De vijf persoonlijkheidstypen van katten

Hoewel we al weten dat geen twee katten hetzelfde zijn, geven gegevens van duizenden katteneigenaren ons nu diepgaand inzicht in de geest van onze unieke kattenvrienden. Net als mensen hebben alle katten persoonlijkheden.

Sommigen zijn lief, anderen sassy en meer dan een paar weten hoe ze tegelijkertijd assertief en aanhankelijk kunnen zijn. Je zou talloze woorden kunnen gebruiken om je kat te beschrijven, maar wist je dat de wetenschap aantoont dat er vijf hoofdpersoonlijkheidstypen van katten zijn?

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk analyseerden gegevens om vijf verschillende groepen te bepalen en katteneigenaren te helpen hun huisdieren beter te begrijpen en voor hen te zorgen.

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde kattenbakvullingsbedrijf Natusan sponsorde het project dat keek naar gegevens van 3.700 katteneigenaren. De kattenmensen gaven informatie over de persoonlijkheidskenmerken die elk van hun katten speciaal maken.

Katten kunnen de reputatie hebben op een bepaalde manier te zijn, maar de waarheid is dat kattenpersoonlijkheden variëren van extreem aanhankelijk en extravert tot introvert en gereserveerd.

Dierengedragsexpert professor Peter Neville vertelde Daily Mail dat weten met wat voor soort kat je je huis deelt een belangrijk onderdeel is van de zorg voor hun welzijn en het gezond houden van hen.

Dit zijn wat onderzoekers zeggen dat de vijf verschillende persoonlijkheidstypen zijn en hoe je het beste voor elk type kunt zorgen.

#1 Zenuwachtig

Katten zijn uitgerust met volledige sets scherpe klauwen, tanden en instincten die hen uitzonderlijke jagers maken, maar deze roofdieren kunnen ook prooien zijn. Hun grootte maakt hen kwetsbaar en het natuurlijke instinct om zichzelf te beschermen is bij sommigen sterker dan bij anderen.

Nerveuze katten zijn degenen die zich onder het bed verstoppen wanneer een vriend op bezoek komt. Wanneer je de blender aanzet, springen ze een voet in de lucht en voelen ze zich angstig rond opgewonden kinderen. Ze kunnen er ook de voorkeur aan geven om tijd door te brengen op een veilige, rustige plek in plaats van in de open lucht met de rest van het gezin.

Een nerveuze kat kan verlegen zijn, maar ga er niet vanuit dat al deze angstige katachtigen niet van menselijke aandacht houden. Veel katten in deze categorie zijn extreem liefdevol tegenover de mensen die ze vertrouwen.

Hoe zorg je voor een nerveuze kat

Professor Neville adviseert mensen met nerveuze katten om de kat altijd de gelegenheid te geven zich terug te trekken wanneer situaties te intens worden. “Veilige ruimtes” zoals kasten, dragers, kattenbomen en onder het bed zorgen ervoor dat deze katten kunnen kalmeren en zich zelfverzekerder voelen.

Het is ook belangrijk om geduldig en voorspelbaar te zijn. Nerveuze katten willen graag precies weten wat er gaat gebeuren en wanneer.

#2 Bazig

Als je kat zich een weg in je schoot duwt of assertief miauwt om te krijgen wat hij wil, heb je misschien wat onderzoekers een ‘bazige kat’ noemen. Deze wilskrachtige katten zijn niet timide als het gaat om het uiten van hun gevoelens.

Ze zijn ook de dominante leden van huishoudens met meerdere katten. Sommige bazige katten zijn assertieve leiders en anderen kunnen regelrechte pestkoppen zijn tegenover andere huisdieren in huis.

Hoe zorg je voor een bazige kat

Soms is het enige wat een bazige kat wil je onverdeelde aandacht. Als ze je laptop op de grond moeten duwen om hem te krijgen, is dat wat ze gaan doen. In dit geval is het goed om toe te geven aan de eisen van je kat.

Als je meer dan één kat hebt, probeer dan elke katachtige een-op-een aandacht te bieden. Geef je andere katten genegenheid als de baas er niet is om te voorkomen dat die ene assertieve persoonlijkheid het overneemt.

#3 Aftredend

Katten worden vaak gestereotypeerd als gereserveerd en afstandelijk (vooral in vergelijking met honden), maar er zijn veel katten die hunkeren naar aandacht en genegenheid van mensen. Er zijn de uitgaande katten. Dit kattenpersoonlijkheidstype is verwant aan die mensen die gedijen in groepen en gemakkelijk vrienden maken.

Een uitgaande kat zal u, en alle anderen, elke dag aan de deur begroeten. Als ze niet elke keer dat je gaat zitten direct op je schoot zitten, zijn ze in ieder geval dichtbij genoeg om precies te weten wat je doet. Deze katachtigen hebben de neiging om spraakzaam te zijn en ze kunnen zich gedragen wanneer ze zich eenzaam voelen of geen aandacht hebben.

Hoe zorg je voor een uitgaande kat

Uitgaande katten vertrouwen op regelmatige aandacht om ze zowel gezond als gelukkig te houden. Wanneer niet aan die sociale behoeften wordt voldaan, kunnen ze depressief worden en gedragsproblemen ontwikkelen, zoals het niet gebruiken van de kattenbak of overmatig krabben.

Frequente en regelmatige speelsessies en knuffeltijden zijn de sleutel tot deze persoonlijkheidstrek van de kat. Als ze zich wel gedragen, schreeuw of straf dan nooit. Probeer hun energie te heroriënteren en geef traktaties en lof wanneer ze het verdienen.

#4 Spontaan

Willekeurige sprintjes door de gang, gewaagde acrobatiek om de top van de koelkast te bereiken, versnipperd wc-papier littering de badkamer – dit zijn allemaal handelingen van een spontane kat.

Wanneer u dit kattenpersoonlijkheidstype overweegt, moet u ervoor zorgen dat de kat in kwestie officieel een volwassene is. Het is gebruikelijk dat kittens en jonge katten dit niveau van energie en ondeugende levenslust hebben. Velen groeien er echter uit als ze uitgroeien tot hun ware persoonlijkheden.

Hoe zorg je voor een spontane kat

Het beste wat je kunt doen voor een spontane kat is spelen, spelen, spelen. Deze katten hebben veel energie. Ze kunnen al die opgebouwde druk opvoeren door een verenstokje te achtervolgen, of ze kunnen het oefenen voor de Kentucky Derby om twee uur ’s nachts … elke ochtend.

En hoe moeilijk het ook is, schreeuw of straf je gekke kat niet als hij in de problemen komt. Dit kan hen angstig maken en leiden tot nog onvoorspelbaarder gedrag.

#5 Aangenaam

Het laatste kattenpersoonlijkheidstype is voor de katten die in het midden van het sociale spectrum terechtkomen. Ze eisen geen aandacht, maar ze verstoppen zich ook niet onder het bed. Ze kunnen een gast begroeten met een beenwrijving, maar ze dringen niet aan op de schijnwerpers. Middernachtzoomies kunnen nog steeds voorkomen, maar voor het grootste deel zijn deze katten ontspannen en flexibel als het gaat om hun verzorging.

Hoe zorg je voor een aangename kat

Aangename katten hebben waarschijnlijk geprofiteerd van een goede socialisatie als kittens, en het resultaat is een gelukkig, zelfverzekerd familielid. Het is nog steeds belangrijk om een-op-een speeltijd en genegenheid te bieden, maar deze katten hebben meestal geen specifieke behandeling nodig.

Veel aangename katten gedijen als rolmodellen en kunnen het goed doen in huishoudens met meerdere katten, terwijl ze tegelijkertijd de mensen van het huis comfort en gezelschap bieden.

Welke van deze kattenpersoonlijkheidstypen beschrijft het beste je favoriete katachtige? Lijkt uw kat in meer dan één categorie te passen? Hoe meer u weet over de persoonlijkheid van uw kat, hoe beter u kunt zorgen voor zowel hun fysieke als emotionele welzijn.