Hoe een derde kat in uw huis te introduceren (10 geweldige tips)

Als er één ding is om te weten over kattenliefhebbers, is het dat ze geen genoeg van hun kat kunnen krijgen. Je kunt veel katteneigenaren vinden die begonnen met een of twee katten en uiteindelijk hun kattenfamilie uitbouwden tot een huis van drie of meer!

Hoewel het bezitten van een kat een grote verantwoordelijkheid kan zijn, zijn er voordelen aan het bezitten van meerdere katten. Hoewel ze op zichzelf kunnen gedijen, kunnen katten nog steeds eenzaam worden, vooral als hun mensen niet altijd thuis zijn. Meerdere katten kunnen elkaars angst helpen kalmeren door gewoon in hun gezelschap te zijn.

Maar als je al twee katten hebt, hoe introduceer je dan een derde kat in het gezin? Hier zijn 10 handige tips!

divider-catclaw1Introductie van een derde kat in het gezin

Voordat je een derde kat in je huis introduceert, moet je begrijpen dat katten territoriale wezens zijn met hun eigen unieke persoonlijkheden. Hoewel de meeste katten genieten van het gezelschap van andere katten, kan hun gedrag tegenover buitenstaanders onvoorspelbaar zijn.

Het is belangrijk om uw katten langzaam en soepel te introduceren terwijl u de omgeving onder controle houdt om stress, angst en het risico op confrontatie te verminderen. Hoewel sommige katten de nieuwkomer snel en gemakkelijk kunnen verwelkomen, kunnen sommige katten meer tijd nodig hebben om zich aan te passen. Geduld is noodzakelijk bij het introduceren van een nieuwe kat in het gezin.

1. Koop een kitten!

Als u nog steeds op het punt staat om te overwegen een nieuwe kat in het gezin te adopteren, zou een kitten een goede overweging zijn. Kittens zijn nog steeds aan het leren, waardoor ze zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan hun nieuwe huis en metgezellen.

Volwassen katten reageren ook eerder gunstig op kittens dan andere volwassen katten. Ze kunnen natuurlijke beschermende instincten hebben ten opzichte van het jonge kitten en kunnen zelfs voor het jonge kitten zorgen. Ze kunnen ook sissen en ongenoegen tonen over de nieuwkomer, maar ze zouden het kitten uiteindelijk niet zien als een bedreiging voor hun middelen.

thematische pauze

2. Zorg ervoor dat uw katten worden gesteriliseerd of gecastreerd

kat gecastreerd
Afbeelding Credit: Andrii Medvednikov, Shutterstock

Ervoor zorgen dat uw katten worden gesteriliseerd of gecastreerd is om vele redenen belangrijk. Het castreren van katten kan de hormoonspiegels verlagen en het risico op agressief gedrag verminderen. Dit is ook nuttig om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, vooral als uw kattenfamilie gemengd is met zowel mannetjes als vrouwtjes.

thematische pauze

3. Houd de derde kat in een aparte kamer

Zoals gezegd zijn katten territoriale wezens , wat betekent dat ze persoonlijke ruimte zeer serieus nemen. Een buitenstaander kan territoriale instincten triggeren, die gemakkelijk ongewenste conflicten kunnen veroorzaken. Wanneer u voor het eerst in huis aankomt, houdt u de nieuwe kat de eerste paar dagen in zijn eigen kamer met zijn eigen ruimte. Dit geeft hen ook de kans om zich vertrouwd te maken met de nieuwe omgeving.

Terwijl de nieuwkomer zich vestigt en zich thuis voelt, kunnen de inwonende katten zich ook vertrouwd maken met de nieuwe geur in huis om zich voor te bereiden op wanneer ze eindelijk de nieuwe katachtige van het gezin ontmoeten.

thematische pauze

4. Laat de andere katten de derde kat zien en ruiken

kater ruikt naar poes
Afbeelding Credit: Magui RF, Shutterstock

Na een paar dagen, als de nieuwkomer eenmaal is gesetteld, kunnen de drie katten elkaar eindelijk ontmoeten in een gecontroleerde omgeving. Dit kan worden gedaan door de nieuwe kat in een kooi of reismand te houden, zodat de nieuwe kat de inwonende katten in een veilige ruimte kan zien.

Laat je twee inwonende katten ruiken en zie de nieuwe kat. Het is belangrijk dat de inwonende katten de nieuwe kat kunnen zien en herkennen, en hun geur kunnen ruiken, om hen te helpen zich aan te passen aan de nieuwkomer die een nieuw normaal deel van hun huis wordt.

thematische pauze

5. Laat ze schakelen en elkaars ruimte verkennen

Om uw katten meer vertrouwd te maken met het idee van een nieuwkomer, laat u ze door elkaars kamers en ruimtes zwerven terwijl de andere kat weg is. Hierdoor kunnen ze zich vertrouwd maken met de nieuwe geur in huis en tegelijkertijd hun eigen geur verspreiden.

Het delen van beddengoed en speelgoed van de ene kamer naar de andere kan ook helpen bij hun aanpassing.

thematische pauze

6. Begin met begeleide interacties

kattencafé in Thailand
Afbeelding Credit: Phatthanun R, Shutterstock

Eindelijk je nieuwe kat en huiskatten face-to-face laten communiceren, kan onvoorspelbaar zijn. Ze moeten zich mengen en communiceren in korte speelsessies, altijd met toezicht in het begin. Het is belangrijk om de nieuwe kat bij de inwonende katten in de kamer te brengen, zodat ze zien dat de newcomer staat onder uw bescherming.

Laat de katten zich mengen, vrij rondlopen en met elkaar communiceren terwijl ze hun gedrag observeren. Praten met uw katten en betrokken blijven bij hun interactie is gunstig, maar het is belangrijk om niet in te grijpen, zelfs als er gesis bij betrokken is, omdat dit de katten in staat stelt om vertrouwd te raken en elkaar te peilen.

Uw katten kunnen zich voeden met energie van hun eigenaar, dus ontspannen en samengesteld blijven kan hen helpen om de nieuwe situatie te verlichten. Naarmate de tijd verstrijkt, verhoog je de tijd die ze samen doorbrengen totdat je je op je gemak voelt dat de drie katten samen zijn. Als je ziet dat je katten fysiek agressief gedrag vertonen, houd ze dan uit de buurt van elkaar en probeer ze op te bouwen met de vorige stappen.

thematische pauze

7. Associeer plezier met interactie met de derde kat

Een andere tip om hun interactie met elkaar te vergemakkelijken en te bevorderen, is het associëren van plezierige activiteiten met hun saamhorigheid. Dit kan gepaard gaan met voeden, spelen en aaien wanneer je bij elkaar in de buurt bent.

Zorg er bij het voeren voor dat ze uit afzonderlijke gerechten in dezelfde kamer voeren. Dit kan iets meer aanpassing vergen, omdat men de andere kat kan herkennen als een bedreiging voor hun middelen. Het voeren van hen tijdens hun interacties helpt om de inwonende katten het idee te geven dat in het gezelschap van de nieuwkomer zijn voedertijd betekent!

thematische pauze

8. Zorg ervoor dat ze met elkaar overweg kunnen voordat ze zonder toezicht worden uitgevoerd

zwerfkatten die op de grond rusten
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Voordat u uw katten alleen en zonder toezicht met elkaar kunt laten communiceren, moet u ervoor zorgen dat ze met elkaar kunnen opschieten op basis van hun gedrag tijdens hun begeleide speeltijd.

Uiteindelijk hoeven ze niet meer gescheiden te worden gehouden en kunnen ze dan samen het huis delen. Dit kan tijd kosten, dus het is belangrijk om geduldig te blijven en het gedrag en de persoonlijkheden van zowel uw inwonende katten als de nieuwe kat te meten.

thematische pauze

9. Toon genegenheid aan hen allemaal

Van katten is ook bekend dat ze jaloers worden. Als kattenouders is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke kat zich geliefd voelt. Het introduceren van een nieuwe kat in het gezin kan overweldigend zijn voor uw twee inwonende katten, dus zorg ervoor dat u tijd doorbrengt met elk van hen afzonderlijk. Dit kan de negatieve emoties die uw inwonende katten kunnen ervaren aanzienlijk verminderen en kan een teken zijn van zekerheid dat ze niet worden buitengesloten.

Alle katten zijn anders, waarbij elke kat zijn genegenheid op zijn eigen unieke manier uitdrukt. Het is belangrijk om elk van uw katten de liefde en genegenheid te laten zien die ze verdienen, zodat ze zich niet verwaarloosd voelen, vooral wanneer ze een nieuwe kat in huis introduceren.

thematische pauze

10. Ken de beperkingen van uw kat

drie katten op krabpaal

In de meeste gevallen kunnen katten gemakkelijk overweg met andere katten. Sommige katten kunnen echter gewoon niet met elkaar overweg. Als u merkt dat uw katten voortdurend agressief gedrag ten opzichte van elkaar vertonen, is co-existentie in hetzelfde huis mogelijk onwaarschijnlijk.

In dergelijke gevallen van katten die niet met elkaar overweg kunnen, is het misschien het beste om de derde kat niet te adopteren, om verdere conflicten te voorkomen. Een andere optie is om professionele hulp te zoeken voor het trainen van de katten om met elkaar om te gaan.

divider-catclaw1Conclusie

Katten zijn solitaire dieren, maar ze kunnen ook leren houden van en genieten van het gezelschap van andere medekatten. Het introduceren van een derde kat in het gezin kan overweldigend zijn, maar de twee inwonende katten kunnen leren om de nieuwkomer met tijd en geduld te verwelkomen.

Alle katten zijn anders, met hun eigen unieke persoonlijkheden. Ongeacht hoeveel nieuwe katten er in het gezin worden geïntroduceerd, wij als kattenouders moeten ervoor zorgen dat ze allemaal veilig worden gehouden en zich geliefd voelen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nynke van Holten, Shutterstock