Skip to Content

Hoe houd je katten uit de buurt van kippen -7 geweldige manieren


Het houden van kippen wordt steeds populairder in de Verenigde Staten. Stedelijke huiseigenaren en gezinnen die graag verse eieren willen hebben, houden kippen en introduceren de vogels vaak in omgevingen waar veel katten zijn.

Katten zijn nieuwsgierige wezens die graag onderzoeken, verkennen, sluipen en bespringen. Het zijn tenslotte roofdieren, en het stalken, achtervolgen en uiteindelijk doden van vogels zit diep in het DNA van je favoriete kat gegrift, wat een enorm probleem kan zijn als je kippen hebt!

Katten vallen normaal gesproken volwassen kippen niet lastig; de vogels schrikken plunderende katten vrij gemakkelijk af. Veel kippenboeren hebben echter problemen met katten die een ravage aanrichten, hen kwellen, stalken en zelfs kuikens doden, die vaak precies de juiste grootte hebben om nieuwsgierige katten te interesseren. Lees verder voor zeven goede manieren om katten bij je kippen weg te houden.

kat + scheidingslijn

7 geweldige tips om katten uit de buurt van kippen te houden

1. Installeer draadbehuizingen

Omheiningen van draad zijn zeer effectief om roofdieren zoals katten uit de buurt van uw kippen te houden. Er zijn twee opties beschikbaar: commerciële, geprefabriceerde kippenrennen die vaak worden geleverd met alles wat je vogels nodig hebben om van hun omgeving te genieten en doe-het-zelf omheiningen die je zelf kunt bouwen.

Kippenrennen zijn een soort all-inclusive vogelverblijven. Ze zijn geweldig als je niet veel tijd of expertise hebt om je eigen omheining te bouwen, en ze zijn ontworpen om gemakkelijk in elkaar te zetten. Er zijn zelfs mobiele opties waarmee u het kippenverblijf gemakkelijk kunt verplaatsen. Met doe-het-zelf-omheiningen kunt u een omheining bouwen die precies past bij uw tuin. Alle omheiningen moeten worden afgedekt om katten op afstand te houden.

kippengaas
Image Credit: PublicDomainPictures, Pixabay
thematische onderbreking

2. Kies voor grotere rassen

Hoewel de meeste katten van nature volgroeide kippen vermijden, hebben sommige kleinere rassen volwassen vogels van de juiste grootte om roofkatten te verleiden. Kleinere vogels zoals Skiles en Old English Game kippen kunt u beter vermijden als u een roofkattenprobleem hebt. Overweeg grotere rassen zoals Jersey Giants, Australorps en Brahmas, die groot genoeg zijn om huiskatten af te schrikken.

thematische onderbreking

3. Installeer Motion Sensor Lights en Sprinklers

Katten trekken er graag op uit rond zonsopgang en zonsondergang, maar verwilderde katten zullen jagen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Veel katten genieten ook van een goede nachtelijke jacht op prooi. Verlichting met bewegingsdetectie maakt gebruik van deze neiging en schrikt sluipende katten af, zodat ze hun plannen om kippen te stelen niet voortzetten.

Eenmaal geïnstalleerd, zullen de lichten uw kippenhok verlichten wanneer er beweging is rond de omtrek. Niet alleen schrikken de lichten elke sluipende kat af, maar ze waarschuwen ook uw vogels en nemen het verrassingselement van een stalende kat weg, waardoor de kans groter wordt dat uw vogels een kattenaanval kunnen afweren. Helaas raken sommige katten gewend aan door beweging geactiveerde lichten, waardoor de producten na verloop van tijd minder effectief worden. U kunt ook investeren in een bewegingsgevoelig sproeisysteem dat ontworpen is om katten te irriteren door water te sproeien wanneer het geactiveerd wordt.

Sprinklersystemen
Image Credit: AxxLC, Pixabay
thematische onderbreking

4. Voeg een Haan toe aan uw kudde

Hanen zijn over het algemeen veel groter dan kippen. Ze hebben meestal een grotere borstkas, meer spiermassa, en tonen meer agressie. Ze hebben ook scherpe, gevaarlijke sporen boven hun tenen, die aanvallende dieren ernstige schade kunnen toebrengen. Hanen kunnen veel lawaai maken, en de meeste kippenboeren in de stad houden geen hanen.

Hanen zullen ook kraaien om de kudde op de hoogte te brengen van gevaar. Helaas worden hanen vaak agressief tegen andere dieren, waaronder mensen, dus denk goed na voordat je er een introduceert in een omgeving waar kinderen per ongeluk een boze vogel kunnen tegenkomen, en erdoor gewond kunnen raken. Bovendien zijn ze niet in alle plaatsen legaal vanwege het lawaai en de agressie, dus controleer eerst of het bezit van een haan is toegestaan voordat u er een koopt om uw kudde te beschermen.

thematische onderbreking

5. Krijg een hond

Boerenhonden zijn vaak een goede oplossing om kippen en andere dieren te beschermen tegen roofdieren, waaronder katten. De meeste rassen voor de bescherming van vee zijn meestal groot, waardoor ze een onpraktische keuze zijn voor huiseigenaren en degenen die kippen houden in steden of op kleine stukjes land.

Het adopteren en trainen van een veebeschermingshond kan een geweldige optie zijn als je genoeg ruimte en geduld hebt om je bezig te houden met de vereiste training. Populaire veebeschermingshonden zijn onder andere Grote Pyreneeën, Anatolische Herders, Komondors, en Poolse Tatra Herdershonden. Probeer uw waakhond aan te schaffen bij iemand die gespecialiseerd is in het fokken van pluimveewaakhonden; dat maakt het trainingsproces gemakkelijker.

Anatolische Herdershond
Image Credit: GLady, Pixabay
thematische onderbreking

6. Kies de juiste plek

Hoewel het opzetten van uw hok onder een boom een geweldige manier lijkt om uw vogels van schaduw te voorzien, kan het de kans op een kattenaanval vergroten. Kitties klimmen graag in bomen, en ze houden ervan om het land te overzien vanaf hoge plekken. Bomen in de buurt lokken niet alleen katachtigen naar de omgeving, maar geven hen ook het perfecte uitkijkpunt om een aanvalsplan te bedenken. Als u te maken hebt met een bijzonder slimme kat of een ras met een verbeterd klim- en jachtinstinct, zal de kat waarschijnlijk in de boom klimmen en zich in uw kippenhok laten vallen.

thematische onderbreking

7. Investeer in een Brooder Cover

Katten hebben de meeste kans om achter kuikens aan te gaan; ze zijn klein, weerloos en een beetje onhandig op hun poten. Veel kippenboeren houden hun kuikens de eerste zes weken na het uitkomen in een broedmachine om ze warmte en een relatief veilige omgeving te bieden. Hoewel het gebruik van een broedmachine een goede manier is om de kans dat een kat er met een van uw kwetsbare kuikens vandoor gaat te minimaliseren, moet u een extra stap nemen om de katten weg te houden; dek uw broedmachine af, zodat stiekeme katachtigen niet in uw verblijf kunnen springen.

Hoewel je altijd een broedkap kunt kopen die de buurtkatten buiten houdt, is het ook eenvoudig om er zelf een te maken. Alles wat je nodig hebt is hekwerk of gaas om over de bovenkant van de broedmachine te plaatsen.

3 katten gezicht verdeler

Laatste gedachten

Het houden van kippen is een geweldige manier om verse eieren te krijgen, en als bijkomend voordeel weet je dat je legkippen goed behandeld zijn en niet onderworpen zijn aan de verschrikkingen van de industriële pluimveehouderij! Waar u ook woont, het beschermen van uw kippen tegen roofdieren, waaronder katten, is altijd een uitdaging. Hoewel de meeste katten volwassen vogels niet lastig vallen, maken ze graag een hapje van een kuiken of twee. Met een of twee van deze oplossingen kunt u plunderende katten bij uw kippen vandaan houden.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Yuriy Kulik, Shutterstock