Herkennen katten zichzelf in de spiegel?

bengaals katje dat in de spiegel kijkt

Is het je ooit opgevallen wat er gebeurt als je kat voor een spiegel loopt? Lopen ze rechtdoor zonder naar hun spiegelbeeld te kijken? Springt de reflectie plotseling in het oog en doet ze springen?

Snel overzicht

01

Katten herkennen zichzelf niet in een spiegel.

02

Andere zintuigen zoals geur en gehoor dragen bij aan het begrip van een kat van zijn omgeving.

03

De reactie van je kat op zijn reflectie kan je een idee geven of hij zich gestrest, kwetsbaar, speels of onwel voelt.

Of misschien heb je je kat betrapt op het aanvallen van zijn reflectie in de spiegel? Ongeacht hun gedrag ten opzichte van de spiegel, ze gedragen zich niet zoals mensen doen! Dus, herkennen katten hun reflectie in de spiegel? Hebben ze zelfbewustzijn? Laten we het uitzoeken.

Lees ook: 10 fascinerende feiten over kattenhersenen

Hebben katten zelfbewustzijn?

Britse grijze kat die naar zichzelf kijkt in de spiegel

Deze kat lijkt aandachtig naar zijn eigen spiegelbeeld te staren, maar wat ervaren katten echt als ze zichzelf in de spiegel zien?

Katten hebben nooit gedrag vertoond dat een gevoel van eigenwaarde suggereert, zoals uitgelegd hier. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar katten herkennen zichzelf niet als ze hun spiegelbeeld zien.

In feite doen maar heel weinig dieren dat. Studies van psycholoog Gordon Gallup Jr hebben gesuggereerd dat alleen mensen, en een paar verfijnde dieren zoals orang-oetans, chimpansees, orka’s, dolfijnen en olifanten, zichzelf herkennen in een spiegel.

Dit is getest met behulp van de spiegeltest of markeringstest, waarbij ergens op het lichaam van het dier een rode stip wordt getekend. Als het dier op zoek gaat naar de stip op zijn lichaam omdat hij deze in de spiegel kan zien, betekent dit dat hij de spiegeltest heeft doorstaan. Mensen worden echter niet geboren met spiegelzelfherkenning, ze zullen zichzelf voor het eerst herkennen op ongeveer tweejarige leeftijd.

Een gebrek aan zelfbewustzijn zal gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor het feit dat uw kat zichzelf niet herkent in de spiegel, evenals het feit dat hun markeringen zullen worden omgekeerd, maar dat is niet het hele verhaal. Katten zijn erg gevoelig voor geluid en geur en ze zijn zich meestal scherp bewust van alle anderen in de kamer.

Het is daarom best lastig om je kat te verrassen door erop te kruipen (tenzij ze slapen natuurlijk). Zelfs als ze ontspannen, blijven katten zich half bewust van wat er om hen heen gebeurt, zodat ze kunnen reageren op plotselinge aanvallen van andere dieren.

Meer hierover vind je in onze blogposts’waarom slapen katten met hun hoofd omhoog?‘ en ‘waarom slaapt mijn kat op mij?‘.

Daarom, als de kat uit de spiegel daadwerkelijk in de kamer was, zou uw kat zich via zijn andere zintuigen van hen bewust zijn. Om dezelfde reden zal de kat de kat in de spiegel niet herkennen als hen, omdat het hun geur niet draagt.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Hoe gedragen katten zich als ze hun reflectie in de spiegel zien?

Katten vertonen een breed scala aan reacties wanneer ze zichzelf in de spiegel zien. Laten we proberen de redenen achter enkele veel voorkomende reacties te begrijpen:

1. Ze spelen

De kat kijkt naar zichzelf in een houten bureauspiegel.

Misschien kijkt deze kat in de spiegel en ziet hij een speelkameraadje.

Als je kat de spiegelreflectie nadert en met zijn poten wat speelse bops probeert te geven, kan het zijn dat hij hunkert naar speeltijd en graag meer interactie met je wil. Waarom pak je niet een of twee van hun speelgoed en breng je wat tijd door met plezier samen?

Als je kat zich lijkt te vervelen en op zoek is naar plezier ondanks veel aandacht van jou, of als je geen extra tijd kunt vrijmaken om met hem te spelen, overweeg dan om een krabpaal of activiteitencentrum te kopen om hem bezig te houden.

Lees ook: Hoeveel aandacht hebben katten nodig? Een dierenarts legt uit

2. Ze vallen aan

kitty bewondert zijn on point blik in de spiegel

Deze kat ziet er slechts een beetje zenuwachtig uit door de aanblik van hun eigen reflectie, maar sommige katachtigen voelen zich bedreigd door de kat die achterom kijkt.

Als uw kat onmiddellijk de voorkant van de spiegel aanvalt, kan hij zich op scherp of gestrest voelen. Evenzo, als ze zich ziek of onder het weer voelen, kan het hen chagrijniger maken en waarschijnlijk uithalen.

Aan de andere kant is een agressieve reactie op hun reflectie een volkomen redelijke reactie als je bedenkt dat een andere kat ervoor kan zorgen dat ze zich bedreigd voelen.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

3. Ze springen

kitten met blauwe ogen kijkt in een spiegel

“Wie is dat schattige katje!?!” Sommige katten schrikken en springen als ze hun eigen reflectie in de spiegel zien.

Zoals we al zeiden, is het vrij zeldzaam dat een kat geschokt is, omdat ze zich meestal zeer bewust zijn van wie hun directe omgeving bezet houdt. Je kunt je dus voorstellen dat als je kat zich zelfverzekerd en zelfverzekerd voelt in zijn omgeving en vervolgens een andere kat uit zijn ooghoek ziet, hij zeker in shock zal springen!

Lees ook: Hoe hoog kan een huiskat eigenlijk springen?

4. Ze Allorub

Oranje en bruine bengaalse kittenkat die naar reflectie in spiegel kijkt

Sommige katten beginnen over de spiegel te wrijven wanneer ze hun eigen reflectie zien. Misschien markeren ze hun territorium om zich te verdedigen tegen de onbekende kat, of misschien vinden ze het gewoon leuk wat ze zien.

Als ze het leuk vinden wat ze zien en zich vriendelijk voelen, kunnen ze gaan spinnen en allorubberen tegen de spiegel. Dit is een teken van genegenheid en een manier van geurmarkering om te laten zien dat de nieuwe kat van hen is.

Als ze echter alloruberen tegen andere meubels, muren of oppervlakken, kunnen ze ervoor zorgen dat hun territorium wordt gemarkeerd, zodat er geen verwarring is over wat van hen is wanneer de ‘nieuwe kat’ binnenkomt.

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

5. Ze onderzoeken

de kat kijkt naar zichzelf in de spiegel en is erg verrast

Vaak zullen onze nieuwsgierige katachtigen de reflectie en spiegel onderzoeken om erachter te komen wat er gebeurt.

Katten zijn van nature nieuwsgierig – zoals het gezegde luidt, nieuwsgierigheid doodde de kat. Veel nieuwsgierige katten zullen het mysterie van de spiegel onderzoeken en proberen op te lossen als ze hun reflectie zien. Ze kunnen proberen hun reflectie aan te raken, met een miauw naar de nieuwe kat in de spiegel roepen of zelfs achter de spiegel zoeken om te proberen bij hen te komen.

Natuurlijk, als je een kat was en het concept van een reflectie niet begreep, zou een spiegel behoorlijk verwarrend zijn.

Lees ook: Waar denken katten aan? De wetenschap kan het antwoord hebben

6. Ze negeren

Kat kijkt in de spiegel

Zodra een kat gewend is geraakt aan de aanwezigheid van de spiegel, zullen ze het meestal gewoon negeren.

Katten zijn ook gewoontedieren en ze leren snel. Dus als je kat elke dag regelmatig een spiegel op dezelfde plaats passeert, is het onwaarschijnlijk dat hij een wilde reactie blijft geven. Vrij snel zullen ze accepteren dat ze de kat in de spiegel niet begrijpen, maar dat ze geen bedreiging vormen. Je merkt misschien dat ze stoppen met naar de spiegel te kijken en zonder enige aarzeling langs kunnen lopen.

Lees ook: Waarom negeert mijn kat mij?

Conclusie

blauw Brits korthaar kitten dat in de spiegel kijkt

Net als mensenkinderen jonger dan ongeveer twee jaar herkennen onze katten zichzelf helemaal niet in de spiegel.

Hoewel we als mensen begrijpen hoe spiegels werken en onze eigen reflectie herkennen, zal dit niet altijd het geval zijn geweest. Mensen worden niet geboren met een zelfgevoel en het duurt een paar jaar om die erkenning te ontwikkelen.

Dus misschien is het niet zo verwonderlijk dat katten toch geen zelfgevoel hebben. De volgende keer dat je ziet hoe je kat zich vreemd gedraagt vanwege een spiegel, kun je enkele van de redenen zien waarom.

Lees ook: Zijn katten slimmer dan honden? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord

Veelgestelde vragen

Wat denken katten als ze zichzelf in de spiegel zien?

Wanneer een kat zijn spiegelbeeld ziet, zal hij niet weten dat hij het is. Katten herkennen zichzelf niet, dus ze zouden aannemen dat het een andere kat is. Ze kunnen zich bang of bedreigd voelen, of ze willen misschien spelen.

Waarom kijken katten niet naar zichzelf in de spiegel?

Katten zullen denken dat hun spiegelbeeld een andere kat is, wat betekent dat ze een bedreiging kunnen zijn. Als uw kat conflicten wil vermijden, kan hij ervoor kiezen om helemaal niet naar de andere kat te kijken!

Welke dieren herkennen zich in een spiegel?

De mensapen, dolfijnen, Aziatische olifanten en sommige eksters kunnen hun weerspiegeling in een spiegel herkennen. Natuurlijk kunnen mensen dat ook, maar niet totdat ze de peuterleeftijd hebben.

Zijn er katten zelfbewust?

Katten hebben nog geen overtuigend gedrag vertoond om te suggereren dat ze zelfbewustzijn hebben. Het gedrag van katten is echter zo complex dat er genoeg werk te doen is om ze beter te begrijpen.