De gekke kattenvrouw van Skyros

Lisa Van Dijken omschrijft zichzelf als de Crazy Cat Woman van Skyros, maar veel hangt af van wat gek betekent. Toen ze voor een Grieks/Nederlandse touroperator kwam werken, wist ze niet wat ze zou tegenkomen en hoe dit haar leven zou veranderen. De laatste 6 jaar heeft ze zwerfkatten gevoerd en verzorgd op het Griekse eiland Skyros in de Egeïsche Zee.

Veel Grieken hebben vakantiehuizen op het eiland en voeren de katten in de zomer. Zelfs als de zwerfdieren niet worden gevoerd, hebben de bakken in veel van de resorts restjes over. Helaas wordt er heel weinig hulp gegeven aan de zwerfdieren wanneer de toerist in de zomer vertrekt en hun toestand in de winter snel verslechtert.

De lokale gemeente is verantwoordelijk voor hen, maar biedt zeer beperkte financiering voor voedsel of castratie.  Hier stapt Lisa in, voedt en helpt bij de vang-, castratie- en vrijlatingsprogramma’s. Ze heeft ook een Facebook-pagina opgezet om aandacht te vragen voor de benarde situatie van deze bewuste wezens.

Tegenwoordig heeft Lisa negen strategische bevoorradingsstations rond het eiland. Deze stations helpen om gezonde kattenkolonies op veilige plaatsen te creëren. Lisa’s voorkeur gaat altijd uit naar een privétuin waar de zwerfdieren minder risico lopen op vergiftiging of verkeersgewonden.

Katten eten van een zelfgemaakte feeder

Haar zelfgemaakte feeders worden strategisch geplaatst, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk zwerfdieren worden gevoerd. Op dit moment heeft ze 4 feeders in Skyros stad en 5 anderen rond het eiland op locaties zoals Molos en Magazia. Twee keer per week vult ze de feeders en controleert ze de gezondheid van de katten.

Elke reis vereist twee zakken droog kattenvoer van 20 kg, elke zak kost € 24 of natvoer kost € 15,50 voor twee dozijn blikjes. Haar stijgende kosten blijven stijgen, waarbij de korte val rechtstreeks uit Lisa’s eigen zak wordt gedekt. Zoals ze zegt: “Het is vaak een worsteling om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Voederstations hebben andere voordelen, behandelingen zoals ontwormen, omgaan met oormijt en ooginfecties kunnen worden gegeven. Veel kittens worden geboren met ooginfecties van chlamydia, doorgegeven aan hen door hun moeders als zwerfdieren worden niet beschermd door vaccins.

Ze kunnen binnen een paar dagen blind worden als ze niet worden behandeld. Als het kitten snel genoeg wordt gedetecteerd, kan het oogdruppels krijgen van de dierenarts en binnen een paar dagen snel herstellen. Zelfs het reinigen van de ogen met water kan het zicht redden, voordat deze druppels worden gegeven.

Het hoofddoel van Lisa’s interventie is TNR (Trap, Neuter and Return). Dit heeft al een aanzienlijk verschil gemaakt voor de katten op het eiland.  Humane controle van de zwerfkolonies, vermindert niet alleen de populatie, maar leidt ook tot gezondere en gelukkigere katten.

Mannen hebben minder kans om in gevechten te raken, gebeten en geïnfecteerd met ziekten zoals feline immunodeficiëntievirus (FIV) of leukemievirus (FELV).

De Greek Cat Welfare Society (GCWS, nu in zijn 30e jaar) ondersteunt momenteel meer dan 25 groepen op de eilanden en het vasteland met subsidies, apparatuur, benodigdheden en dierenartsen / verpleegkundigen, in gebieden zoals Athene, Kreta, Rhodos, Samos, Skyros en Thessaloniki.

Deze charitatieve stichting organiseert vrijwillige dierenartsen en verpleegkundigen om de castratie in de meeste maanden van het jaar uit te voeren; of geeft financiële en materiële steun aan lokale vrijwilligersgroepen die castratieprogramma’s organiseren.

In de afgelopen jaren is het aanbieden van vrijwillige veterinaire teams uit het Verenigd Koninkrijk voor castratie in Griekenland steeds moeilijker geworden als gevolg van strenge wetgeving. Dierenartsen moeten worden geregistreerd bij de Griekse veterinaire autoriteiten, waarbij alle campagnes zijn toegestaan en gehouden in erkende klinieken.

Hun betrokkenheid is niet altijd toegestaan of wordt ondersteund. Dit betekent een grote afhankelijkheid van lokale Griekse dierenartsen met enorm verhoogde kosten.

“Ik geniet van een goede samenwerking van mijn lokale dierenartsen,” zegt Lisa, “hoewel ze in de winter slechts vier dagen om de veertien dagen op het eiland zijn.” De dierenartsen zijn gevoelig voor haar benarde situatie en bieden haar speciale tarieven voor castratie.

Toch is diergezondheid en dierenwelzijn op elk niveau een dure aangelegenheid. De kosten voor de GCWS alleen voor castratie in een periode van zes maanden bedroegen £ 45.000 en dit omvatte niet meer dan 50 ‘ad hoc’ verzoeken. Met een schatting van 2 miljoen zwerfkatten in Griekenland is er nooit genoeg geld om elk goed doel te dekken.

Lisa krijgt drie keer per jaar een subsidie van het GCWS voor castratie die in totaal 2000 euro bedraagt. Lisa koopt al het droge en natte voedsel van donaties en van haar eigen geld.

“Wat ik doe”, zegt ze bescheiden, “is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Als meer katten overleven, of er zijn geen ongewenste kittens en mannetjes hebben een gemakkelijker leven, dan heb ik mijn doel bereikt, “ maar het is een meedogenloze taak met niet veel mensen die haar willen helpen.

Ze leeft in een gesloten samenleving waar “koppige houdingen ten opzichte van katten” de overhand hebben en waar veel locals deze bewuste wezens als ongedierte beschouwen.

“Skyrians geven over het algemeen niet om de katten en vinden het een complete verspilling van geld”, zegt ze. Toen ze de katten eens te eten gaf, riep iemand ‘Dood aan alle katten’. Dat zegt genoeg.

Thuiswerken is nog niet af met 70 katten die door het huis zwerven. Deze katten hebben medische behandeling of postoperatieve zorg nodig, anderen zijn blind, doof of verzwakt zoals een zeer oude kat met een hartprobleem dat niet zou overleven als ze in het wild zouden worden vrijgelaten.

Hopelijk zorgt onderwijs op school geleidelijk aan voor een veranderende houding ten goede. Deze Crazy Cat-persoon is ondertussen vastbesloten om door te gaan, ondanks de enorme omvang van haar uitdagingen. Zoals Aishabella Sheikh schreef in haar boek Jungle Prinses “Soms zijn het de gekke mensen die het beste in ons naar boven halen.”

Verwijzigingen:

Degenen die willen doneren aan Skyros Cats:

Facebook-pagina:

Betaal Pal: skyrosstraycats@yahoo.com

Er is ook gelegenheid voor een virtuele adoptie

De Griekse Cat Welfare Society (UK)