Hoe maak je een kat boom stabieler (10 Tips & Tricks)


Als ze in de stemming zijn, houden katten ervan om te spelen en zichzelf in het rond te gooien. Dit kan leuk zijn om naar te kijken, maar ook zorgwekkend als hun favoriete krabpaal niet stabiel genoeg is om hun speelse kracht te weerstaan. Het is belangrijk dat uw krabpaal niet omvalt en letsel veroorzaakt.

Gelukkig is het stabiliseren van een kattenboom een eenvoudig doe-het-zelf project dat je thuis kunt aanpakken met het juiste gereedschap. Om een begin te maken met het steviger maken van je kattenboom zijn hier een paar tips en trucs om te helpen.

kattenpoot verdeler

Hoe maak je een kattenboom stabieler

1. Beschouw de garantie

Voordat je je kattenboom gaat repareren, moet je overwegen of er nog garantie op zit. De meeste kattenbomen die je in een winkel koopt, vallen onder de garantie (als je een zelfgemaakte kattenboom hebt gemaakt, kun je dit negeren). Als je de zitstokken gaat veranderen of meer multiplex aan de basis van je krabpaal gaat bevestigen, vervalt de garantie en ben je niet gedekt als er later iets kapot gaat.

Maar als de garantie van je kattenboom voorbij is, pak dan wat gereedschap om aan je project te beginnen.

thematische onderbreking

2. Work Your Way Up

Voordat u begint, moet u uw doe-het-zelf project vanuit de juiste hoek benaderen. Hoewel je kunt beginnen met het vastzetten van de kattenboom aan een muur, zul je later alles ongedaan moeten maken als je je realiseert dat de basis ook werk nodig heeft. Perfectioneer de bodem van de kattenboom voordat je begint met het aanpassen van de zitstokken en het toevoegen van veiligheidsbanden.

Dit geldt ook als je een kattenboom vanaf nul maakt. Hoe beter je basis in het begin is, hoe steviger je eindproduct zal zijn.

Kat op de vloer
Alexander Evgenyevich, Shutterstock
thematische onderbreking

3. Gebruik de juiste gereedschappen

Als het gaat om het stabiliseren van uw kattenboom, is het gebruik van het juiste gereedschap het belangrijkste dat u kunt doen. Je moet ervoor zorgen dat alle metalen beugels die je gebruikt stevig genoeg zijn om het gewicht van je kattenboom en je kat te houden. De schroeven moeten ook groot genoeg zijn om diep in de muur te graven om uw krabpaal vast te zetten.

Andere hulpmiddelen, zoals katveilige lijm, veiligheidsbanden, hennep- of sisaltouw, en zelfs zware stof, zijn allemaal te overwegen. Onderzoek je kattenboom eerst om te bepalen waarom hij wiebelt en welke hulpmiddelen je nodig hebt om hem steviger te maken.

thematische onderbreking

4. Weeg uw kat

Ervoor zorgen dat uw kattenboom stevig genoeg is voor uw kat begint al voordat u hem koopt of maakt. Door uw kat te wegen kunt u ervoor zorgen dat ze niet te zwaar zijn voor de krabpaal.

Je hebt een kattenboom nodig die zwaarder is dan je kat, of je nu één of meerdere katachtigen thuis hebt. Hoewel het misschien niet voorkomt dat de kattenboom een beetje wiebelt als ze erop springen, zal het de kans verkleinen dat de kattenboom breekt of omvalt.

Als uw kat niet op de weegschaal blijft staan, probeer uzelf dan alleen te wegen en daarna nog een keer terwijl u uw kat vasthoudt. Noteer beide gewichten, en trek het jouwe af van het gecombineerde resultaat van jou en je kat. Dit geeft u een ruw maar nuttig idee van hoeveel uw kat weegt.

thematische onderbreking

5. Plaats op een vlakke vloer

oude kat bovenop kattenboom
Image Credit: Chewy

De plek waar je besluit je kattenboom neer te zetten maakt een verschil. Als je ooit op een eetkamerstoel hebt gezeten waarvan drie poten op een tapijt staan en één van de rand afhangt, dan weet je hoe erg hij wiebelt. Hetzelfde geldt voor een krabpaal.

Zorg ervoor dat de basis op een stevige, gelijkmatige vloer staat. Als de vloerplanken krom zijn of er om een of andere reden een dip in de vloer zit, zal uw krabpaal eerder wiebelen of naar één kant overhellen.

thematische onderbreking

6. Plaats in een hoek

kat klimt op een krabpaal
Image Credit: Chewy

Vergelijkbaar met de vloer in het gebied waar u uw kattenboom plaatst, moet u hem ook tegen een muur plaatsen. Vooral voor grote kattenbomen bieden hoeken een gemakkelijke manier om te voorkomen dat je kattenboom omvalt als je kat van zitstok naar zitstok springt.

Een hoek geeft u ook voldoende muurruimte om uw krabpaal vast te zetten met veiligheidsriemen en metalen beugels. Voor het beste resultaat gebruikt u een steunmuur die stevig genoeg is om de kattenboom aan vast te maken. Je hebt er een nodig met veel noppen waarin je kunt boren, en je moet schroeven gebruiken die lang genoeg zijn om niet onder druk uit te breken.

thematische onderbreking

7. Voeg gewicht toe aan de boom

De beste kattenbomen hebben altijd een brede, zware bodem. Zelfs grote kattenbomen worden ontworpen met een veel zwaardere bodem. Dit zorgt ervoor dat de krabpaal niet topzwaar is en een laag zwaartepunt heeft.

Als u een DIY kattenboom maakt of gewicht moet toevoegen aan uw bestaande boom, overweeg dan eerst de basis te verbreden. Zelfs als u van plan bent de krabpaal aan een muur te bevestigen, zal een brede basis de boom zwaarder maken om te verplaatsen, maar ook veel steviger.

Het kost ook niet veel werk. Multiplex is met zijn gewicht en bewerkbaarheid een van de beste materialen. Zaag een stuk dat groter is dan de bestaande basis van uw kattenboom, en zet het vast met schroeven. Voeg de nieuwe basis toe aan de bestaande om de boom extra gewicht te geven.

thematische onderbreking

8. Beveilig de zitstokken

Als je de kattenboom aan een muur hebt bevestigd en de basis breder hebt gemaakt, maar hij wiebelt nog steeds, kan het aan de zitstokken zelf liggen. Ouderdom en algemene slijtage kunnen de beslagdelen los maken, of misschien heeft u de schroeven niet genoeg aangedraaid toen u de boom in elkaar zette. In beide gevallen zullen de zitstokken instabiel blijven, hoeveel u de boom ook verzwaart of vastzet.

Draai alle schroeven aan die de onderdelen van de kattenboom met elkaar verbinden. Misschien moet u zelfs de schroeven die bij de kattenboom zijn geleverd vervangen door langere, betrouwbaardere opties.

Vergeet ook niet om metalen veiligheidsriemen en beugels te omwikkelen met dikke vulling, zodat uw kat zich er niet aan kan bezeren terwijl ze spelen.

thematische onderbreking

9. Test

Zeehond Ragdoll stapt uit de kattenboom
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Zodra je alle onderdelen van je kattenboom hebt vastgezet om hem stabieler te maken, is het tijd om te testen. De beste manier om dit te doen is om je kat rond te laten klimmen en spelen zoals ze altijd doen. Houd toezicht terwijl ze dit doen om ervoor te zorgen dat de krabpaal niet beweegt terwijl uw kat speelt, hoe opgewonden ze ook worden.

Als je erin geslaagd bent om alles aan te pakken wat de kattenboom onstabiel maakte, zul je je kat in alle rust van hun kattenboom kunnen laten genieten. Wees bereid een paar dingen bij te stellen als de kattenboom nog steeds wiebelt.

thematische onderbreking

10. Koop een nieuwe boom

Soms is er niets dat u kunt doen om een kattenboom te verbeteren. Misschien is hij te oud en versleten, of simpeler, is je kat hem ontgroeid. Hoewel kittens actiever kunnen zijn dan volwassen katten, zijn ze ook veel lichter. Als uw kat eenmaal volwassen is, kan hun gewicht en uitbundige speelstijl te veel zijn voor uw krabpaal. Als het stabiliseren van uw krabpaal meer kost dan het kopen van een nieuwe, is het misschien tijd om verder te gaan.

garenbalverdeler

Waarom zou u een kattenboom beveiligen?

Terwijl je met een korte kattenboom misschien geen probleem hebt, is een hoge kattenboom minder stabiel, simpelweg door zijn hoogte. Daarom is het raadzaam om hem tegen een muur vast te zetten en in een hoek te plaatsen om hem extra stabiliteit te geven. Er zijn verschillende redenen waarom instabiele krabpalen niet alleen gevaarlijk zijn voor uw kat, maar ook voor u en uw kinderen.

Letsel

Om veiligheidsredenen zijn krabpalen ontworpen om zwaar te zijn. Maar als uw kat van zitstok naar zitstok springt, kan de hoogte alleen al de boom doen wiebelen als hij niet goed vastzit. Als er meerdere katten vechten om de bovenste zitstok, kunnen ze hem zelfs zo laten wiebelen dat hij omvalt.

De hoogte in combinatie met het gewicht is waar het gevaar ontstaat. Niet alleen kan een vallende kattenboom uw kat verwonden, maar hij kan ook meubilair in de buurt beschadigen of terechtkomen op kinderen die met uw katten rond de boom spelen.

Dierenarts zoekt zwelling in kattenpoten
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

Trauma

Het is niet alleen het potentiële letsel dat uw kat kan oplopen waarvan hij moet herstellen, maar het trauma van het ervaren van het letsel in de eerste plaats. Als uw kat uw krabpaal associeert met gevaar, pijn en angst, zal hij hem niet meer gebruiken.

Soms is een lelijke val niet het enige dat uw kat afschrikt. Het wiebelen van een kattenboom kan zo verontrustend zijn dat uw kat er helemaal niet meer in wil klimmen, hoe verleidelijk de hoogste zitplaatsen ook zijn. Als ze zich niet veilig voelen, blijven ze weg.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Als uw kat ervan houdt om rond te springen en u te observeren vanaf hoge plekken in huis, is een kattenboom een essentiële aanvulling op uw interieur. Ze zijn leuk en gezellig, met veel ruimte voor uw kat om een dutje te doen of gewoon even uit de weg te zijn. Kattenbomen kunnen echter ook gevaarlijk zijn, en als ze stabiel zijn, is uw kat veilig als hij speelt of naar boven klimt. Zorg ervoor dat uw krabpaal stevig staat met deze tips en trucs.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock