Is calathea giftig voor katten ?

De natuur om ons heen kan prachtig zijn maar helaas soms ook gevaarlijk. Zo zijn er planten om ons te voeden, er zijn ook planten die giftig zijn. Niet alleen voor jou maar ook voor je kat. De Calathea is een populaire sierplant maar is deze plant gevaarlijk voor katten? Meer over de Calathea en hoe je zelf kattengras kunt kweken lees je op deze pagina.

Wat is de Calathea?

De Calathea komt oorspronkelijk uit Latijns Amerika en groeit daar in de Amazone. Het maakt onderdeel uit van de Marantaceae familie, er zijn in totaal maar liefst 277 variëteiten Calathea in de wereld. Deze plant groeit daar in de schaduw van het oerwoud, vandaar ook wel de bijnaam schaduwplant. In de ochtend zullen de bladeren openen, in de avond sluiten de bladeren zich weer. Dit is hoorbaar en kan daarmee ook de aandacht trekken van katten. Het betreft een plant die flink kan groeien, of de aantrekkingskracht daardoor groter of juist kleiner wordt hangt van de kat in kwestie af.

Andere namen voor deze plant

Als je een Calathea wilt kopen dan loop je soms tevergeefs in het tuincentrum rond. In de eerste plaats kun je deze plant ook gewoon online bestellen, dat is natuurlijk al veel eenvoudiger. Daarnaast wordt de Calathea onder meerdere namen verkocht waaronder:

 • Burle marxii
 • Medallion
 • Network
 • Orbifolia
 • Ornata
 • Rufi barba
 • Triostar
 • Whitestar

Met 277 soorten is er dus volop keuze!

Is de Calathea giftig voor jouw kat?

Dit is de vraag waar je natuurlijk graag het antwoord op krijgt. We kunnen je geruststellen want de Calathea is niet giftig voor katten. Dit betekent overigens niet dat het als snack bedoeld is voor je kat. Een beetje spelen en knabbelen is niet zo erg maar het is nog steeds geen plant die geschikt is als kattenvoer. Uiteraard zijn katten voornamelijk carnivoren, toch zullen katten ook groen eten om het maag- en darmstelsel te prikkelen en de vertering te bevorderen. Maak je dus niet druk als jouw huiskat met deze huisplant speelt, maar je wilt uiteraard niet dat jouw mooie Calathea geruïneerd wordt door de scherpe klauwen van jouw kat.

Een Calathea kopen?

Sta je te popelen om een Calathea te kopen? Dan maken wij het je wel heel eenvoudig door je alvast wat linkjes te geven. Online bestellen is heel eenvoudig en je krijgt een kersverse plant aan huis geleverd. Bekijk zelf de reviews zodat je zeker weet of dit een plant is die het leuk doet in jouw woning.

Calathea White Fusion

Calathea White Fusion

Bekijk de dagprijs

De Calathea White Fusion is zeldzaam in zijn soort, er zijn namelijk maar weinig Calathea soorten die witte vlekken/tekeningen op het blad hebben. Oorspronkelijk komt de Calathea plant uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. In deze regenwouden groeien ze in de schaduw van bomen en andere grote planten daarom worden ze ook wel ‘Shadowplant’ genoemd. Deze kamerplanten lijken ook echt te ‘leven’. In de avond vouwt de Calathea White Fusion haar bladeren dicht om ze in de ochtend bij de eerste lichtstralen weer open te vouwen. Hoe cool is dat!?

Calathea ‘White Star’ XL – Calathea kamerplant

Calathea 'White Star' XL - Calathea kamerplant

Bekijk de dagprijs

De Calathea ‘White Star’ is een opvallende verschijning. In de avond kunnen we de rode onderkant bewonderen als ze gaat slapen. De sierlijke bladeren krullen dan samen. Dat is nodig want overdag moet er hard gewerkt worden! Deze plant helpt namelijk de lucht te zuiveren. De ‘White Star’ neemt vervuilde stoffen op en geeft er zuurstof voor terug!De plant wordt exclusief sierpot geleverd.

Calathea Orbifolia, Schaduwplant – 75cm hoog

Calathea Orbifolia, Schaduwplant - 75cm hoog

Bekijk de dagprijs

Door de prachtige bladtekeningen op de vele varianten is de Calathea een echte uitblinker van de woonkamer of kantoor.

 • Geef de plant 1/2 koffiebekertjes water per week. Liever te droog dan te nat! In de zomer iets meer.
 • Vermijd direct zonlicht, schaduw/half schaduw plekken zijn ideaal. Licht is altijd goed.
 • Juiste kamertemperatuur is 18-24 °C. Vermijd kou en tocht.
 • Bij bruine punten in blad, plant beetje nat spuiten. Dit komt door te droge lucht in de kamer.

Calathea Warsewiccii – groenekamerplant – schaduwplant

Calathea Warsewiccii - groenekamerplant - schaduwplant

Bekijk de dagprijs

Mijn naam is Calathea Warsewiccii komt van origine uit de tropische regenwouden.

En wel uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika

Ik leef hier in de schaduw onder de al eeuwen oude tropische bomen en groene struiken.

Calathea Zebrina P19 Zonder pot

Calathea Zebrina P19 Zonder pot

Bekijk de dagprijs

Let op! Planten zijn een levend product. Elke plant is uniek en kan daardoor in hoogte en volume afwijken van de foto.

Kun je zelf kattengras kweken?

Als je een plant in huis wilt halen die specifiek bestemd is om wél mee te spelen dan is kattengras wat je zoekt. Die kun je in de meeste dierenspeciaalzaken of tuincentra met afdeling voor dieren kopen. Kattengras is leuk voor katten om mee te spelen en heeft een zeer aanlokkelijke geur zodat de rest van je planten in huis wellicht gespaard worden. Kant-en-klaar kattengras zal niet zo’n sterke wortels hebben waardoor ze geen lang leven beschoren zijn. Je kunt ook zelf je eigen kattengras kweken zodat je altijd vers kattengras in huis hebt.