Hoe red ik een kitten: 5 belangrijke stappen om te volgen

Een van de moeilijkste onderdelen van Moeder Natuur is wanneer pasgeboren dieren niet gedijen. Kittens lopen een verhoogd risico om binnen de eerste paar weken van het leven te sterven en dit kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken. Vervagend kittensyndroom is een zeer hartverscheurende, maar veel voorkomende aandoening met een hoog sterftecijfer.

Het kan overal gebeuren tussen geboorte en spenen en iedereen die verantwoordelijk is voor een nest kittens kan profiteren van de kennis over hoe een stervend pasgeboren kitten te redden. Hoewel het vervagende kittensyndroom vaak fataal is, zijn er enkele stappen die u kunt volgen om te proberen het verlies te voorkomen.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe een kitten te redden

1. Ken de waarschuwingssignalen

De eerste stap in het redden van een kitten dat niet gedijt, is het kennen van de waarschuwingssignalen van het vervagende kittensyndroom. Hoe eerder u een probleem herkent, hoe sneller u de levensreddende medische interventie kunt krijgen die nodig kan zijn.

De moederkat moet een mooie, rustige en privéruimte hebben om voor haar jongen te zorgen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat kittens die niet gedijen, door de moeder kunnen worden afgewezen, zodat ze zich kan concentreren op het in leven houden van haar gezonde kittens. Dit is een volledig natuurlijke reactie, dus het is belangrijk om niet boos te worden op de moeder.

U moet onmiddellijk ingrijpen als de moederkat stopt met de zorg voor een zwakker kitten. Sommige moeders kunnen het blijven proberen, dus wees op je hoede voor de waarschuwingssignalen dat een kitten het niet zo goed doet als de rest. Vroege detectie en interventie bieden de beste overlevingskans.

grijze moederkat die kittens verzorgt
Afbeelding credit: Rashid Valitov, Shutterstock

Symptomen geassocieerd met fading kitten syndroom


 • Zwakheid

 • Lethargie die geleidelijk erger wordt

 • Lage lichaamstemperatuur

 • Onvermogen om aan te komen

 • Gebrek aan eetlust

 • Onvermogen om zich om te draaien van hun rug op dag 3 dagen oud

 • Onvermogen om zichzelf op de been te houden op de leeftijd van 2 weken

 • Overmatige geluiden

 • Slechte zuigreflex

 • Moeizame ademhaling

 • Braken

 • Diarree

 • Afscheiding uit de neus of ogen
thematische pauze

2. Houd benodigdheden bij de hand

Het is altijd het beste om zo snel mogelijk voorbereid te zijn om voor een ziek kitten te zorgen. In een perfecte wereld zou alles goed gaan en hoef je je geen zorgen te maken over het uitvoeren van levensreddende maatregelen. Maar je weet nooit wanneer je in de problemen komt.

In sommige gevallen kan een moeder de zorg voor haar zieke kitten hervatten, maar op andere momenten zal de moeder weigeren het afgewezen kitten te accepteren. Als u erin slaagt het kitten in leven te houden of als u een verlaten persoon of nest hebt gevonden, zijn er wat extra benodigdheden nodig.

Het al bij de hand hebben van de nodige benodigdheden zal zeer nuttig zijn als u uiteindelijk levensreddende pogingen moet doen. Wat u nodig heeft, kan per omstandigheid verschillen, maar hier is een allesomvattende lijst met kittenverzorgingsbenodigdheden die u mogelijk nodig heeft.

flesvoeding van een tabby kitten
Afbeelding Credit: Adina Voicu, Pixabay

Pasgeboren Kitten Care Supplies


 • Een verwarmingskussen of warmwaterkruik

 • Karo siroop of suikerwater

 • Dekens

 • Doos of krat

 • Verpleegset

 • Kitten formule

 • Kitten doekjes

 • Handschoenen
thematische pauze

3. Zorg voor warmte

Wikkel het zieke kitten in een warme deken of handdoek met alleen zijn gezicht bloot, zodat het gemakkelijk kan ademen. Gebruik een verwarmingsbron zoals een verwarmingskussen of een warmwaterkruik om het van voldoende warmte te voorzien om de lichaamstemperatuur weer gestaag op een normale temperatuur te brengen.

Plaats de warmtebron niet direct op het kitten om brandwonden te voorkomen en zorg ervoor dat u deze niet oververhit raakt. Als je geen warmwaterkruik of verwarmingskussen hebt, plaats dan wat ongekookte rijst in een sok, knoop een knoop aan het einde en plaats deze ongeveer 2 minuten in de magnetron. Als je geen magnetron gebruikt, plaats je de sok in een Ziploc-tas en warm je hem op met wat warm water.

Shutterstock, Alena Ozerova
thematische pauze

4. Verhoog de bloedsuikerspiegel

Er is een kans dat uw kitten een lage bloedsuikerspiegel ervaart, wat mogelijk fataal is. Terwijl u het kitten opwarmt, pakt u wat Karo-glucosestroop en brengt u deze rechtstreeks aan op het tandvlees van het kitten met behulp van uw vingers of een spuit.

Als je geen Karo-siroop beschikbaar hebt, kun je ook pannenkoekensiroop of gelijke delen suiker en warm water gebruiken. Breng dit elke 3 minuten aan terwijl je cradle het kitten en als een lage bloedsuikerspiegel de reden is dat het faalde, zou u binnen 20 minuten een verbetering moeten zien.

kitten kauwen vinger
Afbeelding Credit: XINN, Shutterstock
thematische pauze

5. Zoek onmiddellijk veterinaire zorg

Er is niets belangrijker dan onmiddellijk veterinaire aandacht te zoeken als u een stervend kitten op uw handen heeft. Medische interventie zal je de beste kans geven om de kleine kat met succes nieuw leven in te blazen. Terwijl u de bovenstaande taken uitvoert, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor hulp.

Als het na uren is en uw dierenarts geen hulpdiensten in hun kliniek heeft, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde dierennoodcentrale en breng het kitten daar zo snel mogelijk naartoe. Er zijn veel gevallen waarin vervagende kittens niet overleven, maar hun beste kans ligt in de handen van de professionals die kunnen werken om ze stabiel te houden als ze de mogelijke oorzaak achterhalen.

Kitten Vaccin
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterestock

divider-catclaw1

Oorzaken van fading kitten syndroom

Fading Kitten Syndrome kan om verschillende redenen gebeuren en vaker wel dan niet, is er meer dan één probleem bij de hand. We hebben een lijst samengesteld met de mogelijke redenen waarom een kitten niet gedijt.

Problemen tijdens zwangerschap en / of geboorte

Gemiddeld baren katten ongeveer 4 tot 6 kittens per nest. Grotere nesten kunnen echter leiden tot een hoger sterftecijfer onder de kleintjes. Deze risico’s omvatten voedingstekorten, overbevolking, traumatische geboorten en hoge stressniveaus, die allemaal een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid van het nest.

Moederlijke verwaarlozing

De moederkat kan er om verschillende redenen voor kiezen om een of meer kittens in een nest af te wijzen. Dit kan afhankelijk zijn van haar leeftijd, dispositie en huidige gezondheidstoestand. Of het kan ook te maken hebben met de gezondheid van het kitten en ze besloot zich te concentreren op de gezondere leden van het nest.

Als maternale verwaarlozing de oorzaak is, is menselijke interventie het enige middel om het kitten te overleven en het is zeldzaam dat ze doorzetten, vooral als de verwaarlozing verband houdt met de gezondheid van het kitten, in tegenstelling tot het gedrag van de moeder.

kitten open mond
Afbeelding Credit: Pixabay

Ondervoeding

Ondervoeding kan gemakkelijk gebeuren om verschillende redenen. Kittens die zwakker zijn dan de anderen, kunnen mogelijk niet goed borstvoeding geven omdat ze worden bestreden door hun sterkere, meer capabele broers en zussen. Soms zal de moeder bepaalde kittens volledig afwijzen en weigeren te voeden, en wanneer nesten groot zijn, kan het voor iedereen moeilijk zijn om voldoende melk te krijgen.

Ondervoeding vereist melkvervanging en fles- of spuitvoeding, vooral als de moeder niet coöperatief is. Hoe sneller ondervoeding wordt vastgesteld en het kitten kan worden geholpen, hoe beter de uitkomst kan zijn.

Trauma

Kittens kunnen gemakkelijk bergafwaarts gaan als ze een soort trauma hebben meegemaakt. Of het nu te maken heeft met de geboorte of iets dat hen achteraf is verwond, trauma is iets dat moeilijk te vermijden kan zijn.

Het beste wat u kunt doen, is ervoor zorgen dat de moederkat een veilige, privéruimte heeft om te bevallen en haar kittens op te voeden, weg van eventuele commotie in huis. Behandel de pasgeborenen in eerste instantie niet en laat ze op hun moeder vertrouwen voor zorg. U wilt niet het risico lopen om ze te laten vallen of andere huisdieren of kleine kinderen toegang te geven, wat kan leiden tot letsel.

Laag geboortegewicht

Je hebt waarschijnlijk gehoord van de term “runt van het nest”, wat verwijst naar een lid van het nest dat een merkbaar lager geboortegewicht heeft. Van gezonde kittens wordt verwacht dat ze hun geboortegewicht binnen de eerste twee weken van hun leven verdubbelen, maar de runt van het nest zal achterblijven.

Dit kan om verschillende redenen zijn en alleen omdat een kitten als een runt wordt beschouwd, betekent dit niet dat ze een slechte prognose hebben. Houd de runt goed in de gaten en houd deze regelmatig in de gaten. Neem contact op met uw dierenarts met eventuele zorgen of vragen over hoe u hen kunt helpen gedijen.

Kittens die op de grond liggen
Afbeelding Credit: kleutruongphoto, Pixabay

Hypoglykemie en/of uitdroging

Neonatale kittens die 4 weken of jonger zijn, zijn zeer gevoelig voor een snelle uitputting van glycogeenvoorraden en onrijpe lever- en nierfunctie. Dit kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel, of hypoglykemie en uitdroging.

Als hun bloedsuikerspiegel te laag wordt en dit niet wordt verholpen, kan dit gemakkelijk tot de dood leiden.  Dit is waar de Karo-sirooptechniek zeer nuttig kan zijn. U kunt hun hydratatie in de gaten houden door een huidelasticiteitstest uit te voeren en te controleren of hun slijmvliezen – het tandvlees en de oogleden – zijn vochtig. Houd ook goed in de gaten of het kitten na de voedingen naar de wc gaat.

Het niet handhaven van de lichaamstemperatuur

Binnen de eerste week van het leven zullen kittens moeite hebben om een gezonde lichaamstemperatuur te behouden en zullen ze vertrouwen op hun moeder en hun omgeving voor de juiste warmte. Lage lichaamstemperatuur of onderkoeling kan zowel een symptoom als een oorzaak zijn van het vervagende kittensyndroom, daarom raden we aan om een ziek kitten zo snel mogelijk op te warmen.

Gebrek aan maternale antilichamen

Maternale antilichamen zijn de specifieke eiwitten gemaakt door verschillende immuuncellen die helpen bij het opbouwen en beschermen van het onvolgroeide immuunsysteem van een kitten. Deze antilichamen zijn belangrijk voor alle zogende zoogdieren. Als er een gebrek is aan deze beschermende antilichamen als gevolg van het falen van overdracht door het niet drinken van hun moedermelk, zullen kittens veel vatbaarder zijn om ziek te worden.

een pasgeboren kitten drinkt zijn moedermelk
Afbeelding Credit: Rembolle, Shutterstock

Bacteriële of virale infectie

Bacteriële en virale infecties kunnen zich gemakkelijk richten op het immuunsysteem van een gloednieuw kitten. Of een ziekte nu is doorgegeven van moeder op kitten, het gevolg is van parasieten of ze hebben een infectie opgelopen van een andere bron, kittens bevinden zich in een verzwakte toestand en kunnen gemakkelijk hun leven verliezen, vooral als het niet snel wordt herkend en behandeld.

Neonatale isoerythrolyse

Deze aandoening treedt op wanneer de bloedgroep van de moeder niet compatibel is met de bloedgroep van het kitten. Katten hebben drie bloedgroepen, A, B en AB, wat de zeldzaamste is. Neonatale isoerythrolyse treedt op wanneer een kitten met type A of type AB wordt geboren uit een moeder met type B.

Wanneer het kitten het colostrum van de moeder consumeert, dat de maternale antilichamen bevat, worden de rode bloedcellen van het kitten vernietigd, wat snel leidt tot bloedarmoede en de dood. Deze aandoening is relatief zeldzaam, maar is vaak dodelijk.

Parasieten

Parasieten eisen snel hun tol op een gloednieuw kitten. Afhankelijk van het type parasiet en hoe ernstig de infectie is, kan het potentieel levensbedreigend zijn voor kwetsbare kleine kittens.  Darmparasieten kunnen snel leiden tot diarree, wat uitdroging en ook gewichtsverlies en ondervoeding veroorzaakt.

Toxines

Milieutoxines kunnen het systeem van een klein kitten verwoesten. Zorg ervoor dat u geen reinigingsmiddelen of andere agressieve chemicaliën gebruikt in de buurt van de kittens of het gebied waarin ze zich bevinden. Stel ze niet bloot aan etherische olieverspreiders, houtkrullen of sterke geuruitstotende producten die mogelijk schade kunnen veroorzaken of tot irritatie van de luchtwegen kunnen leiden.

kittens in het gras met hun moeder
Afbeelding Credit: Petrik Ondrej, Shutterstock

Genetische aandoeningen

Potentiële aangeboren problemen zoals hartafwijkingen, gastro-intestinale defecten en die in de hersenen en longen bestaan voor katten. Raszuivere katten hebben de neiging om veel hogere sterftecijfers te hebben binnen het eerste levensjaar, voornamelijk als gevolg van aangeboren aandoeningen.

Niet-raskatten hebben veel lagere gevallen van aangeboren afwijkingen bij de geboorte. Ter vergelijking: tot 34% van de raszuivere dieren overleed binnen het eerste levensjaar, terwijl slechts 10 tot 17% van de gemengde rassen hetzelfde lot onderging.

Verantwoord fokken van raskatten kan het risico op deze genetische aandoeningen aanzienlijk verminderen, daarom is het zo belangrijk dat raszuivere katten worden verkregen via gerenommeerde fokkers.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom pasgeboren kittens moeite kunnen hebben om te overleven binnen hun eerste paar weken van hun leven. Helaas is het heel gebruikelijk om leden van het nest te verliezen als gevolg van het vervagende kittensyndroom. Maar als u zou merken dat de gezondheid van een of meer van uw kittens bergafwaarts gaat, kunt u snel handelen door contact op te nemen met uw dierenarts of dierenhulpdiensten en de bovenstaande tips te implementeren om hen te helpen ondersteunen totdat ze medische hulp kunnen krijgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: TeeCanDit, Shutterstock