De 7 beste oormijtbehandelingen voor katten in 2023: alles over katten

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Oormijt kan klein zijn, maar ze kunnen grote problemen veroorzaken voor uw kat. De beste oormijtbehandeling pakt de plaag aan en vermindert de symptomen, waardoor uw kat verlichting krijgt van jeuk en ontsteking.

Omdat het betaalbaar en effectief is en populair is bij kattenbezitters, is PetArmor Medicatie voor oormijt voor katten onze eerste keuze. Blijf lezen voor meer informatie en om onze andere keuzes te zien.

In één oogopslag: onze topkeuzes voor de beste oormijtbehandeling voor katten

We raden ten zeerste aan om naar de vergelijkingstabel te kijken die we hieronder hebben, waar we de kenmerken van elk product hebben benadrukt. U vindt ook meer gedetailleerde informatie over elk product verderop in het artikel.

Over het algemeen beste

aac-table__image

10.0

Geplukt door 31 mensen vandaag!

PetArmor medicatie voor oormijt voor katten

 • Pyrethrinen en piperonylbutoxide actieve ingrediënten
 • Kalmerende aloë verlicht jeuk en ontsteking
 • Eenvoudig toe te dienen, slechts 5 druppels in elk oor tweemaal daags

Waarde pick

aac-table__image

9.5

Geplukt door 25 mensen vandaag!

Hartz Medicatie voor Oormijt

 • Individuele buizen om het product vers te houden
 • Bevat verzachtende aloë om jeuk en irritatie te verlichten
 • Doodt oormijt bij contact

Beste recept

aac-table__image

9.4

Geplukt door 21 mensen vandaag!

Revolution Topische Oplossing voor Katten

 • Eenvoudig direct op de huid aanbrengen
 • Biedt een volledige bescherming van 30 dagen
 • Werkt tegen vlooien, hartwormen en darmparasieten

Beste Natuurlijk

aac-table__image

9.3

Geplukt door 18 mensen vandaag!

Arava Natuurlijke Oormijt Behandeling

 • Bevat 9 volledig natuurlijke ingrediënten
 • Resultaten zijn binnen 10 dagen zichtbaar
 • Onvoorwaardelijke 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie

Voordat we ingaan op de details voor PetArmor Medicatie voor oormijt voor katten en de rest van onze topaanbevelingen, laten we het hebben over oormijt bij katten, inclusief wat ze zijn, hoe ze te identificeren en hoe ze te behandelen.

Heeft uw kat oormijt?

Katten krijgen net als wij oorsmeer, maar als de oren van je kat een donkere, stinkende afscheiding ontwikkelen die gepaard gaat met jeuk en ontstekingen, kan het iets meer zijn.

Oormijt – ook bekend als Otodectes cynotis – zijn microscopische parasieten die in en rond de oren van katten leven. Ze zijn nauwelijks zichtbaar voor het blote oog, hoewel je ze misschien als kleine witte stippen ziet als je heel goed kijkt. Je hebt meer kans om de symptomen van oormijt op te merken dan de mijten zelf.

Symptomen van oormijt zijn onder meer:

 • Bruine of roodbruine afscheiding
 • Donkere, wasachtige korst in of rond de oren
 • Vieze geur uit de oren
 • Hoofdschudden of overmatig krabben
 • Haaruitval rond de oren

Oormijt kan niet springen of vliegen, maar ze kunnen kruipen en zodra ze zich in de oren van je kat vestigen en beginnen te broeden, kunnen ze moeilijk uit te roeien zijn.

Een volwassen oormijt leeft ongeveer 2 maanden en legt continu eieren gedurende zijn hele levensduur. De eieren hebben ongeveer drie weken nodig om volwassen te worden, waarna ze zelf eieren gaan leggen. Oormijt broedt niet alleen snel, maar ze zijn ook zeer besmettelijk en kunnen worden doorgegeven aan andere huisdieren in uw huishouden. Overdracht op mensen is echter ongelooflijk zeldzaam.

Voordat u uw kat behandelt voor oormijt, moet u een bezoek brengen aan uw dierenarts om te bevestigen dat dit is wat het is. Een veel voorkomende kattenoorontsteking, otitis externa, wordt vaak verward met oormijt.

Hoe kom je van oormijt af?

Zodra uw dierenarts uw kat met oormijt diagnosticeert, zijn er een paar behandelingsopties beschikbaar. In de meeste gevallen begint de behandeling echter met een grondige reiniging van de oren van de kat.

Bij het schoonmaken van de oren van uw kat is het een goed idee om een hoogwaardige oorreiniger te kiezen die speciaal voor dat doel is ontworpen. Vermijd producten die irriterende ingrediënten bevatten zoals alcohol of waterstofperoxide en volg de instructies zorgvuldig op.

We raden een kattenoorreiniger aan zoals Virbac Epi-Otic Advanced Ear Cleaner voor katten en honden. Het is een veilige, niet-irriterende formule gemaakt met salicylzuur om voorzichtig vuil en overmatig oorsmeer uit de gehoorgang te verwijderen. Schud het product goed en breng het vervolgens royaal aan in de gehoorgang van de kat. Wrijf over de basis van het oor om de vloeistof te verdelen en veeg vervolgens de binnenkant van het oor schoon met wattenstaafje of een schone doek.

Het schoonmaken van de oren van uw kat verwijdert alles wat kan voorkomen dat actuele medicijnen de mijten bereiken. Dierenartsen bevelen over het algemeen een oormijtgeneesmiddel aan dat een antiparasitair middel zoals ivermectine of katveilige insecticiden zoals pyrethines als actief ingrediënt bevat.

Vergeet niet dat als u één huisdier in uw huishouden behandelt voor oormijt, het het beste is om ze allemaal te behandelen. Zelfs als geen van uw andere huisdieren een actieve infectie vertoont, kunnen ze de mijten terugsturen naar uw kat en de cyclus opnieuw starten. Mogelijk moet u ook de behandeling herhalen voor langdurig beheer van oormijt.

Een andere optie om van oormijt af te komen, is om een vlooien- of tekenmedicatie te gebruiken. Hoewel veel van deze producten niet zijn geëtiketteerd voor oormijt, kunnen ze een effectieve behandeling zijn.

Onze topkeuze voor de beste vrij verkrijgbare vlooienmedicatie is Sentry Fiproguard Flea en Tick Topical voor katten. Verkocht in verpakkingen met 3 en 6 doses, doodt deze actuele behandeling vlooien, teken en kauwende luizen en begint het binnen slechts 30 minuten na het aanbrengen te werken. Voor meer bescherming op lange termijn, overweeg de Bayer Seresto Flea &Tick Collar die 8 ononderbroken maanden bescherming biedt.

Lees ook: 8 Beste vlooienbehandelingen voor katten

Onze topkeuzes voor de beste oormijtbehandeling voor katten

Nu je een beter begrip hebt van wat oormijt is en hoe je ze moet behandelen, ben je waarschijnlijk enthousiast om meer te weten te komen over de producten die we aanbevelen voor de behandeling.

Hier zijn onze topkeuzes voor de beste oormijtbehandeling voor katten die u moet overwegen:

#1 Overall Beste: PetArmor Medicatie voor Oormijt voor Katten

Bekijk op Chewy

Deze eenvoudig te gebruiken behandeling doodt zowel oormijt als teken en biedt snelle verlichting van jeuk en irritatie. Kalmerende aloë helpt de symptomen te elimineren, terwijl de actieve ingrediënten voor de mijten zorgen.

PetArmor oormijt behandeling is gemaakt met pyrethrinen en piperonyl butoxide als de actieve ingrediënten. Hoewel het technisch gezien een insecticide is, zijn pyrethrinen van nature afgeleid van de Chrysanthemum cinerariaefolium plant en worden ze over het algemeen als veilig beschouwd voor katten. Houd er rekening mee dat pyrethrinen adulticiden zijn, dus mogelijk moet u behandelingen herhalen om oormijteieren te doden nadat ze zijn uitgekomen.

Met meer dan 1.200 klantrecensies op Amazon is deze PetArmor-formule een van de meest populaire oormijtbehandelingen voor katten. Klanten vinden dat het product voor het grootste deel goed werkte, hoewel er enkele opmerkingen zijn over het gat in de punt dat te klein is.

Wat we leuk vonden:

 • Pyrethrinen en piperonylbutoxide actieve ingrediënten
 • Kalmerende aloë verlicht jeuk en ontsteking
 • Eenvoudig toe te dienen, slechts 5 druppels in elk oor tweemaal daags

Wat we niet leuk vonden:

 • Pesticiden zoals pyrethrinen kunnen bij sommige katten een reactie veroorzaken
 • Niet aanbevolen voor kittens jonger dan 12 weken

#2 Runner Up: Adams Medicatie voor oormijt voor honden en katten

View On Chewy View On Amazon

Deze oormijt remedie is vergelijkbaar met het vorige product, maar bevat lanoline als een extra kalmerend ingrediënt. Terwijl pyrethrinen en piperonylbutoxide de oormijtplaag aanpakken, pakken aloë en lanoline de jeukende oren van uw kat aan en helpen ze het genezingsproces te starten.

Omdat dit product een insecticide bevat, doodt het oormijt bij contact. Adams raadt aan om 4 tot 5 druppels per oor, per dag aan te brengen en de behandeling 7 tot 10 dagen te herhalen. Als de oormijtbesmetting van uw kat terugkeert, is het veilig om de behandelingscyclus twee weken na de eerste te herhalen.

Naast het doden van oormijt en het aanpakken van jeuk, helpt deze behandeling de wasophoping te verwijderen die vaak gepaard gaat met een plaag. Bovendien is het veilig voor gebruik bij zowel katten als honden.

Wat we leuk vonden:

 • Bevat verzachtende aloë en lanoline
 • Doodt oormijt bij contact
 • Veilig voor gebruik bij zowel katten als honden

Wat we niet leuk vonden:

 • Insecticiden zoals pyrethrinen kunnen bij sommige katten een reactie veroorzaken
 • Niet aanbevolen voor kittens jonger dan 12 weken

#3 Value Pick: Hartz Medicatie voor oormijt

View On Chewy View On Amazon

Wanneer goed behandeld, kunnen de meeste oormijtbesmettingen binnen 7 tot 10 dagen onder controle worden gehouden. Omdat katten klein zijn, heb je maar 5 tot 10 druppels per oor nodig, dus de meeste oormijtbehandelingen laten je achter met veel ongebruikte medicatie die slecht kan gaan in je medicijnkastje.

Wat dit Hartz oormijt medicijn uniek maakt, is dat het wordt geleverd in drie eenvoudig te gebruiken buizen, die elk ongeveer 100 druppels bevatten. Open gewoon de buis en breng 4 tot 5 druppels per oor aan voor een kat van 5 tot 15 pond of 5 tot 10 druppels voor een kat met een gewicht van 16 tot 30 pond.

Deze oormijtbehandeling bevat pryethrinen en piperonylbutoxide als het actieve ingrediënt dat snel en effectief is bij het beheersen van oormijtbesmettingen. Deze formule bevat ook aloë om jeuk en irritatie veroorzaakt door de besmetting te helpen kalmeren.

Wat we leuk vonden:

 • Individuele buizen om het product vers te houden
 • Bevat verzachtende aloë om jeuk en irritatie te verlichten
 • Doodt oormijt bij contact

Wat we niet leuk vonden:

 • Insecticiden zoals pyrethrinen kunnen bij sommige katten een reactie veroorzaken
 • Niet aanbevolen voor kittens jonger dan 12 weken

#4 Beste recept: Revolution Topical Solution voor katten

Bekijk op Chewy

Als vrij verkrijgbare oormijtmedicatie niet werkt, kunt u een formule op recept overwegen. Deze Revolution Topical Solution is gemaakt met 45 mg selamectine per dosis.

Selamectine is een avermectine antiparasitair middel vergelijkbaar met ivermectine. Het kan worden gebruikt om oormijtbesmettingen te behandelen, maar het is ook effectief tegen vlooien, hartwormen, haakwormen en rondwormen. Deze behandeling wordt geleverd met 3, 6 of 12 doses geformuleerd voor katten van 5 tot 15 pond.

In tegenstelling tot veel van de andere behandelingen op deze lijst, gaat deze voorgeschreven oormijtremedie niet in het oor van uw kat – het wordt rechtstreeks op de huid aangebracht. Dit product biedt een volledige bescherming van 30 dagen en is veilig voor katten en kittens ouder dan 8 weken.

Wat we leuk vonden:

 • Eenvoudig direct op de huid aanbrengen
 • Biedt een volledige bescherming van 30 dagen
 • Werkt tegen vlooien, hartwormen en darmparasieten

Wat we niet leuk vonden:

 • Enig risico op bijwerkingen zoals speekselvloed en braken
 • Niet aanbevolen voor kittens jonger dan 8 weken

#5 Beste natuurlijke: Arava natuurlijke oormijt behandeling

Bekijk op Amazon

Als u chemische ingrediënten zoals Ivermectine probeert te vermijden, kan deze volledig natuurlijke formule van Arava een goede optie zijn. Het bevat 9 natuurlijke ingrediënten en 26 Dode Zee mineralen om de oormijtinfectie van uw kat veilig en natuurlijk op te lossen.

Deze formule bevat natuurlijke ongediertewerende ingrediënten zoals citroengras en pepermunt, samen met natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende ingrediënten zoals tijm, kaneel en oosterse rode ceder. Omdat het geen gevaarlijke chemicaliën bevat, is het volkomen veilig voor huisdieren en kan het rond kinderen worden gebruikt.

Het ding om te onthouden met dit product is dat voortgezet gebruik vereist is voor maximale werkzaamheid. Aruva raadt aan om het product elke 2 dagen gedurende ten minste 10 dagen aan te brengen. Veel klanten merkten meteen een verschil in hun katten, hoewel sommigen vonden dat het niet werkte of de oren van hun kat uitdroogden.

Wat we leuk vonden:

 • Bevat 9 volledig natuurlijke ingrediënten en 26 dode zee mineralen
 • Resultaten zijn zichtbaar binnen 10 dagen bij opeenvolgend gebruik
 • Onvoorwaardelijke 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie
 • Volledig vrij van gevaarlijke chemicaliën

Wat we niet leuk vonden:

 • Niet aanbevolen voor kittens jonger dan 12 maanden
 • Sommige gebruikers zeggen dat het niet werkte of de oren van hun kat uitdroogde
 • Kan minder effectief zijn dan producten met actieve ingrediënten

#6 Beste voor jeuk: Sentry HC EARMITE Free Ear Miticide voor katten

View On Chewy View On Amazon

Oormijtinfecties kunnen jeuken en irriterend zijn voor katten en daarom is deze behandeling van Sentry zo’n geweldige optie. Naast het doden van oormijt, verzacht het ook jeuk.

Pyrethrinen en piperonylbutoxide zijn de actieve ingrediënten in deze formule die oormijt snel en effectief doden. Dit recept bevat ook aloë die snelle verlichting biedt voor jeuk en omdat het een formule op waterbasis is, zal het de oren van uw kat niet vettig maken.

Om dit product te gebruiken, brengt u tweemaal daags 5 druppels in elk oor aan en masseert u het in. Sentry beveelt dagelijkse toepassing aan zolang als nodig is om mijten te elimineren.

Wat we leuk vonden:

 • Doodt oormijt snel en effectief
 • Bevat aloë om jeuk te verzachten
 • Niet-vette formule op waterbasis

Wat we niet leuk vonden:

 • Insecticiden zoals pyrethrinen kunnen bij sommige katten een reactie veroorzaken
 • Niet aanbevolen voor kittens jonger dan 12 weken

#7 Beste voor ontsteking: Zymox Otic Pet Ear Treatment met Hydrocortison

Bekijk op Chewy

Hoewel deze formule niet is ontworpen om oormijt te behandelen, kan het helpen de symptomen te verlichten en te beschermen tegen secundaire infecties van gist, bacteriën en schimmels.

Gemaakt met 1% hydrocortison om ontstekingen te verminderen, bevat deze oplossing ook natuurlijk voorkomende enzymen om oorinfecties te helpen bestrijden. Deze enzymen breken de moeilijk doordringende biofilmslijmlaag af die microben beschermt, waardoor ze gemakkelijker te doden zijn. Dit product is ideaal voor terugkerende oorinfecties en de niet-toxische formule zal de huid van uw kat niet irriteren.

Om dit product te gebruiken, breng je het gewoon royaal aan op het oor van je kat en masseer je het in. Er is geen reiniging van het oor nodig omdat het de enzymactiviteit kan verstoren.

Wat we leuk vonden:

 • Bevat 1% hydrocortison om ontstekingen te verminderen
 • Niet-giftige formule irriteert de huid van uw kat niet
 • Natuurlijk voorkomende enzymen bestrijden infecties
 • Geen oorreiniging nodig voor het aanbrengen

Wat we niet leuk vonden:

 • Behandelt geen oormijt, maar kan helpen bij ontstekingen
 • Werkt mogelijk niet zo goed op schone oren

Oormijt vs. oorontsteking bij katten

Het is belangrijk om uw kat goed te diagnosticeren voordat u met een behandeling begint. Het probleem met oormijt is dat de symptomen vergelijkbaar zijn met de symptomen van andere oorinfecties zoals otitis media.

Dus, hoe zie je het verschil tussen een oormijtbesmetting en een oorontsteking?

Eerst en vooral moet je weten dat oorinfecties relatief zeldzaam zijn bij katten (hoewel hetzelfde niet kan worden gezegd voor honden). Oorinfecties worden meestal gekenmerkt door ontsteking van de uitwendige gehoorgang en kunnen gepaard gaan met jeuk, hoofdschudden, afscheiding en vieze geur.

Klinkt bekend? Oormijt en oorinfecties veroorzaken vergelijkbare symptomen, wat niet verwonderlijk is, aangezien oormijt een mogelijke oorzaak is voor oorinfecties bij katten.

Oorinfecties bij katten kunnen ook worden veroorzaakt door allergieën, bacteriën, gisten of schimmelinfecties, maar de meest voorkomende oorzaak is oormijt. Deze kleine parasieten voeden zich met de wasophoping en dode huidcellen in het oor, terwijl ze ondertussen aanzienlijke irritatie veroorzaken. Oorinfecties veroorzaakt door gist en bacteriën zijn niet besmettelijk, maar oormijt zeker wel, dus een snelle behandeling is belangrijk.

Of de symptomen van uw kat nu worden veroorzaakt door oormijt of een ander type oorontsteking, het is geen probleem dat u moet negeren. Niet alleen kunnen deze problemen aanzienlijk ongemak veroorzaken (zelfs pijn), maar de aandoening kan verergeren tot het punt dat het schade aan de interne structuur van de oren van uw kat veroorzaakt.

Het is altijd de moeite waard om je kat voor de zekerheid naar de dierenarts te brengen. Uw dierenarts zal een otoscoop gebruiken om in de gehoorgang van uw kat te kijken en kan afscheidingsmonsters nemen om te controleren op mijten.

Zijn er kruidenremedies voor oormijt?

Hoewel op pyrethrine gebaseerde oormijtmedicatie zeer effectief is, geven sommige eigenaren van gezelschapsdieren de voorkeur aan meer natuurlijke opties. De oren van je kat een goede reiniging geven kan voldoende zijn om kleine plagen onder controle te houden, maar een beetje extra hulp kan nooit kwaad.

Appelciderazijn is een populair ingrediënt in natuurlijke remedies voor zowel mensen als huisdieren. Het is zeer zuur en heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Om appelciderazijn voor oormijt te gebruiken, mengt u een deel appelciderazijn met een deel water en brengt u het een of twee keer per dag aan op de oren van uw kat. Gebruik slechts een paar druppels en wrijf over de basis van de oren van uw kat om het te verdelen voordat u het overtollige wegveegt.

Vermijd huismiddeltjes met essentiële oliën, omdat deze giftig kunnen zijn voor katten. Je kunt echter proberen kokosolie op te warmen en 8 tot 10 druppels aan de oren van je kat toe te voegen voordat je het masseert.

Relevante artikelen