Doodt een droger vlooien op kattenbakvulling? Dit is wat de wetenschap zegt (Vet Antwoord)

Vlooien zijn misschien klein, maar ze kunnen ons en onze huisdieren grote problemen bezorgen. Ze zijn de meest voorkomende externe parasiet van katten en broeden snel – met vrouwelijke vlooien die ongeveer 2.000 eieren leggen in hun leven. Zodra uw kat vlooien in huis haalt, kan het wegwerken van volwassen vlooien en hun eieren, larven en poppen een uitdagende taak zijn. Het is een goed idee om contact op te nemen met uw dierenarts voor hulp en advies over behandelingsopties, om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Als u zich afvraagt of het plaatsen van het beddengoed van de kat in uw droger u kan helpen een plaag aan te pakken, is het antwoord ja, het kan! De hoge temperaturen in een droger kunnen vlooien, eieren en larven in het beddengoed van uw huisdier doden en het kan nuttig zijn als onderdeel van een combinatiebenadering om met deze vervelende parasieten om te gaan.

Lees verder voor meer informatie.

verdeler-catclaw1

Wat de wetenschap zegt

Van een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 50% en temperaturen boven 40 °C /100,4 °F is aangetoond dat ze alle levensfasen van vlooien doden 1. Deze kunnen worden bereikt in een wasdroger en het wordt aanbevolen om een cyclus van 40 minuten voort te zetten. De gemiddelde trommeltemperaturen voor wasdrogers liggen rond de 50-70 ° C / 122-158 ° F, afhankelijk van uw model en dus moeten de bereikte temperaturen voldoende zijn om alle vlooien, eieren en larven te doden.

Idealiter raden we aan om beddengoed en andere wasbare kleding eerst te wassen, omdat het water en wasmiddel van de wasmachine de meeste vlooien zou moeten verdrinken en dan zullen de hitte, uitdrogende omstandigheden en tuimelende werking van de droger iedereen doden die het hebben overleefd.

vlooien die een tabbykat kammen
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

Vlooien zijn kleine donkerbruine insecten en zijn met het blote oog te zien. Ondanks dat ze slechts ongeveer 1/8e van een inch lang zijn, kunnen ze tot 8 inch hoog springen!

Katten zijn echter over het algemeen kieskeurige trimmers en eten tijdens het verzorgen vaak alle vlooien die ze tegenkomen. Dit kan het vinden van volwassen vlooien in hun vacht moeilijker maken.

Wat je vaak in plaats daarvan zult vinden, is vlooienvuil, dat is vlooienpoep bestaande uit verteerd bloed. Deze zien eruit als zwarte specs en kunnen gemakkelijk worden aangezien voor normale modder en vuil. De beste manier om het verschil te zien, is door wat te verzamelen en het op vochtige watten of wit tissuepapier te leggen. Als het vlooienvuil is, zullen ze langzaam oplossen en een roodachtige bloedvlek achterlaten.

Andere tekenen dat uw kat vlooien kan hebben, zijn dat ze jeuken en meer krabben dan normaal, soms kale plekken of uitslag ontwikkelen. Sommige katten zijn allergisch voor vlooienspeeksel en kunnen meer een duidelijke reactie hebben op vlooienbeten.

Levenscyclus van vlooien

Het richten op alle stadia van de complexe vlooienlevenscyclus is essentieel bij het omgaan met deze irriterende parasieten, omdat slechts ongeveer 5% van de vlooien in een besmetting volwassen vlooien op uw huisdier zijn. De rest bevindt zich in de omgeving in de onvolgroeide stadia, ook op het beddengoed van uw kat.

Vrouwelijke volwassen vlooien beginnen binnen een paar dagen na het intrekken van uw kat eieren te leggen. Ze kunnen tot 50 eieren per dag leggen die van uw kat en in de omgeving vallen. Vlooienlarven komen uit de eieren en worden meestal in de hoogste hoeveelheden gevonden waar uw kat tijd doorbrengt – dit betekent grote hoeveelheden op hun beddengoed. Larven houden niet van licht, dus zullen zich ingraven in beddengoed, tapijten en zachte meubels.

Larven voeden zich met vlooienvuil, dat ook van je kat in de omgeving valt. Deze larven ontwikkelen zich uiteindelijk tot poppen die beschermd worden in een kleverige cocon. Volwassen vlooien komen dan uit de cocons als de omstandigheden goed zijn. De hele levenscyclus van vlooien kan slechts 15 dagen duren, maar vlooien kunnen tot 2 jaar in cocons liggen!

Dit verklaart waarom deze lastige parasieten zo moeilijk te verwijderen zijn en het belangrijk is om vlooien op uw kat aan te pakken, maar ook op hun beddengoed en in uw huis.

Kat met vlooien
Afbeelding credit: Maja Marjanovic, Shutterstock

3 kat face divider

Vlooienbehandeling en preventiemaatregelen

Het omgaan met een vlooienplaag vereist meestal een combinatieaanpak. Om een vlooienplaag effectief aan te pakken, moet u advies inwinnen bij uw dierenarts en hun behandelingsrichtlijnen zorgvuldig volgen.

Hier zijn enkele van onze beste tips:

  • Behandel en voorkom vlooien door regelmatig een door de dierenarts voorgeschreven vlooienbehandeling voor uw kat te gebruiken. Dit is meestal in de vorm van een spot-on topische behandeling of tablet. Raadpleeg uw dierenarts over de beste behandeling voor uw kat die gebaseerd is op hun leeftijd, grootte, levensstijl en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen. Geef ze alleen een vlooienbehandeling die is goedgekeurd voor kattens.

Let op: sommige hondenvlooienproducten bevatten permethrin, een insecticide dat veilig is voor honden, maar zeer giftig voor katten.

  • Stofzuig je vloeren, plinten en meubels regelmatig. Leeg de stofzuiger of gooi de stofzak weg na het stofzuigen om te voorkomen dat vlooieneieren en larven zich ontwikkelen.
  • Gebruik een huishoudelijke vlooienspray, vraag uw dierenarts om advies hierover en volg altijd de richtlijnen zorgvuldig op bij het gebruik.
  • Was het beddengoed van uw kat (of een ander afwasbaar materiaal waarop ze liggen, zoals uw beddengoed) op een hete was en droog vervolgens in de droger op een hoge stand.
  • Vlooien kunnen ook lintwormen overbrengen, dus uw kat moet tegelijkertijd worden ontwormd als dat hij wordt behandeld voor vlooien.

kat face divider 2

Laatste gedachten

Helaas zullen veel katten op een gegeven moment vlooien krijgen en vlooien kunnen zelfs het meest smetteloze huis besmetten. Gelukkig zijn er veel veilige en effectieve vlooienbehandelingen beschikbaar om te helpen. Met 95% van een vlooienpopulatie die in het huis woont, inclusief op het beddengoed van uw kat, is het wegwerken van vlooien in deze gebieden een essentieel onderdeel van een effectief vlooienbestrijdingsprogramma. De droger kan vlooien, eieren en larven op het beddengoed van uw kat doden en is een handig hulpmiddel in uw arsenaal om deze vervelende parasieten te elimineren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: fotovictoria, Shutterstock