Cat statistieken 2023 nieuwste beschikbare gegevens + Infographic

Klaar voor wat plezier? We hebben een enorme lijst met kattenstatistieken en kattenfeiten samengesteld om je dorst naar kennis over alles wat met katten te maken heeft te voeden!

Dus pak je favoriete drankje en overtuig je poesje om mee te lezen. Tegen de tijd dat je het einde bereikt, weet je nog meer over katten!

Adoptie

Volgens de ASPCA is een schokkend 6,5 miljoen huisdieren vinden hun weg naar Amerikaanse dierenasielen jaarlijks. Ongeveer de helft daarvan – 3,2 miljoen – zijn katten.

Hoewel het aantal asieldieren dat elk jaar wordt geëuthanaseerd sterk is gedaald, vinden ongeveer 1,5 miljoen dieren nooit hun weg naar permanente huizen en worden ze ingeslapen. Daarvan zijn ongeveer 860.000 katten.

Een toename van adopties – en een toename van no-kill asielen en particuliere kattenopvang – zijn deels te danken aan de huidige vermindering van het aantal geëuthanaseerde huisdieren. Ongeveer 3,2 miljoen asieldieren vinden elk jaar hun weg naar adoptiehuizen. Daarvan zijn ongeveer 1,6 miljoen katten.

Ras

Omdat dit een woord is met twee betekenissen en beide van toepassing zijn op katten, zullen we twee kattenstatistieken aanbieden.

Laten we het eerst hebben over kattenrassen. Op dit moment is de Ragdoll ’s werelds populairste kattenras. Deze schattige katachtigen staan bekend om hun zijdezachte vachten, hun enorme blauwe ogen en hun heerlijk relaxte karakter. Ragdoll-katten werden ontwikkeld in de jaren 1960 en winnen sindsdien aan populariteit.

Runners-up zijn de Exotic, de Britse Korthaar, de Perzische en de Maine Coon Cat.

Laten we vervolgens eens kijken naar een paar fokstatistieken. Ondanks inspanningen om eigenaren van gezelschapsdieren aan te moedigen hun dieren te laten steriliseren en castreren, bijna 70.000 puppy’s en kittens worden elke dag geboren in de Verenigde Staten. Hiervan slaagt slechts één op de 12 katten erin om een gelukkig thuis voor altijd te vinden. Omdat honden er ook toe doen, ben je misschien geïnteresseerd om te ontdekken dat slechts één op de 10 puppy’s met succes wordt geadopteerd door een liefhebbende familie.

Kosten

De kosten van het bezitten van een kat zijn lager dan de gemiddelde kosten van hondenbezit, maar komen meestal hoger uit dan het bezitten van vogels of vissen. De duurste huisdieren om te bezitten? Paarden voor de winst!

Dood

De levensduur van de gemiddelde kat kan variëren van 2 tot 16 jaar. Zoals niet kan statistieken gaan, is deze niet erg nauwkeurig – maar de reden ervoor is dat er twee zeer verschillende groepen katten zijn. Elke groep katten heeft een duidelijk andere uitkomst.

Zoals je misschien al geraden hebt, hebben geliefde huisdieren een veel hogere levensverwachting dan zwerfkatten en verwilderde katten. Dankzij veterinaire zorg, geschikte vaccinaties en levens die zich voornamelijk binnenshuis afspelen, leven katten met huizen gemiddeld 16 jaar.

Verwilderde katten en zwerfkatten mogen zich gelukkig prijzen dat ze ouder worden dan twee jaar. De meest prominente doodsoorzaak bij katten zal je misschien verrassen: het is euthanasie. En het is geen euthanasie aan het einde van een lang leven goed geleefd in de armen van een comfortabel gezinshuis.

De meeste katten ontmoeten hun lot in asielen, waar ze worden geëuthanaseerd wanneer de tijd om is of wanneer ze zwaargewond of te ziek aankomen om te worden geadopteerd.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om deze trieste kattenstatistiek te verminderen door ervoor te zorgen dat onze huisdieren worden gesteriliseerd en gecastreerd. Het simpelweg verminderen van het aantal ongewenste kittens kan helpen het aantal katten dat elk jaar in asielen wordt geëuthanaseerd te verminderen.

Euthanasie

Het is een onderwerp dat we helaas moeten aanpakken – maar een onderwerp dat veel te belangrijk is om te negeren. Euthanasie biedt een humaan einde aan het leven van een dier als er geen andere optie bestaat.

We hebben in eerdere inzendingen enkele inzichten gegeven over euthanasie. Nu een beetje goed nieuws: in 2011, ongeveer 2,6 miljoen asieldieren werden uit noodzaak geëuthanaseerd. In 2019 was het aantal met ongeveer 1 miljoen gedaald. We hopen een gestage daling te zien naarmate meer asieldieren worden geadopteerd en meer zwerfkatten en honden hun weg naar huis vinden naar hun families. Nog indrukwekkender is het feit dat de euthanasiecijfers in Amerikaanse opvangcentra nu 75% lager zijn dan in 2009.

Hier is nog een kattenstatistiek die u zou kunnen alarmeren: als u overweegt een kat of een ander huisdier uit een asiel te adopteren, overweeg dan om een zwarte te kiezen. De meeste zwarte huisdieren die hun weg naar asielen vinden, worden geëuthanaseerd, simpelweg omdat ze niet zo vaak worden geselecteerd voor adoptie als huisdieren met lichter gekleurde jassen.

Familie

Beschouwt u uw huisdier als onderdeel van het gezin? Dan ben je in goed gezelschap. Een enquête gepubliceerd in Wetenschappelijke Amerikaanse Geest merkte op dat zelfs slang beziters beschouwen hun huisdieren als onderdeel van het gezin. Algeheel ongeveer 90% van de eigenaren van gezelschapsdieren beschouwen hun gezelschapsdieren als onderdeel van hun familie.

Geslacht / Genetica

Hier is een fascinerende kattenstatistiek die te maken heeft met zowel geslacht als genetica: ongeveer 51% van de Amerikaanse katten is vrouwelijk en 49% is mannelijk. Als het gaat om genetica, vachtkleuren en oogkleuren, gebeurt er iets fascinerends bij 100% van de gedomesticeerde katten. Alle kittens worden geboren met blauwe ogen, ongeacht ras en uiteindelijke oogkleur.

100% van de katten begint het leven ook als tabbies. De kleur, het vachtpatroon en de haarlengte van een kitten worden vóór de geboorte bepaald, maar pas later in de ontwikkeling. Veel effen gekleurde kittens vertonen nog steeds een tabby-patroon onder hun vacht.

Het tabbypatroon verdwijnt niet met de leeftijd – het wordt eenvoudigweg verhuld door de vollere, langere vachten die een volwassen kat ontwikkelt. Als je een effen gekleurde kat hebt en je kijkt naar ze als ze in fel zonlicht liggen, kun je waarschijnlijk een heel vaag tabby-patroon zien onder die prachtige effen gekleurde vacht.

Leuk weetje: alle kattenkleuren zijn een combinatie van zwart, wit en rood – wat vaker oranje wordt genoemd, zoals in oranje tabby. Natuurlijk zijn er verschillende tinten van al deze kleuren, evenals verschillende verdunningen en mengsels.

In totaal zijn er honderden verschillende kleuren en vachtpatronen omdat de genen en polygenen zo gevarieerd zijn.

Gezondheidszorg

We doen het beter dan ooit als het gaat om het zorgen voor de gezondheid van onze huisdieren. Alleen al in 2020 zal naar schatting $ 16,62 miljard worden besteed aan veterinaire zorg. Huisdierouders zullen nog meer uitgeven aan vrij verkrijgbare medicatie voor hun bonte, gevinnige en gevederde familieleden.

Katteneigenaren geven gemiddeld iets minder uit bij de dierenarts dan hondenbezitters. Het gemiddelde chirurgische dierenartsbezoek voor een kat kost $ 245, terwijl een chirurgisch dierenartsbezoek voor een hond $ 474 kost. Het gemiddelde bezoek aan een dierenarts kost een katteneigenaar $ 154, terwijl een hondeneigenaar een gemiddelde rekening van ongeveer $ 349 kan verwachten.

Routinematige dierenartsbezoeken kosten katteneigenaren gemiddeld $ 182 per jaar. Ondertussen kunnen hondenbezitters verwachten $ 257 te betalen voor een jaar aan routinematige veterinaire kosten voor honden. Parasietbestrijding kost katteneigenaren ook minder. De gemiddelde kosten voor kattenhartwormmedicatie zijn $ 65 per jaar. Hond hartworm medicatie gemiddeld $ 102 per jaar. Vlooien- en tekenbestrijdingsprijzen liggen dichter bij elkaar: een kat vrij houden van bijtende insecten kost gemiddeld $ 77 per jaar. Hondenbezitters geven een beetje meer uit – ongeveer $ 85 per jaar.

Verzekering

Meer huisdierouders kopen een ziektekostenverzekering voor huisdieren om de veterinaire kosten te dekken. In 2017 rapporteerde de North American Pet Health Insurance Association $ 1,15 miljard aan verkoop van huisdierenverzekeringen. Tegen het einde van 2018 was dat cijfer gestegen tot $ 1,42 miljard.

We kunnen verwachten dat de markt voor huisdierenverzekeringen een verbazingwekkende $ 11,25 miljard tegen het jaar 2026. De toename wordt gedreven door een hoger aantal adopties van huisdieren en meer flexibiliteit in de veterinaire en huisdierverzekeringsmarkten samen.

Japan

Heb je ooit gehoord van Cat Island? Dit is een bijnaam voor het Japanse eiland Aoshima, waar minder dan twee dozijn mensen en meer dan 120 katten zijn. Dit is slechts één voorbeeld dat illustreert hoe populair katten zijn in Japan. Al met al is Japan de thuisbasis van ongeveer 7,25 miljoen Katten.

Kitten Seizoen

Kittenseizoen vindt plaats wanneer het weer opwarmt en meer katten samenkomen om te fokken. Katten kunnen op elk moment van het jaar kittens krijgen, maar de meeste leiders worden geboren tijdens de warmere maanden.

Volgens de North Shore Animal League worden dagelijks tienduizenden puppy’s en kittens geboren. In tegenstelling tot die 70.000 kleine dieren, worden er elke dag slechts ongeveer 10.000 mensen geboren in de VS.

Afval

De gemiddelde kat heeft 4 tot 6 kittens per nest. Dit aantal is klein in vergelijking met ’s werelds grootste bekende nest van tamme kittens: ze werden geboren in 1970 toen een kat in het Verenigd Koninkrijk 19 kittens baarde. 15 van hen werden levend geboren.

Geestelijke gezondheid

Als u gelooft dat uw kat goed is voor uw welzijn, bevindt u zich zeker in goed gezelschap! Uit een enquête onder eigenaren van gezelschapsdieren bleek dat 74% van de mensen vond dat het hebben van een huisdier als onderdeel van het gezin hun geestelijke gezondheid verbetert. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 75% van de respondenten was ervan overtuigd dat huisdieren van vrienden en familieleden waren verbeter ook de geestelijke gezondheid van anderen.

Kat Nap

De meesten van ons hebben het geluk om een paar keer per week een volledige nachtrust te vangen. Stel je voor dat je een kat bent: de gemiddelde katachtige besteedt een stu70% van zijn levensduur snel in slaap.

Eigendom

Mensen en huisdieren bestaan al millennia naast elkaar. Op dit moment beleven we een hausse! In Amerika is het bezit van huisdieren met maar liefst 300% toegenomen. Ongeveer 67% van alle huishoudens in Verenigde Staten heeft huisdieren. Van alle huishoudens in de VS heeft 35% katten. Honden hebben een lichte voorsprong en bezetten 44% van alle Amerikaanse huishoudens.

Partner

Hier is nog een leuke kattenstatistiek – en het is er een die je misschien wel zal verrassen! Alleenstaande mannen, let op: maar liefst 90% van de ondervraagde alleenstaande vrouwen vond dat mannen met katten aardiger waren dan mannen die geen katten hadden. We stellen voor dat je een kat krijgt als middel om een partner te vinden, maar als je er een hebt, wil je deze misschien op je datingprofiel vermelden.

Als je eenmaal de verbinding hebt gemaakt, geef je misschien soms de voorkeur aan je huisdier boven je partner. Over 44% van de ondervraagden zei dat ze liever met hun huisdier zouden kruipen dan hun menselijk metgezel.

Ongeveer 50% van de deelnemers aan dezelfde studie zei dat ze hun tijd liever doorbrachten met hun katten en honden dan met hun levenspartners. Dat is niet alles: drie van de tien ondervraagde eigenaren van gezelschapsdieren zeiden dat hun huisdier een betere luisteraar was dan hun partner!

Koningin

Dit is niet bepaald een kattenstatistiek, maar het is een antwoord op een veelgestelde vraag! Hier gaat het om: Hoe heet een poes?

Als je Princess geraden hebt, ben je dichtbij! Vrouwelijke katten worden koninginnen genoemd. Het is een passende naam, vind je niet?

Knaagdieren

Mensen en katten hebben door de geschiedenis heen een band gedeeld. In Amerika begon het idee om katten als huisdier te houden in de 19e eeuw. Daarvoor werden katten beschouwd als iets dichter bij werknemers, belast met de zeer belangrijke taak om de knaagdierpopulatie laag te houden.

Katten blijven jagen op knaagdieren en andere kleine dieren wanneer ze de kans krijgen. In feite zijn ze het nummer één roofdier van vogels en kleine dieren.

Biologen schatten dat katten 20,7 miljard kleine dieren en tot 3,7 miljard vogels per jaar doden. Helaas zijn buitenkatten direct gekoppeld aan de achteruitgang van zangvogels in de Verenigde Staten. Het is nog een reden om je kat zoveel mogelijk binnen te houden.

Zwerfdieren

Er zijn geen exacte cijfers, maar gegevens van de ASPCA suggereren dat er ongeveer 70 miljoen zwerfdieren in Amerika zijn – waarbij het aantal zwerfkatten gelijk is aan of misschien wel groter is dan het aantal katten met permanente huizen.

Sommige zwerfkatten worden van de straat geadopteerd. Ongeveer 27% van de katten vindt een thuis bij mensen die ze als zwerfkatten verwerven. Dit aantal is lager dan in 2012, toen katteneigenaren meldden dat ze 35% van hun huisdieren adopteerden nadat ze door de straten zwierven.

Honden doen het niet zo goed als katten als het gaat om geadopteerd te worden als zwerfhond. Slechts 6% van de honden wordt als zwerfhond verworven.

We kunnen allemaal helpen het aantal ongewenste huisdieren en zwerfdieren dat ronddwaalt te verminderen. Het steriliseren en castreren van onze huisdieren heeft een directe invloed op het aantal ongewenste dieren. We kunnen vrienden en geliefden aanmoedigen om ook hun huisdieren te steriliseren en te castreren.

Therapie Huisdieren

Als we denken aan therapiedieren, komen honden vaak in gedachten. Tegenwoordig spelen katten ook een belangrijke rol als therapiedieren. Het aantal resultaten voor emotionele steun katten in een Google-zoekopdracht staat rond de 2,4 miljoen. Ter vergelijking: er zijn ongeveer 5 miljoen Google-zoekresultaten voor emotionele hulphonden.

Het aantal katten voor emotionele ondersteuning neemt toe, dankzij hun vermogen om mensen te helpen genezen en tegelijkertijd angst, depressie en eenzaamheid te verminderen.

De trilling van het spinnen van een kat biedt een therapeutisch effect en helpt mensen te ontspannen. Studies tonen aan dat in de buurt van katten zijn de bloeddruk kan verlagen, een gevoel van rust kan geven en zelfs chronische aandoeningen kan helpen voorkomen en behandelen. Studies suggereren dat het hebben van een kat je immuunsysteem kan versterken en misschien zelfs je leven kan verlengen.

Therapie katten en honden vinden hun weg naar rollen die autistische kinderen helpen meer vertrouwen in de wereld te krijgen, en ze zijn van bijzondere waarde voor oudere dementie- en alzheimerpatiënten.

Verenigde Staten van Amerika

Ongeveer 90,5 miljoen Amerikaanse gezinnen hebben huisdieren. Het land is de thuisbasis van de grootste honden- en kattenpopulatie ter wereld, met ongeveer 70 miljoen honden en ongeveer 74 miljoen katten.

Ter vergelijking: China is de thuisbasis van meer dan 27 miljoen honden en 53 miljoen katten, terwijl Rusland een hondenpopulatie heeft van meer dan 12,5 miljoen en een kattenpopulatie van ongeveer 17,8 miljoen.

Woordenschat

Als het gaat om vocalisaties, hebben katten honden geslagen! Honden hebben een woordenschat dies 10 verschillende vocalisaties. Ter vergelijking: katten zijn in staat om ongeveer 100 verschillende vocalisaties te maken. Er is meer: elke kat heeft een eigen unieke woordenschat, bestaande uit verschillende gedragingen en vocalisaties, die meestal zijn gereserveerd voor menselijke familieleden.

Water

Net als het lichaam van een mens bestaat het lichaam van een kat voornamelijk uit water – ongeveer 75%. Als je nieuwsgierig bent naar hoe lang de gemiddelde kat zonder water kan overleven, is het ongeveer drie dagen.

Er zijn echter enkele variabelen. Voedselbron, milieu en algehele gezondheid spelen een belangrijke rol en hoe lang een kat zonder water kan blijven: wanneer katten water uit hun voedsel kunnen halen, kunnen ze mogelijk voor een langere periode overleven. Een kat die alleen water uit voedsel haalt, kan misschien vier dagen overleven.

Aanverwant: Waarom drinkt mijn kat veel water?

Xen

Hoe je het ook spelt, het kan helpen om je Zen te vinden. Dit is misschien geen kattenstatistiek, maar het is een leuk feitje: onze katten kunnen ons helpen mindfulness te bereiken. Dat is nog niet alles. De trillingen die optreden terwijl een kat spinnend bereik van 20 Hz tot 150 Hz. Trillingen in dit bereik komen overeen met genezingsfrequenties die zijn vastgesteld in menselijke therapeutische omgevingen.

Bot verhardt bijvoorbeeld als reactie op trillingen bij het bereik van 25 tot 50 Hz, terwijl huid en zacht weefsel reageren op frequenties bij ongeveer 100 Hz. Er wordt aangenomen dat katten het vermogen ontwikkelden om te spinnen als een middel om ontstekingen en overbelastingsblessures te voorkomen, en als een ingebouwde methode om hun lichaam in goede staat te houden.

Wanneer je kat spint, is het niet alleen goed voor hem – het is ook geweldig voor jou. Het aaien van een kat verlicht stress. Onderzoek suggereert dat dit bijdraagt aan een betere gezondheid voor kattenouders, omdat kattenbezit het risico op hartaandoeningen en beroertes met ongeveer een derde kan verminderen.

Geeuwen

Hier is nog een leuke kattenstatistiek: 100% van alle katten gapen – maar die katachtige geeuw gebeurt niet allemaal om dezelfde reden.

Als je je kat ziet gapen, kan dat zijn omdat hij opgebouwde koolstofdioxide moet verdrijven en meer zuurstof moet opnemen. Het kan gebeuren als een manier om de alertheid te vergroten, of als een vervelingssignaal.  Uw kat kan ook gapen als een manier om met u of een ander huisdier te communiceren.

Dierentuin

Er zijn ongeveer 5000 tot 7000 tijgers in gevangenschap in de Verenigde Staten. Je zou kunnen denken dat de meeste van deze grote katten in dierentuinen leven – maar net als wij heb je verkeerd geraden of dit je eerste gedachte was. In feite zijn faciliteiten die zijn geaccrediteerd door de Association of Zoos and Aquariums de thuisbasis van minder dan 400 van deze tijgers. De rest wordt gehouden in reizende dierentuinen, niet-geaccrediteerde dierentuinen langs de weg, niet-geaccrediteerde fokfaciliteiten, heiligdommen en particuliere menagerieën.

Het is waar dat de Amerikaanse tijgerpopulatie enorm is, maar het aantal tijgers in de VS is minder dan 5% van de tijgerpopulatie in de wereld.

Nog een ding om over na te denken voordat we ons afmelden: Er zijn slechts ongeveer 3.890 bekende wilde tijgers, wat betekent dat het aantal tijgers dat in gevangenschap wordt gehouden veel groter is dan het aantal van deze majestueuze katachtigen die nog steeds door de jungles en savannes zwerven. We hopen dat deze grote kattenstatistiek ten goede verandert – en snel!

Dat is het voor nu! We hopen dat je hebt genoten van onze grote A-Z lijst met kattenstatistieken en leuke kattenfeiten. Zorg ervoor dat je het deelt met je mede-kattenliefhebbers en tag ons op Facebook – en laat ons weten of er fascinerende kattenfeiten zijn die we de volgende keer moeten behandelen!