Diatomiet vs. Silica Kattenbakvulling (2023 Update) – Hoe vergelijken ze zich?

Elke katteneigenaar weet hoe belangrijk kattenbakvulling is voor de goede werking van het huishouden. Zonder dit zou het huis één gigantische kattenbadkamer worden en niemand zou er een voet in willen zetten! Maar soms kan een huis ruiken naar een kattenbadkamer, zelfs als er een kattenbak aanwezig is, vanwege slecht presterende kattenbakvulling. Twee van de meest populaire soorten kattenbakvulling die beschikbaar zijn, zijn diatomiet en silicabakvulling omdat ze zo goed zijn in het tot een minimum beperken van kattenbakgeuren.

Maar hoe verhouden ze zich tot elkaar? Welke werkt het beste en welke is het meest betaalbaar? Is de een gezonder dan de ander? Veroorzaakt een van beide stof? Dit zijn allemaal grote vragen die een grondige overweging verdienen. Laten we dus eens kijken naar zowel diatomiet als silica kattenbakvulling en bepalen hoe ze zich verhouden!

cat + lijnverdeler

Overzicht van Diatomite Kattenbakvulling:

Diatomiet kattenbakvulling is gemaakt van diatomeeënaarde, een natuurlijk mineraal gemaakt van gemalen mariene fossielen. Het vergrendelt snel geuren en absorbeert effectief tot anderhalf keer zijn gewicht aan vocht. Diatomiet kattenbakvulling klontert niet, maar het is ontworpen om te dumpen en te vervangen in plaats van te scheppen, dus dit zou geen probleem moeten zijn.

Food Grade Diatomeeën Earth_Anna Hoychuk_shutterstock
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Hoe diatomiet kattenbakvulling werkt

Diatomiet kattenbakvulling werkt door vloeistof in zijn poriën te absorberen en vast te houden. De geuren die in de vloeistof zitten, worden ook geabsorbeerd en opgesloten. De mineralen blijven intact omdat ze meer dan hun gewicht in vloeistof kunnen vasthouden, zodat de kattenbakvulling dagenlang droog en bruikbaar blijft voordat deze moet worden vervangen. De vloeistof die door de mineralen wordt opgenomen, verdwijnt niet, dus diatomiet kattenbakvulling gaat niet een leven lang mee.

Het klontert ook niet, dus er is geen manier om het te scheppen zoals je kunt met andere commerciële kattenbakvullingproducten. Dit type strooisel heeft echter de neiging om beter om te gaan met geuren dan schepbaar strooisel, dus het hoeft niet zo vaak te worden vervangen. Het kan echter vast komen te zitten aan de poten van een kat en door het huis worden gevolgd, dus traditionele voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat tracking tot een minimum wordt beperkt.

Wat diatomiet kattenbakvulling is en waar het niet goed voor is

Diatomiet kattenbakvulling is geweldig voor huishoudens met meerdere katten en in huizen waar de kattenbak niet kan worden weggestopt in een kast of ongebruikte kamer. Het creëert geen stof zoals andere nesten, dus zelfs zwaar verkeer zal niet resulteren in niezen en geuren die de neiging hebben om met kleistrooiselstof te komen.

vrouw schoonmaken kattenbakvulling
Afbeelding Credit: catinsyrup, Shutterstock

Pros


  • Zeer effectief in het beheersen van geur

  • Absorbeert veel vocht voor langdurige actie

  • Bepaalde opties zijn net zo betaalbaar als kleiopties

Tegens

  • Zeer effectief in het beheersen van geur
  • Absorbeert veel vocht voor langdurige actie
  • Bepaalde opties zijn net zo betaalbaar als kleiopties

kattenpootverdeler

Overzicht van silica kattenbakvulling:

Silica kattenbakvulling is er in twee verschillende versies: een volledig natuurlijke en een die synthetisch is gemaakt. De synthetische versie is ontworpen om tot 40 keer zijn gewicht in vloeistof te absorberen, terwijl de natuurlijke versie veel vloeistof absorbeert, maar niet zoveel.

Natuurlijk silica kattenbakvulling wordt gewonnen uit natriumsilicaatzand, kwarts en vervolgens verwerkt met zuurstof en water.

Kattenbak met kristallen strooisel en schep op vloer bij lichtblauwe muur
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Hoe silica kattenbakvulling werkt

Silica kattenbakvulling werkt op dezelfde manier als diatomiet kattenbakvulling, het is een poreuze grote korrel die onmiddellijk vloeistof en geuren absorbeert. Zodra de vloeistof is geabsorbeerd, begint deze te verdampen, maar laat de geurmoleculen gevangen in de poriën. Omdat dit een continu proces is, kunnen de kristallen tot een maand worden gebruikt voordat ze veranderen. Silica kattenbakvulling is ook niet klonterend en zal regelmatig moeten worden vervangen. Om de verdamping efficiënt te laten werken, moet het strooisel diep zijn en dagelijks worden aangeharkt.  Vaste afzettingen moeten dagelijks worden geschept.

Wat silica kattenbakvulling wel en niet goed is voor

Silica kattenbakvulling is goed voor huishoudens met meerdere katten, net als diatomiet kattenbakvulling. Het helpt ook de meeste geuren te absorberen, zodat uw huis uiteindelijk niet naar een kattenbak ruikt, zelfs als het een paar dagen niet is veranderd. Als u echter iemand bent die de kattenbak slechts één keer per week of zo kan vervangen, is een klonterend nest misschien de beste keuze voor u.

Kattenuitwerpselen in kattenbak met silicagelvuller
Afbeelding Credit: Al More, Shutterstock

Pros


  • Goed voor huishoudens met meerdere katten

  • Langdurige geurbestrijding

Tegens

  • Klontert niet dus kan niet worden geschept of gezeefd
  • Kan rond het huis volgen

3 katten gezichtsverdeler

Andere factoren om te overwegen

Afgezien van hoe goed een kattenbakvulling vloeistof en geuren absorbeert, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en uw levensstijl. Als u zich niet kunt verplichten om de kattenbak regelmatig te vervangen, wilt u misschien vasthouden aan een klonterende variëteit, zodat u de rommel om de paar dagen snel kunt opruimen. Dat gezegd hebbende, als je de tijd hebt om wekelijks strooisel te vervangen, zijn diatomiet en silica kattenbakvulling geweldige opties omdat ze zullen helpen je huis goed te laten ruiken tussen veranderingen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Zowel diatomiet als silica kattenbakvullingen zijn het overwegen waard. Deze nesten zijn van hoge kwaliteit en zijn superieur als het gaat om het tot een minimum beperken van slechte geuren. Dit soort kattenbakvulling kan echter niet worden geschept en moet vaak volledig worden vervangen. Het is dus allemaal afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en uw prestatieverwachtingen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: (L) Anna Hoychuk, Shutterstock | (R) Valentina Zavrazhina, Shutterstock