Hebben katten een bed nodig?

Katten slapen meestal overal waar het warm en knus is. Dat laat katteneigenaren denken dat hun katachtige geen bed nodig heeft. Dierendeskundigen zeggen echter dat een bed voor een kat zowel hen als u kan helpen.

Is het noodzakelijk dat katten een bed hebben? Ja, het is het beste als uw kat een bed heeft. Een bed creëert een plek waar uw kat zich veilig voelt, omdat het hun ruimte is. Een bed vermindert de hoeveelheid kattenvacht op de rest van het meubilair. Ook katteneigenaren die niet willen dat hun huisdier bij hen slaapt, zouden moeten investeren in een kattenbed.

Lees verder om meer te weten te komen over het kopen van een kattenbed en waar je het neerzet zodat je kat het gebruikt.

Waarom een kattenbed?

Het beste is om uw kat al vroeg, als hij nog een kitten is, kennis te laten maken met zijn bed. Het is gemakkelijker om een dier te trainen als het nog jong is. Een kattenbed is goed omdat het uw katachtige motiveert om op een specifieke plaats te slapen.

Dat betekent dat je niet overal naar je huisdier hoeft te jagen om er zeker van te zijn dat ze in orde zijn.

Katten die goed aan hun bed gewend zijn, zullen het uiteindelijk opzoeken en er een deel van hun routine van maken.

Lees: Bengaalse Kat Persoonlijkheid: Alles wat je moet weten

Slaapgewoonten van de kat

Katten hebben specifieke slaapgewoonten en studies tonen aan dat die ongeveer hetzelfde zijn, ongeacht het ras. De meeste gedomesticeerde katten slapen ’s nachts graag bij hun mens, want uit studies uit 2016 blijkt dat 34 procent deze gewoonte heeft. Nog eens 22 procent geeft de voorkeur aan meubels als slaapplaats en 20 procent houdt van een eigen kattenbed.

Een interessant feit van een onderzoek uit 2018 is dat katteneigenaren zeiden dat hun kat slechts een deel van de nacht gebruik maakt van elk bed, menselijk of kattenbed. Zevenenveertig procent van de katteneigenaren zei dat hun huisdier slechts ongeveer de nacht of minder op een bed doorbracht.

Katten, zelfs binnenkatten, zwerven ’s nachts graag rond.

Andere studies suggereren dat sommige huisdiereigenaren niet goed slapen met een kat op hun bed. Volgens de ondervraagden zegt 38 procent van de katteneigenaren dat ze beter slapen als hun kat hen niet aanraakt terwijl ze ’s nachts bij hen slapen. Nog eens 41 procent zegt dat het niet uitmaakt en 21 procent zegt beter te slapen met wat kattenknuffelen.

Dit maakt het voor ten minste sommige katteneigenaren beter om hun huisdieren een slaapplaats te bieden buiten de menselijke slaapkamer.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Hoe vind je het juiste kattenbed??

Er zijn veel soorten kattenbedden op de markt, maar hoe weet u of uw kat het bed dat u kiest leuk zal vinden? Kattengedragsspecialisten geven enkele tips. Ze zeiden dat je ervoor moet zorgen dat elk bed dat je kiest gezellig is.

Knus betekent verschillende dingen. Het moet de juiste maat zijn voor uw kat. De “juiste maat” is dat uw kat er comfortabel in past zonder veel extra ruimte. Katten houden van kleinere ruimtes. Een bed met verhoogde zijkanten voegt zowel warmte als een gevoel van veiligheid toe.

Toch hebben sommige katten verschillende slaaphoudingen en u moet uw kat kennen om het juiste bed te kiezen. Katten die zich graag uitstrekken, of die tot de grotere rassen behoren, zouden waarschijnlijk genieten van een groter rechthoekig bed.

Katten die zich graag afzonderen en zich in kasten en onder bedden verstoppen, zouden waarschijnlijk een bed met een kap willen om zich veilig te voelen.

Bedden moeten wasbaar zijn voor gemakkelijk onderhoud. Hoe dan ooker moet je ze niet vaak of allemaal tegelijk wassen, want katten houden van hun geur op het bed. Het geeft ze een veilig gevoel.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

Hoe hen aanmoedigen om een bed te gebruiken?

Dit is het deel dat een uitdaging kan zijn. Sommige katten zullen een doos verkiezen boven een mooi, pluchen bed. Een truc is om iets op het bed te leggen waar de kat al op slaapt. Het kan een deken zijn of je oude T-shirt. Vergeet niet dat katten van vertrouwde geuren houden.

U kunt ook traktaties en speelgoed op het bed gebruiken om hen te laten weten dat het hun ruimte is. Kattenkruid is een andere favoriete keuze om een kat te verleiden een bed te gebruiken. Een andere factor is waar het bed zich bevindt.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

De perfecte plaats voor een kattenbed vinden

Katteneigenaren moeten bedden plaatsen waar hun kat al slaapt. Kijk waar uw kat dut als een aanwijzing voor de plaats van het bed.

Sommige katten krullen graag naast hun mens terwijl ze tv kijken. Probeer het kattenbed naast u te zetten, zodat uw kat nog steeds die nabijheid heeft. U kunt dit zelfs op uw bed proberen als u probeert uw kat uit de slaapkamer te krijgen.

Begin met het kattenbed op uw bed waar de kat normaal gesproken slaapt. Verplaats het dan dagelijks verder weg.

Zet het uiteindelijk op een favoriet plekje in een andere kamer. Dit kan enkele maanden duren.

Een andere plaats om te overwegen om het kattenbed op een rustige plek te zetten. Dit geldt vooral als je een luidruchtig huis hebt. Een logeerkamer kan een prima plek zijn om overdag de kat te besluipen.

Sommige katteneigenaren hebben ontdekt dat het ergens op kattenmeubilair zetten van een kattenbed, zoals de top van een kattenboom, goed werkt. Katten houden van verhoging en zullen zich veilig voelen op hun meubels.

U kunt kattenbedden ook bovenop uw eigen meubels plaatsen om verhoging te krijgen.

Lees: Het bezitten van een zilveren Bengaalse Kat: Alles wat je moet weten

FAQs

Hoeveel slapen katten?

De meeste katten slapen tussen de 10 en 13 uur per dag. Hun slaap verloopt ook niet in volledige cycli van 8 uur, zoals bij mensen. Katten slapen ongeveer 80 minuten en worden dan actief, vandaar de term “catnapping”.

Slapen katten zoals mensen?

Ook al slapen katten korter, ze maken wel de REM-slaap door. De REM-slaap is een diepe, rustgevende slaap waar zowel mensen als katten van genieten.

Waarom slaapt mijn kat graag bij mij?

Katten zijn graag in de buurt van hun mens voor zowel warmte als bescherming. Ze zien zichzelf ook als beschermer van hun mens.

Hoe kiezen katten waar ze willen slapen?

Katten zijn geneigd tot veiligheid, dus gaan ze plekken uitzoeken waar ze zich veilig voelen. Ze houden ook van warme plekjes.

Is slapen met je kat gezond?

Het is niet per se gezond of ongezond. Slapen met je kat kan bij sommigen angst verlichten. Het kan ook een negatief effect hebben op mensen met allergieën en ervoor zorgen dat sommigen hun slaap verliezen.