Skip to Content

Hoe lang zullen katten zich verstoppen als ze bang zijn – alles wat je moet weten!

Katten kunnen zeer angstige wezens zijn en wanneer ze zich bedreigd of bang voelen, is hun natuurlijke instinct om zich te verbergen. In feite heb je misschien zelfs voor het eerst een nieuwe kat mee naar huis genomen, alleen om hem te laten rennen en zich onder je bed te verstoppen, zonder te vertellen wanneer hij eruit zal komen. Dus hoe lang blijven katten verborgen als ze bang zijn? Het hangt allemaal af van de kat en zijn temperament. Laten we erin gaan!

3 katten gezichtsverdeler

Hoe lang verbergen katten zich als ze bang zijn?

Wanneer een kat zich bedreigd of bang voelt, kan hij op verschillende manieren reageren. Het kan sissen, grommen, zwaaien naar de waargenomen dreiging of wegrennen om een schuilplaats te vinden waar het zich veilig kan voelen. Helaas is er geen one-size-fits-all antwoord.

De hoeveelheid tijd die de kat in zijn schuilplaats zal doorbrengen, kan variëren van enkele minuten tot enkele uren. Sommige katten zijn meer vatbaar voor langdurige verstopspreuken dan anderen. Het hangt er maar net vanaf wat de bron van de dreiging was en hoe gestrest je kat erdoor werd. Als je voor het eerst een kat mee naar huis hebt genomen, kan de kat zich zelfs enkele dagen verstoppen en alleen naar buiten komen om te eten of naar de badkamer te gaan.

bange Britse blue-point kat verstopt zich onder het bed
Afbeelding Credit: Zossia, Shutterstock

Redenen waarom katten zich verstoppen

Katten kunnen zich om verschillende redenen verstoppen. Zoals eerder vermeld, is angst een van de grootste factoren die katten ertoe aanzetten zich te verstoppen. Specifieke oorzaken van angst bij katten zijn zich ongemakkelijk voelen in een nieuwe omgeving, overweldigd worden door onbekende mensen of dieren of schrikken van harde geluiden.

Als je kat gewoon schrok, moet hij zich niet te lang verstoppen. Overweldigd worden door mensen of dieren kan ertoe leiden dat uw kat zich verstopt totdat de onbekende mensen of dieren verdwenen zijn. Maar als uw kat zich ongemakkelijk voelt in een nieuwe omgeving, kan hij zich langer verbergen totdat hij zich comfortabel voelt.

Factoren die van invloed zijn op hoe lang katten zich verbergen

Elke kat is anders, dus de hoeveelheid tijd die ze verborgen blijven als ze bang zijn, kan variëren.

Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang een kat zich verbergt, zijn:


 • De ernst van de waargenomen bedreiging – Als de kat het gevoel heeft dat zijn leven in gevaar is, zal hij zich waarschijnlijk langer verbergen dan wanneer het slechts een kleine ergernis is.

 • Het temperament van de kat – Sommige katten zijn timideer dan anderen en ze hebben meer kans om langer verborgen te blijven.

 • De grootte van de schuilplaats – Een grotere en / of veiligere schuilplaats geeft de kat een gevoel van veiligheid en bescherming, dus hij zal zich waarschijnlijk veilig genoeg voelen om zich langer te verbergen.

 • De stressniveaus van de kat – Hoge stressniveaus kunnen ervoor zorgen dat de kat langer verborgen blijft dan normaal.
Bengaalse kat verstopt zich in een lade
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Wat te doen als uw kat zich verstopt

Als u merkt dat uw kat zich lange tijd verstopt, is het belangrijk om er kennis van te nemen en het probleem aan te pakken. Begin met het beoordelen van de situatie. Voelt je kat zich bang of bedreigd? Zo ja, wat zorgt ervoor dat het zo voelt? Zodra je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om een oplossing te vinden.

Als je kat zich verstopt vanwege angst, kun je het beste proberen hem een veilig en geborgen gevoel te geven. Geef ze een rustige ruimte zonder stressoren waar ze kunnen ontspannen en decomprimeren. Bied je kat bovendien veel liefde en geruststelling door hem te aaien of te knuffelen als hij op zijn schuilplaats is.

Als uw kat zich verstopt omdat hij ziek of gewond is, kan het nodig zijn om uw dierenarts te raadplegen voor verder advies. Mogelijk moet u de kat overhalen of redden van de schuilplaats om medische behandeling te bieden.

Hoe lang moet ik mijn kat onderduiken?

Het is belangrijk om je kat de tijd te geven die hij nodig heeft om zich comfortabel en veilig te voelen. Als uw kat zich langer dan een paar uur heeft verstopt, kan het een goed idee zijn om ze te controleren en geruststelling te bieden. Als u echter denkt dat de angst ernstig genoeg is dat het op lange termijn emotioneel leed veroorzaakt, is het misschien het beste om een dierenarts of dierengedragsdeskundige te raadplegen.

Hoe krijg ik mijn kat uit de schuilplaats?

Als uw kat zich voor een langere periode heeft verstopt, is het belangrijk om te proberen hem er zo snel mogelijk uit te krijgen, maar hem nooit te dwingen naar buiten te komen.

Hier zijn enkele tips om uw kat uit de schuilplaats te krijgen:


 • Praat met hen met een kalme en rustgevende stem.

 • Bied traktaties of voedsel aan om ze uit te lokken.

 • Geef ze een plek om zich te verstoppen die veilig en geborgen voelt.

 • Geef ze veel dingen om te doen, zoals speelgoed, krabpalen of kattenbomen.

 • Vermijd het maken van plotselinge bewegingen of harde geluiden die kunnen schrik de kat.
Kat verstopt zich achter gordijn
Afbeelding Credit: llaszlo, Shutterstock

Hoe creëer ik een veilige omgeving voor mijn kat?

Het creëren van een veilige omgeving voor uw kat is de sleutel om hem te helpen zich minder angstig te voelen.

Hier zijn enkele tips:


 • Zorg voor voldoende schuilplaatsen, zoals een kartonnen doos of een donkere hoek waar de kat naartoe kan gaan als hij bang is.

 • Zorg indien mogelijk voor meerdere kattenbakken in huis, zodat de kat er gemakkelijk toegang toe heeft.

 • Zorg ervoor dat alle ramen en deuren in huis goed gesloten zijn, zodat de kat niet kan ontsnappen of naar buiten kan komen als hij bang is.

 • Controleer regelmatig op mogelijke gevaren, zoals harde geluiden, open ramen of onbeveiligde deuren.

 • Breng dagelijks quality time door met je kat. Binding door middel van spel en knuffels kan de kat helpen zich veilig en minder bang te voelen.

kattenpootverdeler

Veelgestelde Vragen over Cats Hiding

Moet ik mijn kat uit zijn schuilplaats dwingen?

Nee. Katten mogen nooit uit hun schuilplaats worden gedwongen, omdat dit de situatie erger kan maken en nog meer angst en angst kan veroorzaken.

Betekent verbergen dat mijn kat ziek is?

Niet per se. Katten kunnen zich om verschillende redenen verstoppen, waaronder angst of ongemak in een nieuwe omgeving. Als uw kat geen andere tekenen van ziekte vertoont, voelt hij zich waarschijnlijk gewoon bang of overweldigd.

Wat moet ik doen als mijn kat zich te lang verstopt?

Als uw kat zich voor een langere periode verstopt, beoordeel dan de situatie om te bepalen waarom hij zich bang of bedreigd voelt. Onderneem vervolgens stappen om hen zich veilig en geborgen te laten voelen. Mogelijk moet u een dierenarts raadplegen als uw kat gewond is geraakt of tekenen van ziekte vertoont.

Is verbergen normaal voor katten?

Ja, het is normaal dat katten zich verstoppen als ze zich bang of bedreigd voelen. Het is hun natuurlijke instinct om weg te rennen en een veilige plek te vinden waar ze zich veilig kunnen voelen.

een kat die zich verstopt onder een bank
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Is verbergen een teken van stress bij katten?

Ja, verstoppen kan een teken zijn van stress bij katten. Als uw kat voor langere tijd verborgen blijft, beoordeel dan de situatie om er zeker van te zijn dat uw kat zich niet bang of overweldigd voelt. Het nemen van stappen om hen te troosten en hen een veilig gevoel te geven, kan helpen hun angst en stress te verminderen.

Wat zijn enkele andere tekenen van stress bij katten?

Naast het verbergen, zijn enkele andere tekenen van stress bij katten overmatige verzorging, veranderingen in eetlust of gedrag en verhoogde vocalisatie. Als u een van deze symptomen bij uw kat opmerkt, kan het nuttig zijn om een dierenarts te raadplegen voor verder advies.

Wat als ik mijn kat niet kan vinden nadat deze zich heeft verstopt?

Katten kunnen stiekem zijn en zich op onverwachte plaatsen verstoppen. Als je problemen hebt met het lokaliseren van je kat, probeer dan bekende voorwerpen in huis te plaatsen, zoals een favoriet speeltje of deken. Je kunt ook naar je kat roepen met zijn naam of een favoriete traktatie. Als al het andere faalt, kan het nodig zijn om een dierenarts te raadplegen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Uiteindelijk hangt hoe lang katten zich zullen verstoppen als ze bang zijn, af van verschillende factoren, evenals het temperament en de persoonlijkheid van de individuele kat. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat als uw kat zich voor een langere periode heeft verstopt, het het beste is om te proberen hem er zo snel mogelijk uit te krijgen. Met geduld en begrip kunt u uw kat helpen zich weer veilig en geborgen te voelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Chendongshan, Shutterstock