Hoe katten van keukenbladen te houden (10 effectieve tips en trucs)

Katten zijn nieuwsgierige wezens die graag hun omgeving verkennen. Dit betekent soms dat onze katten in dingen terechtkomen die ze niet zouden moeten doen of op vreemde plaatsen terechtkomen, maar meestal betekent het dat ze niet van de toonbanken blijven. Wanneer uw kat constant op uw aanrecht klimt, wordt u gedwongen om constant de aanrecht af te vegen, wat niemand leuk vindt.

Als u op zoek bent naar manieren om uw kat van het aanrecht te houden, hebben we een aantal adviezen die u veel problemen kunnen besparen.

cat + lijnverdeler

Hoe katten van aanrecht te houden

1. Verwijder de verleidingen van uw kat

Vaak wil je kat op het aanrecht omdat iets daarboven hem verleidt. Als er voedsel op het aanrecht staat, zullen ze proberen het te krijgen. Als ze het kunnen krijgen, zullen ze zich beloond voelen voor het gedrag en zullen ze op je tellers blijven klimmen.

Veeg uw aanrecht na elke maaltijd af en verwijder onmiddellijk elk ingrediënt tijdens het koken. Als er voedsel op het aanrecht moet worden bewaard, bedek het dan met plasticfolie of plaats het in een container. Hoe eerder uw kat leert dat hij geen voedsel van uw balies kan krijgen, hoe minder gretig het zal zijn om daarboven te springen.

thematische pauze

2. Beloon het gewenste gedrag van uw kat

kat die een kattentraktatie of kattenvoer met de hand krijgt
Afbeelding Credit: Jakub Zak, Shutterstock

Als je kat geobsedeerd is door het klimmen op hoge plaatsen, dan zal het moeilijk zijn om hem te ontmoedigen om op je aanrecht te springen. In dit geval, in plaats van te proberen zijn gedrag te ontmoedigen, probeer dan het gedrag aan te moedigen dat je wilt zien.

Het kopen van een traktatiedispenser en deze op de grond plaatsen, kan uw kat aanmoedigen om op de grond te blijven om te proberen traktaties te krijgen. Wanneer het lukt om een traktatie te krijgen, zal het gedrag worden versterkt en zal het meer geïnteresseerd zijn om op de vloer te blijven dan om de balies te verkennen.

thematische pauze

3. Vermijd het straffen van je kat

Straf is geen goede manier om met wangedrag bij katten om te gaan. Katten reageren er niet op, omdat ze niet begrijpen dat hun gedrag de straf veroorzaakt. Het straffen van je kat heeft ook ongewenste gevolgen, omdat het je kat angst kan inboezemen en ervoor kan zorgen dat hij je wantrouwt. Ze kunnen op hun hoede zijn voor het uitvoeren van normale taken, zoals het gebruik van hun kattenbak, waardoor ze buiten hun kattenbak naar de badkamer kunnen gaan.

thematische pauze

4. Speel vaak met je kat

kat spelen met vrouwelijke eigenaar
Afbeelding Credit: Oleg Ivanov, Unsplash

Als uw kat een meer energieke soort is, kan hij op uw aanrecht klimmen vanwege overtollige energie. Tijd vrijmaken om elke dag met ze te spelen, kan helpen energie te verbranden en te voorkomen dat ze naar plaatsen springen waar ze dat niet zouden moeten doen.

Evenzo, als uw kat zich verwaarloosd voelt, kan hij op tellers springen wanneer u ze gebruikt om te proberen uw aandacht te trekken. Door met hen te spelen of anderszins tijd met hen door te brengen, zullen ze zich minder verwaarloosd voelen.

thematische pauze

5. Bied een andere uitlaatklep voor het klimmen van uw kat

Terwijl je probeert je kat van de toonbanken te houden, vergeet dan niet dat het in hun aard ligt om hoge plaatsen te vinden. Katten zullen op instinct hoge ruimtes zoeken en je tellers vallen vaak in die categorie. Je kat zal bijna altijd willen klimmen, dus in plaats van te proberen het gedrag te voorkomen, waarom zou je hem dan geen uitlaatklep bieden?

Als je kunt investeren in een krabpaal, een catio of een andere structuur waar je kat op kan klimmen, dan kun je beginnen met hem te belonen voor het klimmen op deze in plaats van op de tellers. Op die manier is het een win-win voor jullie beiden!

thematische pauze

6. Zorg ervoor dat u geen kraanlek heeft

kat drinken uit kraan
Afbeelding credit: Sample Stars, Shutterstock

Voedsel op het aanrecht is misschien niet het enige dat je kat ertoe aanzet om daar omhoog te springen. Als uw kat toegang heeft tot water uit de gootsteen, kan dat ook een deel van de reden zijn.

Een lekkende kraan kan uw kat aanmoedigen om uw aanrecht te beklimmen voor een drankje vers water. De beste manier om dit gedrag te beperken, is door het lek te repareren. Laat het daar echter niet bij. Zorg ervoor dat de waterbak van uw kat schoon en toegankelijk is. Als iets de waterbak van uw kat ongewenst maakt, krijgt hij mogelijk niet genoeg water. Overweeg om te investeren in een roestvrijstalen waterfontein en vul het water vaak bij.

thematische pauze

7. Houd stoelen uit de weg

Als uw kat stoelen of een ander meubelstuk gebruikt om toegang te krijgen tot de balies, probeer ze dan weg te halen van de toonbank voor een tijdje. Maak je geen zorgen over het reorganiseren van je hele huis: dit zou een tijdelijke verhuizing moeten zijn, omdat een langdurige periode van scheiding voldoende kan zijn om de tegenhoppende gewoonte van je kat te doorbreken. Als uw kat kort na het verwijderen van de stoelen terugkeert naar zijn gewoonte, probeer het dan opnieuw totdat de gewoonte officieel is verbroken.

thematische pauze

8. Sluit de jaloezieën

kat die door jaloezieën kijkt
Afbeelding Credit: ForGaby, Shutterstock

Net als voedsel en water, kan uw kat op het aanrecht springen omdat het hem toegang geeft tot de zon. Als er een raam bij uw aanrecht is, sluit dan de jaloezieën om de werkbladen minder aantrekkelijk te maken.

Evenzo, als uw kat een goed zicht op het buitenleven heeft vanaf uw aanrecht, kan hij geneigd zijn om daarheen te springen om naar de buitenwereld te kijken. Het sluiten van de jaloezieën kan deze gewoonte ontmoedigen.

Als er een andere plek is waar uw kat kan genieten van de zon of het uitzicht, zoals een vensterbank of een bank, overweeg dan om die jaloezieën voor hem te openen, zodat ze meer geïnteresseerd zijn om daar te zijn dan op uw balies.

thematische pauze

9. Plaats Afschrikmiddelen op de tellers

Als je alles hebt geprobeerd wat je kunt om je kat aan te moedigen elders een uitlaatklep te vinden, maar niets lijkt te werken, dan wil je misschien humane afschrikmiddelen overwegen. Je hebt misschien gehoord dat sommige mensen spuitflessen water gebruiken om hun katten af te schrikken, hoewel deze straf niet wordt aanbevolen. Gebruik in plaats daarvan afschrikmiddelen uit de omgeving die geen pijn of angst veroorzaken, maar eerder een ongemak.

Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van de tape, kleverige kant naar boven gericht, op het aanrecht. Katten houden niet van het plakkerige gevoel op hun poten, dus ze zullen het niet tolereren om heel lang op het aanrecht te staan. Scat matten kunnen uw kat ook afschrikken.

thematische pauze

10. Clickertraining gebruiken

clicker voor katten en honden
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock

Wanneer al het andere faalt, moet u mogelijk een meer gerichte aanpak volgen om uw kat te trainen. Clickertraining is een geweldige manier om katten te trainen, omdat het mogelijkheden biedt voor positieve bekrachtiging.

Wanneer uw kat op het aanrecht ligt, plaatst u een traktatie op de grond. Je kat springt van het aanrecht om de traktatie te krijgen en als dat het geval is, gebruik dan je clicker om een geluid te maken. Uiteindelijk zal uw kat het geluid beginnen te associëren met de beloning en zal hij onmiddellijk van de toonbank springen.

kattenpootverdeler

Conclusie

De nieuwsgierigheid van een kat is een lieve eigenschap, maar dat betekent niet dat het van tijd tot tijd geen problemen voor ons kan veroorzaken. Als uw kat zichzelf tot koning van de werkbladen heeft uitgeroepen, probeer dan een aantal en combinatie van deze tips en trucs om het gedrag om te buigen. We hopen dat u deze lijst nuttig hebt gevonden en dat uw tellers in de toekomst katloos zullen blijven!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: LightField Studios, Shutterstock