Hoe twee mannelijke katten te introduceren (8 geweldige tips)

Twee katten aan elkaar voorstellen kan een echte uitdaging zijn. Katten zijn heel bijzondere dieren die de neiging hebben om heel langzaam en zeker in hun eigen tijd op te warmen aan nieuwe dieren. Het kan dagen of weken duren om een nieuwe kat aan uw huis te laten wennen en tot een punt waarop ze op zijn minst gedeeltelijk worden geaccepteerd door de andere dieren in het huis.

Vooral mannelijke katten kunnen enigszins territoriaal zijn, dus het introduceren van twee mannelijke katten aan elkaar kan een uitdaging zijn, zelfs met gecastreerde mannetjes. Er zijn echter meerdere dingen die je kunt doen om introducties tussen katten soepeler te laten verlopen.

divider-catclaw1

8 geweldige tips om twee mannelijke katten te introduceren

1. Wees voorbereid

De sleutel tot het succesvol introduceren van twee katten aan elkaar met zo min mogelijk stress voor beide is dat u voorbereid bent op de komst van de nieuwe kat. Creëer ruimtes voor beide katten om tijd door te brengen.

Veel mensen geven de voorkeur aan een badkamer of modderkamer als een tijdelijk thuis voor hun nieuwe kat. Maak de ruimte zo comfortabel mogelijk door beddengoed, een kattenbak en voedsel- en waterbakken te voorzien. Speelgoed kan de overgang ook minder stressvol maken voor uw kat. Je zou al alle hulpmiddelen moeten hebben die je nodig hebt om de katten aan elkaar voor te stellen, zoals een soort scherm of hek.

Ga je gang en plan waar je een kattenbak in je huis zult toevoegen. De vuistregel voor kattenbakken is één voor elke kat plus één extra, dus voor twee katten moet je minstens drie dozen door het hele huis hebben. Door voldoende plaatsen te bieden om zindelijk te worden, help je de stressniveaus van beide katten te verminderen nadat introducties zijn gemaakt.

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay
thematische pauze

2. Heb geduld

Het aan elkaar voorstellen van twee katten kan een zeer tijdrovend proces zijn. Je moet op zijn minst verwachten dat je een paar dagen langzaam je katten naar elkaar toewerkt. Als u probeert introducties te haasten, kunt u stress voor beide katten toevoegen. Als introducties onaangenaam en stressvol zijn, is de kans groter dat uw katten spanning met elkaar zullen voelen.

Dit kan tijdelijk zijn, maar ze kunnen ook leren om elkaar te associëren met ongelukkige en stressvolle situaties. Als je het gevoel hebt dat je katten niet klaar zijn om naar de volgende stap van introducties te gaan, besteed dan meer tijd aan de stap die je al zet.

thematische pauze

3. Houd uw nieuwe kat comfortabel

Uw nieuwe kat moet een zeer comfortabele ruimte hebben om in te landen wanneer hij aankomt. Zoals eerder vermeld, is een modderkamer of badkamer ideaal voor dit doel. Welke ruimte je ook kiest, je moet veilig genoeg zijn zodat de katten niet bij elkaar kunnen.

Idealiter zouden er twee deuren tussen uw katten moeten kunnen zijn. Op die manier, als de nieuwe kat uitglijdt wanneer je de deur opent, komen ze maar in één extra kamer waar je kat niet in zit, in tegenstelling tot het uitschieten in het open huis en het face-to-face tegenkomen van je kat.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay
thematische pauze

4. Verwissel de geuren

“Scent soakers” zijn items die goed zijn in het absorberen van andere geuren. Voor katten kunnen dit dekens, bedden, handdoeken en zelfs speelgoed zijn. Nadat uw nieuwe kat in de ruimte is gesetteld, geeft u hem een paar uur of een dag om te decomprimeren. Zodra je het gevoel hebt dat de nieuwe kat is gedecomprimeerd, wissel je de geurwekkers tussen de katten. Door beddengoed en andere geurabsorberende items te vervangen, krijgen uw katten beide de kans om de geur van de andere kat volledig te absorberen.

Sommige mensen geven er misschien de voorkeur aan om de katten zichzelf onder de deur te laten snuffelen, maar door geurwekkers te verwisselen, introduceer je de katten niet alleen in elkaars geuren, maar krijg je ook de geur van de nieuwe kat in huis, waardoor het normaler wordt voor je bestaande kat.

thematische pauze

5. Maak een maaltijdritueel

Veel katten kijken uit naar etenstijd, dus maaltijden zijn een goede gelegenheid om eenheid tussen de twee katten te creëren. Bepaal een voedingsroutine die consistent werkt met uw beschikbaarheid en de behoeften van uw katten.

Begin met het voeren van beide katten in de buurt van de deur waar de andere zich achter bevindt. Bij de volgende maaltijd kun je de kommen iets dichterbij brengen. Blijf dit een paar dagen doen totdat de katten aan de andere kant van de deur van elkaar maaltijden eten. Door deze routine rond voedsel te creëren, bied je positieve versterking voor de acceptatie van de andere kat.

katten eating_bollection, Pixabay
Afbeelding Credit: bollection, Pixabay

thematische pauze

6. Creëer veilig oogcontact

Zodra je katten de kans hebben gehad om aan elkaars geur te wennen, creëer dan oogcontact tussen hen. Idealiter zou je twee mensen voor deze klus moeten hebben, zodat je de katten goed uit elkaars buurt kunt houden. Het doel is gewoon dat ze de andere kat zien, niet om face-to-face te worden geïntroduceerd.

Houd er rekening mee dat sommige katten in paniek kunnen raken bij het zien van een andere kat, dus zorg ervoor dat jij en je partner een stevige grip op beide katten hebben, zodat er geen ontsnapping aan ontsnapt en een stressvolle omgeving ontstaat. Laat waar mogelijk de eerste paar keer visueel contact plaatsvinden tussen een venster of scherm.

thematische pauze

7. Houd ze gescheiden

Zodra uw katten zich op hun gemak voelen met de geur en het uitzicht op elkaar, kunt u ze dichter bij elkaar laten komen. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om een scherm, hek of babyhek te gebruiken voor deze klus.

Screening is ideaal omdat het een kat niet op dezelfde manier laat glippen als een babyhekje of hek. Het item moet luchtstroom tussen beide zijden mogelijk maken, zodat uw katten de geur en het zicht van elkaar kunnen associëren. Naarmate katten zich meer op hun gemak voelen bij elkaar, kunnen ze tegen het scherm beginnen te wrijven of andere tekenen van genegenheid of territoriummarkering vertonen.

Zolang agressie en stresssignalen niet worden opgemerkt, moet je stand-by staan en beide katten positieve bekrachtiging van succesvolle introducties bieden.

Kat op vloer
Afbeelding credit: Alexander Evgenyevich, Shutterstock
thematische pauze

8. Verwijder de barrière

Uiteindelijk is het tijd om de fysieke barrière tussen de katten weg te nemen en ze echt oog in oog met elkaar te laten staan. Laat deze situaties echter niet uit de hand lopen. Zelfs met de juiste introducties kan dit een gespannen tijd zijn voor beide katten.

Het is belangrijk dat je het gedrag van beide katten nauwlettend in de gaten houdt, zodat je de situatie kunt beëindigen voordat er een gevecht uitbreekt. Het bereiken van het punt waarop je katten oog in oog kunnen staan en niet gespannen of angstig zijn, kan een tijdje duren om te bereiken, dus vergeet niet dat je dit proces niet kunt overhaasten.

Kattenkogelverdeler 1Waarom zijn mannelijke katten moeilijker te introduceren?

Geloof het of niet, dat zijn ze waarschijnlijk niet. Intacte mannelijke katten kunnen een uitdaging zijn om te introduceren vanwege hun territorialiteit en hormonen. Gecastreerde mannelijke katten daarentegen worden vaak beschouwd als de meest accepterende van alle katten. Gesteriliseerde of intacte vrouwelijke katten kunnen moeilijker aan elkaar worden geïntroduceerd dan gecastreerde mannelijke katten.

Alleen omdat gecastreerde mannetjes vaak meer ontspannen zijn, is er geen reden om onnodig risico te creëren en de kans dat de twee katten niet met elkaar overweg kunnen door stappen in het introductieproces over te slaan. Houd er rekening mee dat zelfs als u erin slaagt uw katten aan elkaar voor te stellen, introducties bij honden en andere huisdieren tijd kunnen toevoegen aan dit proces en een meer stressvolle omgeving voor uw nieuwe kat kunnen creëren.

divider-catclaw1Conclusie

Geduld is meer dan alleen een deugd; het is een vereiste als het gaat om het succesvol introduceren van twee mannelijke katten aan elkaar. Katten kunnen traag opwarmen voor andere katten en intacte mannetjes zijn vaak enkele van de moeilijkste katten om aan elkaar voor te stellen. Het is belangrijk om de stappen te volgen en langzaam te bewegen bij het introduceren van uw katten. Anders kun je onbedoeld een stressvolle en ongelukkige omgeving creëren voor beide katten die het leven voor jullie allemaal moeilijker maakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Wasuta23, Shutterstock