Hebben katten waterfonteinen nodig? Door de dierenarts goedgekeurde tips en voordelen

Alle katteneigenaren hebben de neiging om het beste te willen voor hun katachtige vrienden. Je hebt misschien gemerkt dat je kat kieskeurig is over zijn water en misschien zelfs liever uit de kraan of een lopende bron drinkt dan uit een stilstaande kom. Dit komt omdat katten instinctief worden aangetrokken door bewegend water, dat ze associëren met frisheid en netheid. Maar hebben ze eigenlijk wel waterfonteinen nodig? Nee, katten hebben niet per se een waterfontein nodig om water te consumeren, maar het hebben van een fontein kan aantrekkelijk zijn en enkele voordelen met zich meebrengen. In dit stuk onderzoeken we of waterfonteinen nodig zijn voor katten en hoe ze uw kat ten goede kunnen komen.

verdeler-catclaw1

Wat zijn kattenwaterfonteinen precies?

Waterfonteinen voor katten zijn apparaten die zorgen voor een continue stroom water voor je harige vriend om uit te drinken. Ze zijn er in verschillende vormen en maten en kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals plastic, keramiek of roestvrij staal. Deze fonteinen bootsen het geluid en de beweging van stromend water na, wat aantrekkelijker kan zijn voor katten dan een stilstaande kom met water.

Kat drinkt waterfontein
Afbeelding credit: Kimsan0131, Shutterstock

3 kat face divider

Zijn waterfonteinen een noodzaak voor katten?

Nee, katten hebben niet per se een waterfontein nodig om water te kunnen consumeren. Waterfonteinen kunnen echter nuttig zijn en kunnen een gemakkelijke en handigere en plezierige manier zijn voor uw kat om elke dag gehydrateerd te blijven.

Voordelen van waterfonteinen voor katten

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een waterfontein voor uw kat. Eerst en vooral kunnen ze katten aanmoedigen om meer water te drinken, wat essentieel is voor hun gezondheid. Het geluid en de beweging van stromend water kan aantrekkelijker zijn voor katten dan een stilstaande kom met water en kan hen aanmoedigen om vaker te drinken gedurende de dag. Dit kan uitdroging helpen voorkomen en het kan ook een rol spelen bij de gezondheid van de urinewegen. Een onderzoek uit 2010 met dertien katten kon niet bewijzen dat katten die uit een waterfontein dronken meer verdunde urine hadden, wat gunstig is bij katten met urinewegproblemen 1. Aan de andere kant suggereert de studie dat waterfonteinen een bron van spel en plezier bieden voor sommige katten, wat verandert in een minder stressvolle en actievere levensstijl, die als gunstig wordt beschouwd voor de gezondheid van de urinewegen van katten.

Waterfonteinen voor katten helpen ook om het water schoon en fris te houden. Stilstaand water kan besmet raken met bacteriën, parasieten en andere schadelijke stoffen, die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat. Waterfonteinen voor katten gebruiken filters om onzuiverheden uit het water te verwijderen, zodat uw kat te allen tijde toegang heeft tot schoon, vers water.

Ten slotte kunnen waterfonteinen voor katten ook een bron van entertainment en stimulatie zijn. Katten zijn nieuwsgierige wezens en kunnen genieten van het kijken naar het water dat stroomt en spelen met de stroom water. Dit kan mentale stimulatie bieden en verveling voorkomen, wat belangrijk is voor het algehele welzijn van een kat.

Kat drinkt waterfontein
Afbeelding credit: Fotma, Shutterstock

Waarom hebben katten water nodig?

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar katten hebben net als wij elke dag water nodig. Water is essentieel voor alle levende wezens en katten zijn geen uitzondering. Katten hebben water nodig voor elke lichaamsfunctie, zoals om hun lichaamstemperatuur te reguleren, de spijsvertering te bevorderen en gifstoffen weg te spoelen. Ze zijn ook gevoelig voor urinewegproblemen en het hebben van minder geconcentreerde urine kan deze problemen helpen voorkomen. Katten kunnen echter kieskeurig zijn over hun water en drinken misschien niet genoeg als ze de smaak of temperatuur niet lekker vinden. Dit kan leiden tot uitdroging, wat gevaarlijk kan zijn voor katten.

Katten kunnen heel specifiek zijn over veel dingen, waaronder het water dat ze drinken. De juiste waterfontein kan uw kat voorzien van schoon, vers water.

Hepper rvs waterfontein

We raden Hepper’s roestvrijstalen Cat waterfontein aan, een eenvoudig te reinigen model met drie verschillende stroommodi, een grote capaciteit en effectieve drievoudige filtratie. Deze minimalistische fontein loopt rustig en past precies in uw huis.

Bij Excited Cats bewonderen we Hepper al vele jaren en hebben we besloten om een controlerend eigendomsbelang te nemen, zodat we konden profiteren van de uitstekende ontwerpen van dit coole kattenbedrijf!

Cat kogelverdeler 1

Soorten kattenwaterfonteinen

Kattenwaterfonteinen, en waterfonteinen voor huisdieren in het algemeen, zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden vanwege de vele voordelen die ze bieden. Deze fonteinen moedigen uw kat niet alleen aan om meer water te drinken, maar bieden ook veel plezier voor hen. Er zijn difFerent soorten waterfonteinen beschikbaar in de markt, elk met hun unieke kenmerken en voordelen.

Blue Tabby Maine Coon Kat Spelend met Water
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Basis fontein

Het eerste type waterfontein voor katten is de basisfontein. Dit type fontein wordt geleverd met een waterreservoir en een pomp die het water door een filter circuleert. Het water wordt vervolgens via een tuit of een kom afgevoerd. Basisfonteinen zijn betaalbaar, gemakkelijk schoon te maken en zijn er in verschillende maten en vormen om aan de behoeften van uw kat te voldoen. Vaker wel dan niet, zal deze fontein grotendeels van plastic zijn gemaakt en waarschijnlijk de lichtste en goedkoopste optie zijn die u kunt kopen. En zorg ervoor dat u controleert of het BPA-vrij is.

Keramische Fontein

Een ander type waterfontein voor katten is de keramische fontein. Deze fonteinen zijn gemaakt van hoogwaardig keramisch materiaal en zijn er in verschillende kleuren en uitvoeringen. Keramische fonteinen zijn super duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en zijn geschikt voor katten met een gevoelige huid, omdat ze minder snel huidirritatie veroorzaken. Het nadeel is dat ze kunnen barsten, waardoor er plaatsen kunnen ontstaan waar vervelende ziektekiemen zich kunnen nestelen.

Roestvrijstalen fontein

Het derde type fontein is de roestvrijstalen fontein. Deze fonteinen zijn gemaakt van roestvrij staal materiaal en zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Roestvrijstalen fonteinen zijn perfect voor katten met allergieën en zijn ook geschikt voor buitengebruik. Het enige nadeel van deze fonteinen is dat ze wat zwaarder kunnen zijn en op een gegeven moment kunnen roesten. Als u echter een kwaliteitsexemplaar vindt, is de kans groot dat u zich geruime tijd geen zorgen hoeft te maken over roest.

Kat drinkt waterfontein
Afbeelding credit: Fotma, Shutterstock

Slimme fonteinen

Natuurlijk mogen we de nieuwe slimme kattenwaterfonteinen niet vergeten. Deze fonteinen worden geleverd met geavanceerde functies zoals Wi-Fi-connectiviteit, automatische monitoring van het waterniveau en filters die kunnen worden bediend met behulp van een app voor mobiele telefoons. Slimme waterfonteinen zijn perfect voor drukke eigenaren van gezelschapsdieren die de waterinname van hun kat van veraf willen controleren en die een handigere en efficiëntere manier willen om hun kat gehydrateerd te houden.

Cat kogelverdeler 1

Hoe u de juiste waterfontein voor uw kat kiest

Bij het kiezen van een waterfontein voor uw kat zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Ten eerste wil je een fontein kiezen die de juiste maat heeft voor je kat. Als je een grote kat of meerdere katten hebt, wil je een grotere fontein kiezen om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen.

Je zult ook rekening willen houden met het materiaal van de fontein. Plastic fonteinen zijn lichtgewicht en betaalbaar, maar zijn misschien niet zo duurzaam als keramische of roestvrijstalen fonteinen. Keramische en roestvrijstalen fonteinen zijn duurzamer en gemakkelijker schoon te maken, maar kunnen duurder zijn.

Zorg er ten slotte voor dat u een fontein met een filter kiest om ervoor te zorgen dat het water schoon en fris blijft. Vervangbare filters zijn ideaal, omdat ze gemakkelijk te vervangen zijn en ervoor zorgen dat uw kat altijd toegang heeft tot schoon water. Maar u kunt geld besparen met een reinigbaar en herbruikbaar filter. En de meeste van hen zijn vrij eenvoudig schoon te maken, alleen een eenvoudige handwas met een beetje afwasmiddel en water in de gootsteen.

Het onderhouden van een waterfontein voor katten

Het onderhouden van een waterfontein voor katten is relatief eenvoudig, maar het is belangrijk om het schoon te houden om te voorkomen dat bacteriën en schimmels groeien – iets dat schadelijk kan zijn voor uw kat. U wilt de fontein minstens één keer per week schoonmaken en het filter om de 4 tot 6 weken vervangen, afhankelijk van hoe vaak uw kat de fontein gebruikt. Als u vuil ziet, zoals voedseldeeltjes, zorg er dan voor dat u ze verwijdert.

Het is ook een goed idee om je waterbak om de paar dagen te controleren op bruine vlekken of andere verkleuringen, wat een teken kan zijn dat hij aan een schoonmaakbeurt toe is. Ook als je merkt dat er vieze geuren uit het water komen, is de kans groot dat het het gevolg is van een opeenhoping van bacteriën. Zorg er dus voor dat je het demonteert en onmiddellijk schoonmaakt – en laat je kat er niet van drinken totdat jij dat doet.

Om de fontein schoon te maken, moet je hem demonteren en de onderdelen wassen met water en zeep. U kunt ook een azijnoplossing gebruiken om eventuele ophopingen of vlekken te verwijderen en u kunt deze in de vaatwasser plaatsen als deze veilig wordt geacht. Zorg ervoor dat u de fontein grondig spoelt en volledig laat drogen voordat u deze opnieuw monteert. Je kunt het ook snel afdrogen met een papieren handdoek.

verdeler-catclaw1

Dingen inpakken

Kortom, waterfonteinen zijn geen noodzaak voor katten, maar ze zijn een geweldige investering voor kattenbezitters. Ze bieden verschillende voordelen, waaronder het stimuleren van hydratatie, het verbeteren van de waterkwaliteity, en het verstrekken van een bron van entertainment voor uw katachtige vriend. Houd bij het selecteren van een fontein rekening met de behoeften en voorkeuren van uw kat om ervoor te zorgen dat u het beste type fontein voor hen kiest.

Het is ook een goed idee om een bepaald budget in gedachten te hebben voordat je eropuit trekt om je kat een nieuwe waterfontein te kopen. Dat deze waterfonteinen slechts $ 16 kunnen kosten of zo hoog als $ 40 kunnen gaan. Of u nu kiest voor een eenvoudige fontein of een slimme, uw kat zal de investering zeker waarderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: AltamashUrooj, Shutterstock