Hoe lang kan een kat zonder drinkwater?

Kat die schoon water drinkt uit een dispenser

Het is gebruikelijk om je zorgen te maken dat je kat niet genoeg water drinkt. We weten hoe belangrijk het is om onszelf gehydrateerd te houden, en voor onze katten is dat niet anders. Maar het kan voelen alsof we ze nooit zien drinken.

Het goede nieuws is dat katten eigenlijk niet zoveel water hoeven te drinken als andere dieren, per pond lichaamsgewicht. Dit komt omdat hun nieren zijn geëvolueerd om bijzonder goed te zijn in het concentreren van hun urine, wat hen helpt water te besparen. Dit kan zijn omdat katten oorspronkelijk afstammen van de Afrikaanse Wildcat, die in de woestijn leefde.

De kans is dus groot dat, zolang uw kat geen tekenen van uitdroging of onwelheid vertoont (wat we in dit artikel zullen bespreken), hij waarschijnlijk genoeg drinkt. Maar hoeveel water moeten katten eigenlijk drinken en hoe lang kan een kat zonder water?

Lees ook: Moeten de neuzen van katten nat zijn?

Hoeveel water moeten katten drinken?

Kattenwater

Katten kunnen minder water drinken dan andere dieren omdat ze daarvoor geëvolueerd zijn.

Grofweg zou een gezonde volwassen kat ongeveer 4 gram water per 5 pond lichaamsgewicht per dag moeten drinken. Dit betekent dat de gemiddelde kat van 10 pond elke 24 uur ongeveer een kopje water moet drinken.

Het soort voedsel dat uw kat eet, zal echter een grote impact hebben. Nat kattenvoer bevat tot 80% water. Dit betekent dat katten die natvoer eten veel minder water moeten drinken om gehydrateerd te blijven. Katten die alleen brokjes krijgen, moeten misschien iets meer drinken dan gemiddeld, omdat hun dieet heel weinig water bevat.

Natuurlijk is de waterbak van je kat misschien niet de enige plek waar hij drinkt. Vergeet niet dat katten ook graag drinken uit lopende kranen, toiletten, waterglazen, plantenpotten … de lijst gaat maar door! En als uw kat toegang heeft tot de buitenlucht, stopt hij waarschijnlijk voor een drankje in nabijgelegen plassen en vijvers.

Het kan dus moeilijk zijn om precies te meten hoeveel je kat drinkt. Maar als uw kat gezond is en geen tekenen van onwel of uitgedroogd is, drinkt hij waarschijnlijk een normale hoeveelheid voor hem.

Het is belangrijker om uit te kijken naar plotselinge veranderingen in hun drinken – ofwel veel meer of veel minder drinken. Een verandering in hoeveel uw kat drinkt, kan een teken zijn dat hij onwel is en u moet hem naar uw dierenarts brengen.

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

Dus, hoe lang kunnen katten zonder water gaan?

mooie kat drinken uit een kom

Hoewel katten minder water nodig hebben dan andere dieren, hebben ze nog steeds te allen tijde toegang tot vers drinkwater nodig.

Het spreekt voor zich dat katten altijd toegang moeten hebben tot vers water. Maar vanwege hun vermogen om hun urine te concentreren, zijn katten aangepast aan het drinken van minder water dan sommige andere dieren. Dus als je je kat de hele dag niet hebt zien drinken, of als je bent vergeten de waterbak vanochtend bij te vullen, is de kans groot dat ze in orde zijn.

Hoewel katten beter kunnen omgaan met uitdroging dan sommige andere dieren, is water nog steeds van vitaal belang voor hun gezondheid en kunnen ze niet lang zonder. We beginnen tekenen van uitdroging te zien bij gezonde volwassen katten na ongeveer 24 uur zonder water.

Het is begrijpelijk dat er geen wetenschappelijke studies zijn die precies hebben aangetoond hoe lang katten kunnen overleven zonder water. Maar de consensus is dat het onwaarschijnlijk is dat het meer dan 3 tot 4 dagen zal zijn.

Bij kittens en oudere katten, of mensen met andere gezondheidsproblemen, zullen we veel sneller tekenen van ziekte en uitdroging zien. Met name katten die braken of diarree ervaren, of ziekten zoals nierfalen of diabetes, kunnen snel uitgedroogd raken.

Lees ook: Wat kunnen katten drinken naast water?

Wat zijn tekenen van uitdroging bij katten?

lethargische Britse korthaar

Lethargie en zwakte zijn een paar van de veelbetekenende tekenen van uitdroging.

Net als voor ons is water essentieel voor elk onderdeel van de gezondheid van uw kat. Het speelt een rol in vrijwel elke vitale lichaamsfunctie. Als uw kat niet genoeg drinkt, kan hij tekenen van uitdroging gaan vertonen, zoals:

U kunt uw kat controleren op tekenen van uitdroging door zijn tandvlees te voelen (als het veilig voor u is om dit te doen!), Dat vochtig moet zijn. Als ze droog of plakkerig zijn, kan dit een teken zijn dat ze uitgedroogd zijn. Je kunt ze ook controleren op een “huidtent”, dat is wanneer hun huid niet onmiddellijk terugveert wanneer je deze voorzichtig optilt in de buurt van de schouderbladen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Wanneer moet je je zorgen maken dat je kat niet genoeg drinkt?

senior kat drinkwater

Als u het merkt een drastische verandering in de waterinname van uw kat, of het nu veel meer of minder is, een reis naar de dierenarts is een goed idee.

Het kan lastig zijn om precies te weten hoeveel onze katten drinken. Dus als je je kat vandaag niet hebt zien drinken, maar ze lijken verder goed, kun je ze waarschijnlijk gewoon nauwlettend in de gaten houden. Dit geldt met name als ze natvoer krijgen en ze goed eten.

Als u echter een plotselinge vermindering van de hoeveelheid die uw kat drinkt of tekenen van uitdroging of ziekte hebt opgemerkt, moet u ze onmiddellijk naar uw dierenarts brengen.

Maar hoe zit het met katten die over het algemeen gezond zijn, maar gewoon niet genoeg lijken te drinken? Zijn er langetermijngevolgen van een lage waterinname?

De waarheid is dat we het niet zeker weten. Maar er lijkt een verband te zijn tussen een lage waterinname en een hogere kans op problemen in het niersysteem van een kat. Dit omvat ziekten zoals nierziekte en cystitis. Niet genoeg drinken is ook in verband gebracht met andere aandoeningen, zoals constipatie.

Het is dus belangrijk om uw kat aan te moedigen om veel schoon water te drinken.

Lees ook: Polydipsie bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

Hoe kun je je kat aanmoedigen om meer water te drinken?

Bruine Kat drinkt water

Er zijn verschillende manieren om katten aan te moedigen meer te drinken. Het hebben van een waterfonteinkom voor hen is een populaire keuze voor veel katteneigenaren.

Hoewel onze huiskatten een “lage dorstdrift” hebben geërfd van hun woestijnbewonende voorouders, is er genoeg dat we kunnen doen om hen aan te moedigen een gezonde hoeveelheid te drinken.

1. Meer dan één waterbron hebben

blauwe Perzische kat staande waterdispenser

Katten vinden het fijn om meerdere waterbronnen tot hun beschikking te hebben.

Net als kattenbakken hebben katten graag een keuze. Ze tonen ook individuele voorkeuren over welk type waterbron ze het leukst vinden. Het hebben van waterbronnen die op een paar verschillende plaatsen zijn ingesteld, kan hen helpen om meer te drinken.

2. Verplaats het water uit de buurt van de voerbak

Katten drinkwater

Veel eigenaren van gezelschapsdieren plaatsen water en voedsel naast elkaar, maar sommige katten geven er echt de voorkeur aan dat ze uit elkaar worden geplaatst.

Het is gebruikelijk voor eigenaren van gezelschapsdieren om voedsel- en waterbakken samen te stellen. Studies hebben echter aangetoond dat katten de voorkeur geven aan voedsel- en waterbronnen op verschillende plaatsen. Dit kan een terugkeer zijn naar wilde dieren, waar het ongebruikelijk was dat ze voedsel en water op dezelfde plaats vonden.

Probeer een waterbak op een andere locatie dan hun voerbak te plaatsen en kijk of ze er de voorkeur aan geven!

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

3. Probeer een waterfontein

automatische waterdispenser

Waterfonteindispensers voor katten zijn een populaire manier geworden om katten aan te moedigen meer te drinken.

Uit onderzoek is gebleken dat sommige katten het liefst drinken uit een stromend waterbron, zoals een kattenwaterfontein. Hoewel het een kwestie van persoonlijke voorkeur lijkt te zijn, is het zeker de moeite waard om te proberen.

Lees ook: De 8 beste kattenwaterfonteinen – en we hebben ze allemaal getest

4. Voer natvoer als onderdeel van hun dieet

Bengaalse kat eet natvoer

Natvoer bestaat voor maximaal 80% uit water en kan katten helpen meer water binnen te krijgen via een dieet alleen.

Hoewel katten die droogvoer krijgen meer zullen drinken om te compenseren voor minder water in hun voedsel, hebben katten die natvoer krijgen een hogere totale waterinname.

Dus als je je zorgen maakt over de hydratatie van je kat, kan het de moeite waard zijn om te ruilen. Overschakelen naar natvoer kan vooral nuttig zijn voor katten die lijden aan een nierziekte of terugkerende cystitis.

Lees ook: De 10 beste gezonde ingeblikte, zachte en natte kattenvoer voor 2023

Katten die water drinken: laatste gedachten

kitten drinkt water uit glazen kom

Door uw kat te allen tijde toegang te geven tot water en rekening te houden met zijn individuele voorkeuren, kan uw kat gehydrateerd blijven.

Kattenlichamen zijn aangepast om minder te drinken dan sommige andere dieren. Het is dus normaal dat je kat niet zo vaak water drinkt, vooral als hij natvoer eet. Maar katten beginnen na 24 uur zonder water tekenen van uitdroging te krijgen.

Net als wij is het belangrijk dat katten regelmatig vers water drinken. Tips zoals het hebben van verschillende waterbakken (met name weg van de voedselkom) en het proberen van een waterfontein kunnen helpen.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat plotseling is gestopt met het drinken van water of veel meer drinkt dan normaal, neem hem dan mee naar uw dierenarts voor een controle.

Lees ook: Waarom drinkt mijn kat veel water?

Veelgestelde vragen

Hoeveel water moet een kat drinkenk per dag?

Gemiddeld moet een gezonde volwassen kat ongeveer 4 gram water per 5 pond lichaamsgewicht per dag drinken. Voor de gemiddelde kat van 10 pond is dit ongeveer een kopje water om de 24 uur.

Het soort voedsel dat uw kat eet, heeft echter een grote impact. Natvoer kan tot 80% water bevatten, terwijl droogvoer vaak slechts ongeveer 10% is. Katten die droogvoer krijgen, drinken dus iets meer dan gemiddeld, terwijl katten die natvoer krijgen vaak wat minder drinken.

Hoe lang is het veilig voor een kat om zonder water te gaan?

Het spreekt voor zich dat katten altijd toegang moeten hebben tot vers water. Katten beginnen tekenen van uitdroging te vertonen na ongeveer 24 uur zonder water. De meeste katten zullen niet langer dan 3-4 dagen overleven zonder water. Als een kat erg jong of oud is, of gezondheidsproblemen heeft, kan hij veel eerder onwel worden.

Wat gebeurt er als mijn kat drie dagen geen water drinkt?

Katten beginnen tekenen van uitdroging te vertonen na slechts 24 uur zonder water. Uitdroging kan levensbedreigend worden met ongeveer 3-4 dagen. Tekenen van ernstige uitdroging zijn lethargie, niet willen eten, ingevallen ogen en instorting.

Hoe kan ik mijn kat water laten drinken?

Katten geven de voorkeur aan een paar verschillende waterbronnen, vooral die weg van waar ze eten. Veel katten geven de voorkeur aan stromend water, dus een waterfontein kan een goede optie zijn. Een studie wees ook uit dat sommige katten de voorkeur gaven aan een kleine kom boven een grote.

Katten die natvoer krijgen, hebben een hogere totale waterinname in vergelijking met katten die droogvoer krijgen, omdat natvoer ongeveer 80% water bevat.