Fluoxetine voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

Fluoxetine voor katten

Fluoxetine, ook algemeen bekend onder de merknaam Prozac, is een medicijn dat vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde om gedragsstoornissen, waaronder ongepast urineren, bij katten te behandelen.

In dit artikel leert u hoe fluoxetine werkt, situaties waarin het vaak wordt voorgeschreven, mogelijke bijwerkingen en geneesmiddelinteracties en enkele veelgestelde vragen.

Fluoxetine Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Selectieve serotonine heropname Inhibitior (SSRI)

Formulier:

Kauwtabletten, orale tabletten, orale capsules, drank.

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Niet voor katten (Reconcile is door de FDA goedgekeurd voor honden)

Merknamen:

Verzoenen, Prozac

Beschikbare doseringen:

Verzoen tabletten: 8mg, 16mg, 32mg, 64mg. Generieke orale tabletten: 10 mg, 20 mg. Generieke orale capsules: 10mg, 20mg, 40mg, 90mg. Generieke drank: 4mg/ml in 120ml en 473ml.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten en capsules kunnen worden bewaard bij kamertemperatuur (68-77 graden F) (20-25 graden C). De orale vloeistof moet ook bij kamertemperatuur worden bewaard.

Over Fluoxetine voor katten

Fluoxetine is geclassificeerd als een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) antidepressivum.

Serotonine is een belangrijk hormoon in het lichaam dat fungeert als een neurotransmitter in de hersenen. Het is de belangrijkste zender die betrokken is bij het stabiliseren van stemming, welzijn en geluk.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

SSRI’s werken om het serotoninegehalte in de hersenen te verhogen door de heropname of reabsorptie ervan te voorkomen, waardoor het in omloop blijft.

Fluoxetine is zeer selectief omdat het weinig effect heeft op andere neurotransmitters in de hersenen, voornamelijk alleen serotonine.

Wat doet Fluoxetine voor katten?

Over het algemeen kan fluoxetine worden gebruikt voor een verscheidenheid aan gedragsstoornissen, waaronder agressie, obsessief-compulsief gedrag, verlatingsangst en ongepaste eliminatie.

Katten zijn zeer complexe wezens, zoals alle kattenouders weten, en ze kunnen een aantal zeer vreemde gedragingen vertonen die interactie hebben met hun menselijke tegenhangers en andere huisdieren in huis.

Het is belangrijk om medische oorzaken van ongewoon gedrag uit te sluiten, zoals onderliggende pijn als oorzaak van grillig gedrag of agressie, of infectie, blaasstenen of steriele ontsteking als oorzaak van ongewenst urinegedrag.

Maar over het algemeen, als medische oorzaken zijn geëlimineerd en sommige niet-voorgeschreven gedragsbenaderingen mogelijk zijn geprobeerd, is fluoxetine vaak een eerste keuze voor veel gedragsomstandigheden bij katten. Dit geldt vooral voor gevallen van ongepast urineren.

Bijwerkingen van Fluoxetine voor katten

Bijwerkingen van Fluoxetine voor katten

Hoewel veel katten naar wens verbeterd, kalm gedrag kunnen ervaren, kunnen katten zelden verslechterende gedragsveranderingen vertonen, zoals angst, hyperactiviteit, prikkelbaarheid en slaapproblemen.

Bij katten kan fluoxetine een aantal mogelijke bijwerkingen hebben.

De meest gemelde effecten kunnen slaperigheid en een afname van de eetlust zijn.

Hoewel veel katten naar wens verbeterd, kalm gedrag kunnen ervaren, kunnen katten zelden verslechterende gedragsveranderingen vertonen zoals angst, hyperactiviteit, prikkelbaarheid, slaapproblemen en ongewenste veranderingen in eliminatiepatronen.

Katten kunnen ook GI-bijwerkingen ontwikkelen, zoals slechte eetlust, misselijkheid, braken of diarree. Alle mogelijke bijwerkingen zijn niet universeel, maar variëren sterk van kat tot kat in termen van wat er kan gebeuren en in welke mate.

Fluoxetine kan interacties hebben met veel medicijnen, vooral andere angst medicijnen, sedativa, en sommige pijnstillers. Sommige geneesmiddelinteracties, vooral wanneer fluoxetine wordt gebruikt met een monoamineoxidaseremmer (MAO-remmer) zoals selegiline, kunnen leiden tot het serotoninesyndroom, dat hieronder uitgebreider wordt beschreven. Maak uw dierenarts altijd op de hoogte van andere medicijnen die uw kat gebruikt.

Als uw kat een vlooien-/tekenhalsband gebruikt, zorg er dan voor dat u dit met uw dierenarts bespreekt voordat u met fluoxetine begint.

Fluoxetine moet worden gebruikt met voorzichtigheid bij diabetespatiënten, omdat het gebruik ervan met insuline de insulinebehoefte kan veranderen. Het kan een veel voorkomende aanbeveling zijn na het starten van fluoxetine bij een diabetische kat, om de bloedglucosespiegels opnieuw te laten controleren om te zien of er aanpassingen moeten worden aangebracht.

Fluoxetine wordt voornamelijk gemetaboliseerd door de lever, en dus shmoet voorzichtig worden gebruikt bij elke kat met chronische of gevorderde leverziekte.

Overdoses van fluoxetine kunnen zeer zorgwekkend zijn. Hoewel het verhogen van serotonine in het lichaam nuttig kan zijn bij sommige gedragsstoornissen, kan het te veel verhogen ervan leiden tot ernstige bijwerkingen, waaronder braken, overmatig kwijlen, diarree, agitatie, tremoren en epileptische aanvallen. Dit wordt serotoninesyndroom genoemd en vereist onmiddellijke veterinaire zorg als het optreedt.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van fluoxetine, of als u denkt dat er een overdosis of medicatie-interactie kan zijn opgetreden, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Fluoxetine voor katten dosering

Fluoxetine voor katten dosering

Fluoxetine wordt over het algemeen eenmaal daags gedoseerd en wanneer het voor het eerst wordt gestart, moet het gedurende ten minste 4 tot 8 weken worden voortgezet zolang er geen bijwerkingen worden waargenomen.

Hoewel fluoxetine is geëtiketteerd voor gebruik bij honden als het merk Reconcile, is er geen door de FDA goedgekeurd product voor katten, dus het wordt op een extra-label manier gebruikt in katten.

Startdoses voor katten zijn meestal laag en dit medicijn heeft een smalle veiligheidsmarge, dus een dosering voor uw kat kan het beste worden bepaald door de dierenarts van uw kat.

Doses zo laag als 15-20 mg voor een gemiddelde kat van 10 lb hebben tekenen van toxiciteit aangetoond, dus in geen geval mag een menselijke dosis Prozac worden gedeeld met een kat in huis.

Fluoxetine wordt over het algemeen eenmaal daags gedoseerd en wanneer het voor het eerst wordt gestart, moet het gedurende ten minste 4 tot 8 weken worden voortgezet, zolang er geen relevante bijwerkingen worden gezien, om volledig te bepalen of het medicijn werkt om een gedragsprobleem aan te pakken.

Het is uiterst belangrijk om deze medicatie niet abrupt te staken. Als uw kat tekenen van ongewenst gedrag of bijwerkingen vertoont, neem dan eerst contact op met uw dierenarts. Als uw kat al enkele weken fluoxetine gebruikt en er geen verbeteringen zijn waargenomen, is het erg belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts om dit te bespreken, omdat het langzaam spenen van een kat van de medicatie typisch is wanneer u ermee wilt stoppen.

Het is nuttig op te merken dat omdat katten kleinere doses fluoxetine nodig hebben, dat het vaak gebruikelijk is om de medicatie te bestellen via een samengestelde apotheek, soms in een kleine behandeling of vloeibare vorm. Het is belangrijk om te weten dat de transdermale (huidtoepassing) vorm in studies veel minder effectief is gebleken voor een goede dosering.

Conclusie

Fluoxetine kan een zeer nuttig en effectief medicijn zijn voor de behandeling van katten voor een verscheidenheid aan gedragsstoornissen, waaronder ongepast urineren. Maar omdat bijwerkingen en geneesmiddelinteracties kunnen optreden, en omdat overdoses zorgwekkend kunnen zijn, is het erg belangrijk dat fluoxetine alleen voor katten wordt gebruikt wanneer het op de juiste manier wordt voorgeschreven door een behandelende dierenarts.

Veelgestelde vragen

Wat doet Fluoxetine voor katten?

Fluoxetine is een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI). Het werkt door het houden van serotonine niveaus hoger in het lichaam, wat kan helpen om de stemming en een gevoel van welzijn te verbeteren.

Hoe lang duurt het voor fluoxetine om te werken bij katten?

Geneesmiddelen zoals fluoxetine kunnen lang duren om hun piekniveau van effectiviteit te bereiken. Bij het starten van fluoxetine is het mogelijk om gedragsverbeteringen te zien in slechts 1-2 weken, maar het is gebruikelijk om een kat er minstens 4-8 weken op te laten zitten om het effect op een gedragsprobleem volledig te beoordelen.

Wanneer u begint met een medicijn zoals fluoxetine, is het belangrijk om geduldig te zijn en geen onmiddellijke resultaten te verwachten, maar om uw kat zorgvuldig te controleren op langzame, gestage verbeteringen. Als u na 4 weken geen verbeteringen in ongewenst gedrag heeft gezien, is het gepast om uw dierenarts op de hoogte te stellen.

Zorg ervoor dat u nooit abrupt stopt met fluoxetine of andere gedragsmedicatie, zelfs als u denkt dat het misschien niet helpt. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met uw dierenarts om te bepalen wat de beste manier is om ermee te stoppen of om indien gewenst over te stappen op een ander medicijn.

Is Fluoxetine veilig voor katten?

Fluoxetine is veilig voor gebruik bij een meerderheid van de katten wanneer voorgeschreven door een dierenarts en op de juiste manier gedoseerd. Zoals bij elke medicatie zijn bijwerkingen altijd mogelijk. Milde die vaker worden gezien, kunnen slaperigheid en een afname van de eetlust omvatten. Wanneer besproken met uw dierenarts, kan een eenvoudige aanpassing van de medicatie helpen. Meer over bijwerkingen of ongewenste gedragseffecten komen vaak veel minder vaak voor.

Overdoses of interacties met andere medicijnen kunnen leiden tot het serotoninesyndroom, dat ernstige tekenen van ziekte kan veroorzaken. Deze most komt vaak voor bij accidentele overdoses of als een humane dosering equivalent van fluoxetine wordt gegeven.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld door het gebruik van fluoxetine, of als u denkt dat er een overdosis of medicatie-interactie kan zijn opgetreden, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Hoe lang kan een kat prozac blijven gebruiken?

Een kat kan levenslang op fluoxetine blijven als dat nodig is. Elke gedragsmedicatie moet echter worden gegeven in het licht van zowel de voortdurende noodzaak als andere gedragsmodificatiebenaderingen.

Als een stressfactor in huis, zoals een ander huisdier of huisvestingssituatie, die de bron was van het ongewenste gedrag van een kat, is opgelost, kan een kat deze medicatie niet langer nodig hebben of kan de dosering worden aangepast.

Hoewel training en gedragsverandering lastiger is voor katten in vergelijking met veel honden, kunnen producten zoals Feliway en andere benaderingen zoals kattenbaknummer en strategische plaatsing voor ongepast urinerende katten, de behoefte aan medicatie verminderen.

Daarom is het altijd erg belangrijk om uw dierenarts op de hoogte te houden van eventuele veranderingen in de status van uw kat of de waargenomen bron van stress, indien bekend.

In veel gevallen is de stressor van een kat misschien niet duidelijk, maar als het duidelijk is dat een kat rustiger is en geen ongewenst gedrag vertoont tijdens het gebruik van fluoxetine, is het het beste om de medicatie zo lang als nodig voort te zetten terwijl de aandoening acceptabel wordt beheerd en er geen nadelige bijwerkingen worden gezien.