen de eerste paar dagen te worden volgehouden en je moet er tijdens deze periode op letten: katten kunnen verstrikt raken in e-halsbanden als ze niet worden geobserveerd.

Kan mijn kat normaal eten na de operatie?

kat met een Elizabethaanse halsband die voedsel eet

Om uw kat zo min mogelijk pijn te laten doen, moet u ervoor zorgen dat u uw kat haar voedsel op de grond aanbiedt, in plaats van hoger op een kruk of aanrecht.

Uw dierenarts zal u adviseren over wat u moet voeden op de eerste dag na de operatie, maar meestal, normaal kattenvoer kan kort na thuiskomst worden aangeboden. Soms kan een speciaal hersteldieet worden aanbevolen, of u kan worden gevraagd om de helft van de normale hoeveelheid voedsel aan te bieden tijdens de herstelperiode van de kat.

U moet ervoor zorgen dat u bied je kat haar eten aan op de grond, in plaats van hoger op een kruk of aanrecht, zodat ze niet hoeft te springen of klimmen om bij haar eten te komen.

Sommige katten lijden aan het verlies van eetlust na operaties, dus wees niet verbaasd als ze niet zo hongerig zijn als normaal.

Kan mijn kat de kattenbak normaal gebruiken na de operatie?

Het is belangrijk dat katten na de operatie blijven plassen en uitwerpselen, dus u moet ervoor zorgen dat u hun gebruikelijke kattenbak verstrekt en nogmaals, deze op een plaats hebben waar ze niet hoeven te klimmen om het te bereiken.

Misschien wilt u een ander kattenbakvullingsubstraat gebruiken, zoals versnipperd papier, zodat stukjes korrelige strooisel de incisieplaats van de kat niet besmetten.

Als je een kat binnen houdt die meestal naar buiten mag, is een kattenbak ook belangrijk.

Kan ik mijn kat normaal door het huis laten bewegen?

kat met een Elizabethaanse halsband

Hoewel katten dol zijn op kattenbomen, zouden ze er tijdens hun hersteltijd geen toegang toe moeten hebben, omdat het belangrijk is om de bewegingen van uw kat tot een minimum te beperken.

Wanneer u uw kat mee naar huis neemt, het is het beste om ze tot op zekere hoogte te beperken. Sommige eigenaren van gezelschapsdieren gebruiken een kleine kamer als basis voor hun kat, met een comfortabel bed op de grond, zodat ze niet in staat zijn om rond te rennen of te springen.

Sommige mensen kunnen zelfs sluit hun kat op in een kennel of een draagkooi, maar de noodzaak hiervan hangt af van uw kat en van de procedure waarvan hij herstelt.

Kan ik mijn kat haar krabpaal gewoon laten gebruiken?

Katten houden van kattenbomen, maar zij mogen geen toegang krijgen voor hen tijdens hun hersteltijd, omdat ze kunnen klimmen, strekken en springen bij het gebruik van de boom, en dit is geen goed idee.

Moet ik mijn kat binnen houden na de operatie?

Het is belangrijk dat je beperk de bewegingen van uw kat tot een minimum, en dit betekent het beperken van fysieke activiteit. Om deze reden moeten katten indien mogelijk tot tien dagen na de procedure binnen worden gehouden. Voor verwilderde katten wilt u ze misschien beperken tot een schuur buiten, in plaats van uw huis. Vergeet niet om ze een kattenbak achter te laten als je dit doet.

Conclusie

Na elke operatie is het belangrijk dat het genezingsproces zo goed mogelijk verloopt, dus katteneigenaren moeten ervoor zorgen dat ze de bewegingen van hun kat beperken en voorkomen dat ze de incisieplaats van een operatie verstoren.

Veelgestelde vragen

Mijn kat stond de volgende dag na haar operatie te miauwen. Had ze pijn?

Niet per se. Katten miauwen om vele redenen, waaronder om aandacht van hun eigenaren te krijgen, om naar buiten te gaan of voor voedsel.

Kan ik mijn kat knuffels geven zoals normaal na haar sterilisatieoperatie?

Zolang je knuffels de operatieplek helemaal niet verstoren, is het goed om je kat knuffels te geven. Ze zal het geruststellend en geruststellend vinden om knuffels van je te hebben. Dit kan zelfs helpen om te voorkomen dat ze zoveel beweegt of opspringt voor aandacht, en dit is een goede zaak.

Hoe vaak moet ik de wond van mijn kat controleren?

Het is over het algemeen belangrijk om de tien dagen na een procedure aandacht te besteden aan de operatieplaats van een kat. Je moet er ’s ochtends als eerste naar kijken, ’s nachts als laatste en meerdere keren overdag. Zolang het schoon, droog en comfortabel lijkt te zijn, en zolang je erin slaagt om te voorkomen dat je kat rent en springt, en je ervoor zorgt dat de wond niet wordt gelikt, is er meestal niet te veel om je zorgen over te maken.