Darmkanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Darmkanker bij katten Functie

Darmkanker is een relatief zeldzame vorm van kanker bij katten, goed voor slechts een klein percentage van alle gevallen van kattenkanker. Dat is goed nieuws, want wanneer darmkanker optreedt, is het een ernstige aandoening.

Ongeveer 90% van de gediagnosticeerde feline darmtumoren zijn kwaadaardig en metastase komt vaak voor. Darmkanker is vaak uitgezaaid tegen de tijd van de diagnose, waardoor het een uitdaging is om te behandelen.

Snel overzicht: Darmkanker bij katten

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Braken, diarree, gewichtsverlies, slechte eetlust, bloed in ontlasting of braaksel, moeite met poepen.
medische dossiers
Diagnose: Bloedonderzoek, röntgenfoto, echografie, fijn naaldaspiraat voor cytologie, biopsie (endoscopisch of chirurgisch).
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Zelden
pil
Vereist voortdurende medicatie: Ja (voor symptomatische behandeling van pijn, diarree of andere tekenen veroorzaakt door de tumor).
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Chirurgische verwijdering, chemotherapie in sommige gevallen, pijnmedicatie, medicatie voor symptomen van diarree, braken, verminderde eetlust.
thuis
Huismiddeltjes:Nee

Wat is darmkanker bij katten?

Kanker verwijst naar elke kwaadaardige tumor die kan uitzaaien of zich kan verspreiden naar andere locaties in het lichaam. Bij darmkanker bevindt de tumor zich overal in de darmen. Dit omvat zowel de dunne darm (twaalfvingerige darm, jejunum en ileum) als de dikke darm (blindedarm, dikke darm en rectum).

U kunt ook de uitdrukking “darmkanker” horen die wordt gebruikt in verwijzing naar kanker in de maag, hoewel dit nauwkeuriger “gastro-intestinale kanker” zou worden genoemd. Gastro-intestinaal verwijst naar het hele spijsverteringskanaal, terwijl intestinale specifiek verwijst naar de darmen.

Er zijn verschillende soorten kankers die in de darmen kunnen voorkomen, die elk verschillende soorten behandeling vereisen. Bovendien kunnen de klinische symptomen van darmkanker aanzienlijk variëren, afhankelijk van de locatie van de tumor en tumorkenmerken.

Oorzaken van darmkanker

Oorzaken van darmkanker bij katten

Er zijn verschillende soorten darmkanker bij katten, waarbij lymfoom de meest voorkomende is. De onderliggende oorzaak is vaak moeilijk te achterhalen.

Lymfoom is veruit de meest voorkomende darmkanker bij katten. In veel gevallen kan de onderliggende oorzaak van kattenlymfoom niet worden vastgesteld. Verschillende bekende factoren kunnen een kat echter vatbaar maken voor lymfoom.

Katten met Feline Leukemia Virus (FeLV) of Feline Immunodeficiency Virus (FIV) hebben meer kans om lymfoom te ontwikkelen. Bovendien hebben katten die in een huis met rokers wonen aanzienlijk meer kans om lymfoom te ontwikkelen. Ten slotte wordt een verband vermoed tussen chronische darmontsteking (zoals die wordt gezien bij voedselallergieën) en lymfoom, hoewel dit verband nog niet is bewezen.

Andere veel voorkomende darmkankers bij katten zijn adenocarcinoom, mestceltumor en leiomyosarcoom.

De onderliggende oorzaak van deze andere vormen van darmkanker is onbekend. Zowel genetische als omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol bij de ontwikkeling van darmkanker.

Darmkanker wordt meestal gezien bij oudere katten, meestal tussen de tien en twaalf jaar oud. Siamese katten blijken genetisch vatbaar te zijn voor darmkanker; een Siamese kat heeft bijna twee keer zoveel kans om darmkanker te ontwikkelen als een kat van een ander ras.

Symptomen van darmkanker

Darmkanker kan een breed scala aan gastro-intestinale symptomen veroorzaken. Deze symptomen zijn vaak klinisch niet te onderscheiden van andere gastro-intestinale ziekten, wat betekent dat darmkanker alleen kan worden gediagnosticeerd door middel van testen.

Veel voorkomende niet-specifieke tekenen van darmkanker (en andere gastro-intestinale ziekten) zijn gewichtsverlies, lethargie, buikpijn en zwelling van de buik.

Naast die niet-specifieke symptomen kunnen katten echter aanvullende symptomen ontwikkelen op basis van de locatie van hun darmkanker. Katten met dunne darmkanker vertonen tekenen die verband houden met een verminderde dunne darmfunctie.

Braken is vaak een overheersend teken bij deze katten en het kan gepaard gaan met een verminderde eetlust of anorexia. In sommige gevallen kan het braaksel onverteerde bloed bevatten (waardoor het braaksel een rode / roze tint krijgt) of verteerd bloed (dat op koffiedik lijkt).

Katten met dikke darmkanker kunnen aantoonbaarat een andere reeks klinische symptomen, gerelateerd aan het feit dat hun tumoren zich lager in de darmen bevinden.

Getroffen katten kunnen diarree hebben, veroorzaakt door het onvermogen van de dikke darm om water uit de ontlasting te absorberen. Als alternatief kunnen getroffen katten moeite hebben om ontlasting voorbij hun tumoren te passeren en verstopt raken. Als de tumor bloedt, kunt u frank rood bloed in de ontlasting opmerken.

Al deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door andere gastro-intestinale ziekten en zijn niet specifiek voor darmkanker. Als uw kat een van deze tekenen vertoont, is een grondige work-up nodig om de oorzaak van de darmproblemen van uw kat te identificeren.

Diagnose van darmkanker bij katten

diagnose van darmkanker

Diagnose van darmkanker bij katten begint met een lichamelijk onderzoek, gevolgd door laboratoriumtests.

Als uw kat tekenen van gastro-intestinale ziekte vertoont, zal uw dierenarts beginnen met een grondig lichamelijk onderzoek. Uw dierenarts zal de algehele gezondheid van uw kat onderzoeken, kijkend naar gewicht, vachtkwaliteit en algehele lichaamsconditie. De buik (buik) van uw kat wordt gepalpeerd, om te controleren op een voelbare buikmassa of verdikking van de darmen.

Vervolgens zal uw dierenarts waarschijnlijk enkele basislaboratoriumtests aanbevelen.

Een volledig aantal bloedcellen en serumbiochemisch profiel stelt uw dierenarts in staat om andere oorzaken van de gastro-intestinale symptomen van uw kat uit te sluiten.

Veel aandoeningen kunnen braken, diarree en gewichtsverlies veroorzaken, dus bloedonderzoek is essentieel om de lijst met mogelijke oorzaken voor het teken van uw kat te beperken. Uw dierenarts kan bloedonderzoeksafwijkingen vinden die wijzen op darmziekte, zoals bloedarmoede (veroorzaakt door bloedverlies door bloedende tumoren), weinig eiwitten (veroorzaakt door verminderde eiwitabsorptie in de darmen) en verhoogde calciumspiegels in het bloed (die kunnen worden gezien met lymfoom).

Als laboratoriumtests darmaandoeningen suggereren, is de volgende stap vaak beeldvorming.

Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kunnen worden gebruikt als een eerste screeningstest, om te zoeken naar grote, voor de hand liggende massa’s of tekenen van darmobstructie. Echografie wordt ook meestal aanbevolen; het kan helpen bij het vinden van kleinere massa’s, darmverdikking en vergrote lymfeklieren die aanwezig kunnen zijn in de buik (buik) van uw kat.

Als er een massa wordt gevonden, zal uw dierenarts de massa biopsie met behulp van endoscopie (een camera die door de darmen wordt gevoerd) of een operatie.

In sommige gevallen kan echografie worden gebruikt om een fijn naaldaspiraat van de massa vóór de biopsie te verkrijgen, om te zien of een diagnose kan worden verkregen zonder meer invasieve tests. Bij deze test wordt een kleine naald in de buik van uw kat en rechtstreeks in de massa ingebracht.

Ongeacht of een monster wordt verkregen via biopsie of fijne naaldaspiraat, wordt het monster naar een patholoog gestuurd. De patholoog bereidt het monster voor en onderzoekt het nauwkeurig onder een microscoop. De patholoog zal kunnen bepalen of de massa kankerachtig is en, zo ja, welk type kanker aanwezig is.

Darmkanker bij katten Behandeling

De behandeling van lymfoom, de meest voorkomende darmkanker bij katten, vereist meestal chemotherapie.

Chirurgische verwijdering van de tumor kan ook worden geprobeerd, indien mogelijk, om tekenen van ziekte te minimaliseren en de kwaliteit van leven van de kat te verbeteren. Sommige gevallen van lymfoom, aangeduid als laaggradig lymfoom, reageren goed op chemotherapie.

Deze katten kunnen enkele jaren overleven met de behandeling. Als een kat echter hooggradig lymfoom heeft, is de prognose meer bewaakt. Een kat met hooggradig lymfoom kan slechts een paar maanden in remissie gaan met chemotherapie, waarbij een snelle herhaling van de symptomen wordt ervaren.

Als chemotherapie geen optie is voor het lymfoom van uw kat, kan uw dierenarts een behandeling met prednison (een steroïde) aanbevelen om enkele van de tekenen van gastro-intestinale ziekte van uw kat te verlichten en palliatieve zorg te bieden (zoals hospice bij mensen).

Gemiddeld hebben katten die met prednison worden behandeld voor lymfoom een overlevingstijd van twee tot drie maanden.

Bij andere vormen van darmkanker hangt de behandeling en prognose af van het type darmkanker dat uw kat heeft en of het gelokaliseerd (een enkele tumor) of diffuus (verspreid over de darmen) is. Sommige geïsoleerde massa’s kunnen chirurgisch worden behandeld, hoewel chemotherapie nog steeds kan worden aanbevolen om het risico op verspreiding te minimaliseren. Kankers die zich diffuus in de darmen bevinden, kunnen niet operatief worden verwijderd. Deze massa’s worden meestal behandeld met chemotherapie.

Conclusie

Symptomen van maagkanker bij katten

Katten darmkanker is een uitdagende aandoening om te diagnosticeren omdat de tekenen ervan kunnen worden verward met zoveel andere ziekten. Als uw kat gastro-intestinale symptomen vertoont die niet verdwijnen met een eenvoudige behandeling, praat met uw dierenarts over het uitvoeren van diagnostische tests om een nauwkeurige diagnose te krijgen. Het is de moeite waard om dit te doen, omdat een vroege diagnose kan leiden tot een vroege behandeling.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen katten leven met darmkanker?

De prognose voor darmkanker hangt grotendeels af van het type kanker. Katten met lymfoom, de meest voorkomende vorm van darmkanker, kunnen overleven van een paar maanden tot meerdere jaren met chemotherapie, afhankelijk van of de kat laaggradig of hooggradig lymfoom heeft.

Wat zijn de symptomen van darmkanker bij katten?

Katten met darmkanker kunnen een verscheidenheid aan gastro-intestinale symptomen vertonen, die klinisch niet kunnen worden onderscheiden van andere gastro-intestinale aandoeningen. Veel voorkomende symptomen zijn braken, diarree, inappetentie, gewichtsverlies, buikpijn, zwelling van de buik en lethargie.

Hoe lang leven katten met darmlymfoom?

De prognose voor katten met darmlymfoom is variabel. Zonder chemotherapie overleven katten meestal slechts één tot twee maanden. Met chemotherapie kunnen katten in remissie gaan voor een paar maanden tot meerdere jaren.