Hoe bevriend te raken met een nerveuze kat: een gids in acht stappen

vrouw die kattenkin aanraakt

Het nemen van de verantwoordelijkheid om voor een nieuwe kat te zorgen is een lonende en opwindende onderneming. Net als mensen hebben katten echter allemaal verschillende persoonlijkheden en vrienden maken kan bij sommigen moeilijker zijn dan bij anderen. Als dierenarts en kattenliefhebber heb ik in de loop der jaren met allerlei soorten katten gewerkt en heb ik zelf zelfs een zeer nerveuze kat.

Het socialiseren van een verlegen, nerveuze kat, vooral in een nieuw huis, kost tijd en een lot van geduld. Uw nieuwe huisdier voorzien van een of twee privé en veilige plaatsen, zorgen voor zoveel mogelijk positieve interacties en zich onthouden van harde geluiden en plotselinge bewegingen zijn allemaal de sleutel om een angstige kat te helpen de beste vrienden met u te worden.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Snel overzicht

01

Katten kunnen om allerlei redenen nerveus zijn in een nieuw huis, van slechte socialisatie tot eerdere slechte ervaringen, of gewoon hun eigen unieke persoonlijkheid.

02

Schuwe katten moeten worden voorzien van schuilplaatsen, een rustige en voorspelbare huishoudelijke routine, feromoonondersteuning en wat tijd en geduld om zich aan te passen.

03

Introduceer langzaam speeltijd en zachte aanraking, zodat alle interacties positief zijn door te letten op de communicatiesignalen van uw kat.

Tekenen van een nerveuze kat

Katten kunnen om allerlei redenen nerveus of verlegen zijn. Katten geadopteerd uit een humane samenleving of asiel, of degenen die hun leven zijn begonnen als verwilderde katten, kan een slechte mate van socialisatie hebben gehad met mensen in hun kittenfase. Dit maakt hen vaak onzeker over nieuwe situaties of minder sociaal zelfverzekerd als een volwassen kat.

Sommige katten kunnen ook gewoon rustigere persoonlijkheden hebben dan anderen. Ze kunnen ook over het algemeen nerveus of minder zelfverzekerd zijn wanneer ze in een nieuwe omgeving worden geplaatst of wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten. Sommige katten hebben in het verleden misschien slechte ervaringen gehad, waardoor ze voorzichtiger zijn met toekomstige interacties.

Veel voorkomende tekenen dat uw kat nerveus is:

Deze tekenen wijzen nog steeds allemaal op normaal gedrag voor een kat die in een nieuwe omgeving is geplaatst en zou moeten verbeteren naarmate uw huisdier zich vestigt. Als een gevestigde kat echter plotseling laat zien tekenen van stress, is het het beste om ze te laten controleren door een dierenarts.

Acht stappen om bevriend te raken met een bange kat

Kat komt en likt kattentraktatie

Laat een verlegen kat naar je toe komen en leer dat je geen bedreiging bent en zodat ze zich om je heen kunnen ontspannen.

Het goede nieuws is dat er tal van dingen zijn die katteneigenaren kunnen doen om hun verlegen kat te ondersteunen. Hier zijn acht stappen om je te helpen als je een nerveuze huiskat in je leven hebt verwelkomd.

1. Zorg voor een veilige ruimte

De eerste essentiële stap om het vertrouwen van uw kat te winnen, is om hem een veilige schuilplaats te bieden. Geef ze idealiter meer dan één. Het is normaal dat elke kat een veilige ruimte wil om zich terug te trekken als de dingen een beetje overweldigend worden, en dit is vooral belangrijk voor verlegen katten. Veilige ruimtes zijn onder andere kattenbedden, hoge zitstokken, en zelfs een karton!

Geef uw kat altijd de mogelijkheid om te ontsnappen en zich terug te trekken wanneer dat nodig is. Mijn eigen verlegen kat, Jazzy, bracht het grootste deel van zijn eerste drie of vier dagen bij ons door onder een bed. Wanneer u deze veilige schuilplaatsen instelt, plaatst u de essentiële bronnen waar ze zeer toegankelijk zijn.

2. Creëer een routine

De meeste katten gedijen op routine, en het feit dat alledaagse gebeurtenissen elke dag op hetzelfde tijdstip gebeuren, is geruststellend voor een kat in een nieuwe en onbekende omgeving. Probeer elke dag herhaalde taken in dezelfde volgorde uit te voeren; taken zoals De kattenbak schoonmaken, je kat voeden en tijd met ze doorbrengen zijn hier allemaal geweldige voorbeelden van.

Enige kennis hebben van wat er gaat gebeuren en wanneer, kan een nerveuze kat helpen zich zelfverzekerder en veiliger te voelen. Toen we Jazzy voor het eerst adopteerden, ging ik hem elke ochtend controleren met een traktatie, en het duurde niet lang of hij wachtte op precies het juiste moment op me.

3. Laat ze naar je toe komen

Een kat dwingen om je te knuffelen, of hem constant achtervolgen voor zijn gezelschap, zal hem niet helpen een band met je op te bouwen – in feite zal het waarschijnlijk het tegenovergestelde doen. Als je genegenheid geeft aan een kat die hem niet uitnodigt, zelfs met de beste bedoelingen, zullen ze er waarschijnlijk niet van genieten en kunnen ze zelfs voelen beklemtoond of overstuur. Je kunt tijd doorbrengen in hun aanwezigheid en hen voldoende kansen geven om naar je toe te komen, maar wees geduldig. Geef ze de tijd en sta toe zij om de eerste stap te zetten.

4. Wees stil

Leuke kat die op gezellige deken ligt

Net als wij worden katten gekalmeerd door stille ruimtes, waar hun zintuigen niet worden overbelast door sterke prikkels.

Als je te maken hebt met een meer angstige kat, probeer jezelf dan zo klein, stil en niet-bedreigend mogelijk te maken. Katten zijn gevoelige zielen en houden niet van harde geluiden, sterke geuren en grote aanwezigheid.

Leg het sterke parfum af, beperk harde geluiden tot een minimum en probeer niet op te doemen over je nieuwe, kleine metgezel. Sta niet toe dat alle gezinsleden een nieuw huisdier in één keer benaderen en maak in de loop van de tijd rustig en geleidelijk introducties.

5. Leer katachtige lichaamstaal en communicatie

Spreek je ‘kat’? Het kan erg handig zijn om een beetje te leren over het gedrag van katten en hoe ze met ons te communiceren. Je kunt veel leren van de lichaamstaal van een kat: hun staartpositie, gezichtsuitdrukking, houding en meer zullen je helpen te weten wanneer je je moet terugtrekken en wanneer het veilig is om wat meer interactie aan te moedigen.

Het verschil begrijpen tussen Vocalisaties van katten is ook handig. Wist je dat katten niet altijd blij zijn als ze spinnen, of dat katten alleen de neiging hebben om naar mensen te miauwen in plaats van naar andere katten? Gebruik je kennis van kattencommunicatie om een band met je kat op te bouwen. Probeer bijvoorbeeld te voorkomen dat je naar je kat staart en gebruik in plaats daarvan langzaam knipperen naar je kat als een teken van liefde om hem te helpen ontspannen en een band met je op te bouwen.

6. Gebruik synthetische feromonen

Katten gebruiken Feromonen (chemische geurboodschappen) om zowel met zichzelf als met andere katten te communiceren. Ze zullen vaak hun hoofd en lichaam rond hun territorium wrijven en vertrouwde metgezellen om zichzelf te helpen herinneren aan hun veilige gebieden en gebonden metgezellen. Het gebruik van synthetische feromonen zoals Feliway zal helpen om positieve berichten naar uw kat te verspreiden en hen aan te moedigen om te voelen dat hun nieuwe huis veilig, vertrouwd en niet-bedreigend is.

7. Stimuleer speeltijd

Spelen gebruiken als een leuke, niet-veeleisende manier om een band op te bouwen met je verlegen kat is een geweldig idee. Het hebben van een kat die aan de angstige kant is, betekent niet dat ze niet van een spelletje of twee zullen genieten. Begin klein door wat kattenspeelgoed waar ze zelf van kunnen genieten, zoals een kattenkruidmuis of zacht dekbed, en zich kunnen opwerken tot interactie met wat interactief speelgoed.

Mijn bange kat Jazzy maakte in het begin heel duidelijk dat hij niet klaar was voor knuffels of gedoe. Hij hield echter van spelen en bond zich graag uit zijn favoriete schuilplaats voor een spelletje achtervolging en elke avond springen.

8. Gebruik een zachte aanraking

Ik heb aanraking niet voor niets als laatste stap in deze gids gezet: de meeste katten geven er de voorkeur aan om je te leren kennen en een band met je op te bouwen voor Ze laten je er verzorgen of mee stoeien. Het is zo spannend om een nieuw huisdier aan te nemen, en ik begrijp de verleiding om ze op te pakken en een grote knuffel te geven – vooral omdat katten gewoon zo schattig zijn!

Maar het is belangrijk om wat tijd en geduld te gebruiken en ze naar je toe te laten komen. Begin heel klein, door gewoon je hand aan te bieden en te kijken of ze eraan willen snuffelen of tegen je aan willen wrijven. Als ze ontvankelijk lijken, bied dan een zachte aanraking aan veilige gebieden zoals de wangen, onder de kin, tussen de oren of langs de rug.

Vermijd gevoelige gebieden, zoals de buik of poten. Bied positieve bekrachtiging terwijl je dit doet, door lof of traktaties te gebruiken om je kat aan te moedigen om van de ervaring te genieten en ervan te genieten. Houd aaisessies kort, frequent en zachtaardig totdat uw kat meer zelfvertrouwen krijgt met uw aanraking.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Samenvatting

De huiskat bevindt zich op de schoot van zijn eigenaar

Het kost tijd, geduld en moeite, maar zelfs de meest nerveuze kat kan uiteindelijk bevriend raken.

Katten kunnen om vele redenen angstig zijn, maar het gebruik van tijd, geduld en veel positieve tactieken zal je helpen een gelukkige, zelfverzekerde en tevreden kat te koesteren. Begin langzaam, met schuilplaatsen, feromonen en een rustige omgeving om uw kat zich veilig en ontspannen te laten voelen, en introduceer dan wat spel en zachte aanraking. Door aandacht te besteden aan het gedrag en de lichaamstaal van uw kat, kunt u begrijpen hoe uw kat zich voelt en het tempo goed voor hem houden.

Het vestigen van een nerveuze kat in hun nieuwe huis kan hard werken lijken, maar het is zo lonend om te doen. Als eigenaar van een verlegen kat die nu erg speels, aanhankelijk en tevreden is met zijn lot in het leven, is er echt geen beter gevoel.

Lees ook: Hoe een kat te kalmeren in 8 bewezen stappen

Veelgestelde vragen

Hoe ga je om met een nerveuze kat?

Vermijd harde geluiden en sterke geuren en probeer jezelf klein en niet-bedreigend te maken. Zorg voor voldoende veilige schuilplaatsen en geef ze tijd en ruimte om naar je toe te komen. Maak je tijd met hen zeer positief door veel beloningen en lof te geven en hen toe te staan de interacties te leiden.

Kan een timide kat vriendelijk worden?

Veel verlegen katten kunnen echt uit hun schulp komen met wat tijd en geduld. Stillere katten kunnen zeer lonende huisdieren zijn, omdat ze vaak een sterke band hebben met een of twee metgezellen en vooral loyaal en aanhankelijk zijn.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat zich veilig voelt?

Voorzie een nerveuze kat van voldoende schuilplaatsen, waaronder enkele verhoogde veilige ruimtes. Stimuleer een vaste routine, een rustig huishouden en veel toegankelijke bronnen. Synthetische feromonen kunnen ook helpen bij het regelen van een nerveuze kat. Geef ze de tijd en het geduld om naar je toe te komen en maak interacties zeer positief met lof en traktaties.