Hoe één kat in een huishouden met meerdere katten op dieet te zetten

Een van de grootste problemen in een huishouden met meerdere katten is wanneer een van hen overgewicht heeft terwijl de andere katten in het huishouden fit zijn; daarom moet een kat op dieet terwijl de anderen dat niet doen. Dit vraagt om actie van zowel u als uw kat, dus wat kunt u doen?

Voer uw katten in aparte kamers en maak een schema van wanneer u ze gaat voeren. Schaf gratis voeding voor uw kat met overgewicht af, verhoog langzaam de speeltijd en verminder geleidelijk de dagelijkse calorieën totdat de kat een gezond gewicht bereikt.

Als deze oplossing om een of andere reden niet mogelijk lijkt in jouw situatie, it kan nodig zijn een babyhekje te kopen om de schotels van uw katten te scheiden.

Een derde suggestie die ik voor je heb: probeer een kennel te krijgen of knip een gat in een doos die groot genoeg is voor uw normale katten maar te klein voor uw mollige katachtige.

Een andere optie is verticaal gaan. De meeste katten hebben geen hoogtevrees en klimmen graag.

Ze zouden zich heel comfortabel moeten voelen om ergens hoog te eten terwijl het vet alleen op de grond blijft met niemand om zich druk over te maken.

Hoe voorkom ik dat mijn kat met overgewicht het eten van andere katten opeet?

De oplossingen bij de eerste vraag zijn ook voor deze vraag van toepassing.

  • Voer ze in aparte ruimtes.
  • Gebruik een baby hekje.
  • Knip een gat in een doos die groot genoeg is voor uw andere katten, maar te klein voor uw mollige katachtige.
  • Voer de andere katten op een hogere plek waar ze kunnen klimmen terwijl het schattige vetje op de grond blijft.

Je hebt misschien wel eens geprobeerd het eten van je mollige kat te beperken, om hem vervolgens naar de schaaltjes van zijn huisgenoten te zien wandelen en alles op te poetsen wat er nog in hun bakje zit. Vreemd genoeg geeft dit scenario in huishoudens met meerdere katten waarschijnlijk aan dat de te dikke kat de meest dominante is.

Terwijl de kat op dieet is, moet er geen gemeenschappelijke voerbak zijn, en in plaats daarvan uw huisdieren elk hun eigen kleinere schaal geven.

The Spruce Pets legt uit dat dit gedrag een bevestiging van dominantie is. De dominante katachtige sist, slaat en gromt naar de anderen.

Ze kunnen ook plassen op plaatsen waar de andere katten vaak komen, ze uit de etensbak duwen tot ze klaar zijn met eten, en ze zich bedreigd laten voelen.

Bij dit diefachtige gedrag zult u merken dat de dikzak misschien sneller eet, zodat hij naar het volgende bord kan gaan. Probeer uw kat af te remmen.

Om uw katachtige langzamer te laten eten, gebruikt u een grote schaal, maar legt u er slechts ongeveer twee lagen brokjes in. Hierdoor zullen de brokjes moeilijker op te pakken zijn, waardoor uw kat gedwongen wordt langzamer te eten.

Als u uw kat uitsluitend natvoer geeft, voeg dan een beetje water toe om ze af te remmen. Pas op dat u niet te veel toevoegt, anders zou uw kat zich helemaal van zijn maaltijd kunnen afkeren en het is niet de bedoeling dat hij verhongert.

Hoeveel moet een gezonde Bengaalse kat wegen?

Hoewel, volgens Spruce Pets, grotere mannelijke Bengalen wel 20 tot 22 pond (9 tot 10 kilogram) kunnen wegen.

Op welk punt is een kat te zwaar?

Eenvoudig gezegd, overgewicht is een opeenhoping van overtollig lichaamsvet.

Bij elk dier is er een ideaal lichaamsgewicht, vooral bij van nature lenige sporters zoals katten. Aangezien lichaamsvet echter niet gemakkelijk kan worden bepaald door gewone eigenaren zonder veterinaire instrumenten, kun je het ideale gewicht als leidraad gebruiken.

VCA beschouwt katten die 10-20% boven het gezonde bereik zitten als te zwaar. Is het meer dan 20%, dan is er sprake van obesitas.

Dus, bij 10%, beginnen ze ongeveer 8,8 tot 16,5 pond (4 tot 7,5 kilogram) te wegen, wat hen tot overgewicht maakt. Met 21%, dat is 9,7 tot 18,2 pond (4,4 tot 8,3) kilogram), dan worden ze beschouwd als zwaarlijvig.

Is natvoer of droogvoer beter voor katten met overgewicht?

Natvoer of blikvoer is een betere optie voor een kat op dieet.

Waarom je natvoer moet kiezen, is vanwege het watergehalte. MSD Veterinary Manual gaat heel gedetailleerd in op het beheer en de voeding van huiskat en hond, maar hier volgt een heel eenvoudige uitleg:

“Het vochtgehalte van blikvoer voor huisdieren varieert van 60% tot [less than] 87%. Droogvoer voor gezelschapsdieren bevat 3%-11% water, en halfdroogvoer bevat 25%-35% water.

“Bijgevolg drinken honden en katten die overwegend blikvoer consumeren over het algemeen minder water dan degenen die overwegend droogvoer consumeren.”

Natvoer betekent letterlijk voedsel vol water. Als je op dieet gaat, is de gezondste tip tot nu toe om meer water te drinken zodat je minder kunt eten, en dat geldt ook voor je huisdier!

Afgezien van dat feit, heeft ingeblikt voedsel minder calorieënmaar maak je daar niet druk om!

Denk aan deze zes klassen van voedingsstoffen: koolhydraten, vetten, eiwitten, water, mineralen en vitaminen. De eerste drie zijn zeer cruciaal in het geven van energie voor uw kat, en de laatste drie zijn net zo belangrijk om de voedingsstoffen van zijn lichaam op peil te houden.

U kunt zoeken naar dieetvoeding die uw kat met overgewicht helpt en ook gezond is voor uw normale katten.

Er zijn multikattenvoeders die een stof bevatten die carnitine heet en die helpt vet te verbranden en gezonde katten helpt hun slankheid te behouden. Net als bij het Atkins-dieet voor mensen, hebben katachtigen minder honger als ze een dieet eten dat minder koolhydraten bevat.

In tegenstelling tot menselijke voeding wordt het aantal koolhydraten per portie kattenvoer echter niet op de zak vermeld. Wat u wel op de zak kunt vinden is het gegarandeerde eiwitgehalte van de brokjes.

Eiwit en koolhydraten hebben een omgekeerde relatie, dus als het eiwitgehalte erg hoog is, dan zal het aantal koolhydraten erg laag zijn.

Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte zullen ook een hoog vetgehalte hebben, wat misschien vreemd klinkt omdat mensen de neiging hebben vetten te vermijden om af te vallen. Vanwege het hoge vetgehalte moet u uw kat minder voer geven om gewichtsverlies te stimuleren, maar omdat er minder koolhydraten in het voer zitten, zal de eetlust van uw kat worden onderdrukt.

Natvoer heeft een van de hoogste eiwitgehaltes en een matige hoeveelheid vet, dus u kunt overwegen om ten minste één van de maaltijden van uw kat over te schakelen op natvoer. Er is ook droogvoer met een vrij hoog eiwitgehalte, dus probeer een brokje te vinden met veel eiwit en weinig vet.

Een van de voedingen die u zou kunnen overwegen is het Performatrin Ultra Slim Care voer.; het is speciaal samengesteld om veel eiwitten en weinig koolhydraten te bevatten. Het bevat ook een mix van snel en langzaam geabsorbeerde koolhydraten om geen glucosepiek te hebben na consumptie.

Het recept bevat ook Carnitine en groene thee extract om uw kat te helpen koolhydraten sneller te verbranden dan normaal.

Hoeveel moet ik mijn kat voeren om af te vallen?

Dunloggin Veterinary Hospital vertelt dat 6 ounce (170 gram) kattenvoer in blik ongeveer 250 calorieën is en een kopje droogvoer is gelijk aan 300 calorieën. Voor een kat van 8 pond zou een ideale inname van calorieën 240 calorieën per dag moeten zijn.

Niet zo moeilijk te volgen, toch? Dit is slechts een algemene richtlijn, want het dieet van uw kat hangt af van zijn activiteitsniveau, leeftijd, gewicht, lengte en zelfs lengte.

Ga voor een meer gepersonaliseerd dieetplan naar een van deze twee door dierenartsen geverifieerde caloriecalculators voor katten: Pet Nutrition Alliance en PFMA.

Vergeet niet dat het ideale gewicht ongeveer 8 tot 15 pond zwaar (3,6 tot 6,8 kilogram) moet zijn, en elk getal hoger dan dit bereik is overgewicht of obesitas, dus laten we het hebben over hoe we dat gewicht kunnen verminderen.

Ik zal dit verder uitleggen met een geleend voorbeeld uit VCA’s artikel.

“Als uw kat bijvoorbeeld 8,2 kg weegt, kunt u zijn ideale gewicht berekenen op 4,4-5,5 kg, maar een realistischer begindoel kan 15 kg zijn. Nadat de kat dit gewicht heeft verloren, wordt opnieuw geëvalueerd of verder gewichtsverlies nodig is.”

VCA verstrekt deze tabel als een algemene richtlijn voor de dagelijkse caloriebehoeften:

Ideaal gewicht (lbs) Calorieën (kcal) nodig om aan 80% RER per dag te voldoen
8 180
10 210
12 230

Nogmaals zeg ik dit: verminder de calorieën geleidelijk. Een ideaal gewichtsverlies zou één pond per maand moeten zijn en is haalbaar binnen zes tot acht maanden.

Uiteindelijk is het altijd verstandig om een op maat gemaakt dieetplan voor uw kat te hebben gemaakt door een dierenarts.

Waarom is mijn Bengaalse kat dik?

Er zijn een paar boosdoeners, en ik zal ze in kogelvorm rangschikken.

  • Vrije voeding.
  • Meer eten en minder spelen.
  • Een onderliggende medische aandoening.

Zorg ervoor dat uw Bengaal met mate eet en ga niet te ver met het weggeven van snacks! Plan speeltijd en zet die kleine atleet in de jachtmodus.Soms, als een kat te mager of te zwaar wordt, gebeuren er onaangename dingen in het lichaam. Praat hierover met uw dierenarts, want het lost zichzelf zeker niet op.

Lees: Worden katten ouder als honden?