Hoe een kitten op te pakken en vast te houden: 7 door dierenartsen beoordeelde tips van experts

Gefeliciteerd als je onlangs een kitten hebt geadopteerd of voor een nestje kleintjes zorgt! Tussen hun lieve kleine miauwtjes en ondeugende capriolen kunnen kittens zelfs de meest stoïcijnse onder ons verliefd maken. Hoewel kittens vaak ruw en tuimelend met elkaar spelen, zijn ze vrij delicaat en gemakkelijk te verwonden als ze niet met zorg worden behandeld. Maar wie kan het weerstaan om de schattige, lieve, maar ondeugende wezens op te pakken? En heel eerlijk, je doet het toch, dus waarom zou je het niet veilig doen? Blijf lezen voor een stapsgewijze handleiding over het oppakken en vasthouden van kittens.

3 kattenverdelers

Voordat u aan de slag gaat

Kittens zijn het meest ontvankelijk als ze nog jong zijn – tussen de 3 en 9 weken oud of zo. Veel tijd besteden aan praten met, aaien en op de juiste manier oppakken van kittens als ze jong zijn, legt een basis van comfort en vertrouwen. Katten die tijdens vormende periodes worden blootgesteld aan positieve ervaringen met mensen, zien de interactie met mensen over het algemeen in een positief licht. Kittens die niet in contact komen met mensen blijven over het algemeen bang voor hen. Verwilderde katten zijn dieren die nooit zijn gesocialiseerd om zich op hun gemak te voelen in de buurt van mensen; Het is de reden waarom ze vaak weglopen van zelfs goedbedoelende mensen.

Probeer regelmatige aaisessies onderdeel te maken van je dagelijkse routine – hoe frequenter, hoe beter. Zorg ervoor dat je je buddy veel positieve interacties geeft tijdens de knuffeltijd, zodat ze iets hebben om naar uit te kijken. Met speelgoed kunt u uw kitten helpen leren hoe hij op de juiste manier stoom kan afblazen door op een teaser te springen in plaats van op de hond van het gezin te wachten. Straf of hard tegen kittens praten kan ervoor zorgen dat ze angstig worden, waardoor ze toekomstig menselijk contact minder accepteren.

kattenpootverdeler

De 7 manieren om een kitten op te pakken en vast te houden

1. Laat ze weten dat je komt

vrouw die schattig katje vasthoudt
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Katten houden over het algemeen niet van verrassingen en je moet wat tijd besteden aan interactie met je kitten voordat je ze zelfs maar probeert op te pakken. Katten luisteren naar ons als we met ze praten, maar ze negeren ons meestal gewoon. Laat uw kitten weten dat u er bent en geef hem een paar liefdevolle huisdieren als hij naar buiten komt om u te begroeten.

thematische pauze

2. Neem plaats

Ga zitten en ga op je gemak zitten nadat je een paar minuten hebt doorgebracht met het zeggen van hallo tegen je kitten. Het is vaak het beste om kittens op te pakken terwijl ze op de grond zitten, zodat ze niet ver hoeven te vallen als ze beginnen te worstelen en erin slagen los te komen. Katten en kittens voelen zich vaak meer op hun gemak in de omgang met mensen die niet boven hen uittorenen.

thematische pauze

3. Schep ze op

Oosters korthaar kitten vasthouden door eigenaar
Afbeelding credit: SvetMedvedeva, Shutterstock

Vooral kleine katten kunnen worden opgepakt door je hand eronder te schuiven met je handpalm naar boven en je vingers naar voren gestrekt. Grotere kittens vereisen een tweehandige techniek. Gebruik één hand om uw kitten vanaf de zijkant recht voor zijn benen vast te houden. Ondersteun de onder- en achterpoten van uw kitten met de andere hand en til op.

thematische pauze

4. Steun hen

Breng uw kitten naar uw borst nadat u hem hebt opgehaald om hem een gevoel van veiligheid te geven. Maak je geen zorgen als je kitten begint te kronkelen en probeert te ontsnappen, zolang hij geen tekenen van stress vertoont, zoals huilen of intens worstelen. Sommige kittens hebben minder interesse in interactie met mensen en anderen hebben meer tijd nodig om zich aan te passen aan het hanteren.

thematische pauze

5. Wees flexibel

Schattige kleine tabby pasgeboren kitten slapen in vrouwenhanden
Afbeelding credit: Sergiy Bykhunenko, Shutterstock

Als uw kitten weigert mee te werken aan uw pogingen om hem op te pakken of u toestaat om ermee om te gaan, maar snel zijn interesse verliest, overweeg dan om uw aanpak te veranderen. Maak de hele ervaring zo aangenaam mogelijk voor uw kat. Iets lekkers kan dingen vaak in de goede richting bewegen wanneer kittens worden geassocieerd met positieve dingen. Probeer je huisdier op een paar manieren vast te houden nadat je hem hebt opgepakt om te zien of hij een favoriete positie heeft.

thematische pauze

6. Houd kinderen in de gaten

Kittens kunnen gemakkelijk gewond raken als ze niet zacht genoeg worden behandeld. Hun groeiende lichamen zijn bijzonder kwetsbaar en moeten met uiterste zorg worden behandeld. Zorg ervoor dat alle kinderen die in contact komen met uw buddy begrijpen hoe ze met kittens moeten omgaan en ze moeten oppakken. Kinderen moeten altijd toezicht houden rond kittens om incidenten te voorkomen en iedereen veilig en gelukkig te houden.

Þematische pauze

7. Wees duidelijk over wat te vermijden

Kittens mogen nooit worden opgepikt door de staart of poten; Dit kan verwondingen veroorzaken zoals gebroken botten en ontwrichte gewrichten. Het grijpen van kittens bij de losse huid op de achterkant van de nek, of krakkemikkig, moet ook worden vermeden. Het straffen van kittens voor kronkelen, krabben of bijten wanneer ze proberen vrij te komen, helpt nooit, en het leidt er vaak toe dat katten worden geassocieerd met negatieve gevolgen.

een kitten dat op de grond ligt
Afbeelding credit: Garmasheva Natalia, Shutterstock

3 kattenverdelers

Conclusie

Tijd doorbrengen met spelen, oppakken en knuffelen van kittens is van cruciaal belang voor de socialisatie. Het is hoe ze zich op hun gemak voelen in de omgang met mensen. Op de grond zitten kan het comfortniveau van uw kitten verhogen en het veiliger maken als hij valt nadat hij is opgepakt. Wanneer de tijd rijp is, pakt u uw kitten op en brengt u hem naar uw borst; Het houdt ze veilig en biedt een gevoel van comfort. Kittens zijn vaak meer geïnteresseerd in verkennen dan in knuffelen, dus wees voorbereid op wiebelen en kronkelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Mariia Boiko, Shutterstock