Hoe rouwen katten? (7 manieren waarop ze rouw tonen)

Elke katteneigenaar weet dat katten interessante en eigenaardige wezens zijn. De meesten marcheren op het ritme van hun eigen trommel en soms is het moeilijk om de gevoelens en emoties van een kat te ontcijferen.

Katten zijn meesters in het verbergen als ze ziek zijn, maar hoe zit het als ze rouwen? Kun je zien wanneer je kat verdrietig en in rouw is? Interessant is dat, hoewel katten zich verbergen als ze ziek zijn, ze zich niet verbergen wanneer ze rouwen, omdat studies bewijzen dat ze tekenen zullen vertonen die je waarschuwen voor hun verdriet.

In dit artikel bespreken we de tekenen om op te letten die u zullen vertellen of uw kat rouwt. Katten zullen zeker rouwen en rouwen om het verlies van een menselijke of dierlijke metgezel, dus laten we meer kijken naar de verrassende details.

3 katten gezichtsverdeler

De 7 manieren waarop katten rouwen en laten zien dat ze rouwen

1. Verminderde eetlust

Een teken dat je kat rouwt, is als hij een verlies van eetlust heeft. Sommige katten kunnen kieskeurige eters zijn, waardoor dit teken niet zo duidelijk is, afhankelijk van de normale eetgewoonten van uw kat. Als uw kat echter meestal een goede eter is en niet veel eet, is dit waarschijnlijk te wijten aan verdriet, aangezien 46% van de rouwende katten een verminderde eetlust ervaart.

We moeten er rekening mee houden dat als uw kat niet eet, het van vitaal belang is om uw dierenarts te raadplegen. Niet eten kan een fatale aandoening veroorzaken die hepatische lipidose wordt genoemd, ook bekend als leververvettingssyndroom.

kat niet eet
Afbeelding Credit: plew koonyosying, Shutterstock
thematische pauze

2. Een verandering in energieniveau

Een rouwende kat kan een verminderde interesse in spel vertonen en lusteloos worden. Aan de andere kant kan uw kat overactief of hyper worden.  De manier om deze gedragsverandering te meten, is door het normale energieniveau van uw kat te vergelijken met het energieniveau na het verliezen van een naaste metgezel. Als je een verandering in activiteitsniveaus opmerkt, is dit waarschijnlijk te wijten aan verdriet.

thematische pauze

3. Verhoogde vocalisatie

Een rouwende kat kan veel meer gaan vocaliseren dan normaal. In feite zal 70% van de katten in rouw een toename van vocalisatie hebben of stiller worden als gevolg van verdriet. Een rouwende kat kan ook vocaal zijn op ongewone of vreemde tijden van de nacht.

Er zijn veel redenen waarom uw kat een verhoogde vocalisatie kan hebben, zoals fysieke pijn, een territoriaal probleem of het specifieke ras van uw kat. Als uw kat echter onlangs een metgezel heeft verloren, is de verhoogde vocalisatie waarschijnlijk te wijten aan het rouwproces.

thematische pauze

4. Zoeken naar Lost Companion

Een kat kan door het huis en de omliggende gebieden zwerven voor zijn verloren metgezel. U kunt merken dat uw kat gebieden onderzoekt waarin hij nog nooit eerder interesse heeft getoond, of uw kat kan constant uit het raam staren, in de hoop dat de verloren metgezel naar huis terugkeert.

Integendeel, uw kat kan zich op ongebruikelijke plaatsen verstoppen om het verdriet te verbergen, zoals onder uw bed of zich verstoppen in een kamer die ze nooit vaak bezoeken.

Grijze kat die naar iets in de buurt kijkt
Afbeelding Credit: manfredrichter, Pixabay
thematische pauze

5. Verhoogde behoeftigheid

Uw kat kan tijdens het rouwproces aanhankelijk worden, wat kan leiden tot verlatingsangst. Verlatingsangst kan problematisch zijn als het voor een langere periode aanhoudt. Uw kat kan eisen om bij u te slapen of constant verlangen naar het gezelschap van uw schoot; je kat kan ook huilen als je het huis verlaat, wat hartverscheurend kan zijn.

Verlatingsangst kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals urineren of poepen buiten de kattenbak, destructief zijn of overmatige verzorging. Uw dierenarts kan helpen bij het opstellen van een plan om het gedrag met medicijnen te verminderen of gedragsveranderingen uit te leggen.

thematische pauze

6. Stress-geïnduceerde gezondheidsgerelateerde problemen

Stressgerelateerde gezondheidsproblemen kunnen een hele reeks problemen veroorzaken, variërend van overmatige verzorging, agressie jegens mensen of andere huisdieren, zindelijk worden buiten de kattenbak, diarree, constipatie, verminderde eetlust, overmatig krabben en verbergen. Uw kat kan ook meer slapen dan normaal.

Als uw kat een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om uw kat door uw dierenarts te laten controleren om mogelijke gezondheidsgerelateerde problemen uit te sluiten.

thematische pauze

7. Depressie

Een rouwende kat zal meer dan waarschijnlijk depressief zijn, wat veel gedragsveranderingen met zich mee kan brengen, waarvan we er veel in dit artikel hebben vermeld. Een kat die lijdt aan depressie kan een verlies van eetlust, lethargie, verlies van interesse in spel, verhoogde vocalisatie, verbergen, overmatige verzorging, het niet gebruiken van de kattenbak, een toename van de slaap en een toename van de urinefrequentie.

Als uw kat een van deze tekenen vertoont, is een reis naar uw dierenarts gerechtvaardigd om een mogelijk medisch probleem uit te sluiten.

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kan ik mijn kat helpen omgaan met verdriet?

Geen enkele kattenouder wil zijn kat zien rouwen, maar hoe kun je je rouwende kat helpen? Gelukkig zijn er veel manieren.

Ze zijn als volgt:


  • Breng meer quality time door met je kat. Probeer je kat te betrekken om met je te spelen of laat je kat met je knuffelen als dat iets is dat hij wenst. Je kunt ook de favoriete lekkernijen van je kat bij de hand houden; zorg er wel voor dat je je kat niet te veel voedt.

  • Zorg ervoor dat je kat entertainment heeft als je weg bent, zoals het weglaten van een favoriet speeltje of hem voorzien van een nieuwe krabpaal.

  • Versterk goed gedrag en negeer negatief gedrag. Een rouwkat zal waarschijnlijk meer vocaliseren, en je moet je verzetten tegen het geven van een traktatie om te laten zien dat dit gedrag niet acceptabel is.

  • Wees aanhankelijker met je kat en overlaad hem met veel liefde.

  • Nodig een favoriete persoon van je kat uit (als hij er een heeft) om quality time mee door te brengen. Als je kat een viervoetige metgezel heeft, laat die metgezel dan in ieder geval over om tijd door te brengen met je rouwende kat.

  • Geef het ruim de tijd voordat je je verloren harige metgezel vervangt. Als je het te vroeg doet, kan dit negatieve resultaten opleveren voor je rouwende kat.

Tips om uw kat veilig te houden

We willen allemaal onze katten veilig houden, en een manier om dit te doen is door ze het juiste dieet te geven. Katten hebben de neiging om zwaarlijvig te worden als ze te veel worden gevoerd, en ervoor zorgen dat uw kat de juiste hoeveelheid voedsel per dag heeft, is schadelijk voor het op afstand houden van obesitas.

Zorg er altijd voor dat uw kat te allen tijde drinkwater beschikbaar heeft, houd dierenartscontroles en vaccins up-to-date en houd giftige planten buiten bereik van de nieuwsgierige poten van uw kat.

kattenpootverdeler

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn katten in staat om te rouwen, maar er zijn manieren om je kat te helpen tijdens het rouwproces. Let op tekenen van rouw en als gedrag ongezond wordt, breng uw kat dan naar uw dierenarts voor een beoordeling.

Uiteindelijk zal uw kat het aankunnen en wennen aan het verlies van de metgezel, maar het kost tijd. Wees geduldig en geef je kat veel liefde tijdens het proces.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: pasja1000, Pixabay